Žiadosť o zvýšenie výživného na maloleté deti

bubu98765432
8. jan 2013

Dobrý deň mamičky, chcem sa opýtať: Súdom má môj ex priateľ určené platiť výživné na deti somou 30€ na jednu a 30€ na druhú dcéru okrem toho má ešte jendo dieťa 12 ročnu dceru na ktoru platí vyživné 70€. Chcela by som požiadať o zvýšenie výživného vzhladom na to že moja staršia dcéra od septembra chodí do školky, a každé tri mesiace chodievame z RA do RS ,a z RA do RV k neurologičke, k psychologičke a k logopedičke a okrem toho berie lieky na alergiu a ešte ekd je chorá tak aj tam treba... mladšia dcéra má zase zdravotné problemy- chronicky zapal preidušiek, stale nejake ine lieky, v preiebehu roka bola 4 krát v nemocnici. Neboli sme manželia žili sme len u mojich rodičov. Ich otec pracuje vyše 11 rokov v jednom závode tu u nás a zarába cca 400 eur. Mne sa vyhráža že mi nedá vyššie vyživne pričom v decembri mi dal vyššie vyživne a dal mi ho teraz už tvrdí že mi endá a že si zoberie deti do svojej strarostlivosti. Toho sa velmi nebojím kedže byva s mamou a pracuje aj ona aj on. Deti by nemali s kym byť toho sa nebojím .Ja som stále na rodičovskej dovolenke. Chcela by som zvýšiť výživné na sumu z 30€ na 40€ pre mladšiu dceru ktorá potrebuje kvoli liekom aspon tych 10 eur chcem zvýšiť a na druhu dceru z 30 € na 60€ kedže je školkarka... neviem či by mi to schválili tak s apytam an váš nazor či amte niekto s tymto skusenosti. Počula som že vtedy sa dá zyvšiť vyživne ekd dieťa chodí do školky alebo s anejak zmenia doma pomery takže je to moýžne aby mi posielal taketo vyživne?

rachel36a
8. jan 2013

bože o tak malom výživnom som ešte ani nepočula, ja mám 90 eur na syna a to môj bývalý robí u brata tak ten mu píše že zarába minimálnu mzdu... na zvýšenie výživného je potrebné mať dôvod, a to je určite nástup do škôlky alebo choroba... ja som si dávala zvyšovať ked išiel do škôlky, do školy, na druhý stupeň aj na strednú školu... len to skús, ale radšej si vezmi právnika... držím palčeky...

rachel36a
8. jan 2013

@bubu98765432 zabudla som ťa označiť, takže kuk vyššie

bubu98765432
autor
9. jan 2013

@rachel36a dakujem pekne za radu, najprv sme sa dohodli a dal mi take výživné až raz vyššie. Tak si napíšem žiadosť tak dúfam, že mi zvýšia

sintra
9. jan 2013

Hlavne nezabudni do tej ziadosti vsetko podrobne odovodnit, ake mas naklady, co vsetko platis. Pravnik inak nie je nevyhnutny, pokial je ziadost naozaj odovodnena.

js122
9. jan 2013

na zmenu výživného je potrebná zmena podmienok alebo pomerov...... u Vás je zjavná zmena aj podmienok aj pomerov, takze kazdopádne treba podať návrh na zvýšenie vyživovacej povinnosti.... v návrhu na zvýšenie je potrebné uviesť akým rozhodnutím - rozsudkom bol ex priatel zaviazaný platit výživné - v akej výške, opísať zmenu pomerov - zdravotné problémy, nástup do školy, škôlky, vyčísliť váš príjem, uviesť každomesačné náklady na maloleté deti. Odporúčam Vám v návrhu uvieť vyššie výživné, aké pôvodne chcete dosiahnuť, napr. na jednu 70 € a na druhú 100 €. Takto môžte dosiahnuť vyššiu sumu, ako ste pôvodne chceli.
@bubu98765432

rachel36a
9. jan 2013

@bubu98765432 držím ti palčeky, ale nevidím dôvod prečo by ti nemali zvýšiť...

