Výživné v striedavej starostlivosti

elly11
9. máj 2023

Dobrý deň.
Je tu niekto, kto má striedavu starostlivosť 50:50 a súd určil platiť výživné podľa výšky platu oboch rodičov ktoré sú v nepomere?
Ak tu niekto taky je, rada by som sa o tom pobavila. Ďakujem veľmi pekne.

jana0215
9. máj 2023

@elly11 čo poznám rodiny, ktoré majú striedavú starostlivosť, tak výživné neplatí ani jeden. Majú rozdiely v príjmoch, ale neviem, prečo by sa mal jeden o dieťa starať polku mesiaca a ešte tomu druhému platiť aj výživné. Ak sú nejaké jednorazové vyššie výdavky, tak sa treba dohodnúť, ako ich budete platiť, či pomerne, alebo sa striedať.

jana0215
9. máj 2023

@elly11 poznám takých párov viac, ale teda neviem, či to má niekto inak. Ale zmysel mi výživné v tomto pripade nedáva.

elly11
autor
9. máj 2023

@jana0215
Lebo od právnicky viem, že ak je nepomer v platoch partnerov tak súd to berie ako dôvod na výživné.

elly11
autor
9. máj 2023

@jana0215 ide o to a co je celkom aj logické, že dieťa musí mať zachovaný rovnaký štandard u oboch rodičov. Akonáhle príjem jedného z rodičov je rozdielny v značnej miere výživné súd pridelí jednému z rodičov.
Príklad:
Otec zarába 3000
Matka 1000
= zaručený dôvod na výživné a je jedno v akom pomere sa starostlivosť koná

luccija
9. máj 2023

@jana0215 bežne sa to robí pri vyššom prijme jedného z partnerov.Vacsinou sa šetrí na účte nejaka suma, alebo sa dáva klasické vyzivne podľa nákladov na dieťa.Ja som mala také dieťa v škôlke matka dostávala pri striedavke výživné plus otec ešte platil súkromnú škôlku, lebo každý 2 t ju mal u seba mama bývala 50 km ďalej a tam chodilo dieťa do štátnej skolky

anos18
9. máj 2023

@elly11 u nás bola striedavka a ex mal súdom určené platiť aj výživné. Presne kvôli nepomeru v zárobkoch. 80 percent sumy, ktorú platil bola výživné a 20 percent mal určené na sporenie.

jana0215
9. máj 2023

@elly11 tak ak máš info od právničky že to tak je, tak môže byť. Treba to potom priamo s ňou riešiť, aké máš možnosti.

elly11
autor
9. máj 2023

@anos18
My to akože mame dohodou, síce striedavku mame v pomere 60:40, dohodli sme sa na menšej sume ze to bude na MS a stravu.
Spočiatku som aj lieky kupovala za to, postuipom času sa ex rozhodol, že on si kúpi aj lieky, aj oblecko a kozmetiku ze aby sme to nemuseli stále baliť.
Avšak od sept je malý predskolak, poplatok za MŠ a stravu za rapídne zníži, ex čaká este aj dieťa s novou partnerkou a žiada ma, aby som zažila ze to výživné už platiť nechce a nie je potrebné.

Avšak ja mam nižší príjem, dovolím si tvrdiť o 120% určite ak nie aj 150%.. Absolvujem s nim dovolenky, lyžovanie a veľa iných z vlastného vrecka.
Právnicka ttvdi ze si nemám nechať dat vziať to výživné co mam teraz. Ze to by bola škoda.
Ale mne sa tak nechce s niekym doťahovať o 150 eur 🙄
Fakt sa mi do toho nechce..
A tak mi napadlo, že okej, nechce platiť 150eur výživné tak budeme mať syna 7 dní každý. Na čo mi právnicka povedala, že stále mu môže súd odklepnut výživné ak je nepomer v príjmoch.
Tak ja už beviem ci vôbec do toho ísť a zas na súd alebo sa na to vykaslat.

luccija
9. máj 2023

@elly11 teraz sa poplatok za MS znížil, aké pôjde do školy a to uvidíš tie poplatky a výdaje.Pravnicka Ti dobre radi...aj 150 eur bude málo.Ale je to na tebe. ..je otec s vyšším príjmom, čaká druhé dieťa samozrejme, že by sa rád zbavil výživného
Ty ho zoberieš na dovolenku, lyžovačku on možno nie...ja mám kamaráta čo je rozvedený a okrem vyzivneho dáva žene ešte vreckové na dovolenku, kúpi dcére bundu, výlety...je to aj o charaktere.

