icon

Sú neplatiči výživného lenivci alebo nepochopení otcovia?

30. máj 2025

Mám syna, má 10 rokov, má svoje potreby, chodi na hokejbal a plavanie, občas len tak na zmrzlinu po škole. A ja pozerám do účtu a výživné zase neprišlo. Žijeme z výplaty do výplaty, ja robím na dohodu, neviem, dokedy to ešte potiahnem. Každé euro obraciam, a on? Občas sa ozve, že „nemá“, že „raz pošle viac“, ale stále sa len čaká. Neviem, či je lenivec, alebo má fakt problémy.

Strana
z2
jakubrianka
30. máj 2025

Prečo neriešite cez exekútora? Predsa vaše dieťa má len jedno detstvo, jednu mamu ktorá má len jedno zdravie. Prečo beriete ohľad na niekoho kto vás ničí?

pribinak
30. máj 2025

A riešiš to nejako? Veď tie peniaze patria dieťaťu
Nepošle ? Nepíšem sms že do konca mesiaca počkám a ak nie, hneď prvého sedím u exekútora

On prepravuje? Ak nie, tak mech začne

kiki68
30. máj 2025

Tak je nezodpovedny voci dietatu v prvom rade, hadam nebude potom cakat, ze dieta raz prejavi zaujem a bude ho mat zaujem nejak opatrovat. Ublizuje takto dietatu a to je to najhorsie. Kopec ludi si mysli, ze tie peniaze su snad na kadernika pre matku dietata. Pritom tie veci a zaujmy pre deti su naozaj drahe. A teraz co, povedat dietatu, ze proste nemame, lebo otec nienje spolahlivy a tento mesiac viem plavanie zaplatit, dalsi proste nebude z coho ?

zmrzlinka2021
30. máj 2025

Podľa mna v 90 % je to o chrapunstve dotycneho. A také ze má nové dalsie deti - s tým sa moze strčiť.

Keby to bolo na mne, v pohode by som dala aj vyzivne na byvalu manzelku ako povinnost kym vychovava spolocne dieta.

Je sakra rozdiel, ked muz do rodiny donesie dajme tomu 1500 eur mesacne a iné, výzivné 150 EUR. Proste ak je tam dieta, muz by nemal sa zbavovat ano aj ziveniu byvalej zeny. Maju dieta, o ktore sa stara prevazne zena - má vedieť do čoho ide este ako bezdetny.

My sa tvarime akoze "feministicka spolocnost", ale realne tie zeny su u nas stale chudery...

rejka7
30. máj 2025

Má dieťa, to je fakt, a treba ho živiť , to je tiež fakt, treba cez súd stanoviť výživné, to bude musieť platiť, keď nezaplatí súdom stanovené výživné, tak môžeš s rozhodnutím súdu rovno za exekútorom na vymáhanie, keď má nedoplatok na výživnom exekútor mu siahne rovno na plat, alebo aj na veci, ktoré má v doma. Potom nebude môcť vymýšľať, že nemá, alebo dá viac, dá menej, dá toľko čo stanovil súd a hotovo. Teba sa tiež on nepýta, či syn jedol, či má zimné topánky, či máš na nájom elektrinu. On živí len seba, ty aj seba aj jeho dieťa, tak sa s ním necrcaj.!!!

kacena4
30. máj 2025

podla mna to nie je ani lenivost ani problemy, skor chrapunstvo ako pise vyssie. ked otec sere na svoje dieta je to smutne, zodpovednost ziadna. drzim palceky

jakubrianka
30. máj 2025
@kiki68

Tak je nezodpovedny voci dietatu v prvom rade, hadam nebude potom cakat, ze dieta raz prejavi zaujem a bude ho mat zaujem nejak opatrovat. Ublizuje takto dietatu a to je to najhorsie. Kopec ludi si mysli, ze tie peniaze su snad na kadernika pre matku dietata. Pritom tie veci a zaujmy pre deti su naozaj drahe. A teraz co, povedat dietatu, ze proste nemame, lebo otec nienje spolahlivy a tento mesiac viem plavanie zaplatit, dalsi proste nebude z coho ?

