icon

Syn ide bývať k otcovi: Ako postupovať?

majka1719
28. dec 2023

Ahojte. Potrebujem poradiť. Jedná sa o to, že som rozvedená a mám 12r syna, a 2r syna s novým manželom. S ex manželom som rozvedená už 7 rokov . Mali sme na syna striedavú starostlivosť, ktorú ale pre veľkú zmenu správania k horšiemu u syna zrušili a syna mám ja. Teraz ale prišla situácia, kedy syn inklinuje viac k otcovi, lebo on je najlepší, všetky jeho nazory sú najlepšie. A my tu sme najhorší, lebo tu má pravidlá, tu sa musí učiť , ocko povedal, že sa učí sám pre seba a sú to jeho známky. Tu má ma starosti aj psa. Ocko zvieratá neznáša, tam by nemal nič. Tu musí pomáhať, tam sa uprace len sem tam.
Tam sa nevarí, tam sa navštevujú restaurácie. A vlastne tu je všetko zlé a tam sa teší.
U ocka je ok, ze mu nekupil Mikuláša, tu by skakal od zlosti po strop, tam je to ok.
Tu si vyberá co chce, tam sa ho otec nepýta. Vsetko je úžasné.
Otec mal frajerku, tú syn neznásal a jej dceru. Otec ro neriesil a uz mam dojem, ze sa asi aj rozisli. Cize oclo sa zas bude venovat len jemu. Ja tu mam manzela a syna mladsieho. Co ale neznamena, ze sa mu nikto nevenuje. A teraz od 1.1 tam ide byvat. Ze na skusku. A ja sa pytam, co mam robit.
dodojem, zeby som vo

Strana
z2
zuzana212722
30. dec 2023

@majka1719 Veď on má 12 rokov co on vie o tom čo je lepšie..mam 13 ročnú dcéru a to zmýšľanie celé zle ale to je ok je to dieťa v puberte..
Ale čo nechápem ako ty ako mama a svojpravny človek toto dospustis čo dieťa prišlo idem k otcovi a ty okej? Však si rodič tak snáď vieš že môžeš rozhodovať o týchto veciach nebudem sa prispôsobovať 12 ročnému decku ktoré vie o živote nič..rozmýšľajú čo sa asi stane chlapec bez pravidiel a s lahkomyselnym oteckom do života stratený človek..Však si mama vychovavaj raz má mať povinnosti tak to splní pravidlá sú predsa dôležité v to.to veku asi najviac formuje sa z neho človek do života bude týmto úplne nepoužiteľný..
Ty si zlyhala totálne ak to dospustis..ale jasne aj otec ma práva to je ok čas sním nech trávi ale pekne mame naspäť..

sabinaxd
30. dec 2023

Ahoj, som celkom mladá mam 21 a od veku tvojho syna som si prešla tým istým až do 17tich. Otec bol stredobodom a dovolil mi všetko, doslova všetko. Bol najlepší bola som na striedavku u neho aj mami. Mame to neskutočne trvalo srdce.... ale čo ti chcem tým povedať, je to ze som musela prísť na to všetko sama. Všetko je len dočasné, aj keď ti to trhá srdce musí si to sám uvedomiť čo je pre neho najlepšie. Držím ti palce, nech to tvojho syna prejde čo najskôr a uvedomí si, že nie je cesta mat všetko dovolené ale mať aj nejaké pravidla a riadiť sa nimi.

lussyl5
30. dec 2023

@majka1719 Nechaj ho,ide do puberty potrebuje otca.