miska030
12. jan 2013

Ahoooj,ja som tiez ziadala zvysenie vyzivneho a kedze som v tom case ako sme mali mat sud porodila,na sud som nesla."Otec"mojho syna nepracuje a byva,nebyva u matky,vyzivne ma platit33e,ktore samozrejme viac neplati,ako plati,uz som podavala aj trestne oznamenie za neplatenie,ktore na poslednu chvilu zaplatila jeho frajerka,s korou sa dennodenne spolu ozieraju.Znova som poziadala o vytycenie pojednavania,takze teraz cakam na sudne pojednavanie,znama z UPSVaR mi povedala,ze ked nepracuje vyzivne mu mozu dokonca znizit na nejaku smiesnu sumu23e,takze rozmyslam,ze ked nam vyzivne nezvysia,dala by som ho vypisat z rodneho listu,len neviem aky je tam postup a nevie niekto nahodou,ked ma moj malyDMO,ma platit otec dietata vyzivne do 18tky?

js122
14. jan 2013

@miska030 Kedze vy sa starate o dieta, otec je povinný prispievať na maloletého dieťa do doby, kým nie je schopné samé sa živiť, čiže to nie je ani viazané na dosiahnutie plnoletosti, ale na schopnost sám sa o seba postarať. V prípade, že má dieťa nepriaznivý zdravotný stav je možné, že bude na dieťa prispievať až do svojej smrti. Minimálne výživné je 26 € a nepredpokladám, že by Vám bolo pri chorom dieťati znížené na túto sumu a každopádne by to musel otec dieťa v prvom rade navrhnúť, súd to sám od seba nespraví, kedže to nie je v záujme maloletého dieťaťa. Každopádne výživné na dieťa je prvoradá položka, takže rodič sa najprv musí postarať o svoje dieťa, až potom uhrádzať svoje potreby.

miska030
15. jan 2013

@js122 Dobry den,dakujem za vas prispevok,mam este jednu otazku,lebo az tak do toho nevidim,toto vyzivne33e mu stanovili platit este v roku2006,teraz 1xziadam o zvysenie,takze napr.ked som ziadost podala v aprili,v novembri sme mali mat sud,na ktory som kvoli porodu nesla,napr.ak ziadam z 33e na150e,mysliteze je tam sanca ze nam zvysia aspon na 80e,ked on tvrdi,ze nepracuje a ja mu nemam ako dokazat prijem,nie je ani evidovany,ani nic,nekupuje mu ani oblecenie,ani darceky,ani ked ma sviatok,vsetky vydvky su na mne a na mojom manzelovi,maly navstevuje od septembra1.roc.ZS.

miska030
15. jan 2013

@js122 este som zabudla,je dobre mat na takomto sude pravnika a kolko asi taky pravnik stoji?Dakujem.

js122
15. jan 2013

na zmenu rozsudku o výživnom je potrebná zmena podmienok a pomerov, vy splnate obidve podmienky, takze nevidim dovod, preco by Vám nemalo byt výživné zvýšené aj napriek tomu, že otec nemá žiadny príjem. Minimálne na nejakých 50 €, aj ked vsetko závisí od konkrétnej osoby sudcu, kazdopádne voči každému rozhodnutiu Okresného súdu je možné podať odvolanie. No, podľa môjho názoru nikdy nie je naškodu veci mať právneho zástupcu, na súde máte aspon osobu, ktorá Vám pomôže a vie poradiť... odmena je vždy individuálna, ale podla mojich vedomostí sa pohybuje okolo 100 € za jeden úkon ( úkon je účasť na pojednávaní, podanie žaloby, podanie vyjadrenia) ale všetko závisí od dohody s ním. ak budete potrebovať niečo písomné vypracovať, môžte sa obrátiť aj na mna cez IP a dohodneme sa. Jana

