Výživné na 1,5-ročné dieťa
Ahojte, otec mojej dcéry pracuje ako živnostník, a zarobí cca 3000 +- podotýkam , že nebude platiť nič, nebude mať žiadne výdavky, okrem poistky za auto, a na naftu a mobil, nič viac v podstate. Ja som na rodičáku, ten mám 400 eur, z roho 200eur nájom, 50 elektrika, mobil, sporenie, a už som na 400 eurách, samozrejme bez stravy, bez lekárne, bez drogérie, bez oblečenia.
Dohodli sme na 350 eur, ale podla mňa, je to málo. Na tieto veci, ktoré som popísala. Mohla by som žiadať viac?
@girlie_konik Ano presne taketo pravnicky ako ty nicia zivoty VSETKYM ludom okolo seba. Noze mi mila pravnicka povedz ako by si riesila moju situaciu. Modelovy priklad zarabam 3000 eur v cistom ako tu dotycny. Vyzivne dobrovolne posielam 350 a popri tom som este ako zodpovedny otec rodiny zobral hypoteku na pozemok ktory moj syn v 25 rokoch dostane na stavbu domu. Hypoteka ma stoji 250 euro mesacne, ale samozrejme pozemok nemoze byt momentalne pisany na maleho, pretoze je to komplikovane (sud musi skumat ci je tento dar od rodica v poriadku atd atd). Moja ex s tymto nesuhlasi a kasle na to ze ja svoje dieta zabezpecujem NAD RAMEC, ona povie ze ona chce na maloleteho 600 mesacne z toho 300 na vyzivu a 300 na uspory , toto jej sud priklepne a samozrejme ja uz na hypoteku na pozemok pre syna nemam. No a teraz sa prenesme co dostane dieta o 25 rokov z tych 300 euro mesacne ked inflacia tie peniaze ktore mu ja krvopotne zarabam a sporim totalne znehodnoti a ich hodnota na sporiacom ucte bude hodnota 10 rocneho ojazdeneho auta. Takze otazka znie co je lepsie pre dieta? Dostavat 350 mesacne + v 25 dostane pozemok, alebo ked mu takato pravnicka ako ty "vybavi na sude 600 z toho 300+300). Pokial toto pravny system nevyriesi tak sa nemusime ani bavit o tom, ze pravny system SR je chory a poskodzuje zaujmy dietata . O tomto ziadny clovek ktory ma IQ aspon 70 nemusi diskutovat, pretoze to tak je. A to uz ani nespominam ze nechapem na zaklade coho by dieta malo zdielat zivotnu uroven rodica, ktory sa na svoje peniaze namakal a nepadaju mu z neba. ON si na to zaraba a dieta ma byt vedene k tomu aby bolo samostatne a vyrastol z neho jedine ktory taktiez bude schopny zarabat nadstandardne a postara sa o seba a svoje deti. V drvivej vacsine pripadov z deti z prachatych rodin vyrastaju totalni babraci (cest vynimkam) a z mojho zivota poznam omnoho viac sikovnych ludi ktori pochadzaju zo skromnych pomerov ako z pomerov kde dieta vzdy vsetko dostalo. Takze este raz zopakujem, pravny system SR je chory a vysoko diskriminacny pre jedincov , ktori su samostatni a sikovni. Pomaha prizivnikom a flakacom.
@girlie_konik ale ved nie je kazda zena na Slovensku s Bratislavy... ano tam je najst si opatrovanie vyrazne tazsie. Ale zasa tam poznam viac kociek, co tam dieta opatruju sukromne, beru 400-550e mesacne uz zo stravou... k svojmu dietatu doma maju proste jednoho-dvoch partakov... rodicak jej ostane, tym padom naklady sice zneju vysoko, ale pod ciarou je to 100-200e s vyplaty - teda takmer v plnej vyske ostane... vacsina opatrovateliek nejake sople ci kasel neriesi a dieta berie aj tak a mini kolektiv - menej chorob...aspon u nas to tak bolo, 3/4 deti sme mali u opatrovatelky dlhodob... v BA ked vyratavas naklady - zasa aj zarobi viac, aby sa jej to vyplatilo... aspon ja takto ratam, tiez pomer plat-opatrovatelka vtedy nebola nejaka slava...ale stale to vyslo lepsie...hlavne nebola mega diera v zivotopise...