keralas
30. dec 2023

Pekny vecer, mlady ide do puberty a je normalne a prirodzene ze bude inklinovat k otcovi. Potrebuje viac casu travit s chlapskom prostredi. Ja mam tiez starsieho syna, bude mat 15 a od 13 rokov silno inklinuje k mojmu muzovi, k chalanskej spolocnosti. Viac casu spolu travia, chodia na chlapske vylety, velmi ho to bavi. So mnou a s mensou sestrou, 5 rokov ide malokedy niekde sam od seba. A to viem ze nas ma rad. Ale v tom veku chce byt s chalanmi. Tiez som musela/aj chcela totalne zmenit komunikaciu s nim. Inak by som s nim mala neustale konflikty, uz to nebol malicky chlapcek ktoremu len kazem a cakam ze automaticky urobi to co cakam a povazujem za spravne. Prestala som na neho prenasat moje emocie, pokojnesie hovorit a vysvetlovat. Ti chalani to nechapu a nemaju radi. Zacala som ho viac chvalit a motivovat, vela pokojne vysvetlovat. Vyslovene ho vela veci zaujimalo ale otvoril sa mi az ked som zmenila pristup. A nie ho hned kritizovat a robit unahlene zavery. Ti chalani este vela veci vobec nechapu a zaroven uz vela veci vnimaju a je dobre si najst cas a pohovorit si naozaj v klude a s respektom k ich rodiacim sa nazorom. Chce to trpezlivost a nie hned robit radikalne zavery. Mozno ma naozaj opravneny pocit ze ked pride od ex k tebe len pocuje kritiku, prikazy, povinnosti, skola (ano aj to treba)... A nic viac, nic podnetne. Mne manzel ukazal ze s mladym sa da hovorit s respektom a nasledne sa na mna sam obracia s vecami. Izbu ma sam?
Chodi aj na nejake sportove kruzky, ma kamaratov? Lebo vtedy ti chalani potrebuju nejaku tu partiu, spolocnost. Vtedy aj ta puberta lepsie prejde. Nas chodieval na florbal, teraz posilnovna, muz ho zobral a velmi ho bavi lyzovat a vyslovene ho to drzi aj v tazsom obdobi kedy ma toho vela v skole. Mozno to pomoze. Drzim palce aby ste si nasli k sebe cestu aj v obdobi kedy sa meni a dospieva.

majka1719
autor
Autor odpoveď zmazal
majka1719
autor
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
maminazosatnika
Odpoveď bola odstránená
sidicek
30. dec 2023

Ja vidím problém v tom ze otec vedie samotarsky smutný život a syn,ako jeho kopia sa v tom tiež nájde a nakoniec bude nešťastný. Vedieť tvoriť a udržiavať vzťahy je v živote velmi dôležite a otec ho to zjavne nenaučí. Väčšinou tu písali ženy, ktorých dcery sa po čase vrátili k mame ,lebo to proste boli zeny ,aj ked malé, sme inak nastavene, vnímame veľa cez pocity a zdielanie , co im ten otec asi nedaval, no tu ide o 2 mužov samotárov, tu to tak vôbec nemusí fungovať.

fauko
Odpoveď bola odstránená
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
majka1719
autor
Autor odpoveď zmazal
blackcat8885
31. dec 2023

Aj môj 10r sa občas vyhráža že pojde k otcovi hla ked pre niečo kričím a musi robiť čo nechce. Ale jeho otec za nim príde raz za 3-4mesiace a nena poriadnu prácu takže viem, že by sa veľmi rýchlo vratil.
Ja si myslím že tvoj syn po čase zistí ze lepšie bolo s vami. Ale skúsila by som s ex dohodnúť pravidlá výchovy aby zase zo syna nebol lajdak

chillibubble
31. dec 2023

@majka1719 u psychologicky bol, alebo aspon ty po radu? lebo ja vidim problem aj v tom, ze syna nechapes z pozicie introverta. ty si myslis ako ho otec "pokazi" a bude z neho odlud ako on. lenze o tom introvercia dost je. takze by som sa sla poradit s odbornikom, co je mozne v tomto smere spravit aby dieta neostalo samotarom a co robit/nerobit s ohladom na jeho introvertnost. lebo nutit introverta do nejakych veci moze mat presne opacny efekt.

alienkami
31. dec 2023

@majka1719 skús priblížiť, ako ste sa so synom vlastne dohodli a ako vlastne k tomu prišlo. Asi si mu len tak z ničoho nič nepovedala, že ak tak veľmi chce ísť ku otcovi, tak nech si ide. Opíš tú situáciu podrobnejšie, aj ako sa pri tom tváril. My sme tam neboli, ťažko nám je radiť. Ale keď budeme poznať viac detailov, tak si urobíme akú takú predstavu. A aj ty, keď si to zanalyzuješ, možno získaš trošku nadhľad.