@kiki68 nie raz sa takýto tu sa zjavia keď je dieťa vypiplané za peniaze, čas a úsilie matky a žiadajú striedavú starostlivosť.

anjelicek26
30. máj 2025

Muza ries cez exekutora (hlas kazde omeskanie, kazdy problem zapisuj) a ty pracuj na plny, preco na dohodu pri desat rocnom dietati? Obaja robite "malo" a vasmu dietatu preto chyba...

rejka7
30. máj 2025
@rejka7

Má dieťa, to je fakt, a treba ho živiť , to je tiež fakt, treba cez súd stanoviť výživné, to bude musieť platiť, keď nezaplatí súdom stanovené výživné, tak môžeš s rozhodnutím súdu rovno za exekútorom na vymáhanie, keď má nedoplatok na výživnom exekútor mu siahne rovno na plat, alebo aj na veci, ktoré má v doma. Potom nebude môcť vymýšľať, že nemá, alebo dá viac, dá menej, dá toľko čo stanovil súd a hotovo. Teba sa tiež on nepýta, či syn jedol, či má zimné topánky, či máš na nájom elektrinu. On živí len seba, ty aj seba aj jeho dieťa, tak sa s ním necrcaj.!!!

@rejka7 a neplatenie výživného ( súdom stanoveného výživného ) je trestný čin, trestá sa až odňatím slobody. Tak mu to treba pripomenúť, rómske obyvateľstvo je vo väzniciach prevažne z tohto dôvodu.

sevrin
30. máj 2025

Nikoho nezaujíma, že nemá. Je rovnaký rodič ako ty, výživné je jeho zákonná povinnosť. Tak nech sa nevyhovára alebo nech predá obličku a bude mať.

vroni
30. máj 2025

Nerozumiem, čo má neplatenie výživného s nepochopenym otcom. Muž neplatiaci výživné je chodiaci ľudský odpad, okrádajúci vlastné deti. S potešením by som takým tetovala značku na čelo, ako varovanie pre ostatné ženy. (Nie, zo žiadnym bývalým deti nemám a ani mi nikto nedlzi na výživnom)

sss777
30. máj 2025
@zmrzlinka2021

Podľa mna v 90 % je to o chrapunstve dotycneho. A také ze má nové dalsie deti - s tým sa moze strčiť.

Keby to bolo na mne, v pohode by som dala aj vyzivne na byvalu manzelku ako povinnost kym vychovava spolocne dieta.

Je sakra rozdiel, ked muz do rodiny donesie dajme tomu 1500 eur mesacne a iné, výzivné 150 EUR. Proste ak je tam dieta, muz by nemal sa zbavovat ano aj ziveniu byvalej zeny. Maju dieta, o ktore sa stara prevazne zena - má vedieť do čoho ide este ako bezdetny.

My sa tvarime akoze "feministicka spolocnost", ale realne tie zeny su u nas stale chudery...

@zmrzlinka2021
Tak ja by som sa hanbila žiadať od exmanžela výživné na seba, keby sme sa raz rozviedli. Veď som predsa dospelá a schopná živiť sa sama. Ale tak u nás neplatí ani to, že sa o deti stará prevažne matka, my sme obaja rodičia.
Nemyslím, že by ženy boli chudery, snáď sme všetky svojpravne a vieme sa rozhodnúť, kedy a za akých okolností mať dieťa. Ja by som sa bála mať dieťa, ak by som ho nebola schopná uživiť aj sama. Človek nikdy nevie, čo sa stane, vždy je dobré mať plán B.
Čo sa týka výživného, súhlasím s tým, že neplatenie je chrapunstvo.

autor
30. máj 2025

Viem, že som už dávno mala riešiť veci cez exekútora. Viem aj to, že tým, že stále čakám a dúfam, vlastne ubližujem svojmu dieťaťu aj sebe. Pracujem na dohodu, lebo to bolo to najrýchlejšie, čo som mohla popri ňom zvládnuť. Nie je to ideálne, ale robím, čo môžem. Možno mi ten prvý krok pomohli urobiť práve vaše komentáre.

