Vzťah otca a 16 ročnej dcéry

21. nov 2021

Môj manžel a zároveň otec nemá rád vlastnú dcéru. Ako matka, jej dovoľujem viac ako manžel. Má 16 a večierku má do 23:00. Chodí von len cez víkendy, pretože cez týždeň sa učí a za dobré známky, jej dovolím byť dlhšie von s kamarátmi. Každý víkend chodí von s jej najlepšou kamarátkou a frajerom, s ktorým si niekedy napíšem, či je všetko v poriadku a dôverujem mu tak, ako vlastnej dcére. No mužovi sa nič nepáči. Známky jej kontroluje každý deň, keď dostane dobrú známku nepovie nič, no ja ju stále pochválim, aby mala aj nejakú podporu odo mna. Za zlú známku po nej vrieska. Keď ide von stále na ňu kydá, no keď dcéra príde domov, robí sa ako nič. Príde vám to normálne?

kitycat
21. nov 2021

No ak sa to tebe nezda normalne preco mu to jeho spravanie tolerujes? Nema skor problem s tym ze jeho dievcatko bude coskoro dospele?

deti95060810
21. nov 2021

do 23 hod? moja tak dlho ešte nikdy nebola... to by som nedovolila.
ocinko je prísny ako väčšinou otcov...😉

breznica
21. nov 2021

@deti95060810 tak ja som to mala opačne 😃 keď bola mama pracovne mimo,otec ani nevedel kedy sme prišli domov zvonka 😃

amelie22
21. nov 2021

Tak záleží aj na tom, či sa k nej tak správal vždy alebo len v poslednom čase. Ak odjakživa, tak to trebalo riešiť asi trošku skôr, ak v poslednom čase, normálne by som to s ním prebrala prečo je k nej taký. Všeobecne si neviem predstaviť, že by po mne rodič vrieskal... a už vôbec nie v 16tich, veď to už je dieťa dosť veľké na to, aby sa s ním trošku viac rovnocenne komunikovalo. Tiež si neviem predstaviť, že by mi v tom veku niekto kontroloval známky tak často...to bolo max raz mesiac. Človek sa už učí trošku niesť zodpovednosť za svoje konanie a stále mu stáť za chrbtom... by ma piclo :D

amelie22
21. nov 2021

@deti95060810 A mladí na diskotéky dnes už nechodia? :D Veď tie o 23 len začínajú... 🙂

denkatn
21. nov 2021

to nemusi znamenat ze ju nema rad. mozno ma len take vychovne navyky z domu. tie by sa mozno dali odstranit ak by chcel.

whatever1
21. nov 2021

Keby ju nemal rad, nezalezalo by mu na jej znamkach a nehneval by sa ze ide vecer von. Porozpravajte sa otvorene co ho stve.

cyberk
21. nov 2021

fuuuh do 23 mat vecierku v 16tich, ja ked som slavila 18tku tak mi uz o polnoci volali kde som a musela som trielit domov :D prisna vychova je dobra.. Ale tvoj muz to asi kus prehana sice jej chce len dobre... ale takymto sposobom ju odozenie z domu hned ako bude dcera mat moznost sa odstahovat, porozpravaj sa s nim a nech ju pochvali aj za dobre znamky... a nekyda na nu zakazdym ked nie na blizku :/ ! a ja som praveze za aby sa dieta kontrolovalo pokym byva pod strechou rodicov. Hadam nechcete aby vam prisla zbuchnuta do 20tky .. :D

denkatn
21. nov 2021

hlavne ten sposob akym to robi je dolezity, nemal by byt nepriatelsky pri kontrole dodrziavania pravidiel, vraj sa aj to ma robit s laskou ale dosledne pekne milo povedat. ja to tak nevzladam tiez, ja len pisem, ze som citala ako to funguje v dobrych vztahoch, ako to ti dobri rodicia robia.

