Výživné na dospelé dieťa

sherynkamalinka
19. feb 2021

Ahojte. Ako ste dohodnute s vasimi dospelymi detmi, ktoré byvaju s vami v spoločnej domácnost. Poberaju cele vyzivne na svoj ucet a platia vam niečo na domacnost alebo cele vyzivne mate v rukach stale vy,alebo oni?

klarissa25
19. feb 2021

Myslis na studujuce dieta??

maggie1978
19. feb 2021

Zatiaľ dostávam výživné stále ja, len nedávno som sa dočítala,že už môže ísť priamo do rúk dospelému dieťaťu. Dcéra zatiaľ nič nerieši, je na VŠ, prváčka, ale vlastne je doma na diśtančnom. Keď pôjde už normálne na intrak a do školy, potom sa nejak dohodneme.

sherynkamalinka
autor
19. feb 2021
pribinak
19. feb 2021

@sherynkamalinka nebrala by som financie študujúcemu dieťaťu. Sú jeho. Podporovala by som dieťa v štúdiu.

0silvia0
19. feb 2021

@sherynkamalinka preco by studujuce deti mali platit za domacnost? Ved kazdy z rodicov ma prispievat, nie? Jeden moze hotovostou, druhy starostlivostou vratane poskytnutia byvania a stravovania. Pokial deti budu studovat, ziadne peniaze od nich na bezny provoz pytat nebudem.

sense
19. feb 2021

Výživné by som mu nechala od otca, nech si hospodári, moja časť by bola nehmitba, ubytovanie a strava doma
Keďže obaja rodičia sa majú podieľať na "financovaní" dieťaťa

babovka2321
19. feb 2021

@sherynkamalinka ja ti napisem z druhej strany, nedavno som dokoncila skolu, z domu som odisla cca rok a pol dozadu. Nikdy by ma ani nenpadlo pytat od mamy vyzivne na mna (aj tak bolo nepravidelne a vyskou ubohe), roky som brigdovala a mame prispievala na domacnost (s mensimi prestávkami, ked som nepracovala, lebo som toho mala vela v skole). Sama musis vediet, v akej si situacii a ci tie peniaze potrebujes, alebo nie. Co ked ti tu pisu zeny, ktore maju manzela alebo dobre platenu pracu a tie peniaze im nechybaju ale tebe mozno ano...

makova333
19. feb 2021

Ano, kym ho zivim, slo by vyzivne mne, lebo to vyzivne asi nebude v takej vyske, ze pokryje vsetky naklady vratane mojej osobnej starostlivosti. Ak by na to dieta malo iny nazor, rovnaku vysku, aku dostava od otca, by som dietatu dala aj ja a vycislila realne naklady na domacnost (bez varenia, prania zehlenia...). A moze si hospodarit same po prispeni na domacnost, kupovat oblecenie, drogeriu, pomocky do skoly, vylety atd. Nemam rada vychcanost deti a tu mi to tak trosku smrdi vycuranostou. Samozrejme, za normalnych okolnosti az tak velmi nehladim, co dietatu kupim (aj drahsie veci), vylety, vreckove, novy mobil...ak sa mi nieco paci alebo viem, ze spravi radost (samozrejme v ramci vychovnej normy).

jajamalka
19. feb 2021

už je to síce dávno, čo som doštudovala, ale kým som študovala a bývala u mamy alebo na intráku ani mi nenapadlo pýtať si výživné. Ja som bola práveže šťastná ako blcha, že sa o mňa ešte stará, mala som kde bývať a čo jesť. Skôr som mala ešte výčitky, že ja sa finančne nepodieľam na chode domácnosti.

21oktober
19. feb 2021

Tak ja synovi od jeho biologického otca ponechávam celé , ale za to si kupuje oblečenie, platí mobil , platí angličtinu a všetko čo potrebuje k normálnemu študentskému životu teda ja knihy a zošity. Z tohto si kupuje aj nový mobil ak sa mu pokazí alebo ide na nejaký výlet s kamarátmi . Ja mu periem , žehlím a financujem jeho pobyt keď je doma platím internát + stravu . To je za normálnych okolností . Teraz keď je doma online, každý mesiac z výživného urobí nákup za 100 eur , ostatné si ponecháva.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
21. feb 2021

@pribinak to sa navzajom nevylucuje podporovat dieta v studiu a nenechavat mu vyzivne, aspon nie cele. Moze studovat na zahranicnej sukromnej VS, kde len skolne je 1500 eur semester, plus ubytovanie, strava...ak je dieta rozumne, tak sa to da. Ak rozflaka vyzivne na somariny, tak by som mu ho nechala, ale doma sa moze najest a prespat