Striedavka bez súhlasu jedného rodiča
Milé mamičky, v poslednom čase v mojom súkromí rezonuje otázka striedavej výchovy. Znepokojuje ma, že v súčasnosti zákon umožňuje nariadiť striedavú výchovu bez súhlasu jedného z rodičov. Tiež si myslíte, že to nie je správne? Veď ako môžu dvaja ľudia, ktorý spolu nekomunikujú a neznášajú sa a majú rozdielne predstavy o výchove, vychovávať na striedačku dieťa? Nechápte ma zle, v princípe nie som úplne proti striedavke, len si myslím, že by mala byť pre zrelých ľudí, ktorý s tým obaja súhlasia a vedia sa dohodnúť na základných princípoch výchovy, dokážu účelne spolupracovať a čo je najdôležitejšie – ich dieťa to chce tiež. Myslím, že striedavka nie je pre každého a nemala by sa vnucovať tam, kde s tým jeden s rodičov nesúhlasí. Existuje nejaké občianske združenie, organizácia, niekto kto by sa venoval tejto téme, poskytoval poradenstvo atď? Za práva otcov bojuje liga otcov. Máme niečo také aj my – matky? Stalo sa Vám, že máte striedavku proti Vašej vôli? Ako k tomu došlo? Za Vaše názory, skúsenosti, postrehy a nápady vopred ďakujem.
no jasne a ked je SOS u komplikovanej komunikaci rodicov, tak potom vznika pocit bezmocnosti u dietata! Si dvojdomovci uvedom, ze sudy a soc urady zastupuju dieta a nie rodicov! Ti co sa dohodnu ani na sud nejdu a nepotrebuju takyto zako, len ti co potrebuju trapit a su nevyrovnani...nastastie sa to vsetko coskoro bude menit..je uz dostatocne vela negativnych skusenosti a vplyvov u deti, kde sud rozhodol proti voli dietata....len aby sa nestratilo zakladneho pravo jedneho z rodicov, velaktrat tyrana...zufale
Ahojte, chcem vás poprosiť o vyplnenie dotazníka pre známu. Dotazník nájdete tu https://docs.google.com/forms/d/1-PpFqjIbOLRfhv...
Ďakujem.
Ahojte, chcela by som Vás poprosiť o vyplnenie môjho dotazníka k diplomovej práci. Dotazník je zameraný na rozvod a starostlivosť o dieťa po rozvode. Dotazník je anonymný. Veľmi by ste mi pomohli. Vopred ďakujem. https://docs.google.com/forms/d/1qJU4TSBw_8zDcK...
Tak s odstupom casu sa znovu vraciam do tejto temy s mojim pribehom. Sud nariadil striedavku bez suhlasu jedneho z rodicov teda mna. Deti maju 3 roky, my s ex sme uz 1,5 roka od seba a nasa komunikacia vyzera asi tak ze pan otec ked si pride po deti ani nepozdravi. Bud mi informacie, ktore potrebujem nepoda, podmienuje ich inymi informaciami z mojej strany alebo ma jednoducho oklame. Ked su deti chore tak si to bud nevsimne alebo spochybnuje existenciu ich ochorenia a dokonca spochybnuje aj ich liecbu stanovenu lekarom a lieky im prosto nepoda. Detom hovori, ze babka je Jezibaba, uci ich aby jeho priatelku oslovovali mama a mna teta a podobne. Motivom preco pozadoval SOS je pomsta a neplatenie vyzivneho. Ked detom nieco kupi a zoberu si to ku mne, hned na dalsi krat to musia doniest nazad. Mali sme znalecke dokazovanie avsak moj ex znalkynu podplatil. Takze v zavere je odporucanie SOS po dvoch tyzdnoch a toto este v case kedy deti nemali ani 2,5 roka. Uz ani nespominam ze jedno z deti bolo od narodenia 7 mesiacov v nemocnici, potom mi ho moj uzasny ex proste uniesol a musela som sa sudit, aby ho vratil. Toto trvalo 2,5 mesiaca a musela somto riesit az odvolanim na KS! V tom case nemal syncek ani 1,5 roka...co na tom, ze deti znasaju zle aj vikendovy pobyt u otca s prespanim? Co na tom, ze sa pocikavaju, ze trpia roznymi alergiami, chronickou zapchou. Toto nikoho nezaujima.....UPSVaR dalsia uzasna institucia zastupujuca nase deti v konani. Najprv sa laskavo a po urgenciach rozhodli vyjadrit k znaleckemu posudku v tom zmysle ze ziadaju zverit deti do OS mne pretoze sa nestotoznuju so zavermi ZP vzhladom k nizkemu veku deti. O 7 mesiacov v druhom konani o rozvod povie ze odporuca SOS. A dovod? Ziaden z rodicov nema patologiu v osobnosti a deti maju radi oboch (podla podplateneho ZP). Vdaka Vam vsetkym za nase deti....a z tuto uzasnu moznost...
