Súdne praktiky v boji o dieťa
Ahojte,
mam kamaratku a po vztaku z velkej lasky jej ostal uz len kruty boj o dieta.
Mam pocit hroznej nespravodlivosti, ked pocuvam ten pribeh. Ako mozu starostlivej milujucej matke vziat sudy trojrocne dieta, len preto ze existuju pravne klucky na ktore je jej pravnik prikratky? Jej ex sa totiz na boj pripravoval uz v case, ked este o nadchadzajucom rozchode ani netusila, takze je o krok vpred. O dieta ju pripravil uplne lahucko. Podal si viacero neodkladnych opatreni pricom prve este pred rozchodom a poslednom tvrdil, ze matka mu dieta odopiera aj ked sa to odopieranie stalo len raz, ked bol maly chory. ( jej pravnicka radila, nepodavat opakovane neodkladne, lebo to nemaju sudcovia radi)
Tvrdil v neodkladnom, ze usla zo spolocnej domacnosti s dietatom aj ked pravda je , ze ju vyhodil zo spolocnej domacnosti. A dieta mu zverili do rozhodnutia sudneho pojednavania neobmedzene. Ako mala odist, bez dietata? Sudne pojednavania rusi, vzdy ma na to zavazny dovod, ktory sud akceptuje a odroci o pol roka. Tak to spravil aj tento tyzden a dalsie pojednavanie bude az v lete. Vecer este volala na sud, ze sud bude a ked tam dorazila s pravnikom, uz mal uznane odrocenie o pol roka. Vynimocne skory termin pretoze ide o male dieta inak by to vraj bolo az o rok. A na buduce bude mat 100% nejaky zdravotny problem. Mam pocit, ze jeho pravnik vyuziva znalost systemu a kona sice legalne, ale trikmi ju chcu uplne pripravit o dieta, sposobovat jej vydavky a stratu energie. Som z toho zufala, pretoze som pocula o ludoch, ktori vedia chodit v systeme a dokazu cokolvek, ale ona je uplne bezmocna, jej pravnicka tvrdi, ze kedze je on navrhovatel ma pojednavanie vo svojich rukach a oni nemozu nic. Nemate s tym nejake skusenosti, neviete poradit ako reagovat ako konat ak niekto zneuziva system, naozaj si to matka musi nechat? Dieta place a hlada matku. |V telefone stale prosi, aby mohlo ist k matke. Schudlo a je prevazne v rukach tretich osob, ale to je vsetko podla nasho statu v poriadku. Kolizne len skonstatovali, ze pri ohlasenej navsteve bolo dieta v dobrom stave a v cistej domacnosti. Ucitelky v skolke su hotove ako lahko moze jeden rodic pripravit druheho o dieta, ale nic nezmozu. Mam pocit, ze nech urobi kamoska cokolvek on ma kazdu moznost premyslenu a obracia vzdy stuaciu legalne proti nej. Stretli ste sa s niecim takym? Neviete poradit, ako by som jej mohla pomoct obratit situaciu aspon trocha v jej prospech. Za akukolvek radu budem vdacna. Sikovnych pravnikov, poradenske centra, osobne skusenosti, pravne rady cez internet. Ako urychlit proces o male dieta? Ako ma sancu ziskat aspon striedavku, ked on ma velmi vypocitaveho draheho pravnika? Nepoznate niekoho kto sa v tomto vyzna a bol by ochotny poradit? To je naozaj vsetko len o peniazoch a vychcanosti v nasom state? A matka uz pre male dieta nie je dolezita? Prosim poradte.
Nech to medializuje
Medaliazovať
Nový návrh na predbežné opatrenie s dokladmi od detského psychológa a pediatra o neprispievani dieťata. Žiadať dieťa výlučne do svojej starostlivosti. A uuurcite, určite vymeniť právnika. Pretože očividne tu čo ma teraz je titulovana za 5 prstov a jednu dlaň
* neprospievani
a prečo si kamarátka nepodá neodkladné opatrenie na úpravu styku s dieťaťom? to môže pokojne aj bez právničky... a teda aj na kolíznu sa dá sťažovať priamo u riaditeľa na príslušnom úpsvare... navyše sa do toho celého dá priznať súdny znalec, ktorý do toho dokáže vniesť trošku nezaujatý postoj...
