Výživné na 1,5-ročné dieťa
Ahojte, otec mojej dcéry pracuje ako živnostník, a zarobí cca 3000 +- podotýkam , že nebude platiť nič, nebude mať žiadne výdavky, okrem poistky za auto, a na naftu a mobil, nič viac v podstate. Ja som na rodičáku, ten mám 400 eur, z roho 200eur nájom, 50 elektrika, mobil, sporenie, a už som na 400 eurách, samozrejme bez stravy, bez lekárne, bez drogérie, bez oblečenia.
Dohodli sme na 350 eur, ale podla mňa, je to málo. Na tieto veci, ktoré som popísala. Mohla by som žiadať viac?
@cicuca samozrejme, že aj starostlivosť sa počíta, ale matka by to nemala zneužívať vo svoj prospech
@k0l0b3zka ale ved si vsimni, ze ja sa PYTAM, na konci viet su OTAZNIKY. Zaujima ma, ako by sa ten chlap postaral, ako by to stihal, zaujima ma, ako by to realne vyriesil. Takze klud a trochu ubrat paru.
ved starostlivost je snad zapocitana v rom rodicovskom prispevku....ved na ten ma narok predsa len rodic ktory sa riadne stara o maloletu osobu do 3 rokov .. a nie obaja rodicia... Takze autorke prajem vela stastia....skoda ze neuvidim ten podrobny rozpis, ktory bude musiet sudu dokladovat, na co vsetko potrebuje pre dieta peniaze a v akej sume... Mozno ked si to sama rozpise tak zisti ze jej ex jej prispieva ozaj stedro.
@girlie_konik a este mi na to tu stale nikto neodpovedal, ani ty ;) @k0l0b3zka
@girlie_konik zaplatil by jaslicky a vec vybavena... Popripade by si vzal.homeoffice... jasne ze by to poriesil.
@zuzsat do jasiel beru aj chore deti? o tom neviem.na home office bude na vysokej mng pozicii? sotva. moj muz si to mohol dovolit len v case najhorsich covidovych cias. a ja r
pracujem v korporate a pocas HO si neviem predstavit starat sa o chore male dieta. kedze na poziadavky a hovory je potrebne reagovat hned a nie o hodinu, ked upokojim a uspim dieta.
@zuzanockamt to určite nie, ale malo by sa s ňou rátať. Vždy sa dá dieťa odložiť do jaslí a ísť zarábať, ale pravdou je, že pre dieťa je najlepšie, keď sa oňho stará matka.
@zuzsat do jasliciek chore dieta nezoberu. A ako by stihal kazde rano nosit dieta apotom poobede? Sam, nie s niekoho pomocou, ktoru si ON moze dovolit zaplatit a matka nie. Aj tie jaslicky/aupairka nieco stoja, a zase sa tym dostavame k peniazom a uplne inym pomerom kazdeho z rodicov ;) Ci stale ti to nedochadza a ani o milimeter nepustis?
@akje Ty budes bez chlapa s 50e vyzivnym 🙂) nesed na koniku nonstop .najdi si pracu, chlapa....
@girlie_konik Tak preco nejdu do striedavej, alebo do formy striedavej, ked su unavene z deti, podelit si pracu ohladom deti? Vela zien, co chce vysoke vyzivne, nechce o striedavej ani pocut, ale zaroven budu sa stazovat sa, kolko maju s dietatom/detmi prace a chcu preplatit starostlivost 24 hodin denne. Deti su iba moje, ale preplat mi starostlivost o ne (idealne 50 eur na hodinu) a posli vysoke vyzivne. Ani z voza, ani na voz.
@liljana to uz je otazka na autorku, z akych dovodov ona uprednostnuje takuto formu starostlivosti. Ale ak mas sama deti, daj si ruku na srdce a uznaj, ze by sa ti asi velmi tazko striedalo 1,5rocne dieta, ak dobre evidujem, stale kojene. Striedavka moze byt super, ale musia na to byt podmienky, musi tam byt urcita zrelost oboch rodicov, a najma v prvom rade to musi byt v najlepsom zaujme dietata. Ja skutocne neviem, ci toto vsetko je v tomto pripade splnene, nevyjadrujem sa konkretne k tomuto pripadu, hovorim vseobecne ako advokatka. Lebo tie bludy, co tu zeny pisu, ze ved zena nech sa stara a chudak chlap nech len neplati privela, to jednoducho nie je ani v zaujem dietata, ani spravne, ani v sulade so zakonom.