21oktober
22. nov 2021

no neviem , môja dcéra keď mala 16 som bola na ňu veru prísna. Max. do 22 hodiny vonku a kontrolovala som ju či je naučená do školy. Dnes má 26 rokov, má vyštudovanú VŠ , snúbenca a svoju domácnosť. Vzťah máme veľmi dobrý , dôverný a t domu neutekala vôbec .

anjelicek26
22. nov 2021

Tak zasa do 23tej vonku, frajer, kamarati, zasa take bezne to nie je, aj ked ma "uz" 16... stale je to len 16... Kontrolovat znamky, ucenie, kde je, to je u rodicov normalne... to, ze ty dovolis viac, on menej, to sa musite dohodnut s manzelom, bez nej a v klude, preco a coho sa on boji, co on chce inak a coho sa zasa a preco ty nebojis...s tym ti mi tu nepomozeme... moja ma 15 a taketo nieco pre mna neexist, a neverim, ze sa to kvoli corone v dohladnej dobe zmeni...

jana_eyre_2
22. nov 2021

Čo.znamena že na ňu "kyda" - čo vlastne o nej hovorí? Keď máš dojem že ju nemá rád, tak hovorí niečo prehnane zle? Alebo čo tým myslíš?

thoughtfulweirdo
22. nov 2021

Bez ohľadu na to, kto z vás čo dovolí a čo nedovolí, určite sa to nerobí spôsobom, akým to robí manžel. Úmysly má určite dobré, na známkach mu záleží kvôli budúcnosti dcéry a hnevá sa na chodenie von, lebo má o ňu strach. Myslím, že len treba manžela naučiť, ako svoje dobré úmysly prejavovať príjemným spôsobom. Za známky ak kritizovať, tak aj chváliť. O večierke a chodení von sa rozprávať s dcérou, nie nadávať poza jej chrbát.

marina447
22. nov 2021

Možno má len také nejaké návyky z domu prebraté. Nemyslím, že by ju ako vlastnú dcéru nemal rád. Ono sú tie vzťahy otca a dcéry také, že ak mu na nej ako na svojej princeznej veľmi záleží, len to dáva takto zvláštne najavo.

lujza123
22. nov 2021

Nepríde mi to normálne a ja osobne som proti takejto direktivnej a vrieskajucej výchove. Pochvala žiadna, spoločné aktivity žiadne, len kritika a rozkazovanie. To nieje prísna výchova ako to tu niekto naznacil, to je podľa mňa obyčajne nezvladnutie a nepochopenie že ma doma takmer dospelú ženu.
Ale s tým podľa mňa nič moc nenarobíš, zrejme je presvedčený ze koná správne alebo ide iba o typický prejav chlapa v kríze stredného veku ktorý je nervný a dcéra je ideálny terč na ktorom sa vyvrsi

janickacrazy
22. nov 2021

No ja keď som mala 16, tak sme chodili aj na zábavy do rána, takže večierka o 23:00 cez víkend mi príde úplne v pohode. Ja som sa učila výborne, ale rodičia mi v tom veku známky vôbec nekontrolovali, proste vedeli, že sa učím. Známky videli tak na vysvedčení. Tvoj muž sa o dcéru bojí a dáva to najavo takýmto nevhodným spôsobom. Skús sa s ním porozprávať, nech na ňu nekrici za známky. Pokiaľ sa snaží, tak aj snahu treba oceniť.

dkethe
22. nov 2021

Je to strasne odporne, nemat vludne slovo, len kritizovat. Vyrastala som v tom. Taky rodic si nezasluzi ani respekt ani uctu. Aky ma k nemu dcera vztah? Necaka jak na spasenie kym sa odstahuje?
Moj muz je podobny. Cerstvy priklad: 5r syn nam doniesol suche rozky do postele so slovami 'priniesol som vam ranajky do postele' reakcia mojho muza - okamzite to odnes, nakrusis. Myslela som ze ho udusim vankusmi. Je to hnusne, taky je, neda sa s tym nic robit.

lenka1993
22. nov 2021

Ja si nemyslím že ju nemá rad. Podľa mna ju až moc rad. A boji sa. Ja keď som mal 16, mala som rok frajera (už ne môj manžel) a mala som večierku neobmedzene. Bežne mi volal ocko o 4 ráno kde som a ja som proste len zaspala pri filme s frajerom. Veľa sme sa hádali. Veľa na mna kričal. V 16 Som mu ukradla motorku. Hľadal má pol dňa. Bola som strašne číslo. Ale s odstupom času viem , že má veľmi ľúbil a preto sa správal ako sa správal.