@cicimotinka
Neodkladko predsa súd vydal a zrejme nebolo boli nemu podané odvolanie. Ja tieto príbehy z tretej ruky radšej nekomentujem, pretože nie je jasný skutový stav. Navyše vo väčšine prípadov uspeje vzhľadom k istej "tradícii" matka, a to aj v prípadoch, keď je otec dieťaťa v "pohode". V týchto prípadoch sa vždy jedna strana cíti totálne ukrivdená, o to horšie, ak rodičia medzi sebou bojujú prosstredníctvom dieťaťa.
@draik neodkladko si môže podať hociktorý z rodičov vždy, keď sa zmení situácia... takže ak otec podal neodkladko o zverení do starostlivosti a nebol upravený styk matky s dieťaťom, môže si matka podať neodkladko na úpravu styku, lebo ako matka má právo stretávať sa s dieťaťom... a je mi jasné, že je pravda niekde úplne inde...
už aj by som písala do novín, televízie a pod....
Na tomto príbehu niečo nesedí.
Ale všeobecne treba o závažných veciach diskutovať s dvoma advokátmi a aj s tretím, štvrtým, ... ak nehovoria to isté a klásť otázky, pokiaľ nehovoria všetci to isté - vtedy vieš, že ich rada je v danej situácii to najlepšie
Pri takých informáciách, ktoré sú tu známe, odporúčať medializáciu je minimálne odvážne.
Nie je známe, o aké veľké dieťa sa jedná a aké kroky podnikla matka v danom prípade, príp. aké bolo odporučenie kolízneho opatrovníka.
Ide o trojrocne dieta. Sud je v BA, v case vzniknutia sporu tam zili, teraz je kamaratka u rodicou v KE. Prve neodkladko neprisudili dieta nikomu. Druhe si podaval iba on. Jej radila pravnicka, ze zu treba pockat na sud a neotravovat sudy dalsimi ziadostami, ze mu aj tak dieta nezveria. Nezverili. Potom dal tretie, kde tvrdil, ze mu dieta nedava a je k nemu vulgarna, ked chce dieta. aj ked si ho v skutocnosti striedali. Dieta dali do starostlivosti s tym, ze ma umoznovat plnohodnotny styk matke. Co ale je problem, kedze pracuju v inom meste. V podstate ju chce vytrestat, ze odisla a nasla si pracu daleko od miesta, kde predtym spolu zili. Sikovne nahromadil dokazy, ked bolo dieta chore, zavolal hliadku, akoze nema umozneny styk pravidelne. Pritom to bolo len raz, ale to nikoho nezaujimalo. Vulgarnost dokazoval akoze prepismi ich spolocnych rozhovorov. A podla mna vyuziva aj dobre styky, co mu tiez asi pomaha, aby sa veci vyvijali podla jeho predstav. Jeho advokat nejaky uplne spickovy. Ale preto ma matka prist o dieta? Preto musi posluchat? Zmenit pracu a zit podla jeho predstav, lebo on ma peniaze a styky? Myslim, ze nasa spolocnost sa od stredoveku daleko nepohla ak je to tak. Pravnika nedavno uz zmenila, ale je uz znevyhodnena tym, ze prisla o maleho a on je navrhovatel, tak ma z toho vyhodu a moze proces z vaznych dovodov aj rusit a natahovat. A dovody ma vazne vzdy. Teraz samozrejme ze poziada opat o neodkladne, ale ja osobne si myslim, ze on so svojim pravnikom maju kazdu moznost zvazenu a su pripraveni. Takze su vzdy o krok vpred. A moja kamaratka sa drzi, ale vidim ako trpi. A dieta ju stale prosi, aby mohlo byt s nou a ona nic nezmoze, lebo nas stat a sudy dali vsetky tromfy otcovi, ktory jej neumoznuje dieta mat dlhsie a vziat ho k sebe domov. Kolizny sa priklanaju raz na jednu stranu raz na druhu, ale v podstate jej maju za zle ze odisla do ineho mesta. Ale v case vzniku sporu jej koncila materska nemala pracu ani byvanie a musela zacat od nuly, tak je podla mna normalne, ze jej pomohli rodicia aj ked v inom meste. To by sa mu hodilo aby skoncila v utulku, alebo v podnajme malej garzonky kym by sa postavila na nohy a on by mal zase tronf, ake ma zazemie oproti nej. A v takej krize, ked pridete o vsetko zo dna na den potrebujete aj podporu rodiny a priatelov, nie nechat sa nicit jesitnym nevernym chlapom a ostat takmer sama v cudzom meste bez penazi. Tak to by z nej asi ostala naozaj troska a dieta by neziskala. Ale ked ma chlap spravne kontakty a peniaze tak si aj dnes moze robit so zenou co chce. DAKUJEM vsetkym za rady a podnety. Aj ja si myslim, ze sa musi radit s viacerymi a pravne cibrit, nespoliehat sa len na pravnika.
