icon

Striedavá starostlivosť alebo zverenie detí?

luu1122
19. aug 2024

Ahojte mamicky,

nebudem sa rozpisovat co vsetko je a ako je, ale s partnerom nemame uz dobry vztah. mame deti a byvam u neho v dome. Ako to je ak by som sa rozhodla od neho odist a by chcel napriklad striedavu starostlivost a ja nie. Poprosim mamicky, ktore si niecim podobnym presli a odisli od partnera ci by mi v kratkosti vedeli napisat co ma caka a neminie 🙏🏼. dohoda asi nebude mozna. Dakujem

Strana
z2
januska12323
19. aug 2024

Keď sa nebudete vedieť dohodnúť rozhodne súd.

pribinak
19. aug 2024

Ak sa nedohodnete vy rodičia tak rozhodne súd
Pre súd je dôležitý vzťah otca a deti, puto medzi nimi, ale aj vek deti

leo2019
20. aug 2024

@luu1122 to ci chce alebo nechce matka dieťaťa striedavu starostlivosť nieje pre súd smerodajne pokiaľ prejaví o striedavu starostlivosť aspoň jeden z rodičov v tomto prípade otec. Vtedy súd musí skúmať podmienky ci je striedava starostlivost v najlepšom záujme. Pokiaľ má otec vytvorene vhodné podmienky a citová väzba je preukazatelna u detí k obom rodičom tak striedavu starostlivosť súd môže schváliť aj keď matka s tým nesúhlasí. Pravdepodobne vám bude nariadeny sudnoznalecky posudok. V skratke ak je partner dobrým rodičom a vie sa o deti postarať tak s najväčšou pravdepodobnosťou vám striedavu schvália. Samozrejme za predpokladu ze rodicia nebudú bývať od seba ďaleko a dieťa bude môcť navštevovať len jednu ZŠ alebo jednu MŠ (aj to nieje pravidlo len vo výnimočných pripadoch sud schváli striedavu aj za predpokladu ze dieťa bude navštevovať dve školy/škôlky). Striedava je najlepšie usporiadanie starostlivosti po rozvode alebo rozchode. Samozrejme to závisí od individuálnych potrieb detí a ci je to v ich najlepšom záujme. Pokiaľ sa nedohodnete o tom co bude v najlepšom záujme vašich detí už bude rozhodovať súd. Dieťa mame zatiaľ vyše roka v striedavke a nieje s tým žiaden problém ale nebývam od seba ďaleko a stále navštevuje to isté školské zariadenie.

luu1122
autor
20. aug 2024

@leo2019 dakujem za info 😉

damian85
20. aug 2024

@luu1122 tak sa budete súdiť roky. Zasiahne to deti , vás dvoch a vo výsledku ak má otec reálny záujem a má vytvorenú citovú väzbu na deti / má podmienky , striedavú starostlivosť odklepnú. Ak nič z toho nemá , neodklepnú. Pri odsťahovaní sa , treba dávať pozor na vzdialenosť , lebo ak sa odsťahuješ príliš ďaleko , tak ako spomenul leo , budeš špekulovat so školkým zariadením resp.budeš chcieť deti odtrhnúť z ich prirodzeného prostredia môže striedavka padnúť a deti dostane do starostlivosti on ( poznám taký prípad ). Takže urovnať si to v hlave čo je pre teba dôležitejšie , pokoj detí ( tie sa vekom 12 + rozhodnú samé ) alebo vláčenie po súdoch , znalcoch , výchovných opatreniach a i......