@girlie_konik Áno, v takomto prípade je to absolútne v poriadku. Ešte by ma zaujímalo, či súd prihliada aj na mieru starostlivosti u matky, nemyslím tým že varí/perie/upratuje ... ale či chodí do práce (samozrejme až po 3 rokoch), pretože mamičke, ktorá chodí do práce by som pravdupovediac dala viac ako mamičke, ktorá prácu nemá. Jasné že zase záleží na okolnostiach ..., ale je veľa mamičiek, ktoré už tým, že majú prisúdený balík, nemajú potrebu zamestnať sa.
@jaghvali čiže čisto hypoteticky, by mal súd v prípade ze otec prejavi záujem mat syna vo svojej starostlivosti vyhovieť pretože u neho by mal lepšiu životnú úroveň ako u matky kt príjem nemá alebo ma omnoho nižší príjem, pretože môže dieťaťu dopriať viac. No neviem neviem koľkým matkám by sa to páčilo, co sa týmto ohanaju.
Ci to by už dobre nebolo, lebo dieťa patrí matke
@petulda333 tak nam povedz, kolko statnych jasli je na celom slovensku a v ktorych mestach. spocitas ich na prstoch jednej ruky. take kosice maju cca 240tis.obyvatelov, kosice okres dalsich 400 tis.obyvatelov a maju jedne, opakujem JEDNE statne jasle, kde beru 15 deti rocne. takze aka percentualna sanca je, ze sa tam dieta dostane? 0, 00...
Ahoj autorka, dať otázku na modrý koník ešte takú, čo sa týka peňazí, to je ako rozkopať osie hniezdo, tie ženské sú také hrozné, keby písala len taká, čo sa v tom vyzná a vie ti poradiť. Ja napríklad neviem. Len ti želám uži si svoje malé dieťatko, venuj sa mu, nikdy už také malé nebude. Skôr ako do dvoch rokov by som od neho do roboty nešla. Peniaze nie sú všetko. Uskromnite sa, odlož si trošička aj z toho mála, čo máš. Ak máš dobrých rodičov, iste ti trochu pomôžu, nemyslím len finančne. Daj svojmu dieťaťu veľa lásky, vychovaj z neho dobrého človeka. To je ťažká úloha a prajem ti, nech ti Pán Boh dobrý pomáha.
@girlie_konik ano som z michaloviec. Syn tam chodil v roku 2017. Platila som 160e plus 60e strava
@matkahelka mozno mas pravdu,neviem kolko jasli je. No stale moze dat do sukromnych. Rodicak pouzije na platbu za jasle a bude mat plat. Bude natom lepsie nez teraz. A velmi na vyber nema. Bud sa uskromni a vyzije z toho co ma alebo riskne sud,kde kludne moze dostat aj menej,alebo pojde do prace.
@akje Ja od nej pravnu radu neziadam, ja som nazorne ukazal akym sposobom sa s chlapmi zaobchadza ako s chodiacimi penazenkami a ako tento pravny system nici zaujmy deti. O dalsich veciach pomlcim. Taktiez preco napriklad sud prisudi dieta matke ktora byva v tmavom byte a preco neprisudi otcovi ktory ma dom so zahradou. Toto je len spicka ladovca a tie "zaujmy dietata" su velakrat uplne porusovane a postavene na hlavu.
@k0l0b3zka napisali ste "Noze mi mila pravnicka povedz ako by si riesila moju situaciu."
Ta veta je vyzva na vyriesenie vasej situacie.
Jedna vec je, ze ste pre mna osobne v nezavidenia hodnej situacii, ktorej mi je luto.
Druha vec je ta, ze @girlie_konik s tym absolutne nic nema, aby ste ju tu urazali, ako nici zivoty ludom.
To je vsetko.
