Výživné na 1,5-ročné dieťa
Ahojte, otec mojej dcéry pracuje ako živnostník, a zarobí cca 3000 +- podotýkam , že nebude platiť nič, nebude mať žiadne výdavky, okrem poistky za auto, a na naftu a mobil, nič viac v podstate. Ja som na rodičáku, ten mám 400 eur, z roho 200eur nájom, 50 elektrika, mobil, sporenie, a už som na 400 eurách, samozrejme bez stravy, bez lekárne, bez drogérie, bez oblečenia.
Dohodli sme na 350 eur, ale podla mňa, je to málo. Na tieto veci, ktoré som popísala. Mohla by som žiadať viac?
@girlie_konik Ale vsak som tam napisal, ze ak sud pride na to, ze striedava starostlivost ja nevhodna tak ziadna nebude. Dialka moze byt jeden z faktorov.
A mas pravdu ako rodic, nemam potrebu svojmu dietatu dopriat nadstandard, pretoze zo svojho okolia vidim ako vyzeraju deti, ktore maju nadstandard. Nesamostatne, neschopne, so vsetkym sa obracaju na rodicov. Na skromnych detoch, ktore nic nedostali vidim presny opak. Su akcne, makaju a vyrastu z nich jedinci ktori to s urcitostou dotiahnu dalej. Poznam xy milionarskych deti, ktore v 40tke splacaju zufaly bytik a vsetko naokolo im platia rodicia. V 40tke!!!!!! A taktiez poznam deti zo skromnych rodin, ktore v 35ke maju tolko majetkov a tak zabezpecene svoje zivoty a deti, ze to radsej nebudem ani pisat. A o tom aky standard a vychovu zvolim pre svoje dieta budem rozhodovat ja a nie ludia ako Ty. A obaja vieme, ze ked ma dieta v starostlivosti matka tak otec moze rozhodovat akurat tak o tom, ci dieta dostane na ranajky donut, alebo rozky s nutelou.
@oblecenie99 presne,kto nerobil pri malom dietati nevie o com to je, navyse ak nema ziadnu pomoc z rodiny a moze sa spoliehat tak na seba a opatrovatelku, ktora to nerobi ako dobrovolnu pracu...tiez som v uprimnom soku kolko je tu vyslovene zlych neprajnych zien
@girlie_konik bavime sa o 1.5r dietati. Ktoremu staci 350€ mesacne ako vyzivne. O tom to cele je... Ze ona chce zvysit vyzivne lebo nema z coho platit svoje ucty .. nakolko pre 1.5r dieta musi byt ta suma postacujuca...vela toho nenaje este je na mlieku a ked koji tak ani to sa nekupuje takze len plienky,krem na o
Prdelku a oblecenie ktore ked sa operie tak staci 10bodyciek 🤷 je zbytocne ze my sa tu dotahujeme....
Mala autorka napisat naklady na dieta... Nie na seba...
@zuzsat tak to ta uz rovno asi porazi, ak by som ti napisala, ze existuje vyzivne aj na slobodnu matku ;)))
@darkswan ach jaj... Ale nesedela si doma na zadku ..to som pisala...snazila si sa...ale ona chce sediet na zadku a vymysla ako prist najrychlejsie k vacsim peniazom tak ide cez vyzivne...a velmi sa mylis s tym co pises... Ja som ostala sama s dietatom z vlastnej vole. Takze je logicke ze ti nemoze byt trauma 😁 ale nevadi .. nie kazdy chape co sa tu cely cas snazim vysvetlit 😉
@girlie_konik to neviem. Ale to asi tiez musi splnat nejake kriteria nie? Lebo potom by nebolo tolko zien v azylovych domoch... Ako to fakt neviem... A nech kludne je.... Nech to plati stat.
@zuzsat wau, fascinuju ma tvoje nazory ;)) nemam uz na toto velmi cas ozaj, mam dost
@darkswan preto ze sme si tymto presli same bez pomoci vieme ze sa to da ak zena chce...to neznamena ze sme neprajne... .este raz... Ak to bude riesit sudom musi presne napisat vydavky na dieta.... Rada by som vedela ske to su a ci vyzivne 350€ ich nenaplna... Xiaden sud neodklepne vysku vyzivneho len tak lebo ona chce...a ci ma pravo alebo nema zavisi od tych vydavkov... Ale na dieta...nie na nu
@girlie_konik Obecne vyzivne na slobodnu matku neexistuje. Existuje vyzivne na nevydatu matku a len do dvoch rokov veku dietata. Toto vyzivne je mensie ako vyzivne pre dieta, castokrat par eur. Po dvoch rokoch ziadne vyzivne na slobodnu matku neexistuje.
