Výživné na 10 a 14 ročné dieťa
Chcem si podať žiadosť o vyzivne na dve deti 10 a 14 ročne, moje povinné platby sú nájom a hypoteka 400€ to muž dáva polovicu zatiL pokiaľ tu býva a deti majú takéto platby :
Strava v škole 60
Športové krúžky 60
Kredit 10
Splátka dcerin mobil 70
Doučovanie 56
Drogéria 20
Oblečenie a obuv 30
Lieky 20
Strava asi približne 300
A ročne platím keďže chodia na krúžok športový sútaže ktoré sú približne za rok okolo 700
Manzel ma príjem približne mesačne 1200€ ale ja mam momentálne v tejto situácii vyšší príjem od neho nakoľko v robote mame same nadčasy
Viete mi poradiť koľko mi môže dávať vyzivne?
Ono je to zložité oni sú profesionálne športovkyňe a už to robia roky ten šport čiže je to ich koníček
@lnocka mám deti presne v tom veku a otec príjem asi ako tvoj. Momentálne mám výživné 130+170 Eu, ale rozvod bol pred 3 rokmi. Vtedy som chcela 330, ale súhlasila som s nižším výživným po dohode. Myslím, že ak požiadaš o 350, mohla by si dostať 320-330, ale závisí od sudcu. Hlavne keď ti staršie ide na strednú
@matabb73 pretože rozhodnutia súdov bežne vidím a 30% priemerného mesačného príjmu rodiča je málokedy resp.360 eur z 1200 eurového platu nebýva , aby som bol presný. Vždy má možnosť ísť do striedavej starostlivosti a platiť každy výdavok presne na polovicu. Dieťa nie je lacný špás , ale bohužiaľ tak to je. A ako som písal bez rozhodnutia súdu o starostlivosti o dieťa , kde bude uvedené aj výživné je to bezpredmetné...pretože ak príde striedavá starostlivosť môže sa stať že výživné nebude resp.ak zarobí ona viac bude platiť zadavateľka témy.
@arasidka123 ani s mojim ale ja som mala dobrého sudcu, ten vyslovene išiel po názore kolíznej a ta dala návrh zhodný s mojim. Môj ex oponoval, že koľko on má výdavkov, tak sudca mi ozrejmil že prvoradé sú deti a až potom jeho výdavky. Sudca fakt chcel mať všetko na prvom pojednavaní ukončene, veľmi sa nebavil, raz dva všetko určil,proste chlap, nebude sa naťahovať bude to takto a proste ex musel súhlasiť. Lebo videl že sudca je dosť rozhodný.
@modry1985 myslím ze pri tých výdajoch co platíme za deti je to primeraná suma 350 eur na obe aj to je malo nevystihuje to na všetko viem to lebo to platím každý mesiac a doplatia nato deti keď nebudú môcť robiť to čo robili lebo otec si zmyslel ze sa chce rozísť a to ze ja teraz zarobím viacej je len teraz keď je táto situácia myslím ze v marci už budem na svojom pôvodnom plate 900
@lnocka no tak to skús....právnik - žiadosť o rozvod kde uvedieš ako si predstavuješ starostlivosť o deti , výživné kľudne si napíš koľko chceš a čakaj ako sa k tomu postaví on. Navrhne striedavú starostlivosť , dcéra staršia povie chcem bývať aj s ockom a.....priprav sa na roky strávené na súde.....ako som už písal , výživné sa odvíja od - starostlivosti o dieťa......nik na MK ti nemôže povedať koľko dostaneš ak nevie ako bude vyzerať starostlivosť o dieťa. Že sa otec rozhodol rozviesť je smutné pre teba pre deti a možno aj pre neho. Ale súd nezaujímajú tvoje ani jeho pocity. Tak isto sa nedá pred súd postaviť a povedať ja zarobím zajtra menej. Ročne zúčtovanie máte obaja , resp. budete mať Váš príjem je už raz daný. Že teraz začne špekulovať on alebo ty , to Vám nič platné nie je. O tom koľko stojí dieťa vie každý na MK. No rozvod je príjem :2 a náklady x2 s tým sa musí každý kto ide do rozvodu zmieriť. 2x energie 2x nájom 2x iné veci....na rozvode z pohľadu dieťaťa nezbohatne nik ( okrem právnika ktorého budeš mať ). Vždy minimálne jeden ale zvačša obaja si musia utiahnúť opasok...