slavka1988
20. aug 2024

@luu1122 striedavá starostlivosť hodne zaváži vek deti ale aj ako ďaleko by ste od seba bývali

luu1122
autor
20. aug 2024

@damian85 dakujem 🩷 za info

luu1122
autor
20. aug 2024

@slavka1988 mame 3 najstarsie ma 5 a ostatne su mensie ;)

damian85
20. aug 2024

@luu1122 tak prajem veľa štastia mužovi so striedavkou ak máte 3 deti a najstaršie má 5 🤣. S láskou by si s tým mala súhlasiť , nech skúsi.......či to dá......možno budeš milo prekvapená a aj ja 😅

leo2019
20. aug 2024

@slavka1988 je tu aj tema ci môže súd nariadiť striedavu starostlivosť aj 2r. Dieťaťu. Odpovedal na to pravnik ze pokiaľ sú splnené zákonné podmienky tak áno. Jedine pokiaľ je dieťa ešte fyzicky závislé na mamine to je kojenie. Pokiaľ všetky ostatné náležitosti sú splnené vek nehrá veľkú rolu. Možno len upravia styk 70/30 a potom sa postupne bude dorovnavat. Šiel by som cestou dohody no v mojom pripade to nebolo možné.Lebo fakt ta bude čakať náročný rok aj dva a to ani nehovorím o tisíckach eur co môžu mať deti.

slavka1988
20. aug 2024

@leo2019 osobne som neni za striedavu starostlivosť mame rezim na úlohy a iné veci ale ak sú dvaja rozumný snáď sa vedia dohodnúť aj bez striedavky

leo2019
20. aug 2024

@slavka1988 ale ten režim vie rovnako spraviť aj otec. Ci nechápem celkom co tým myslíš. Ak sa dohodnete ze režim učenia je po skole hneď tak hneď ak dávate dieťaťu oddych 2 hodiny tak sa na tom dohodnú obaja rodičia. Ak má matka režim po skole hneď a otec ku večeru ze dandietatu oddych nijaknto nemôže veci ovplyvniť. Keď príde mladý pýtam sa úlohy? Ak áno z čoho? Zhodneme sa ze to zvládne za toľko a toľko tak ma na výber je pekne tak chod von a o toľkej si doma. Ak je to na dlho a ťažko oddych chvíľu a ide na vec tak aby nesedel nad úlohami do nocí. Nerozumiem vlastne čo tým mamičky myslia ze majú režim veď predsa mamičky niesu univerzálny a zákonite najlepší tvorcovia režimov.

lucia245
20. aug 2024

@luu1122 keď sa neviete dohodnúť, striedava starostlivosť je pre vás vyslovene nevhodná. Tá komunikácia sa rozchodom nezlepší. Minimálne v blízkom období po rozchode, možno ani vobec. Budete sa cez tie deti naťahovať ďalej ... Riešila by som vo vašom prípade určite výlučnu starostlivosť s voľným stykom druhého rodiča. A toto ti poradí každý na sociálnej kuratele.

leo2019
20. aug 2024

@lucia245 prepáč ale absolútny nezmysel. Aj ústavný súd v českej republike o tom hovoril( ze nemoze byt atributom pre meschvalenie SS zla komunikacia). A každý súd aj pri nás to tak videl. Ako náhle zistí súd ze je to proste konflikt rodičov tak dá sudnoznalecke a dokonca ich pošle aj k psychologičke a poradenstvu. Toto už nieje dovod pretože je samozrejme ze rodicia po rozvode majú zlu komunikáciu. A už aj súdy z praxe vedia ze zlu komunikáciu spôsobuje jeden z rodičov ktorý ké proti SS a to za účelom odvrátenia SS.