@girlie_konik nuz ked to vezmem opacne. Ja som sa rozviedla a keby moj ex chcel po mne vyzivne na seba aby mal zas uroven aku mal.pocas manzelstva tak by sme sa riadne handrkovali lebo ja nevidim dovod zivot ho z mojich penazi. Preto to beriem tak ze ked im m to stat bude platit nech maju narok kludne
@girlie_konik Tvrdíš že si advokátka , pevne verím že nie v rodinnom práve......
Pýtala si na na otázky na ktoré by si v praxi rodiného práva čas od času dostala odpoveď.
Existujú rodičia ktorý sa starajú o dieťa , vedú firmu , sú na dobre platenom poste - a tak nejak to stíhajú.
Ak chceš napíš , dám ti radu ako na to možno poradíš klientom.....ako to zvládnuť.
Nie je to jednoduché nie je to ľahké ale všetko sa dá.
Fakt neviem ako si na tom s právnickou praxou pretože použivaš termíny ktoré neexistujú. Fakt ti to na súde berú ?
@girlie_konik Ako určite vieš je to výživné na nevydatú matku ( používa sa v diametrálne odlišnom prípade ako je tento ) a platí len do 2 rokov života dieťaťa.... Výška príspevku je daná primeranosťou, čo značí, že výživné by malo vyrovnávať zníženú životnú úroveň matky v čase tehotenstva a po pôrode s jej životnou úrovňou pred tehotenstvom. Na rozdiel od výživného na dieťa tak účelom nie je vyrovnanie životnej úrovne s otcom dieťaťa, ale s pôvodnou životnou úrovňou samotnej matky.
Takže ak matka pred tým zarábala 700 eur , na dorovnanie jej " štandartu " bude stačiť pár eur alebo v tomto prípade NIČ....
@zuzsat myslim, ze preukazat take naklady ozaj nie je ziaden problem, sama som bola prekvapena, ked som si sadla a vsetky naklady spisala...uprimne normalny muz by z takeho prijmu nemal problem sa slusne rozlucit...vzhladom na to kolko zaraba urcite svojej praci venuje adekvatny cas, ktory ma aj vdaka tomu, ze v tom case sa stara niekto o aj jeho dieta...a mojim prvoradym zaujmom ako otca by bolo aby mojmu dietatu ozaj nic nechybalo a malo plnohodnotnu starostlivost...nik tu nevieme ako snahou prispieva otec do starostlivosti, ci si vezme dieta na par hodin a cau alebo ci prisiel s realnym navrhom ako si rozdelia starostlivost aby mohli obaja plnohodnotne pracovat...asi sa vsetci zhodneme, ze na matke by urcite nemalo vsetko stat...obaja su rodicia
@darkswan A co ma spolocne najom s vyzivnym mi este odpovies? Ta zena keby nemala dieta tak nepotrebuje byvat a platit najom? A ked nema na to aby platila najom sebe (zabezpecila tak byvanie pre dieta) tak by jej dieta malo byt odobrate. Odhliadnuc od toho, ze ja si myslim, ze clovek ktory byva v najme by nemal mat ani obciansky preukaz nie to este deti. Cize podla Tvojej teorie ja tym, ze si s niekym spravim dieta by som mu mal automaticky platit 1/2 na byt + platit vyzivne za to , ze sa stara o moje dieta(v drvivej vacsine pripadov nutene a proti chlapovej voli). ? 🙂
@k0l0b3zka nuz ked sa znizim na tvoju uroven, tak ano dokonca si myslim, ze ludia ako ty by sa radsej dalej reprodukovat nemali🙂 podla tvojho nazoru by teda asi 60 percent napriklad nemcov radsej dieta mat nemalo...nik nehovori o plateni najmu, naklad na byvanie (nie cely, podiel)je polozka ktora sa realne zapocitava do nakladov dietata...uprimne myslim aj clovek s priemernym IQ pochopi, ze je isty rozdiel v tom ked sa staras vylucne len ty o dieta...v moznostiach zarobku, kariery, viacerych prac...a ano sud na to realne aj prizera
@darkswan Nie je to kúsok prízemné útočiť na diskutujúceho ? Jeho názor na " nájomné bývanie " nijako neútočil na teba. Takže osobná invektíva úplne zbytočná ....Diskusia je o pluralite názorov , kto však neznenie iný a namiesto toho prejde do hrubého osobného útoku by diskutovať namal...