Dobry den, rad by som sa aj ja zapojil do tejto diskusie. Mam podobny problem ako autorka tohto prispevku. S ex mame spolu dieta, o chvilu bude mat rok. Neboli sme zobrati, boli sme zasnubeni a planovali sme aj svadbu. No, nejako to nevyslo a rozisli sme sa. Teraz k vyzivnemu. Platil som sam od seba 200 eur mesacne ani nie ja rocne dieta, nasiel som si advokatku, ktora mi povedala, ze to je vela na tak male dieta. Tak posielam 150. Nie je to sudom schvalene ani nic podobne. Teraz ziada odomna aby som platil 300 eur. Cize vydavky ani nie na rocne dieta su 600eur. Chcem sa spytat mamiciek ze ake su teda realne naklady na tak male dieta? Dakujem
PS. Zapadne Slovensko
Nechcem tu čítať celú diskusii, ale nedá mi nevyjadriť sa, ak tu je podobný príspevok, ospravedlňujem sa za duplicitu, ale ex lege co hovorí zákon o rodine, dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov, tu nejde o reálne naklady na niekolkomesacne bábätko, ale o porovnateľnú životnú úroveň voči rodičovi
@petulda333 do 5 rokov od rozvodu moze ziadat vyzivne na rozvedeneho manzela, manzelku, ale to nie je jej pripad, ona je slobodna matka.
@bory195 To čo píšete sa môžeme baviť o staršom dieťati, nie o 1,5 ročnom. Aké to potrebuje živnotnú úroveň? Potrebuje lásku, dobrú stravu, čisto, spoločnosť, či už matky alebo iných detí ... Pri staršom dieťati je to už o tom vzdelávaní, krúžkoch, výstrelkoch techniky ktorým sa už dneska nedá vyhnúť ...
@silvia2013 viem,ze sa da,ale zamna je to riadna blbost
@desperate_m 150€ je adekvátne. Ak chce viac, nech si zažiada súdne. V každom prípade by som peniaze "len tak" do rúk nedávala, určite buď na účet alebo v hotovosti na protipodpis.
@desperate_m Som za zlatu strednu cestu. Ak mas a mozes posielat 300 eur, tak to svojmu dietatu posli. Prehnane vyssie sumy mi uz pridu neprimerane a mimo. To by si dieta zivil uz sam a este aj nim platil ex byvanie,...
@desperate_m tak mala by ti poradit pravnicka to v prvom rade, v druhom rade viackrat to tu zaznelo...predstava, ze je to 50:50 je scestna...druha vec je moralna rovina, zena starajuca sa o tvoje rocne dieta, ktora kvoli tej starostlivosti si nemoze najst pracu, aj pre vase dieta nieco obetovala, ty si zijes slobodne mas viac moznosti zarobit...nie je ti trapne vyjednavat co najnizsie vyzivne...do neho sa mimochodom zapocitavaju nielen plienky, strava, ale aj napr. energie, najomne, oblecenie, lekaren a milion dalsich veci... ista hodnota je aj starostlivost, co sa tiez zohladnuje kto sa prioritne stara, lebo byt vikendovym ockom je najviac easy...mimochodom chcela by som vidiet vsetky hrdinky tu ktore by to bez problemov davali len z rodicaku a par drobnych...a to tiez nie som zastanca extremov a pracujem uz od pol roka svojho dietata
@sissi2183 áno viem ze sa to nedá porovnať co sa týka výdavkov na dieťa v DE a na SR, žijeme tu už 11 rokov,obe deti chodili do škôlky takže viem. A máš pravdu ze sa tu platia brutálne sumy ale aj detské prídavky dostávaš v DE 200€ a na Sr tuším 25€. Ale chápem co tým chceš povedať. Mame však známeho ktorý výživné platí a ked som videla tu sumu skoro som odpadla. Ja som na moju dostávala od bývalého 11 rokov 115€ mesačne, navyše ani cent... Preto viem aké to môže byť pre slobodnú mamičku ťažké. Ale keď je pravda to co píše autorka ze zarobí bývalý partner, myslím ze napr 500€ by ho až tak veľmi nebolelo. A prečo musíme stále pozerať na to co je štandard? Nemôže otecko platiť o trochu viac aby sa dieťatko malo lepšie? Musí mať vždy len ten základ?
