Výživné pri vyššom plate

16. jan 2024

Dobrý den,

Ak by sa vedel niekto podeliť o osobnú skúsenost pri určení výživného, dieťa 3,5 do skolky nechodi ešte. Plat otca 4800 v hrubom, hypo je spoločná ešte cca 100 000 otvorených inak bez dlhov leasingu atd..

patka06
16. jan 2024

Výživné sa určuje podľa reálnych nákladov na dieťa, spočítaj si náklady - polovicu žiadaj ako výživné + 50 % na mimoriadne výdavky
Pri vyššom príjme by som ešte rozmýšľala o investovaní pre dieťa do budúcna

melanta
16. jan 2024

Tak ako prvé sa vychádza z reálnych mesačných nákladov na dieťa. Tie si vieš vypočítať. Žiadaj niečo navyše z dôvodu aby malo dieťa vyšší štandard. A potom žiadaj kľudne pár stoviek na sporenie. Ide o sporenie, ku ktorému bude mať prístup dieťa po dovŕšení 18 rokov, čiže rodičia z toho míňať nebudete môcť.

melanta
16. jan 2024

Ešte doplním, bez ohľadu na príjem, žiadaj aj dohodu, aby otec dieťaťa preplatil polovicu neočakávaných nákladov (napr. strojcek na zuby, škola v prírode, lyžiarsky, atď).

stannkas
19. jan 2024

Výživné sa určuje podľa odôvodnených potrieb dieťaťa. Odôvodnené potreby je treba hlavne viazať na vek dieťaťa, jeho zdravotný stav, vzdelanie, záujmy a pod. Je teda potrebné preukázať jeho mesačné náklady. Dieťa má však právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov, preto sa niekedy určuje aj tvorba úspor, kedy je, vo Vašom prípade, otec povinný prispievať na účet, ktorý sa vytvorí na tento účel, mesačne určitou sumou. Na nakladanie s finančnými prostriedkami z neho, je však následne potrebný súhlas súdu. Rovnako tak je častým javom, že ak jeden z rodičov má lepší príjem, zaviaže sa okrem výživného, napr. uhrádzať aj iné výdavky týkajúce sa napr. škôlky atď.

milagros74
19. jan 2024

Dobrý deň.Mam dcéru 8rokov a súd určil 100€ výživné na dieťa,a mal by sa podieľať aj na iných výdavkoch čo sa týka dcéry,no má problém s výživným ,platiť na čas .zarába 740 podľa zmluvy.chcem dať návrh na zvýšenie výživného no neverím ,že mi ho zvýšia...bývame samé a všetko čo sa tyka malej platím ja .

stannkas
2. feb 2024

@milagros74 ak Vám neplatí výživné na čas, po prípade ho neplatí vôbec, máte rozhodnutie súdu, ktoré slúži ako exekučný titul a následne by výživné vymáhal exekútor. Po prípade môžete podať návrh na nariadenie výkonu rozhodnutia na súd týkajúci sa toho, že otec nedodržiava rozhodnutie súdu v časti výživného.... Čo sa týka zvýšenia výživného, kedy bolo toto naposledy určené? Tam je dôležitá aj doba, kedy bolo výživné určené a či od tejto doby došlo k takej zmene pomerov, ktoré odôvodňujú zvýšenie výživného, aký je Váš príjem, aké sú náklady na dieťa, aké náklady má otec a pod. Ja si osobne myslím, že 100 eur na 8 ročné dieťa je málo.

milagros74
9. mar 2024

@stannkas v roku 2019...áno,platím krúžok všetko platím ja ...v rozhodnutí je napísané ,že mi má pomáhať aj mimo výživné,...oblečenie,krúžky atď...a zatiaľ nič , vôbec