domininini
31. dec 2023

@majka1719 praveze teraz je ta puberta ja by som syna ku otcovi nedavala ked vidis aky to ma na neho vplyv .. skus robit nejake aktivity ktorym sa potesi .. nechaj 2r s tvpjim mamzelom a chodte niekam vy, do kina do hvezdarne na nejaku vystavu, ked maly spi hrajte spolocenske hry proste viac sa scelte ako rodina, alebo nech si zavola ku tebe kamosov a pozeraju film alebo hocco ..u otca nemusi nic to mu vyhovuje a ak bude v tom pokracovat vyrastie z neho nepouzitelny clovek .. vidis ako ma otec zaujem o jeho vzdelanie a travenie casu .. ak tam pojde ku nemu byvat, tak cele dni bez povinnosti a zaveseny na mpbile nieje tiez terno pre jejo buduci vyvoj .. dobre si to premysli

jana_eyre_2
31. dec 2023

@domininini aku predstavu máš o rodičovských právach? Veď je to tak isto jeho otec ako je ona jeho matka, to by si vážne oddelila dieťa od rodiča len preto že máte iný pohľad na život?
Keby už žil u otca od začiatku a otec by nesúhlasil s matkou, tak by ti prišlo normálne aby na "čas puberty k nej nechodil"?

janamoto78
31. dec 2023

@majka1719 môj syn si tiež vybral bývanie u otca. Teraz, keď je už dospelý, mi často povie, že by sa nikdy nechcel správať ako jeho otec. A to nie je žiaden alkoholik či povaľač. Iba mal “trošku radšej iné slečny ako vlastnú manželku”. Syn to tam videl a opakovať to nechce. Ale u nás to neznamenalo, že máme nezhody my medzi sebou, tak synovi ex dovolí všetko čo ja zakážem.
Dohodnite si pravidlá a skúsiť to môžete. Je to stále otec malého, ktorého si mu predsa vybrala ty..

letfenixa
31. dec 2023

Mne príde zvláštne, že si myslíš, že povaha otca ovplyvní povahu syna.

andreafa
31. dec 2023

@zuzana212722 matka a otec su rovnocenni! Kludne, nech sa foter stara o rozmaznane decko!