@lnocka v skupine Právne poradenstvo tu na MK sa toto rieši často. Na začiatku sú články od právničky aj na túto tému. Myslím, že tá suma je oprávnená a máš šancu ju získať. Právnička tam často radila žiadať toľko koľko vypočítaš delené dvomi a trochu pridať, keďže ty by si si mala započítať aj čas strávený s deťmi. Ani so striedavou to nie je také jednoduché, musia byť na to vytvorené podmienky. Odporúčam prečítať si tam tie články a diskusie na túto tému. Je tam toho veľa. Dá sa položiť otázka právnikom, ktorí sú v skupine, ak nenájdeš to, čo ťa zaujima.
On robí na smeny aj nočné tak striedavo si myslím ze by nebola vhodná
Moja čerstvá, ešte teplá skúsenosť z rána - sme rozvedení 8 rokov, dcéra mala v tom čase 7 - bola prváčka - v tom čase bol nezamestnaný a poprel aj brigádu, ktorú robil na čierno - nemala som to ako dokázať - sudkyňa mu odklepla 40e mesačne.. hneď po rozvode sa zamestnal, no keďže mi záležalo na tom, aby sa s dcérou stretával, venoval jej čas, vzal ju na nejaký výlet, nežiadala som zvýšenie (chodievali na bazén, do kina a tak) - obávala som sa, že ak bude musieť platiť viac, vykašle sa jej na aktivity.. mne sa medzitým narodil syn, aktuálne má 4 roky.. prišiel Covid a on sa s dcérou takmer nestretával, lebo veď lockdown a podobné hlúposti.. nemal na ňu takmer žiadne výdavky.. skrátim to - dnes sme mali informatívne stretnutie, teda nie súdne pojednávanie, kde sme sa mali dohodnúť na nejakej sume.. ja som navrhla 200 (viac menej som zámerne prestrelila, aby bolo z čoho uberať). On sa vyjadril, že viac ako 80 nedá, lebo nemá z čoho. Celé to divadielko, ktoré tam predviedol bol zážitok na dlhé roky. Pani mu ukázala tabuľku, podľa ktorej sa zhruba orientujú bez ohľadu na príjem otca. Dcéra bude mať 15, je deviatačka, minimálne 100e by na ňu mal platiť. Ja som bola ochotná ísť s požiadavkou nižšie - čím sme sa vyhli súdnemu pojednávaniu a dokazovaniu, bločkovaniu, atď. On trval na stovke, ja aspoň 150. Odklepli mi 130eur.
@nikaeli mne je normalne na grcanie. Akoze ok, ze 2 dospeli ludia nechcu byt spolu a tak sa rozvedu, ale preco ma chlap pocit, ze sa rozvadza aj so svojimi detmi? To je uplne dno sa handrkovat o to, ci vlastnemu dietatu dam o par eur viac. Pre mna by ten chlap bol uplny chudat bez ohladu na to, ako dlho sme boli spolu a co sme prezili. Inac aky ma postoj dcera k otcovi?
@nikaeli ahoj, to poznám môj ex platil na dvoch 80 eur tiež "chudáčik" nemal z čoho veď ako živnostník zarobí ledva 50 na mesiac...su to riadni hajzli tí naši exaci 😠
@dievcacitajucelist
@natalala
čo vám dievčatá k tomu povedať? bolo obdobie, keď som mala snahu, aby boli spolu čo najviac, na súde plakal, že mu každý druhý víkend nestačí, tak som súhlasila s dohodou, že môže prísť kedykoľvek.. a viete ako chodil? prišiel v nedeľu okolo jedenástej a poobede o piatej som ju už mala doma 🤦🏻♀️ žiadne sviatky, voľné pracovné dni, prázdniny.. nič.. on chudák robí aj soboty, cez voľné dni brigáduje.. toľko stále pracuje a nemá peniaze 🤦🏻♀️ počas lockdownu pre ňu neprišiel celých 5 mesiacov, lebo bla bla.. pomoc pri dištančnom vzdelávaní žiadna - ako mnohí, aj my sme kúpili tlačiareň, notebook, atď. - on mi nemá ako prispieť 🤷🏻♀️ a že sa v januári oženil a dcére o tom ani nepovedal, len jej večer doniesol zákusky, to je už úplne cez čiaru, hlavne že jej na druhý deň poslal sms, že ju ľúbi a vždy bude.. dnes má dcéra meniny, som zvedavá, ako jej tú lásku dokáže.. už stačilo.. od dnešného dňa odkladám každý bloček a o nejaký čas si požiadam zvýšenie zas..
Podľa mňa sa nedá jednoznačne povedať ako a z čoho sudca vypočítava výživné.