@girlie_konik ja som to stihala .. nie kazdy ma pravovnu dobu pevnu...ak niekto zaraba 3000 tak a je zivnostnik ako pardon. Vie si zorganizovat cas. A ked by ochorelo tak pojde na ocr..ako som aj ja bola .. je to uplne normalne...
@silvia2013
Pracu mam
Manzela mam
Sedim tu rovnako ako ty 🙂
No ako by si si do mna este kopla? 🙂 robi ti to dobre? Ci si taka utocna na ludi prirodzene?
@girlie_konik tebe to nedochadza .. ak by mal dieta on. Zaobstara jaslicky...dostava automaticky rodicovsky... Nevies ako to realne chodi.... Ja som za jasle platila 360€ z toho mi stat prispieval 280€ takze z playu som doplacala 80€... Co sa aj tak viac oplatilo byt zamestnana. A rano do jasiel a po praci do jasiel bolo uplne v pohodicke. Mne nikto nepomahal a ani nebolo treba. Takze je to len o tom ako si to vies zariadit ..takze aj chlap by to vedel
@girlie_konik Otazka je, co je este v zaujme dietata a co je uz skor v prospech matky, ktora sa nesnazi pri vysokom vyzivnom (od 3 rokov dietata) pracovat. Co sa tyka zakona, sudcovia davaju vacsinou vyzivne, ake davaju. od 150-300 eur. Co snad porusuju vsetci zakon, ked davaju take vyzivne a nezoberu proste 50-70% platu muza. A aj ked pracuje, nech ide byvat pod most (ziadna hypo s tym co mu zostane, nehrozi) a moze sa ist akurat past na luku? A ta co nepracuje, bude zit z vyzivneho?
Umenie je najst zlaty stred. Dietatu nema nic chybat, ale ani otec nema robit v 3 pracach, aby ex sa mohla nezamestnana doma "starat" o 15-20 rocne dieta.
@zuzsat mala si ozaj sťastie, že ti nemusel nikto pomáhať, ja som tiež viacmenej sama zvládla, ale neviem si predstaviť, že s tak malým dieťatom ako 1,5roka...určite by som pomoc potrebovala. Môj syn mal už 5 rokov, ked´sme zostali samy...Tak mále dieťa býva aj choré, kto v práci by toto rešpektoval, že si doma na ocr. .ďalšia vec je, že jasle koncia o 16. 30h ale nie každá mama má vtedy koniec pracovnej zmeny.
@llia moja mala 9mesiacov ked sla do jasliciek. A zvladla som to....clovek nikdy nevie coho je schopny kym sa do takej situacie nedostane.... A ja som jeden z tych ktory hlada riesenie...nie len vyplakava co sa neda a hlada dovody preco by sa to nedalo.... Vsetko sa da... Nie je to jednoduche ale da sa to zvladnut
@liljana neexistuje ziaden pausal na vyzivne 150-300€ ako pises. vyzivne zavisi od prijmu otca. ak otec zarobi minimalku, zena moze o 150€ snivat. rovnako pri 3000€ plate je 350€ vyzivne nepomer k platu. autorke by aj druhotriedny pravnik vysudil viac. pisala som to v 1.svojom prispevku- nas byvaly sused platil ex na 3 deti 2300€ mesacne- a vsetky 3 deti boli do 8 rokov, ziadni stredoskolaci.
@zuzsat Predstavme si situáciu, že dotknutý muž by nezarobil 3 000 €, ale povedzme 30 000 €? Čo by sa zmenilo na strane dieťaťa? Zmenili by sa jeho odôvodnené potreby? Vtedy by si už mohla matka žiadať o kúštik viac? ;)
@matkahelka Tak to nebol asi ziaden chudak, ked mu to nechybalo. Nebavime sa o tunelaroch, politikoch,... ale beznom muzovi zo strednej triedy, ktory na 3000 eur robi 200 hodin mesacne. Z toho zaplati odvody, hypoteku, leasing auta, plus a odklada rezervy horsie casy a na starobu. A nie, ze nic neberieme do uvahy, rezervy a hypo mu netreba, aby exmanzelka, ktorej uspory na staroby nic nehovoria, mohla sediet doma x rokov bez prace.
@oblecenie99 Keby zarobil 30 tis, mal by platit 1000 eur matke, vsetky priame nadstandardne vydavky na dieta ako sukromna skola a mal by mu setrit. Ak je ochotny platit dobrovolne ako Kollar z mafianskych penazi (peniaze ziadnej zlatokopke nesmrdia), tak to je jeho vec. Ale nemalo by to byt, ze si niekto klofne milionara a chce vysudit tolko, aby uz v zivote nepracovala. Ale to uz je jeho problem, ze o taku nemal ani opriet bicykel.