@shandy chcem sa opýtať, ako viete, že podplatil znalkyňu ? Potom sa chcem opýtať, kto má vhodnejšie podmienky pre výchovu detí? Myslím bývanie, práca, vyšší príjem, usporiadaný život, vlastné izby atď. Kto poberal, resp. poberá rodičovský príspevok, prídavky na dieťa? Výživné sa môže určiť aj pri striedavke.
@christina123456 Viem to, pretoze 1. podplatil si uz Okresny sud predtym a presli mu tak tri predbezka, ktore mne zamietli a ktore v dvoch pripadoch Krajsky sud nakoniec po odvolani vydal, v jednom sme urobili procesnu chybu zial...nuz znalkyna sa na prvom sedeni tvarila velmi priatelsky, na dalsom sedeni kde som bola sama bez deti zrazu zmenila temu a zacala rozpravat o tom, ako je polovica naseho spisu len o peniazoch (mimochodom nebola to pravda), cim zacala temu peniaze a potom, ze ona si nemysli, ze peniaze nie su dolezite, ze su velmi dolezite a ze ako je ona malo platena, kolko dostane za jeden posudok a ze jej sa to neoplati takto robit posudok na rodinu atd., kedze ja na uplatky nefungujem a ani som nikdy nefungovala akosi som to vtedy zrejme nepochopila, ale moj ex to zrejme velmi dobre pochopil. Po prve sud urcil znalca z odboru psychiatria dospelych, co je uplna kravina pri rozhodovani o zvereni deti. Nenamietali sme to, pretoze v texte uznesenia bolo, ze ma moznost si prizvat odbornika z inych odborov, to vsak nakoniec neurobila pretoze to nepovazovala za potrebne. Za cely cas rozhovoru so mnou sa ma ani raz neopytala na deti, ako prebieha styk, ake su problemy, proste nic...cely rozhovor bol o nasich partnerskych problemoch a o tom, ako sme kedysi spolu zili. V zasade ona sa pytala a ja som mala moznost len odpovedat...ani u jedneho z nas nepouzila ziadnu exaktnu metodu mimo rozhovoru a pozorovania. A z toho vsetkeho vyvodila zaver, ze u nas nezistila ziadnu patologiu a ze deti maju ku nam dobry vztah a preto odporcu SOS v rozsahu 2 a 2 tyzdne, cirou nahodou presne taky rozsah aky navrhoval moj ex, hned od zaciatku. S detmi kvoli problemom pravidelne navstevujem pedopsychiatra. Nebola ani len pozriet zdravotnu dokumentaciu. Doktorke len zavolala a to bolo vsetko...nekontaktovala ani pediatra proste nic. A potom som sa nahodou dozvedela, ze vraj sa bol na UPSVaRe este pred konanim znaleckeho vyplakavat, ze sa obava, ze ja znalca urcite podplatim...nuz podla seba sudim teba. Ja som ju mala asi podplatit z rodicovskeho alebo co...dalsi dovod, preco som si ista, ze ju podplatil je ten, ze moj manzel je sociopat., ak nie psychopat. Mam to potvrdene od psychologicky s ktorou sme absolvovali par sedeni este ako manzelia plus ako je svet maly, dozvedela som sa, ze si este pred dokazovanim nechal sam na svoje naklady vypracovat na seba sukromne znalecky posudok, ktory nedopadol v jeho prospech a z ktoreho vyslo, ze nie je celkom uplne v poriadku, zial toto su veci, ktore nemam ako dokazat...