@daiva1 vieš, ono sa to posudzuje tak, že obaja rodičia majú vhodné podmienky, obaja dospelí sú rodičia schopní sa postarať (takže je blbosť nedať choré dieťa otcovi, na tomto "nabúra" veľa žien a vždy je to použité proti nim)... si zaujatá, lebo si priateľka matky... možno niekto, kto je priateľ otca, povie, že aký je skvelý, ako bojuje o dieťa a matke je to jedno, nepodá si ani len neodkladko na úpravu styku, odsťahuje sa na druhý koniec republiky atď... jasné, že kolízni sa prikláňajú aj tam aj tam, lebo je to tak, podmienky má aj mama aj otec, nemôžu byť zaujatí proti jednému z nich... nemyslím si, že štát dal všetky tromfy otcovi, len proste je otec akčnejší a vie, čo a ako by mal urobiť... a teda neber to, že sa zastávam otca, ale denne tieto veci riešim v práci a naozaj je to vždy o inom ako o ješitnom chlapovi, ktorý chce chudere matke pokaziť život tým, že jej vezme dieťa...
@daiva1 Ak sa bude radiť s každým a ona " radiť" právnikovi, tak ten sa na ňu vykašle.
Ak má dieťa vytvorené lepšie prostredie u otca, kolízny opatrovník sa bude prikláňať na jeho stranu. Kolízny opatrovník zastupuje dieța a jeho záujmy. Podľa mňa jej nevytýkajú, že sa odsťahovala do KE, ale to, že nemá vhodné podmienky pre dieťa (vlastné bývanie, stabilný príjem ....).
Pokiaľ opakovane obmedzuje súdom stanovený styk otca, súd často zverí dieťa do osobnej starostlivosti druhého rodiča.
Ak súd rozhodol neodkladným opatrením, tak je to do rozhodnutia vo veci samej, takže musí na súdnom pojednávaní dokázať, že dieťa by malo o nej lepšie podmienky.
Presne toto iste ma teraz caka.... Ah jaj ke mi do placu ked, to citam
Z mojho pohladu strasne nerozumny krok prestahovat sa z BA do KE.
Ako si ona vlastne predstavovala stretavanie otca s dietatom? Ze on pride raz za 2 tyzdne na otocku do KE a ona bude dufat, ze ho to dlho nebude bavit?
Normalne to vyzera, ze s nim chcela vykyvat, akurat sa chlapik vzchopil, zohnal dobreho pravnika a bojuje o vlastne dieta.
Kazdy normalny rodic by to urobil.
Ja som prave cerstvo rozvedena, rodicov mam 200km dalej a ani by mi nenapadlo zbalit deti a ist k nasim. Deti tu vyrastli, otca miluju, on ich tiez. Co najviac budem podporovat ich vztah.
Vsak si to otoc. Ze napriklad ty si najdes milenca a tvoj muz ti na to dojde. Poziadas o rozvod a on sa zbali a odide s dietatom. Co by si robila? No ja by som zhanala super pravnika, aj keby som sa mala zadlzit. Ak sa on nemusi - tak to ma este jednoduchsie.
@daiva1
To, že odišla do KE, je z hľadiska stretávania s dieťaťom, žiaľ, jej problém. Keďže nemá dieťa v osobnej starostlivossti, tak za ním musí chodiť sama.
V podobnej situácii je väčšina otcov, ktorí "náhodou" prejavujú záujem o dieťa po rozvode/rozchode a ktoré bolo zverené matke.
@rolly to mala ist do útulkumiesto rodiny lebo aby otecko to mal blizsie? To by bolo lepsie pre. Dieta? Ved tu sa bavime o zaujme dietata nie rodicov
O dieta treba bojovat. Ja neviem, cele to je divné. Ona sa len zmieruje s osudom a vyplakava. Ved by som pol sveta, co pol, cely svet prevratila hore nohami, aby mi ho prisudili.
Petrofka ja vidim, ze bojuje, je mozne, ze niektore kroky clovek podceni, alebo si necha nespravne poradit, ked je v takej situacii prvykrat v zivote. Co konkretne by si podnikla? Vela krokov sa totiz nakoniec aj tak obratilo proti nej. Nasla si dobru pracu, byvanie riesi, malemu zabezpecila skolku, kupila si auto. Nevynecha ziadnu moznost, aby o dieta ziadala, aby sa snim stretla, ked ma volno, aby mu zavolala alebo sa informovala Vsetky kroky ake ma len moznost podniknut podnika. Ak by vedela, ze existuje este nieco, co moze urobit urcite by to urobila. Co by si urobila ty?