anos18
9. máj 2023

@elly11 nuž, je to na tebe. Ja som sa súdila, lebo ex bol s príjmami úplne inde a dobrovoľne nikdy nič nekúpil, aj keď peňazí mal dosť. Navyše ani cent, tak som to riešila súdne. Návrh na striedavku dal on,aby nemusel platiť výživné. No zamer mu nevyšiel. Miesto toho,aby súd zrušil výživné, mu ho ešte zvýšil

samasima
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
horty99
9. máj 2023

Ja mám striedavku a po pravde v živote by ma nezaujímalo koľko ex zarába. Viem koľko zarábal pred 3 rokmi , keď sme tvorili pár. Teraz je to pre mňa bezpredmetné. Obaja sa striedame po týždni - u každého ma dcéra štandard aký má. Viem aké ma auto ex - viem kde býva - koľko ma príjem zisťovať by sa mi zdalo prinajmenšom pod úroveň. Iste ak by som mala osobnú starostlivosť - vtedy je to iné. Teraz sme na tom rovnako a záleží len od našej šikovnosti. Keď sme tvorili pár - zarábala som viac - ja. Ale keby poprosil o výživné asi by som mu poklepkala o hlavu.

elly11
autor
9. máj 2023

@horty99
Prečo?
Ja kebyže zarábam 4ku a on 1000ku prispievam dieťaťu bez najmenších pochýb. Aby to dieťa malo rovnaké možnosti.
Je to komplikovane

elly11
autor
9. máj 2023

@anos18
Dobre takže ako postupovať?
Dať návrh na súd?
Ci čakať kým on podá?
Zatiaľ o tom napísal len email. Ze by bolo dobre aby sa to výživné preriesilo keďže sa nebude platiť nič.
Ale pravda je, že bude škola ŠKD a pod a co potom...? Zas na súd..?
A máme to v dohode tak ze on platí krúžky a kurzy v pomere 60 na 40. On viac.
A keď mi povie ze on ho na lyžovanie nedá lebo vraj je skoro na to (alebo akýkoľvek dôvod si vymysli), tak to jednoducho platím ja.
Zatiaľ sa stalo len raz. Výstroj, lyžiarsku škôlku a pobyt som platila ja a on mi dal 50eur.. Na otázku prečo ho on nevezme tiež lyžovať, tak odpoveď ze on ho zoberie keď bude väčší 🤦🏼‍♀️ syn má 5r a lyžuje od 3r.
So mnou iba.
Takže za výstroj a celú lyžovačku som ja zaplatila niečo do 250 eur a on 50..

horty99
9. máj 2023

@elly11 Pretože od VŠ som dosť tvrdo makala na to aby som mala ako taku životnú úroveň. Takú istú možnosť mal aj on - a tiež ju využil - podľa mňa si nežije zle. Ale mne by nedovolila hrdosť - keďže obaja máme rovnaké povinnosti - t.j týždeň je u mňa týždeň u neho. Keď je chorá u mňa musím sa starať ja - keď u neho on. Mne by to presvedčenie nedovolilo a vďakabohu ani môj ex nikdy nežiadal nič. V osobnej starostlivosti a keď sa muž starať nechce by som kľudne žiadala aj 1000 eur keby mal z čoho........ale v striedavke....

ljzozv
9. máj 2023

Takto . Ak je nepomer v príjmoch, tak áno žiadala by som výživné.
Ale určite nie v tých prípadoch ako si popísala, že je malý ukrátený. Lebo ak chceš, aby lyžoval, tak ak s tým muž nesúhlasí, nič s tým ty veľmi neurobíš.
Rovnako by si mohol muž vyhliadnut drahý krúžok a žiadať od teba, aby si ho na polovicu platila a tiež by si s tým ty nemusela byť v pohode. Takže lyžovanie sa zmier s tým, že ak chceš chodiť s malým, tak skôr z vlastného vrecka. A prave pre tieto veci by som nerušila výživné. Lebo sa môže stať, že časom ako aj mužovi budú stúpať náklady, tak nebude nič chcieť malému platiť navyše.

elly11
autor
9. máj 2023

@ljzozv tak jedine mu napísať ze nesúhlasím s jeho návrhom. A ďalej co?