miska030
15. jan 2013

@js122 Akurat dnes mi dosiel list z OS,11.2mame pojednavanie,co vsetko este mozem na sude pouzit,am napr.aj papier z UPSVaR,z nastenky,kde su volne prac.miesta a kde bolo uvedene volne prac.miesto v odbore,ktory vystudoval moj ex a nebol sa o to miesto zaujimat.A ked nam zvysia napr.vyzivne na tych 50e,bude musiet platit od toho dna,kedy to vyda sud,alebo za ten cas od aprila,kedy som navrh podala,myslim nieco ako spätne vyzivne....Ked na maleho poberam opatrovatelsky,potrebujem predlozit aj tieto papiere,mame aj komplexny posudok ,napr.s malym cvicim doma,cviky,ktore sme cvicievali pri fyzioterapeuticke,vydavky pre maleho mam,obedy v skole,strava,oblecenie,skolske potreby,mame narok 2xdo roka na ortoped.obuv zimnu a letnu,za ktoru doplac.16e,lenze tie znici za 2mesiace a uz potrebujeme nove,takze mu ich radsej kupujem cez net od jednej pani,ktora si pre svojho syna da va robit v BA,jej syn ich ponosi a potom nam ich preda,su ovele ovela pevnejsie,ako tie ktore nam robia.Takze neviem co vsetko mozem pouzit,Miska.

js122
15. jan 2013

Potrebujete predložiť hlavne podklady o Vasom príjme ( opatrovateľský príspevok, rodičovský, materská, pracovný pomer, akýkoľvek príjem....) rozhodnutie UPSVR o týchto príspevkov, pracovná zmluva a pod. .... Výdavky - je dobré aby ste si spravili mesačný výpočet nákladov na dieťa, jednoducho kolko Vás stojí. Na bežné potraviny a drogériu nie su potrebné doklady, súd vie, kolko stojí chlieb a mlieko, ale potvrdenie o nákladoch na školu, skolku, krúžky, oblečenie, obuv, náklady na domácnosť, elektrina, plyn,..... náklady na domácnosť sa vypočítavajú podla poctu osôb v domácnosti, na jedného člena.....tieto by ste mali predložiť.... doklad o pracovných miestach môžete predložiť tiež, nic sa nestane, ale súd si zisťuje, ci sa otec snaží zamestnať a ako a je na otcovi, aby to preukázal.....Je dobre predložiť aj lekársku správu, z ktorej je zrejmá diagnóza dietata, doklady o nákladoch na lieky a pod....

miska030
15. jan 2013

@js122 Velmi pekne vam dakujem za vase rady,takze az by som potrebovala napisat napr.odvolanie,mozem sa vam ozvat a moze sa stat,ze s vyzivnym,ktore stanovi sud nebude ex suhlasit,co vtedy?A ake vyzivne by som podla vas mohla ziadat?Zijeme s manzelom v 3izb.byte,s manzelom mame este 2dcerky,3roc.a 2mecsacnu.

js122
15. jan 2013

Oni vascinou nesuhlasia!!! 🙂..... na určenie výšky výživného nie je potrebný súhlas druhej strany. Súd ho určí rozsudkom, voči ktorému sa môže odvolať aj otec. výška výživného závisí aj od Vasej životnej úrovne, ale vždy žiadajte viac ako chcete dosiahnut, žiadajte aspon 120 € a uvidite kolko Vám potom súd prizná. Závisí to naozaj len od posúdenia sudcu....

miska030
15. jan 2013

@js122 O sudkyni viem,ze je to starsia pani,tak dufam,ze to dobre dopadne,ked sme mali sud o zvereni dietata do mojej starostlivosti, a vyzivne v roku2006tak najmensia suma vtedy bola680sk,z ktorou som suhlasila lebo som vedela,ze nepracuje,ale sudkyna mu vtedy urcila vyzivne1000sk,t,j.33,19e za jeho arogantne spravanie.Teraz mam take tusenie,ze dojde na sud opity,lebo alkohol mu dodava sebavedomie a guraz,aj to mu moze uskodit?Mozem uviest aj to,ze maly mal teraz v novembri narodeniny,aj Vianoce boli a nic mu nekupil?