A dakujem dhinkova a cicimotinke za taky uradny pohlad na vec. To je podla mna to, co beznemu cloveku bez skusenosti velmi chyba a robi preto chyby. Aj ked mne osobne je to dost protisrsti, pre uradnika je to praca, rozhodnutie, statistika. Pre dotycnych je to niekedy cely ich zivot a jeho zmysel.
Pritom ide len o nejaky pravny trend, ktory urcuje ludom zivot. Donedavna bola matka pre dieta vsetkym a tym najlepsim. Teraz musi o dieta bojovat casto nerovny boj. Chapem, ze otcov treba podporit v jeho zaujme o dieta, ale takto by to byt nemalo. Mozno o par rokov sa to zase prehodnoti, ale tym matkam, ktore riesia spory teraz to zu slzy neosusi. Vedel by mi niekto prosim napisat konkretny ako moze matka okrem financneho zazemia dokazat, ze sa ma dieta u nej lepsie? Co znamenaju tie lepsie podmienky? Napadaju ma socialne kontakty s rovesnikmi. Kruzky, domace zvieratka. Laskyplne prostredie, volny cas pre dieta. Vysvetlila som si to spravne? Alebo ide hlavne o materialne podmienky uradom? Tak to potom asi len mensina zien je schopna taky spor vyhrat, ved aj statisticky dostavaju zeny za tu istu pracu menej penazi. Inak sudkyna navrhla kamaratke, ze sa ma snazit o mimosudnu dohodu, ale kedze sa vsetko teraz vyvija v jeho prospech, nechce o tom samozrejme ani pocut. Ak niekto vie dat tip, ako dokazat sudu lepsie podmienky, budem vdacna. ( peniazmi to ale asi nepojde, aj ked kamaratka nie je chudobna, zaraba normalne az dobre na neho nema.)
@daiva1 no... tu ani nejde o to, dokázať súdu lepšie podmienky... skôr ide o to, že sú to dve mestá BA a KE... to v praxi znamená, že otca riešia kurátorky z BA, ktoré na súd do BA podávajú správy... aby si rozumela, je to "svoj svojmu" ... na druhej strane je potrebné doložiť správy aj z KE o podmienkach matky, čo v praxi značí, že úpsvar BA požiada úpsvar KE o súčinnosť, prešetrenie a zaslanie správy... nemá však istotu, že je to reálne prešetrené (robí sa to aj tak, že si môžu matku "iba" pozvať na úrad, príp. ju len kontaktovať tel.) a tým pádom je na súde v BA akokeby menej dôveryhodná... proste matka urobila chybu, opustila muža a dieťa a odišla na druhý koniec republiky predtým, ako toto celé skončilo... automaticky ťahá za kratší koniec a ani nemá takú šancu reálne bojovať na súde v BA... to, že sa hovorí o "lepších podmienkach", to je niečo, čo je proste názov, aby sa niečo zadefinovalo... realita je taká, že čo je pre jedného pojem "výborný", to je pre druhého "nedostatočný"... preto je výhoda, ak 1 rodinu rieši1 kurátor komplexne a vie to porovnať "rovnakým" metrom... lebo toto že BA a KE môže byť priepastný rozdiel... a teda píšeš, že sa jedná o 3 ročné dieťa, ktoré súd nemôže vypočuť, rovnako ako kolízny a starostlivosť je v podstate nesledovateľná, lebo sa nedá dožiadať škola, škôlka atď...
@cicimotinka cize nemozem dieta do ke zobrat aj keby si tam hned dam trvalý pobyt? V ba ho mam zrušený. A tam ked podám na sud tak bude sud v ke nie? A byt v kt. By som byvala patri môjmu otcovi a muz sice zarába vela ale zije v podnájme.