vikiki29
9. máj 2023

Tiež som toho názoru že ak sa o dieťa staráte rovnako, čiže trávi rovnaký čas u teba aj u neho, tak prečo výživné? Ak by si ty bola šikovnejšia a zarábala viac, platila by si jemu? Ja len toľko, dala by som si pozor aby to tvoje naliehanie nebolo nejak kontraproduktívne hlavne teraz ak bude mať aj novú rodinu. Je super, že sa o dieťa chce starať, koľko je takých čo na deti kašlú.

ljzozv
9. máj 2023

@elly11 no ak s tým on nebude súhlasiť, tak skončíte len na súde 🤷

horty99
9. máj 2023

@luccija Je to o charaktere tej ženy. V živote by normálna žena neprijala od EX " vreckové " na dovolenku . By som sa od hanby prepadla. Keď už ti dá vreckové " partner " s ktorým žiješ ok - ale ex ? Ako taká chudera......

elly11
autor
9. máj 2023

@ljzozv to mi je jasne.. Každopádne aspoň to skúsim. Ved co..

mamina7070
9. máj 2023

@elly11 odpis mu ze nesuhlasi s jeho navrhom a vzhladom na prechod syna na ZS v dohladnej dobe navrhujes zvysenie na 250€

a ak chce nech da navrh na sud (ak neda das ty na zvysenie 😉)

anos18
9. máj 2023

@elly11 nuž keď sa neviete dohodnúť, tak jedine súdne

luccija
9. máj 2023

@horty99 tak ja ju súdit nebudem, keď jej chce dať na fakultatívne výlety, pizzu, hračky to je ich vec.Opustil ich, keď mala 4 r kvôli inej žene tak asi aj svedomie ho trapi.Nie každá žena má rovný charakter áno pýta veľa na x tu bundu, bicykel domov bicykel k babke a ona zarába viac ako on.
Dáva výživné plus navyše.Ona razí teoriu, že nebude s frajerkou wellnesovat a oni prídu skrátka.
Má, tak sa.Ako muz bol na figu, otec a bankomat dobrý.Nehanbi sa...nemusela mať hypo, ak by si nenašiel frajerku.To ťažko vysvetľovať ego nepustí a vo veľa veciach má pravdy

horty99
9. máj 2023

@luccija čiže ak si my ženy nájdeme počas manželstva niekoho - tak by sme mali mužom platiť výlety ? No ja neviem mne sa obracia z takých žien žalúdok a hanbím sa za také ženy. Potom sa nečudujem mužom že si myslia o nás niekedy čo si myslia. Ja makám keď nemám dcéru aby sa dcéra mala pri mne čo najlepšie - a nikdy v živote by som neprijala od muža ani cent. Keby som mala upratovačku robiť a v noci umývať okná - tak by mi hrdosť nedovolila.

luccija
9. máj 2023

@horty99 oni ju nemajú v striedavke.Ide na dovolenku s jeho dcérou...áno, dáva im vreckové.Nie každý muž šetrí na dieťati.q

horty99
9. máj 2023

@luccija To nie je o mužovi , ale o tej žene , že si nechá platiť......" vreckové "

nikaeli
9. máj 2023

Ja len pre porovnanie - dcéra má 16, chodí už na SŠ. Minulý rok mi zvýšili výživné na 130€, ex sa s dcérou ani nestretáva, nekupuje jej vôbec nič, nie to ešte aby ju mal v striedavke.....
Tvoj malý bude predškolák, nebudeš platiť ani školné a stravné (iba režijné náklady) - náklady na dieťa budeš mať nižšie a on bude mať ďalšiu vyživovaciu povinnosť. Ja by som mu nepísala nič. Nech urobí ako uzná za vhodné. Keď nebudeš súhlasiť na súde, odkladaj si podklady k výdavkom. Po nástupe do ZŠ by som požiadala o zvýšenie.

amelie2017
9. máj 2023

Sice nie na SK, ale muzov naj kamarat to tak maju. Striedavka 50:50, on zarobi cca 4x viac ako ona a plati jej. Vyratali mesacne vydavky na deti a on ak si dobre pamatam plati 70% a ona 30%, takze ten rozdiel 20% jej posiela. Plus to iste pri mimoriadnych vydavkoch ako knihy do skoly, uniformy, zdravotne pomocky a pod. Plus posiela peniaze na sporenie pre deti.

elly11
autor
18. máj 2023

@anos18 prosím ta vieš mi napísať ako to prebiehalo keď ste riešili to výživné?
Akože mam len čakať kedy príde pozvanie na súd a tam sa to bude presetrovat?