js122
15. jan 2013

Samozrejme, môžte uviesť aj to, že okrem súdom uloženej povinnosti platiť výživné, nijak inak na výživu dieťaťa neprispieva. To, že príde na súd opitý mu nejako nepomoze, ale na výšku výživného to nemá zásadný vplyv. Ovplyvnilo by to konanie o zverenie do osobnej starostlivosti. Este ohladom dátumu priznania výživného, priznáva sa od podania návrhu s tým, že zameškané výživné je otec povinný splatiť s ďalším bežným výživným, poprípade, mu môže schváliť splátky. Novú výšku výživného Vám musí platiť od právoplatnosti rozsudku, ktorá nastane do 15 dní odo dňa doručenia rozsudku, ak sa nikto neodvolá, ak sa odvola, po rozhodnutí o odvolaní.

miska030
15. jan 2013

@js122 Ste velmi zlata,velmi ste mi pomohla,tak dufam,ze to dopadne co najlepsie,mam z toho sudu aj obavy,tak dufam,ze to prezijem.Ak mozem,tak vam napisem ako to dopadlo,este raz velka vdaka Vam.

js122
15. jan 2013

Ale jasne, že prežijete, žiadne stresy, to on by mal mat on. Jasne, napiste, ako sa vam vodilo, budem drzať palce.... 🙂

adebi
19. feb 2013

@js122 Dobrý deň,ak by som sa aj ja mohla spýtať na môj problém. Rozsudok Slovenskej republiky: od ....1998 - 40EUR ...od 2002 -5OEUR , doteraz som nedostala výživné. Upozornujem, že povinný otec je Talian s už s občianstvom USA. v 2005 som podľa pokynov Sociálky dala trestné oznámenie a vybavila všetky potrebné doklady...odpoveď nakoľko je Talian súd nemá exekučnú právomoc. Centrum pre medzinárodno...detí ..mi poslalo pokyny...následne sa prekladalo do ITL....kým sa to skončilo povinný už žil v USA teraz znova perepúť s prekladmi a minulý mesiac to poslali do USA, len ma upozornili, že dostali adresu s vodičského preukazu takže sa nemôže zaručiť či tam aj zdržiava. Nárok na náhradné výživné mi v 2006 nepriznali .. dôvod Centrum ešte nezaslalo doklady na vymáhanie...... Moja otázka..neviem adresu povinného syn má 16 rokov výživné nedostávam ..môžem žiadať o zvýšenie a spätne ....tak že by som podala žiadosť na súd a Centrum by dalo adresu čo dostali z USA , vôbec neviem ako mám postupovať..je to ako zakliate pritom povinný žije v USA má 3 deti atd. ako by bol v Ulambátare 😢 Ďakujem za prípadnú pomoc

martinka254
22. feb 2013

Dobrý deň, som študentkou posledného ročníka na UPJŠ v Košiciach a chcela by som Vás poprosiť o vyplnenie môjho dotazníka k diplomovej práci. Dotazník je určený pre rozvedených, je anonymný. Veľmi by mi to pomohlo. Ďakujem, tu je link: https://docs.google.com/forms/d/1zBtxoq4BzrrnOu...

emily1
22. máj 2013

dobry den chcela by som sa aj ja opytat.mojmu byvalemu priatelovi s ktorym mam 4 rocnu dcerku sod urcol platit 26 eur kotre aj taj neplati.ja som v hmotnej nudzi pretoze je problem si najst pracu.myslite ze ak podam o zvysenie vyzivneho ze mi sud urci?alebo zbytocne.on pracuej ako kamionista,samozrejme prijem ma napisany minimum.pricom aj tak mu vyplata chodi na mamin ucet..byva u rodicov takze majetky mu nik nedokaze a tak isto ma aj auto ktore tiez neni nanom napisane.takze asi vie co robi.ako kamionista zarobi aj 1600 eur kotre ja mu dokazat nemozem a kolegovia svedcit nechcu lebo sa boja o pracu.a ja s dcerkou mame vyzit z hmotnej nudzi?tak to je smiesne.to neni ani na najom nieze to este strava osatenie,....vie mi niekto poradit co robit ako postupovat?