Byvanie je porovnatelne - on ma prenajate vrchne poschodie rodinneho domu, ja byvam s detmi u nasich v rodinnom dome. Ja som bola na rodicovskej, momentalne som do septembra nezamestnana, kedze deti zobrali az od septembra do skolky. On ma pracu, pracuje v zahranici, je zivnostnik, vyssi prijem, on asi tak stvornasobne...usporiadany zivot obaja rovnako cca, aj izby rovnako...Rodicovsky prispevok mi uz skoncil, pridavky zatial poberam ja, ale rozsudok este nie je pravoplatny, takze co bude potom neviem...vyzivne sud urcil aj pri striedavke ale podla mna i tak smiesna suma 120€ na jedno dieta pri jeho plate a mojej situacii. Nemam sancu zabezpecit z toho ani len podobny standard ako ma on...ale to vyzivne ma trapi najmenej. Najhorsie je, ze deti nastupia zrovna vtedy do skolky, kedy im ma zacat striedavka...:-/
Opravovala som preklepy ale kedze ich bolo vela nestihla som v zadany cas, ale verim, ze sa z toho sa nejako vysomarit...som uz fakt zufala a pomaly mi uz dochadzaju sily. Bojujem uz 2 roky...a zrejme to bude na cely zivot. Pretoze psychopat sa nevzda, iba ak by si nasiel inu obet...a to pochybujem. Pomsta ho zivi dostatocne na to, aby si to vychutnaval co najdlhsie...v tomto sa citi dobre...
@shandy tak... psychopat to vzda iba ak si najde novu obet.... ten moj si vdaka bohu nasiel a ja mam v ramci moznosti pokoj...
dievca zlate, tak rada by som ti pomohla....
Ked niekto chce striedavku mal by sa starat o deti osobne a nie zastupnou formou starostlivosti.
Rozvadzame sa so zeninho popudu a ta moja menom LEA na mna vymysla vsetko mozne len aby nemusela mat striedavku. Naozaj same podpasovky.
A 4r. syn chudak jej vsetko odsuhlasi a odpapagajuje ako si to ona zela aby mal klud.
Ked je syn so mnou sam , tak je stastny akoby mu z duse spadol velky kamen. A zase ked je z matkou tak nahodi neurcity vyraz v tvari a boji ja jej povedat ze s tatinkom bolo super. Povie takticky ze bolo dobre aj zle. A (za chvilu ex)zena sa ukludni, akoze nestratila svoj vplyv.
Ved jej navrh na zverenie je navrhom cloveka co vnutorne potrebuje dvoch ludi drzat v sachu a neistote cely zivot, vraj imaginarny volny styk po predchadzajucej dohode. Ked chcem aspon pevne casy , tak zacne robit problemy , hysaky a stresy.
A minule leto mi dovolila so synom ist na 2 vylety samemu na par hodin. Inak sa nas stale drzala jak sopel. PRECO POTREBUJE MAT TEN POCIT KONTROLY NAD VSETKYM? Ved tak konaju psychopati.
Zenine neurozy niekedy naozaj prerastaju unosnu mieru. Aj jej psychiatricka mi povedala ze zena je naozaj tazka neuroticka (vraj nie paranoicka) a nedokaze uniest hoci i ciastocne pocit odlucenia od syna.
A to mame my dvaja ja a syn kvoli chorej matke cely zivot trpiet?
hlasim sa na podporu striedavky - je uz vela nalezov Ustavneho sudu CR, ale aj Europskeho sudneho dovara, z ktorych jasne vyplyva, ze absencia komunikacie medzi rodicmi nemoze byt dovodom, aby sudy rezignovali an striedavku a to najme ak je viac ako zrejme, ze jeden z rodicov narusa vzajomnu komunikaciu ucelovo prave s cielom sabotovat striedavku
@kaktusik007 Kazdy clovek ma pravo na svoj nazor. Mozno i na zmenu nazoru.