Môže ale nemusí vychádzať z jeho zdokladovaneho príjmu. Je reálne že z neho vychádza ak je jeho príjem k jeho vzdelaniu a pracovnej pozícii adekvátny, Samozrejme ak k nemu súhlasia aj jeho výdavky. Ak je ale jeho zdokladovaný príjem nereálny a výdavky neprimerané bude vychádzať z iných údajov. Napríklad z jeho môžnosti čiže z toho aký príjem je k jeho vzdelaniu a k lokalite kde žije bežný. Môže vychádzať aj z jeho reálnych výdavkov, ktoré sa matke/otcovi detí podarí preukázať. Môj prípad je ten, keď som jeho príjem preukazoval jeho výdavkami....a použila som naozaj úplne všetko čo sa dalo.... čiže jeho fotky a recenzie z dovoleniek, ktoré mal on alebo jeho terajšia partnerka na soc. sieťach, jeho úvery a rozpisy nákladov zo všetkých predchádzajúcich súdov o výživné, pôžičky ktoré počas predchádzajúcich rokov mal, detailný rozbor súvahy a výsledovky daňového priznania ich stratovej spoločnosti, fotiek auta na ktorom sa vozil, fotiek zveladeneho domu a jeho okolia..... proste všetkého k čomu som sa za tie roky dostala. Plus samozrejme absolutne detailný rozpis nákladov na deti. Výsledok spred roka je : 3 deti, vek 12/13 rokov, jeho zdokladovaný príjem 100 eur mesačne a výživné 250 eur na každé dieťa čiže 250x 3 = 750. Som samozrejme pracujúca, a právnika som nemala. Nenapísala som samozrejme úplne všetko, lebo podklady ktoré som mala mali hrúbku asi 15 cm. V terajšej dobe sa oplatí bojovať a venovať tomu čas, pretože od 01/2022 sa pri neplateni zo strany povinného, dá vybaviť náhradné výživné vo výške aká je v rozsudku bez ohľadu na príjem rodiča, ktorý sa o dieťa/deti stará.
@mirica super. Máš môj obdiv, že si to dokázala, a sama. Mne je zle keď čítam aké biedne výživné dostávajú niektoré ženy na deti, lebo chlapi sa na súde tvária, že sú pomaly žobráci a pritom robia na čierno. Môj bývalý tiež najprv navrhol výživné 80 Eur. Hneď kolízia ho dostala do obrazu, že minimálne 90 keď pracuje, tak to zvýšil na 120. Ja som prišla s výpočtom v exeli a žiadala som na dcéru 170 a nakoniec sme sa dohodli na 150. Plus on jej platí mobil a poistku. Tiež som toho názoru, že treba bojovať. Prečo by si chlap mal užívať a žena s deťmi trieť biedu. Bez toho je to náročné vychovať deti sama.
@matabb73 veď to je to čo nikdy nepochopím, rodič čo má platiť výživné sa roky a roky naschvál nezamestná ( keď tak na čierno)...a za odmenu dostane platiť výživné 30-40 eur....a kde má vziať ten zvyšok ten rodič čo sa stará to už nerieši nikto......a postoj niektorých mi pripadá v štýle , že výživné by malo byť len vo výške čo už nedokáže vykryť rodič čo sa stará, pričom on si zo svojich peňazí na seba nesmie minúť nič.
@mirica 750€ je aj celkom dosť. Ak ma plat 3000€ a viac , dobre. Neviem si predstaviť že by som mala toľko platiť ja. A to mám slušný príjem. Áno o deti Ma byť postarané, len niekedy mi to príde že sa po finančnej stránke stará len otec. Ale samozrejme aj to čo si písala že zdokladoval 100€ je na hanbu.
@ssandyy keď dokázala, že má dosť financií na dovolenky, auto a prerabku domu; tak má určite dosť peňazí aj na takéto výživné. Dieťa má mať rovnakú životnú úroveň ako rodič. Normálny otec by sa nehral na chudáka a keď má na to hneď by súhlasil s výživným. Niektori chlapi sa chovajú akoby sa rozviedli aj so svojimi deťmi, nielen s ich matkou.
@matabb73 ano ja tomu rozimuem. Ale v dnešnej dobe je normálne mať auto a dopravovat sa s ním do práce. Tak isto prerabka domu na to si vieš zobrať hypo kde v dnešnej dobe sú minimálne úroky a keď si to dáš na 30 rokov vyjde ti nízka suma na mesačné splacanie. A čo sa týka dovoleniek na tu ide skoro každý. Raz za 2 roky raz za 3 roky. Niekto aj 3x do roka. Neviem no. Ťažko posudzovať. No píšem že ak má príjem viac jak 3000 tak 750€ je v pohode. Lebo však aj rodičovi ktorý nemá deti vo svojej starostlivosti treba nejako žiť. Ale mne je to jedno, len polemizujem, konstatujem. A písala som aj že je na hanbu platiť smiešne výživné alebo uznať plat vo výške 100€...