@lllinda len ak by jej teraz platil tych 500,tak potom o par rokov kedy sa realne naklady zvysia,bude kolko platit? To uz je extrem. 350e je dost
@k0l0b3zka to, že ty teraz napíšeš, že v budúcnosti dáš dieťaťu pozemok, je len fikcia. Za tú dobu sa môže stať všeličo. Môžeš si to rozmyslieť, môžeš zomrieť a nedoriešiť to. Takže, to dieťa z toho nakoniec nemusí mať nič. Tak sa nediv, matka chce reálne peniaze a nie sľúbené a aj súd to tak berie.
@k0l0b3zka nech sa paci, nic nebrani rodicovskej dohode za tych 300 eur nedavat na uspory, ale priamo zabezpecit nejaku nehnutelnsot pre dieta a platit mu ju v ramci vyzivneho. Ak matka nechce nehnutelnsot pre dieta, vzdy mate moznost riesit to sudne, robi sa to bezne.
K ostatnemu sa nevyjadrujem ani radsej, o tomto vsetkom Vas mala poucit Vasa advokatka/advokat, ak nejakeho mate.
Zdodarznujem, ze zivotna uroven dietata rovnaka s rodicom sa mysli tak, ze ak rodic zaraba viac, dieta by malo mat taktiez viac, nie ze mama bude zhanat najlacnejsie plienky v LIdli a cihat na akcie na Sunar, ale vie sa o enho normalne starat, dat mu kvalitnu stravu, neskor rozvijat jeho nadanie, vedomosti, vyplnat kvalitne volny cas. Nikto nehovori, ze ma mat automaticky velke majetky a zbytocne drahe veci. Ale kazdy, kto ma dieta, rozumie tomu rozdielu, co to je zivit dieta z minimalky oproti tomu, ak je to financne ok a je mozne tomu dietatu aj viac zaplatit. Kto nechape, resp. sa robi, ze nechape, s tym nejdem stracat cas.
Len upresnim. Nemam plat 3000eur, mam polovicny v cistom. Pred nedavnom som si zobral hypoteku na byt (Nie v BA ale cca 35km od BA). Chcem sa osamostatnit, a zit vo vlastnom. Cize hypo aj s pojistkou je 550. Nechcem zo seba robit ziadneho chudacika, ani svatca, a uz vobec nechcem kydat na ex. Proste stalo sa co sa stalo. Preto sa tu chcem popytat, ze ake su take realne naklady na jednorocne dieta. Dostal som od nej tabulku kde mam vycislene od lekarne, cez oblecenie, drogeriu energie a pod., kolko to vsetko stoji a pri niektorych cenach som si nebol isty, napr. drogeria 190eur mesacne. Mamicky, ak by ste mi vedeli poradit, kolko ste maly realne vydavky na vase ratoleti, bol by som Vam vdacny. Pokial viem, drobec nema ziadne zdravotne problemy, nepotrebuje ziadne specialne kremy ani nic podobne. Co sa tyka stretavania - nie som vikendovy stretavac. Teda momentalne situacia je taka ze som, ale pracujeme na tom obaja aby som s nim mohol byt aj cez tyzden.
Neviem čo si všetci zastávate chlapa..akoze vždy po rozvode sa musí len žena prispôsobiť tomu že má dieťa ? Chlap akoze nič? Život gombicka ? Žena musí prispôsobiť prácu, osobný život všetko...a chlap chudák má len platiť ? Veď azda je to aj jeho dieťa a keď teda sa nechce starať tak nech aspoň plati...a zarobí slušne tak prečo by z toho nemohli mať aj oni dačo...
@anjelicek26 prosim ta, v o vsetkej ucte, naozaj sa nevyjadruj k okolnostiam a pomerom na SR, ak tu dlhodobo nezijes a nepoznas tie realie. Ano, presne u takejto pani som mala syna od pol roka, stalo to sialene peniaze a ano, neiekdy sa prekusol nejaky ten sopel, ale velakrat som si ho musela nechat doma. Ako pisem, stalo ma to stovky eur. Radit tu zene, ktorej ex zaraba tisicky eur, aby odisla od 1,5r dietata a utekala do prace, ked sa na to neciti a muz ma realne zdroje, aby to chvilu aspon potiahol, je na hlavu. Ak by boli stale rodina, stale by mala platit 50-50, ist do prace, len nech nahodou muzovi nezostane menej a neda na vlastneho syna peniaze?