@k0l0b3zka vies co? Mam rozvedeneho bratranca. A vies ako to vyriesil on, lebo chcel pre dieta to najlepsie? Ziadne pozemky, ziadne byty/domy, ziadne hulakanie na konovi ako vam chlapom chcu nepravom zobrat 50€ naviac.
Prestahoval sa o vchod vedla v momente, ked sa so zenou zhodli, ze to dalej medzi nimi dvoma nefunguje. On vie, ze ona je vyborna mama jeho dietata. Ona vie, ze on je vyborny otec jej dietata. Obaja si to totizto navzajom dokazali este pocas toho, kym boli spolu. Nemali potrebu jeden na druheho vykrikovat, ze niekto nie je schopny vychovavat dieta sam. A ani knurat, ze nemaju sancu to dokazat.
Dcerke je teda neustale na blizku. Ked zena nemoze prisposobit svoj plan dietatu kvoli praci/chotobe/ine, je tu on. Toto je pre mna OTEC. Ktory by takymto cinom dokazal sudu, ze mu nejde o svoje ego ale o svoje dieta.
Psychologovia neodporucaju striedavu starostlivost. V zaujme dietatka je, aby malo jeden domov. Nie dva. Nic prospesne okrem spokojnosti rodicov z vydobitia si tohto prava pre neho nie je. Takze tvoje navrhy su zaujimave, no ked sa zacnes realne zaujimat o to, co dieta potrebuje po psychickej stranke po rozvode, tak prides mozno na zaujimavejsi navrh, ako by to malo podla teba vyzerat ;)
@modry1985 uplne s tebou suhlasim, len sa cudujem, ze prave o tej pluralite hovoris ty, ked ti evidentne vadi len moj prispevok, bolo tu strasne vela priamych a velmi hrubych invektiv na autorku a to ti teda nevadilo...ale k otazke kedze komentar smeroval mne ano dovolila som si tak ako pan vyjadrit tiez svoj nazor od srdca lebo ano ked pojdeme exaktne do hlbky neurazil priamo mna ale urazil kopec dalsich ludi, co sa tiez vylucuje so zasadami korektnej diskusie
@darkswan Vyjadriť názor všeobecne alebo osobným útokom je rozdiel. Pevne verím že rozoznáš rozdiel medzi tým. Spomínala si ľudí s priemerným IQ , ja verím že taký by to rozoznali.
Ak by pán na teba zaútočil , je to úplne iné.
V komentári si jednej prispievateľke doporučila odborne pracovať s traumou , pouvažuj nad touto " radou " aj v spojitosti so sebou - a možno časom sa naučíš ľudí neurážať ktorý majú iný názor.......
@akje Pozri nepozname sa, ja tu nehulakam len vyjadrujem svoj nazor. A ani nahodou nehulakam o 50 Eur ak to tak vyznieva. Ja tu hulakam o principoch, ktore sa uplatnuju pri rozvodoch a vyzivnom a ktore su chore (par prikladov, preco toto tvrdim som popisal v diskusii). Svojej ex som defakto daroval desattisice Eur a slusne vyzivne aj napriek tomu, ze mi celkom nazvem to slusne "skomplikovala zivot". Brantranec sa zachoval fajn, tak by sa zachoval kazdy normalny chlap. A ako pisem, pary kde su dvaja aspon trochu normalni sa dohodnu. Na sude skoncia pary, kde je jeden nenormalny ;) Ja uz by som to fakt ukoncil. Idealne je ked k tomuto nikdy nedojde a rodiny su kompletne bez vacsich problemov. Pri kazdom rozchode trpia dospeli a aj deti.

@zuzsat mna mrzi, co sa ti stalo, zanechalo to evidentne velmi velke nasledky na tebe...mozno by malo zmysel odborne s touto traumou pracovat, aby si to nebodaj neprenasala dalej na vlastne dieta...celkove aj pre teba byt tak plna negativnych pocitov nie je optimalne...autorka nemyslim, ze ide ziadat o nieco nestandartne, to, ze ty si mala otca svojho dietata s dlhmi a ktory evidentne nebol zodpovedny je jedna vec, druha vec je ze nie kazdy pripad je ako ty...uprimne ja pracujem od pol roka svojho dietata, tiez sama mama, dokazem nas uzivit sama, mam vlastne byvanie ale beztak, tiez som bojovala za co najvyssie vyzivne, nie pre seba, ale pre dieta...