Prajem Ti len to aby pri Tvojom rozvode Tvoje deti boli zverene tomu druhemu... Nic viac, nic menej.
@pne pekne mi prajes... ale sklamem ta, moje deti boli prisudene mne a tak to aj ostane.
len ti poviem jedno -- karma funguje, takze ked ty prajes tu neznamej len to zle - to zle ti pride spat. Ja ti to neprajem - mne je to jedno, len ti hovorim, ze ako zivot funguje. Tak sa nestazuj, ked sa ti toto vsetko zlo, co vysielas okolo seba, zacne jedneho dna pekne vracat spat.
@kaktusik007 dieťa nie je viazané na objekt ale na osoby, dieťa má dvoch rodičov aj keď sa im spoločné súžitie nepodarilo, každý rozumný rodič nebráni dieťaťu, aby malo rovnocenný kontakt aj s druhým rodičom
@wrok ani v manzelstve nie je rovnocenny kontakt s oboma rodicmi. Preco to ma rozvod zmenit?
@kaktusik007 pretoze dieta ma pravo, aby ho obaja rodicia vychovavali, formovali jeho osobnost, nie ze sa zatrpknuta mamicka rozhodne spravit si z ocka bankomat, preto
@wrok bankomat z ocka.... No jasne, tolka nespravodlivost, platit vyzivne!!!!!!!!
nemam zaujem, aby cele vlakno stratilo na hodnote, preto koncim s nezmyselnou komunikaciou s katusik007, ktora zjavne nepochopila, ze dieta ma narok na oboch rodicov a nie len na peniaze od oboch rodicov a jedneho rodica... snad aspon ostatni chapu....
@kaktusik007 Dalsia komunikacia nema zmysel. Matky nikdy nepochopia princip problemu. Moj syn je stastny ked je so mnou lebo mne moze povedat vsetko a pred matkou ako TY nahodi VZDY neurcity ksicht a VSETKO JEJ ODKYVKA... STRAZ SI SVOJU KARMU ABY SI NEBOLA PREKVAPENA...
BTW-len uvadzam clanok od najvacsej kapacity na slovensku pani Pavelekovej:
http://www.pluska.sk/zena/rodina-vztahy/4-roky-...
Viaceri psychologovia potvrdzuju ze za tymi nesuhlasmi su hlavne "neliecene neurozy matiek". A to ani nehovorim o matkach co brania styku.
A prave toto zvycajne znici zivot aj detom aj otcovi.
@tilda Uz aj z toho navrhu tu moju "slak trafa". Ona nechce. Psychologicka na upsvare sa jej spytala asi 30x ako si predstavuje porozvodou starostlivost a nereagovala, len vymyslala furt proti mne nejake hluposti co som VRAJ postvaral...
Ale hlavny problem je ze "fixnymi casmi" pridem o pravo vychovy.
A bojim sa syna nechat s tou neurotickou, viackrat sa stalo ze ked som prisiel domov , tak ona sedela za internetom v jednej izbe a syn robil bordel v druhej izbe (napr. pocarbal cele steny pocas jej starostlivosti, vyliezol na kuchynsku linku a rozsypal tam kavu z mlynceka na kavu , voskovkou zacmaral cely televizor , i detska psychologicka jej vycitala nech syna napomenie ked syn robi zle a zena nic, ma na salame. Tiez je normalne ze sa jej viackrat denne strati na prechadzke, aj cez vianocne trhy ho vylozila za zadeklovanu Rolandovu fontanu co bolo tak meter vysoko a dala mu do ruky byciklik, nech sa tam bycikluje a to nemal ani prilbu. Aj ako polrocne dieta ho cele dni vlacila po vonku v kociku v lete ked bol 30'C v tieni. Najest mu nic neda , ked mu nedam nieco ja , tak mu da maximalne platok eidamu alebo cokoladove gulicky.)
Aj ked sme na navsteve u babky a syn tam chce prespat a 5 minut ju prosi do telefonu , ona mu to nedovoli...