ibajaanikiny
20. aug 2024

@leo2019 u nas je zla komunikacia a nie vinou mojou…a to som navrhovala vsetko mozne,rodic.dohodu s neobmedzenym stykom,striedavku ak si najde ubytko (nenasiel). Nedal ziaden navrh,moje navrhy “hejtuje”,nereagoval na vyzvu sudu,aby sa vyjadril k mojmu navrhu…jedine,co prehlasil,ze dozviem sa na sude…nuz,blbi lidi,take lidi

slavka1988
20. aug 2024

@leo2019 tak u nás napríklad je zato o skoro cely deň v práci a učenie je na mne ale myslím žeby sa dokazal postarať rovnako dobre ako ja ale bolo by to zložitejšie

damian85
20. aug 2024

@lucia245 Máš deti ? Predstav si že ich uvidiš 4 dni v mesiaci vďaka manipulácii, úplatkom či kontaktom otca. S ex po tomto , určite budeš komunikovať omnoho lepšie ako keď ste boli vo vzťahu. Však ? Ľudia sa rozchádzajú lebo ich komunikácia je na vynikajúcej úrovni , len sa ráno zobudili a rozhodli sa. Síce mali rovnaký názor na všetko , komunikovali ukážkovo ale hlas vo sne im to takto poradil.....

slavka1988
20. aug 2024

@leo2019 skôr som myslela že mame s mužom rozdelene úlohy v rodine on je v práci zábava peniažky ja sa zas venujem úloham krúžkom vikendy niaky ten výlet spoločne ale uprimne môj muž ani nevie čo sa v škole moc deje a autorka píše že ma tri deti do 5 rokov to malo ktorý muž bude vedieť skĺbiť s prácou

leo2019
20. aug 2024

@ibajaanikiny tak ale tam potom niesu zákone podmienky na SS to ze je tam zla komunikácia je už len nejakou pomyselnou čerešničkou. My mame celý čas zlu komunikáciu ťažko sa dohodnúť. Všetko čo navrhnem nieje akceptovateľné a nepovažuje to za dobré a bodka proti návrh je len výhradne niečo čo je iba v jej prospech. Lebo ja som SS chcel ona nie tak dostávam s prepacenim vyzrat všade kde sa dá.

leo2019
20. aug 2024

@slavka1988 tak ale to je iné keď sú dvaja rodocia spolu. Zabezpečuje pravdepodobne dostatok financií pre celú rodinu a ty dieťa ak by bola SS musel by sa s tým popasovať. Ja som napríklad zmenil robotu aby som mohol chlapca voziť z aj do. Čiže ak by chcel tak si zmení ak je na smeny ráno poobede verím ze by ste sa dohodli na SS tak aby mal deti vtedy keď bude robiť ráno ze poobede sa im môže venovať.

slavka1988
20. aug 2024

@leo2019 tak v tom prípade Ano ako otec tak aj matka obaja majú mat rovnaké prava a tak aj povinnosti

leo2019
20. aug 2024

@slavka1988 a žena to ako skĺbi s prácou? Ci vlastne tam nastupuje kalkulácia ze ak vytiahnem z muža dostatočne výživné na 3 deti stačí mi ísť aj na 4 hodiny do práce? Nechápem veď tak ako aj žena tak aj muž sa musí zariadiť tak aby to zvládol.

lucia245
20. aug 2024

Jasné že po tejto správe začali oteckovia hystercit. Nič iné som ani nečakala. Za mňa je smerodajna prax, ktorá vraví, že striedava funguje u jedného prípadu zo sto. Máme už deti, čo to zazili, keďže tento model už je v platnosti viac rokov. Deti nemajú uchopeny pocit domova, bezpečia, kocuju z miesta na miesto. Takmer vsetky končia okolo desiateho roku u psychológa. Ale pokojne poďte sa biť o svojej pravde ďalej, ale položte svoje teórie praxou a číslami🤷

lucia245
20. aug 2024

A ešte dodám, že keď vidím niektoré dnešné matky, zďaleka nezastavavam názor, aby výlučnu starostlivosť riešili iba ženy.