sss777
30. máj 2025
@zmrzlinka2021

@zmrzlinka2021
A ešte mi napadol príklad ako to tiež môže fungovať. Známi sa rozvádzali, lebo ona si našla priateľa. Deti v puberte, z vlastnej vôle zili týždeň u mamy a týždeň u otca. Matka dala predbežné opatrenie a otec platil 300 e na každé dieťa. Rozvod sa ťahal 2 roky. Súd rozhodol o striedavej starostlivosti bez výživného. Otcovi samozrejme nikto nevrátil tých 600 eur každý mesiac po dobu 2 rokov, aj keď sa o deti staral rovnako ako exmanželka. Takže nie vždy je to tak, že je znevýhodnená žena.

januska12323
30. máj 2025

Ten text písala AI? Prečo robíš na dohodu? Prečo ťa zaujíma čo si on myslí? Máte vôbec výživné súdom?

autor
30. máj 2025
@januska12323

Ten text písala AI? Prečo robíš na dohodu? Prečo ťa zaujíma čo si on myslí? Máte vôbec výživné súdom?

@januska12323 u nas mas na vyber živnost alebo dohoda. dohoda je pre mna jednoduchsia

autor
30. máj 2025

Nie som v ideálnej situácii, viem to. Žijem tak, ako sa momentálne dá – dohoda nie je sen, ale je to niečo, čo viem zvládnuť popri všetkom ostatnom. Nie každý má za sebou rodinu, ktorá podrží, ani financie, ktoré zachránia. Mám syna a záväzky. A robím, čo môžem.

alenka58
30. máj 2025

chlap ktorý sa nestará o dieťa je chrapúň a keď neplatí výživné tak dvojnásobný chrapúň

vevesh
30. máj 2025
@sss777

@zmrzlinka2021
Tak ja by som sa hanbila žiadať od exmanžela výživné na seba, keby sme sa raz rozviedli. Veď som predsa dospelá a schopná živiť sa sama. Ale tak u nás neplatí ani to, že sa o deti stará prevažne matka, my sme obaja rodičia.
Nemyslím, že by ženy boli chudery, snáď sme všetky svojpravne a vieme sa rozhodnúť, kedy a za akých okolností mať dieťa. Ja by som sa bála mať dieťa, ak by som ho nebola schopná uživiť aj sama. Človek nikdy nevie, čo sa stane, vždy je dobré mať plán B.

@sss777 zivot nie je cierno-biely. A ano, sama o seba sa viem postarat. Ale spolu s dalsimi osobami je to uplne o inom- ochorie ti dieta, ci stane sa ztp alebo narodi sa tak uz, nemozes byt zamestnana na plnu pracovnu dobu. Nemas plny prijem. Nemas rodicov, nemas pomoc. Ja uplne suhlasim s tym, ze by muz mal platit zene napriklad 2-3roky vyzivne, dokym sa postavi na nohy (a aj trestat to neplatenie). Hned by vela chlapom zapol aj mozog pri postaveni sa najlepsieho kamosa....

zmrzlinka2021
30. máj 2025
@sss777

@zmrzlinka2021

@sss777
Ak by mal clovek mat vzdy plan B tak drviva vacsina zien by nemala ani to jedno dieta.

Ja netvrdim, ze nie si schopna sa uzivit, ale je sakra rozdiel, ked jeden rodic ma dieta raz za dva tyzdne na vikend (aj to nemusi chciet) a druhy rodic zabezpecuje celu logistiku okolo dietata.
Dieta ma dvoch rodicov prave preto, lebo sa vzajomne doplnaju, spolupracuju a SPOLOCNE vychovavaju dieta. Na opustenu matku je to bremeno toho druheho castokrat dane v plnej sile, nehovoriac o tom, kolko je aj "otcov", ktori sa na tie svoje deti uplne vykaslali.
Ak jeden rodic zabezpecuje fungovanie dietata, ranu opateru, proste vsetko, nehovoriac o pripadnych OCR, mal by mat financie na to a nie skoncit tak, ze ledva prepocitava ci ma na jogurty a vedz, ze takych matiek nie je malo.