@girlie_konik zije mi tam sestra, takze prehlad mam... a k autorke - oni uz rodina nie su, takze sa o seba musi proste postarat sama a to vyzivne (pre dieta) ju s toho nevytrhne... proste nemaju uz spolocny rozpocet, ale kazdy musi pozerat, ako to ide... a ak to nejde, nikto jej nebrani nechat to dietatko u otca, nech sa stara, ze ano - on ho do tych jasli da a dalej bude chodit pracovat a ona bude tiez pracovat, aby mu platila vyzivne... je to jej rozhodnutie, ze ho ma vo vylucnej starostlivosti a nie su v striedavke/vikendy, tak nech sa stara. Prepac za uprimny nazor, ale vidim to takto.
@anjelicek26 preco by sa mala starat sama?? Dieta ma otca, je to rovnaky a taky isty rodic ako jeho mama? Preco mama sa ma aj zblaznit a otec je ok, ak tie prijmy su v nepomere? Rozhodutie o striedavke/vylucnej absolutne nemusi byt jej vlastne, uz vidim muza zivnostnika, ako si pyta na sude dieta do svojej starostlivosti, cest vynimkam. Starat sa maju obaja rodicia, kazdy svojou mierou a podla svojich moznosti, tak hovori zakon a tak je to podla mna aj spravne. Nerozumiem, kde sa prislo na tuto mantru 50-50, ale krasne to vidiet na tejto diskusii, ze drviva vacsina zien to vobec nechape. Co ma teda celkom prekvapuje, lebo by som prave od zien cakala vacsie pochopenie toho, co obnasa "osobna starosltlivost o dieta", a ze prave ta sa velakrat ani neda ocenit peniazmi.
@anjelicek26 tento konkretny muz sa teda podla teba stara ako? Posle zene ROVNAKU sumu, ako teda vynalozi aj ona, plus sa parkrat za mesiac stretne s dietatom? naozaj je toto podla teba rovnaka starostlivost od obidvoch rodicov a zda sa ti to tak v poriadku?
@anjelicek26 ty si vieš predstaviť, že by si dala 1,5 ročné dieťa do striedavej starostlivosti? Ruku na srdce. Pokiaľ viem, si vydatá a tým pádom sa ti asi ťažko vžíva do situácie takejto ženy a jej dieťaťa. Rozchod je veľký stres a dieťa je ešte veľmi malé. To, čo teraz potrebuje, je stabilný domov. Sama som si tým prešla a viem aký to bol stres pre moju dcéru a to mala vtedy 9 rokov. Z toho, čo autorka píše, som presvedčená, že sa práci nebráni, keď bude dieťa staršie. Je iné dať dieťa do jaslí, keď sú dvaja partneri a dokážu sa striedať pri nosení do a z jaslí. Sama matka má v tomto štáte veľký problém nájsť si takú prácu. Minimum firiem umožňuje prácu na skrátený úväzok. V západných krajinách to funguje inak.

@petulda333 v akom meste a v ktorom roku? POzeram, ze mas napisane Michalovce, ok, neviem aka je tam situacia. Ja som z BA, a tu mas problem dostat do STATNEJ skolky v niektorych mestkych castiach aj 4 rocne dieta ;) o statnych jasliach sa nam ani nesniva. Takze ked som ja isla do prace s dietatom, ktore malo necely rok, za tie 3 dni do tyzdna, co som robila, som platila mesacne skoro 400 eur, a to bolo uz niekolko rokov spatne. Jednu dobu sa mi tak vlastne ani neoplatilo ist do prace, lebo som takmer polovicu platu dala na jasle, ale nedalo sa inak. U vas v Michalovciach by to kolko stalo? ;) dufam, ze uz chapes, ak pisem, ze pisat tu nejake ciftry len tak z brucha podla TVOJEJ situacie nemaju pre autorku, a vlastne pre nikoho, ziadnu vypovednu hodnotu