keralas
31. dec 2023

Pekny den, takisto mam introverta muza, ano nema priatelov, nezdiela. Ale nesuhlasim s tym ze ma nejaky zly vplyv na dieta. Je to jeho otec a dieta lubi kazdeho rodica takeho aky je. Nie je nornalne niekonu vycitat ze ma povahu aku ma. Vybrala ste ho a na mieste je respekt k jeho povahe. Nikto tu nie je lepsi a horsi. Dieta nemoze za to akych ma rodicov a ze sa nevedia respektovat Skor suhlasim s tym, ze mozno sa naozaj poradit ako pracovat s intorvertmi. Ja som sa to musela naucit tiez. Vyvolavat boje v rodine kvoli odlisnym ocakavaniam od druhych nema zmysel. Proste podporujem a navigujem muza i chalana v komunikacii, pocuvam ich, musela som sa to naucit, pri tych introvertoch to je nadlhsie kym sa otvoria a zdielaju. Tiez mi to lezie obcas na nervy ale tak to je. A hnat hned mladeho k otcovi lebo sa unho citi lepsie? Trochu hystericke... Ved to je super, ved to je fajn ze sa ma unho dobre, ze ten otec, nech je aky je, sa naucil s tym chlapcom vychadzat, ze aspon mini aktivity maju. Co by za to ostatni dali. A treba chalanovi povedat zs obdivuje to aky maju vztag, ze vychadzaju spolu. Ved to je predsa vyborne, lepsie ako keby prisiel a povedal ze ho otec bije, kasle nanho ci inak ublizuje... Dobry vztah treba podporit aj ked cas netravia ako si predstavujete vy. Je to chalan, nie dievca. Ale muzi to maju casto inak ako my matky. A ze su za PC? Ja pomaly nepoznam rodinu co by toto neriesila. Netreba hned robit z toho katastrofu. Vsetci chalani pomaly v skole hraju na PC, proste je to taka doba. A to vobec nezlahcujem, ja som sa tiez kvoli tomu trapila. Ale vsetci v triede hrali a tazko sa to uplne zakazovalo. Ale dohodli sme s mladym ze moze hrat 2-3 hodiny denne a dali sme parental control na mobil aj PC. Ziadne hadky, vycitky, vyplo sa mu to a bol pokoj. Automaticky vedel ze ma koncit. Oni si to sami este nevedia korigovat. Tu treba naozaj nastavit respektujucu komunikaciu k obom, najma ku chlapcovi ze sa mu pacia aj ine veci a zivot ako vam. Je to vsetko o hladani sameho seba, spoznava a naopak potrebuje podporu a prijatie. A nie hned: tak si teda chod k nemu! Toto by som nerobila, iba v extremnom pripade. Vyzreta komunikacia vyzera inak. Ved vas uci ze aj ine moze byt ok a vy ak prijmete jeho pohlad tak sa vam moze pekne otvorit a porozpravat co ho bavi, preco. Ja sa so synom bavim aj o hrach co tam je, co ho bavi a z toho sme prisli na to ze ho bavi historia, bojove lode, zacal si kupovat knihy s touto tematikou, zacal stavat modely lodi, jedna ma prosim pekne meter a pol, a chce sa po dvoch rokoch prihlasit na historicky turnaj a to len na zaklade hier. Proste je to len priklad ze nie vsetko musi byt take zle ako sa vam javi. Vyvija sa.
A ze vam odporuje a otca vychvaluje? Nevadi, treba prijat, neurazat sa. Mne sa stalo to iste a to sme jedna rodina. Naucila som sa to respektovat a nehadat sa s nim. Ma uz pravo na iny nazor. Naopak vypocujem ho a pripadne vysvetlim moj postoj a preco su veci tak ako su. A po case sa so mnou uz dokonca radi. Co je pre mna samozrejme sviatok lebo najviac sa obracia na muza, prirodzene . Ale vie ze u mna uz nehrozi vysmech, hnev ani urazka. Fakt drzim palce, mate to v rukach zatial aby boli vsetky strany spokojne, aby si vsetci rozumeli a aj ten vas ex ktoreho nemusite, oceni ze ma podporu vo vztahu so synom aj od vas. A dieta by bolo mozno aj v soku, ze sa uz navzajom nekritizujete a neotravujete ho s tym. Bude to priklad aj pre neho ako sa da vyjst aj napriek inym nazorom. Mozno to znie pre vas neprijemne ale je to otec dietata, nech je aky je. Drzim palce aby ste veci ukludnili a nie hrotili.

zuzana212722
31. dec 2023

@andreafa prečo rozmaznané decko..je to dieťa ktoré sa vyvíja je v puberte a teraz práve potrebuje aby vyrastal v pravidlách pretože si bude z toho brať do života v dospelosti..
Raz mám dieťa tak sa starám nepoviem ze rozmaznané decko nech si ide k otcovi to uz je len názor..niektorí by fakt nemali mať deti..
Ale samozrejme aj otec má právo na dieťa len ten základ dostane v tomto prípade u matky..ale môže to byť kľudne naopak..

andreafa
31. dec 2023

@zuzana212722 moja mila, mam dieta v puberte, je u otca, lebo by som sa zblaznila! Ci zivot matky je menejcenny????

andreafa
31. dec 2023

@zuzana212722 ty si deti ofukuj do nemlatom. Ja to robit nebudem

janulka1802
31. dec 2023

Bože, bože, to sú názory... Niekedy by ozaj prospelo, keby písali len tie, ktoré majú vlastné skúsenosti, lebo niektoré názory sú totálne mimo, ale že úplne. Autorka, silno držím palce. Viem, o čom to je. Prešla som si tým. Momentálne to isté rieši kamoška. Pokiaľ nezažila na vlastnej koži, tiež mala obmedzené názory, žiaľ. Presne ako tu niektoré ženy v takýchto diskusiách.

penelope2066
31. dec 2023

Ak sa syn pýta k otcovi tak mozno by som mu to dopriala.Ale určite nie,že by som mu to ako matka sama od seba navrhla.

zuzana212722
31. dec 2023

@andreafa takže si sa vykaslala na svoje decko lebo je to pohodlnejšie. Mater roka...
Fakt by niektoré nemali mať deti !

Strana
z2