Tak ako zena ma velmi dobre zvazovat vyber otca svojho dietata, tak by mal aj muz zvazovat vyber matky pre svoje dieta a HLAVNE, ci je ochotny aj niest zodpovednost. A poslat na dieta 100-150 eur mesacne - to nie je zodpovednost a ta ma byt aj ta financna.

sss777
30. máj 2025
@vevesh

@sss777 zivot nie je cierno-biely. A ano, sama o seba sa viem postarat. Ale spolu s dalsimi osobami je to uplne o inom- ochorie ti dieta, ci stane sa ztp alebo narodi sa tak uz, nemozes byt zamestnana na plnu pracovnu dobu. Nemas plny prijem. Nemas rodicov, nemas pomoc. Ja uplne suhlasim s tym, ze by muz mal platit zene napriklad 2-3roky vyzivne, dokym sa postavi na nohy (a aj trestat to neplatenie). Hned by vela chlapom zapol aj mozog pri postaveni sa najlepsieho kamosa....

@vevesh
Pre mňa je zodpovedné rodičovstvo aj o tom, že je človek aspoň čiastočne pripravený aj napriklad na veci, ktoré si spomenula. Deti som mala až vtedy, keď som vedela, že sa o ne budem vedieť postarať aj sama/popri práci na čiastočný úväzok/keď náhodou ochorejú atď.

sss777
30. máj 2025
@zmrzlinka2021

@sss777
Ak by mal clovek mat vzdy plan B tak drviva vacsina zien by nemala ani to jedno dieta.

Ja netvrdim, ze nie si schopna sa uzivit, ale je sakra rozdiel, ked jeden rodic ma dieta raz za dva tyzdne na vikend (aj to nemusi chciet) a druhy rodic zabezpecuje celu logistiku okolo dietata.
Dieta ma dvoch rodicov prave preto, lebo sa vzajomne doplnaju, spolupracuju a SPOLOCNE vychovavaju dieta. Na opustenu matku je to bremeno toho druheho castokrat dane v plnej sile, nehovoriac o tom, kolko je aj "otcov", ktori sa na tie svoje deti uplne vykaslali.
Ak jeden rodic zabezpecuje fungovanie dietata, ranu opateru, proste vsetko, nehovoriac o pripadnych OCR, mal by mat financie na to a nie skoncit tak, ze ledva prepocitava ci ma na jogurty a vedz, ze takych matiek nie je malo.

Tak ako zena ma velmi dobre zvazovat vyber otca svojho dietata, tak by mal aj muz zvazovat vyber matky pre svoje dieta a HLAVNE, ci je ochotny aj niest zodpovednost. A poslat na dieta 100-150 eur mesacne - to nie je zodpovednost a ta ma byt aj ta financna.

@zmrzlinka2021
S mnohými vecami, čo si napísala, súhlasím do bodky. Možno som ale ovplyvnená tým, že mám v okolí presne opačné extrémy. Že tí chlapi by sa aj starali a chceli by striedavu starostlivosť, ale ženy to nechcú.
Naši bývalí susedia sa takto už skoro 7 rokov súdia o dcéru. Obaja majú už nové rodiny a aj ďalšie deti. Obaja sú učitelia, ona na materskej s tretím dieťaťom, on sa oženil s babou, ktorá má veľkú firmu a maju spolu dvojičky. Snažia sa dostať dcéru z prvého manželstva do striedavej starostlivosti, mama nesúhlasí a stále požaduje vyššie výživné, lebo jeho "nové deti" sa majú lepšie ako ich nevlastná sestra. Samozrejme deti sa majú lepšie, lebo majú mamu, ktorá výborne zarobí, to už bývalá manželka nevidí.

rejka7
30. máj 2025
@sss777

@vevesh
Pre mňa je zodpovedné rodičovstvo aj o tom, že je človek aspoň čiastočne pripravený aj napriklad na veci, ktoré si spomenula. Deti som mala až vtedy, keď som vedela, že sa o ne budem vedieť postarať aj sama/popri práci na čiastočný úväzok/keď náhodou ochorejú atď.