Naozaj je v tomto pripade v zaujme dietata zverenie matke? Ja sa obavam ze nie.
@tilda Ja len naivne chcem aby sa spamatala a aby nas syn mal oboch rodicov.
Aj detski psychologovia tvrdia v svojej sprave o nasom synovi ze pre spravny vyvin dietata je nevyhnutna vychova oboch rodicov.
To ju mam zacat udavat na socialke?
Potom zase dieta pretiahnem na svoju stranu a ona so mnou bude viest vojnu do konca zivota ako ju vedie so vsetkymi nasimi susedmi... i uradmi co nechcu postavit zeleznicu pri istropolise. :(
Najvacsia kapacita pani Pavelekova sama hovori ze doleziti su blizki ludia a nie postel.
Preto si stale myslim ze striedavka ci uz sa strieda dieta alebo rodicia AJ PROTI VOLI JEDNEHO Z RODICOV je najlepsou moznostou pre dieta.
@pne striedavka je najlepsia, ale priprav sa, ze ked s nou matka nesuhlasi budes zaradom zazivat to co vecsina otcov, co sa snazia aby mali deti aj mamu aj otca - najskor obvinenia zo sledovania, vyhrazania sa, neskor zly vplyv na dieta, potom fyzicke napadnutia matky, nasledne zneuzivanie dietata - vsatko v snahe zmarit striedavku... a sudy a socialny pracovnici nic... zial, realita Slovenska...

Súdy ignorovali to, že hladisko (ne)schopnosti toho ktorého rodica dohodnút sa na výchove dietata s druhým rodicom naopak relevantný je. Dokonca je to vyslovene stanovené ustanovením v Zákone o rodine, podla ktorého má súd pri rozhodovaní o zverení dietata do výchovy prihliadnut okrem iného "ku schopnosti rodica dohodnút sa na výchove dietata s druhým rodicom".
Súdy postavili svoje rozhodnutie na premise, že absencia kvalifikovanej komunikácie medzi rodicmi – teda neexistencia schopnosti toho ktorého rodica dohodnút sa na výchove dietata s druhým rodicom - je nutne prekážkou striedavej výchovy. Takto ponatý názor však Ústavný súd zhladáva protiústavným.
Ak by sa pripustil taký výklad práva, ktorý by ponechával prakticky volné pole jeho zneužívaniu, hrozil by u druhej strany sporu (otca dietata) vznik pocitu nespravodlivosti a bezmocnosti a v dôsledku toho nedôvery v spravodlivost a v právny štát. Zmyslom práva je spravodlivo regulovat spolocenské vztahy. Umožnením zneužívat právo, teda zakladaním nespravodlivosti, sa však samotný zmysel práva popiera.
Téza súdov (o nemožnosti striedavej výchovy v prípade chýbajúcej kvalifikovanej komunikácie medzi rodicmi) by naopak ponechávala volný priestor pre záujem dietata nežiaducim javom, ktorým však zákonodarca chcel zabránit.
Nie je možné vylúcit, že práve medzi rodicmi, ktorí nie celkom dobre komunikujú, je striedavá starostlivost podnetom a motiváciou k tomu, aby sa snažili co najviac kooperovat; striedavá starostlivost núti rodica, ktorý nebol tejto forme naklonený a na ktorého strane chýba ochota ku komunikácii, aby svoje chovanie zmenil. Inak sa môže stat, že skutocne dôjde ku zmene výchovy a zverení dietata do výchovného prostredia druhého rodica.
Neobstojí ako obhájitelná východzia premisa súdov, že chýbajúca kvalifikovaná komunikácia medzi rodicmi je nutne prekážkou striedavej starostlivosti. Aj v tomto aspekte teda súdy zatažili napadnuté rozhodnutie porušením základného práva stažovatela vychovávat svoje dieta podla cl. 32 odst. 4 Listiny (aj základné práva dietata na rodicovskú výchovu a starostlivost podla toho istého clánku Listiny) a porušením základného práva stažovatela na spravodlivý proces podla cl. 36 Listiny.