Zakon by mal fungovat nasledovne:
1. dieta ide AUTOMATICKY do striedavej starostlivosti .Ak sud pride na to, ze je striedava starostlivost nevhodna, alebo ju jeden z rodicov odmietne potom bude sud konat.
Bodka vybavene. Ak bod cislo 1 neprejde pokracujeme:
2.Psycholog posudi koho nazory a zivotny styl je vhodnejsi pre dieta s ohladom na buducnost. Psycholog posudi moznosti byvania, moznosti v okoli pre rozvoj dietata, zivotnu uroven atd)
2. Naklady na vyzivne budu presne urcene sudom a vyratane, ziadne spekulovanie a vymyslene vydavky.
3. Ziadne zohladnovanie zivotnej urovne rodicov, to kolko zaraba rodic je uplne irelevantne, naklady na dieta budu vyratane statom a budu TRANSPARENTNE. Peniaze zaraba rodic pre seba a nie pre dieta alebo nedajboze zlomyselnu ex. Dieta sa vychovou bude viest k samostatnosti. To kolko si ja zarobim a akym sposobom zabezpecim svoje dieta je cisto moja vec a nema mi do toho nejaky tajtrlik od stolu na okresnom sude co kecat s prepacenim, pretoze jeho zakladne zivotne potreby su naplnene (pretoze su statom vyratane a ja ich platim).
4. Ak uz mi ide stat prikazovat kolko mam platit na svoje deti, tak nech to robi aspon logickym sposobom a nenuti ma platit peniaze na sporiaci ucet, co je DOKONALY nezmysel. Ked ja poviem, ze dietatu kupim byt , da sa nan zalozne pravo v prospech dietata a dovtedy ho budem ja prenajimat kym bude starsie, je to pre prospech vsetkych.
Toto bol moj prispevok k tejto teme 🙂 idem radsej do realneho sveta zit a nevypisovat tu ako "ukrivdeny otecko" :D
Tazko sa cudovat, ze sa neda najst ten "pravy", ze muzi nemaju zaujem o vztahy, svadbu a deti. Staci prejst prispevky, ze jej staci, ak bude ona doma ho..o robit, bude mat pristup ku kreditke. Musi zarobit aspon 3-10 tis mesacne. Ked ju predstieranie "vztahu" prestane bavit, dieta bude mat 1-2 roky rozchod, idealne ak by jej prenechal este svoj byt, co najviac osklbat, a zase sediet doma co najdlhsie bez prace a vyzit nadstandardne z vyzivneho na dieta. 😂
@oblecenie99 zivotne potreby dietata zavisia od prijmu otca? To som nevedela. Myslim ze potrebuje jest rovnako ci muz zaraba 3000 alebo 30 000 a takztiez sa oblieka rovnako a podobne alebo sa mylim? Vyzivne je na zivotu potrebne zabezpecenie dietata ..nie na to aby matka si platila hypoteku ci mobil...
@zuzsat tak aké keď si nemá ako platiť tu hypotéku, tak pôjde s dieťaťom na ulicu, do ubytovne nejakej ..či ako ? Teraz zase napíšete, že má ísť do roboty a tak sa dostávame k otázke, či fakt je nutné od 1,5 ročného dieťaťa ísť do práce, ja som išla keď mala malá ltt 2 roky a nebolo to ľahké..alebo ten muž zaplatí o 200eue navyše. Plat na to má. Ak by nemal, tak nie je o čom. Ale zase s takým si spraviť dieťa tiež nie je najlepší nápad. Môj názor
@sasa1983 hadam nema otec prispievat na najom ci hypoteku svojej ex...to uz kde sme ... Ano. Ma ist do prace ked sa jej zivotna situacia zmenila a ostala sama s dietatom. V zivote treba sa vediet prisposobit tomu co sa deje... A teraz zdrazie plyn aj elektrina tak zas ma otec platit viac vyzivne, lebo ona chce sediet doma na riti a mat prijem vyse 720€? Boze...sa neducujem ze muzi uz sa boja mat dieta s nejakou zenou, ked takto sa kazda snazi zdierat a vyuzivat to ze maju dieta na to aby bola ona zabezpecena... Keby jej slo naozaj o dobro dietata da ho radsej muzovi ked vie ze by sa o neho vedel lepsie postarat a nic by mu nechybalo
@zuzsat rozumies rozdielu v pojmoch "zivotne naklady" a "zivotna uroven"? Ocividne nie, preto tu stale dookola pises svoje a vychadzas vylucne z toho, co si ty sama zazila. To sa ale jednoducho neda aplikovat na situacie vsetkych ostatnych zien a deti, chapes?