leo2019
20. aug 2024

@lucia245 :D prišiel niekto kto začína vyťahovať čísla z brucha? :D ze funguje jedna zo 100 hahaha tak to ma pobavilo :D. Toť sa už riešilo v starších konverzácia ohľadom SS postúpil som vlastne aj štúdie aj zoznam štúdií kde vlastne sa to všetko riešilo a dopad na deti. Záver bol ze SS sa ukázala ako najvhodnejšie usporiadanie starostlivosti. Deti v SS sa ukázali ze sú psychicky,emócie a vo bsetkych smeroch lepšie na tom ako deti v osobnej starostlivosti. A štúdie podložené 10ky rokov tu hádam nebude spochybňovať mamička z MK.

lucia245
20. aug 2024

@leo2019 to je tak, keď si múdrejší ako sociálna kuratela, že? Zavolaj si, popýtaj sa. Kolegyne tu riešia tieto chudence deti a sračky zo SS každý den. By ti padol hrebienok odkrútiť si to týždeň miesto nich, keby si videl výsledky svojho overeného vyskumu. Štúdie boli zo Slovenska? A pokojne maj svoju realitu, nikto ti ju neberie, ale maj chochmes a odkaz pani, čo sa tu pýta k odborníkom a ľuďom, čo sa problematike venujú, a nie na svoje osobné zavery, keďže v odbore zjavne nepracujes. Lebo ide o radu pre ňu a najlepšie riešenie pre ňu, nie o hyckanie tvojho ega, pán otecko z modréhokonika

leo2019
20. aug 2024

@lucia245 aj ale dajaká mamička sa tu prišla vybujacit :D už len keď mi niekto povie ze múdrejší ako sociálna tak mam dosť. Co prosím riešia skus nám to popísať. Roesia aktuálne zastúpenia v prípade sporov o deti a problémy robia samotný rodicia skôr je to matky. SS nieje ta ktorá robí problémy nám samotná kurátorka povedala svoje aj znalkina hold niektoré mamičky si robia z toho boj na celý život za vidinou dosiahnutia úplnej kontroli nad dieťaťom a nesleduju pritom záujem dieťaťa. Chod po celom MK. Koľko je mamiciek so striedavkou spokojne....ako je možné že dieťa v SS kde sú obaja rozumný je dieťa ok a striedavka funguje. Prečo nefunguje len ak mamička je nespokojná? Tak prosím nájdi v sebe kus chochmesu ty a nepoucuj tu niekoho kto s tým už funguje.

damian85
20. aug 2024

@lucia245 netreba teóriu. Nie je nad vlastnú skúsenosť. Koľko deti si mala v striedavke ? Tieto teoretičky od stola , na nezaplatenie.....tak zlé je to pre deti a stále mimimálne každé 3 dieťa skončí v striedavke alebo spoločnej starostlivosti......zlá hnusná právna obec , sudcovia , znalci a sociálny pracovníci ktorý to dopustia...fuj

leo2019
20. aug 2024

@damian85 ja tiež už beriem to z rezervou niektoré soc. pracovníčky. My sme mali 3 dokopy so synom bola len 1 aj to 30 min. Keď mi potom začala hovoriť ako dieti končia s patológiami tak mi sánka padla ze odkiaľ jak a prečo a trvala a tlačila ma do osobnej pre matku našťastie zmenili nám druhá už povedala ze navrhuje striedavu a tretia tiež s tým nemá problém. Paci sa mi ze príde mamička chce sa opýtať na reálne skúsenosti ty co to majú a nakoniec tu príde teoreticka z absurdnými statistikami a ako sa všetci ostatní mýlia. A pritom je tu veľa o SS a je tu kopec mamiciek ktoré proste to majú a sú spokojné .

lucia245
20. aug 2024

@luu1122 na tvojom mieste by som navštívila sociálnu kuratelu v mieste bydliska, opísala im tvoju situáciu. Taktiež v cppp detského psychológa, aké majú skúsenosti oni. A záver si urobila z toho. Nech máš pohľad na svoju konkrétnu situáciu od ľudí, čo sa na to špecializuju.
Žiadni internetoví hrdinovia a mudrlanti ti tu riešenie nedajú, to vidíš aj sama.

Strana
z2