turzovka
22. máj 2013

@emily1 dobry den, urcite to nie je zbytocne, hlavne svoju ziadost odovodnite. tiez zalezi, ci sa vase pomery zmenili od posledného urcenia. kedy vam vydal sud rozsudok? boli ste vtedy v hmotnej nudzi? za to nic nedate, toto konanie je oslobodene od sudneho poplatku. co sa tyka prijmu byvaleho priatela, sud sa bude zaujimat o jeho sposob obzivy, jeho mesacne naklady a podobne vramci vysluchu. pre viac info kludne napiste do sukr.posty 🙂

pirula5
30. máj 2013

Dobry den,ja tiez uvazujem o zvyseni vyzivneho ale ja mam taky problem,ze pred rokmi som si ziadala iba minimum vyzivneho,ale moj ex sa na sude ani neukazal,uz 4roky ho hlada policia,dostavam nahradne vyzivne ale chcela by som ziadat viac lebo maly mi v septembri nastupuje do skoly,ja som doma opatrujem starku ale o jeho prijme nikto nic nevie od vtedy,aj vtedy sa rozhodlo bez neho. Moze mi sud urcit vyssie vyzivne aj ked stale o nom nic nevieme? Inac ten navrh mi pomozu podat na tej kurately? dakujem

lilly0812
7. jún 2013

@bubu98765432 Ahoj, mne určili výživné 26 € (žiadala som 100 €) a ani to nevie otec malého platiť. Doteraz nezaplatil ani cent. Policajti zistili, že pravdepodobne pracuje v zahraničí, ale jeho zamestnávateľ im zatiaľ potvrdenie nevydal. Exekútor, ktorý rieši vymáhanie výživného mi tvrdí ,ževraj mu na peniaze, ktoré zarába v zahraničí siahnúť nemôže, podľa mňa je to pekná blbosť. Náhradné výživné mi síce priznali, ale tých 26 € je fakt smiešna suma, aj tak peniaze chýbajú.
Chcela by som podať návrh na zvýšenie výživného, ale mám obavy, že ho zamietnu.

bubu98765432
autor
13. jún 2013

Tak ja som trpezlivo čakala samozrejme ale tento mesiac 10.juna som podala navrh na zvyšenie vyživneho takže dufam, že zvyšia aspon o niečo.

miska030
26. jún 2013

@emily1 Ja som podavala ziadost o zvysenie,pretoze ex mal platit od roku 2007 33e,zvysili nam na 50e,na sude zo seba robil chudaka,ze je bezdomovec atd,nema ziaden prijem,ale zvysili nam ho,sudkyna ho ocividne lutovala a zo sudu som bola strasne sklamana,pricom ten clovek sa od mala o syna nezaujima,v zivote mu nekupil hracku,ani keksik za 30centov,lebo radsej si kupi alkohol,uz 3x som podavala trest.oznamenie,vcera znova,som zufala z tych zakonov a nie je dost,ze neplati,ze cakam 3mesiace a aj tak nic z toho,toto je spravodlivoct,dost,ze sa o deti nestaraju,ale este im sudy,zakony vychadzaju v ustrety:(

bublinkaj
15. júl 2014

Maminky ak máte nejaký ,,vzor,, ako má vyzerať žiadosť o zvýšenie výživného prosím pošlite .Dakujem

gabriellito
31. aug 2014

@bubu98765432 dobry den, dajte to na sud,deti mu urcite nezveria do starostlivosti,a kludne mozte dat aj vyssie vyzivne,aby mohli skresat sumu.ked date len 40€,tak vam odklepnu iba tych 40€.ale ak date 60€,mozte dostat aj tolko.nesmiete sa bat,a vyhrazat sa chlapi vedia,ale skutek utek.a ked ukazete aj zdravotne karty,tak sa priklonia na vasu stranu

zhrenova
10. feb 2015

dobry,ten moj ex plati už 5 rokov po 50e,ale aj to som musela podať trestne oznamenie a potom exekutora-dlha cesta,ale začal platiť,lenže tomu je už 5rokov,najstarší syn ma 15,stredny 12 a najmladšia 10,za tie roky im nedal nič naviac,teraz je v zahraničí,ako mam dosiahnuť zvyšenie ak tu nieje?