@sss777 to mi prezraď, ako sa žena môže pripraviť na to, aby financovala sama a starala sa sama o všetko, keď má napríklad 2 deti do maturity, bez mužovho príjmu, podpory rodiny, ak by platila všetko cez nájom, deti, školy, krúžky lekárov, lieky, dovolenky a muž by sem tam, alebo vôbec nič nedal. 🧐

katusik456
30. máj 2025
@zmrzlinka2021

@zmrzlinka2021 a keby to bolo naopak? Muž teda otec by vychovala dieťa? To už by asi neplatilo, to sú mi nápady teda, nech muž, ktorý ma rodinu, živí bývalú ženu, to sme v nejakom arabskom štáte?

sss777
30. máj 2025
@rejka7

@sss777 to mi prezraď, ako sa žena môže pripraviť na to, aby financovala sama a starala sa sama o všetko, keď má napríklad 2 deti do maturity, bez mužovho príjmu, podpory rodiny, ak by platila všetko cez nájom, deti, školy, krúžky lekárov, lieky, dovolenky a muž by sem tam, alebo vôbec nič nedal. 🧐

@rejka7
Napríklad tak, že ide na materskú až vtedy, keď má rozbehnutú kariéru. Keby som teraz zostala sama, vedela by som utiahnuť rodinu aj z aktuálneho príjmu. (Pracujem na polovičný úväzok). Keď som porodila prvé dieťa, mala som už odpracovaných 15 rokov, vlastné bývanie a investičnú nehnuteľnosť.

vevesh
30. máj 2025
@sss777

@vevesh

@sss777 ale to sa ti snazim vysvetlit, ze super, ze to u teba klaplo, ale bohuzial velakrat to neplati. Na taketo veci sa po prve neda pripravit, a po druhe ludstvo by za takychto podmienok vyhynulo uz spolu s neandertalcami....

zmrzlinka2021
30. máj 2025
@katusik456

@zmrzlinka2021 a keby to bolo naopak? Muž teda otec by vychovala dieťa? To už by asi neplatilo, to sú mi nápady teda, nech muž, ktorý ma rodinu, živí bývalú ženu, to sme v nejakom arabskom štáte?

@katusik456 On nezivi byvalu zenu ale zivi osobu, ktora sa stara o ich spolocne dieta.
A nechapem, preto tu splietas arabasku mentalitu.

sss777
30. máj 2025
@vevesh

@sss777 ale to sa ti snazim vysvetlit, ze super, ze to u teba klaplo, ale bohuzial velakrat to neplati. Na taketo veci sa po prve neda pripravit, a po druhe ludstvo by za takychto podmienok vyhynulo uz spolu s neandertalcami....

@vevesh
Toto musí klapnúť u každého aspoň trochu zodpovedného a finančne gramotného človeka.
Ale verím tomu, že je množstvo ľudí, ktorí majú deti bez nejakého finančného plánu (veď nejako už bude). Je mi tých detí úprimne ľúto.
V každom prípade, keď chcem, aby sa moje deti mali dobre, začínam vždy od seba. Nespolieham sa na výživné od manžela, na sociálne dávky a ani na nič iné.
A je mi ľúto aj autorkinho dieťaťa, že musí žiť spolu so svojou matkou od výplaty k výplate. Ale tu sa dá urobiť asi len jedno- začať normálne pracovať a poslať na vydareného otecka exekútora. A potom bude možno aj na jogurty/dovolenky/všetko ostatné, čo patrí k šťastnému detstvu.

sss777
30. máj 2025
@zmrzlinka2021

@katusik456 On nezivi byvalu zenu ale zivi osobu, ktora sa stara o ich spolocne dieta.
A nechapem, preto tu splietas arabasku mentalitu.

@zmrzlinka2021
A ako dlho by podľa teba mal otec platiť výživné na osobu, ktorá sa stará o ich spoločné dieťa? Do plnoletosti dieťaťa?

autor
30. máj 2025

nežijem z výhovoriek. nežijem ani z výživného, ktoré neprichádza.
žijem z práce, ktorú zvládnem popri dieťati, bez opory a bez pravidelného príjmu z druhej strany. nie je to ideálne, ale nie všetko v živote sa dá naplánovať ako finančný plán.

Strana
z2