Zivotna uroven rovnaka s rodicom znamena, ze ak ma rodic /nepisem schvalen otec, moze to byt samozrejme aj opacne a platila by viac matka otcovi/ nadstandardny prijem, tak aj to dieta to pociti a nebude odkazane na najlacnejsie kruzky, jedlo atd. Proste bude mat mozno sa aj vdaka peniazom rozvijat a mat urcitu uroven, tak ako ju ma aj jeho rodic. Ci je podla teba ok, aby sa rodic vozil v najnovsom mercedese, chodil na drahe dovolenky a kurzy, a dieta malo obnosene tenisky, ziaden kruzok lebo nie su na to peniaze a jedlo len to, co je akurat v akcii? Citis ten rozdiel, ci stale nic?
A to, co pise @k0l0b3zka , to uz ani nema zmysel komentovat. Nikto nikdy nemoze najst univerzalne riesenie na tieto situacie, je to vzdy to konkretne dieta a jeho rodicia, ich celkova situacia, ktora by sa mala posudzovat. Absolutne nesuhlasim s tym, aby bola striedavka automaticky, musia byt na nu podmienky, tak ako aj na vsetko ostatne. Naozaj je v najlepsom zaujem dietata striedat domacnosti ob tyzden, menit okruh kamaratov, zvyky, vsetko? Nie vsetci rodicia zostanu byvat blizko, aj vtedy je ok, aby dieta neustale cestovalo vela kilometrov? a plno dalsich veci, preto to nemoze byt automatika. A ak ty ako rodic nemas potrebu "dopriat" svojmu dietatu, ale zarabas peniaze len pre seba, tak skutocne tazko sa hlada s tebou nejaka rec v tejto debate.
@zuzsat Nie,nezávisia 🙂 práve preto som sa ťa takto spýtala. Na strane toho dieťaťa sa nič nezmení. Ale tu potom nastupuje tá druhá podmienka, druhý parameter,ktorý súd skúma rovnako,ako odôvodnené potreby dieťaťa. A to životná úroveň rodičov. Nie je to výmysel zlých škaredých neprajnych právniciek a sudkýň,dali to do zákona,paradoxne najmä chlapi. A nie,neznamena to,že ak otec býva vo vile s bazénom a dieťa v paneláku s matkou,tak dieťa má automatický nárok na takú istú vilu a matka nemusí do konca rodicaku robiť.
Ináč,prečo vám tak vadí autorka? Neevidujeme asi celé,ale píše ona niekde, že odmieta ísť robiť a nech muž sa stará? Položila normálnu otázku. Dokonca ja tvrdím,že jej také vysoké výživné ani nemusí na súde prejsť. Prečo vám to vadí? Čo sa do nej púšťate všetci? Ináč s tou pracou popri jeden a pol ročnom v spojení s jaslami ste sa trafili parádne viacere..Perfektne by sa tým paradoxne dalo odôvodniť navýšenie sumy výživného.. rodicak ide na jasle,ten je hneď minus ( vo väčších mestách veru tak).Plus prípady,kedy z práce nemôže ísť na očr ani home Office ku chorému dieťaťu, jasle platiť treba aj vtedy, plus baby sitting.. možno aj na denné stráženie pár hodín ak má blbý pracovný čas,so zamestnávateľom sa nedohodne a dieťa niekto do jasliciek zobrať musí aj vyzdvihnúť. Pre kombináciu maličké dieťa, časté choroby to asi bude len na nejaký skrátený úväzok, alebo so slabsim platom. Nie každý má šťastie na dobrého zamestnávateľa so skvelým prístupom k pracujúcej matke samoživiteľke s možnosťou home Office. A mimochodom: na materskej som bola dokopy 11 mesiacov,viem,ale je robiť popri maličkom dieťati, a čo to zmena,ak je dieťa v jaslickach. To len píšem dopredu,predtým než budem obvinená z toho,že tiež si doma rozvalujem šunky a čakám na cinknutie smsky z banky.

@silvia2013 oslovila si ma? Oslovila. Oznacila si ma? Oznacila. Odpovedala som na tvoj podnet.
Ak nechces aby ti ludia pisali, neoslovuj ich. Jednoduche