luccija
22. nov 2021

@dkethe už druhý x syn nepríde:(chlapi sú strašne pripeceni neocenia nič a nikoho.

autor
22. nov 2021

@lenka1993 Takéto veci ale moja dcéra nerobí a ani by si nedovolila. Tvoj ocino mal na to aj dôvody, kedy mohol byť naštvaní, náš ocino zase také dôvody nemá a o to viac nechápem jeho správanie voči dcére.

jana_eyre_2
22. nov 2021

@autorka, nie si náhodou tá 16r dcéra?

autor
22. nov 2021

@dkethe Áno to ste vystihli presne. Keď je doma je len dusno, keď odíde do práce je úplný pokoj a s dcérou pozeráme filmy, smejeme sa, no keď je doma a smejeme sa nahlas, už je zle, pretože chce mať svoj pokoj. Čím ďalej tým viac sa správa ako starý muž.

autor
22. nov 2021

@jana_eyre_2 Dcéru už naďalej netrápi správanie jej otca voči nej už tak veľmi a postupom času si aj zvykla, že sa zmenil k horšiemu. No mňa to stále trápi až natoľko, že som sa potrebovala vyrozprávať aj iným maminkám a počuť aj ich názor.

lenka1993
22. nov 2021

Ja sa na ocka nehnevám. Naopak dobre robil vtedy 😀. Chce to rozhovor. Vie on o tom akonto ty berieš ? Môj muž je na dveru prísnejší ako na syna. Ale ja to aj trosku chápem a veľa veľa sa o tom rozprávame.

autor
22. nov 2021

@lenka1993 Vie, no potom som ja tá najhoršia, ktorá jej dovolí to a to. Ide aj o to, že keď bol syn puberťák, veľmi často chodil von, chodil neskoro domov, niekedy ani nedvíhal mobil a mňa išlo rozpučiť, lebo som vedela, že manžel urobí cirkus. Samozrejme, aj ja som mu povedala, nech sa to neopakuje, no manžel kričal a kričal. Syn ho prestal mať vďaka tomu rád, pár rokov ani nechodil domov, pretože vedel, že by bol zavretý len v izbe, keďže muž by na neho nakričal aj s odstupom času. Bojím sa, že s dcérou to bude rovnaké a odíde hneď ako dokončí vš.

denkatn
22. nov 2021

a ked to ty muzovi povies, ze ten obsah co on chce je dobry, len o sposobe akym to riesi ci neuvazoval. ze syna od neho odohnal ten sposob? to tvoj muz si je ochotny vypocut alebo ani pocut to nechce. musis ho aj pochvalit ze mysli to dobre, lebo iba kritiku pocuvat nebude.

dkethe
22. nov 2021

@luccija no ved to, jeho hejt sa prenasa aj na mna, hoc som hned reagovala vludne, uz to kvazi nemalo vahu

jananvtna
22. nov 2021

Ja som rozvedena 12 rokov a s 1 manželstva mám 19 ročnú dceru a 14 ročneho syna. Môj ex je typ chlapa salamista rebel proste nezávislý človek. A vzťah s dcérou a synom na vysokej úrovni, zaujíma sa o úspechy aj pády. A na diaľku vie pomôcť aj s úlohami. To všetko zavisí od človeka od jeho povahy.

autor
22. nov 2021

@denkatn všetko riešim kľudne, no pri ňom to už nemá zmysel. Hneď všetko otočí proti mne a z kludnej konverzácii je oheň na streche.

luccija
22. nov 2021

Skúsila si mu to povedať, že už si pokazil vzťah so synom a tak môže dopadnúť s dcérou?tvoj muž má hnusnu povahu prísny, ufrflany nepochváli...Mozes mu to jedine povedať a vynahradiť dcére ty.Neviem si predstaviť v tom veku tak prísne kontrolovať známky a celkovo nemám rada tento autoritatívny štýl výchovy.Ako sa jej venuje?či len kontrolovať a zhadzovať vie?