@stratenaneznama preco ti napadol prave utulok?
zivot nie je biely (idem k rodicom) alebo cierny (skoncim v utulku)
je vela odtienov sedej
nevieme, ci ten byt kde spolu byvali je spolocny, alebo jeho. ak spolocny, tak by som v nom vydrzala (moze spavat v detskej s dietatom, nie v spalni s muzom) a okamzite hladala pracu, nech mam prijem. z bytu by ju musel vyplatit.
no neviem - odist 450 km mi stale pride ako velmi zle rozhodnutie.
ako jasne, tiez by som usla k mame, schulila sa k nej ale max na tyzden. som tam v bezpeci, vyplacem sa, naberiem energiu a vratim sa riesit svoj zivot. a riesit ho musim tam, kde je, co je v tomto pripade BA
prave citam tvoju spravu cicimotinke - tato tema je o tebe?
no a prislusny sud je (v drvivej vacsine pripadov) v mieste posledneho spolocne bydliska, takze rychla zmena trvaleho pobytu nic nemeni na tom, ze o tomto sa rozhoduje v BA
@daiva1 A súd vie o tom, že sa u nej zmenili pomery? Že ma dobrú prácu, auto, škôlku pre dieťa? Píšeš, že keď začal spor, nebola na tom kamarátka najlepšie, preto sa vrátila do Ke k rodičom. No a odvtedy sa udialo čo? Vie súd o zmene? Bolo pojednávanie? Akosi mi tu čosi nesedí. Dieťa chce byt s ňou, ona ma super podmienky a je s otcom pretože čo... Pretože on o neho dostatočne bojuje? A koľkokrát už došlo k odročeniu? A po ďalšie, jedna vec je čo hovorí kamarátka, druha vec sú fakty, no tie tu my nevieme, pretože toto je len jednostranný pohľad na vec a klienti neraz zamlčia/zaklamu aj samému právnikovi a potom je to pre právnika take “zvodyvarenie”. Proste srdcervuci príbeh a potom hop, všetko je inak. Tým však netvrdím, že je to prípad tvojej kamarátky, ale že aj to je možnosť.
@daiva1 neviem,nieco nebude ok. Tiez som nemala lahky rozvod atd. A v mojom okoli je plno rozvedenych a realne nepoznam jeden pripad kde by bolo dieta matke odobrane.... a to oteckovia skusali vselico. Nebojovala trosicku primalo o svoje dieta? Celkovo zvlastne,ked mu ho v pohodicke davala a on tvrdil.opak tonnie su svedkovia? Kolko sa natahaju,ved male ma tri a to uz pracuje matka v kosiciach? Prepac cele divne a ver tomu,ze v ba naozaj len tak bez realneho a vaznehondovodu dieta matke nevezmu
@cicimotinka rodicia na nu ten dom prepisali zu davno, takze isla akoze do vlastneho domu. A tam kde byvali, bol len jeho byt, oni neboli manzelia. A ako rolli spominala, sud je tam, kde zili naposledy z jeho iniciativy a bude v BA. Ked toto skonci nejak neuspesne, vraj moze znovu poziadat z Kosic. Ale tu ide o take casove obdobia... On nemoze prist a je odrocene na september, ked sa ohradila, ze je to neskoro, vysli jej v ustrety na jul? Ved to je v pripade takeho maleho dietata strasne dlho.
pardon, to pisala vlastne stratena neznama otazku cicimotinke, k comu som sa vyjadrila...

1. dúfam, že jej "právnička" je advokátka a nie právnička z kadejakých pochybných združení, ale riadny člen komory
2. dúfam, že sa špecializuje na rodinné právo
3. pani advokátku treba vymeniť, ak radí nedávať aj matke žiadosti na súd - ako potom "prejavuje záujem o dieťa" keď oňho ani nebojuje??? ako chce ten záujem "papierovo" preukázať? toto sú len slová, no návrh na súde je papierovo uznaný, dôkazný spôsob preboha... a nie to čo sudcovia údajne majú alebo nemajú radi 🙄
4. advokát je PRESNE PRÁVE na to, že pozná kľučky v systéme. a musí ho poznať aj advokátka matky, nielen advokát otca. matka tie kľučky nemusí poznať, ale na to si platí advokáta. čiže opäť - advokátku vymeniť.
4. ako malé je dieťa? a prečo aj napriek tomu, že ho mala matka pri sebe ho súd odklepol otcovi? ja poznám 2 - slovom DVA prípady kedy sa tak stalo - v prvom neviem čo je vo veci/syn mal v čase predbežka okolo 4-5 rokov a druhý prípad dcérka bola kúpená drahými darčekmi od ocka/v čase predbežka mala 10 rokov.
5. ako a kedy bolo dieťa matke odobraté? zo škôlky počas výučby za asistencie kurately? alebo ho len tak matka odovzdala? prepáč, mne sa to celé nezdá.... a striedavku??? no zabudni, bojovala by som ako lev aby som ju získala k sebe, ale tam očividne niečo nie je v poriadku.