@ssandyy no vieš.. ja napr. bývam v byte už s mojím manželom, spoločným synom a dcérou z 1.manž. Máme jedno auto. Môj ex má byt (na hypo), ktorý je už pol roka prázdny, pretože sa presťahoval do domu k svojej priateľke a pred tromi týždňami sa oženil. majú dve autá, jedno on (bolo ešte naše) a jedno ona. Deti nemajú. Čiže to zhrniem - my sme 4 s jedným bytom a jedným autom, oni sú dvaja s bytom, domom a 2 autami, to jeho je dokonca v garáži pri bytovke. A narieka, že má príjem 600€ a viac ako 80€ dcére nedá??? na súde sa ho hneď opýtali, čo je s tým prázdnym bytom, kde platí 150€ hypo a 150€ inkaso. Tak sa vykrúcal, ani neviem čo tam bľabotal 🤦🏻♀️ a keď som povedala, že pre ňu ani nechodí a naposledy s ňou bol v októbri, tak mu už naložila aj kurátorka. Hlavne sa nebáť! bola som po celý čas čestná a vravela pravdu, na rozdiel od neho. Keby som to včera pohnala pred sudcu, tak by sa inak zapotil, no súhlasila som s dohodou a o dva roky sa pripravím ešte viac. Ako som spomínala vyššie, dcéra mala včera meniny, zavolal jej cez obednú prestávku a tým sa to skončilo 🤷🏻♀️
@ssandyy každý má samozrejme právo na svoj názor, ja mám trochu odlišný.... podľa mňa by bol pomer na 3 deti 750 a pre neho samého 2250 trochu nespravodlivý. A zastavam aj názor, že ak sa človek rozhodne mať deti, tak ich potreby sú potom v rodine prvoradé. Na mňa ako rodiča príde rad, keď doštudujú . Samozrejme ja som priemerne zarábajúci rodič, inak by to bolo ak by som mala k dispozícií viac finančných prostriedkov.😁
@mirica na to je úplne jednoduché riešenie. Zmeniť prácu a snažiť sa zarábať tiež viac. Závisť ľuďom nič nikdy nepriniesla len prázdnu dušu. Minúť totižto 1500 eur na 3 deti 12 ročné je tak trošku cez čiaru. Pevne verím že deti neplatia hypotéku leasing na auto a i....ako niektoré kompletné rodiny ktoré príjem 1500 eur nemajú.....
@modry1985 ...písala som už vyššie, že nemôžem popísať všetky okolností....ale aspoň v jednej veci ťa musím vyviesť z omylu. Výživné sa nestanovuje štýlom náklady na deti :2. Zohľadňuje sa aj miera osobnej starostlivosti. Rovnako sa tak udialo aj u mňa. Otec mojich detí je jeden z tých, čo sa o svoje deti nezaujíma, takže ak je starostlivosť v pomere 100% ja a 0 % on....tak finančné náklady súd nerozdelil v pomere 50%:50%. A k žiarlivosti...ja sa teším z toho že sa má dobre, pre mňa to znamená že aj deti dostanú viac.....aj keď im to musím vybojovať ja - beriem to ako svoju daň za to, že som deťom vybrala jeho za otca .
@modry1985 žena, ktorá sa sama stará o tri deti nemá možnosť toľko pracovať ako chlap, ktorý sa na tie deti vykašle a žije sám s frajerkou. Deti bývajú choré, treba s nimi byť aj na OČR a to tiež znižuje príjem. Čo tu píšeš o závisti. Len chceme pre naše deti, aby mohli normálne žiť. Toto je pohľad chlapa, ktorý nezažil aké náročné je keď deti vychováva jeden rodič. Nielen finančne, ale aj časovo a psychicky. Ja, keď som zostala sama po rozvode, tak som prvý rok žila v strese, či to finančne zvládnem a stále som sa bála aby som vážnejšie neochorela. Teraz som si už zvykla, aj deti mám veľké, ale viem si predstaviť aké to musí byť náročné pre matky s viacerými malými deťmi. Skús si sám vychovávať deti a k tomu dostať minimálne výživné a po roku sa ozvi aký budeš mať potom názor.

@zmrzlinka2021 znormalizovat by sa mala? Akože teraz sa dozvediem a dieťa prestane chodiť na doučovanie alebo prestanem platiť splátku na mobil? Či začnem to platiť sama? Či ako si to ty predstavuješ? Rozvedený chlap už nemusí prispievať na štandard deti ktorymali doteraz?