Zníženie výživného

andrejuska83
2. sep 2012

Moj priatel ma dieta na ktore plati vyzivne 120 eur. V marci sa nam ma narodit babatko. Kedy by sme mohli poziadat o znizenie vyzivneho. Aku mame sancu? Priatel plati uver a byt. Je to dost vela z vyplaty mu ostava malo. Ja budem dostavat len pridavky, myslim ze je to okolo dvesto eur. pretoze pracujem len na dohodu. Keby by bolo najlepsie poziadat o znizenie? Ma niekto podobnu skusenost? Nechcem to tu moc rozvadzat lebo je to stara zalezitost. Syna ma velmi rad, aj ked je vlastne nechceny. Ale stalo sa..Ma uz sedem rokov. Poradte prosim...

sisaha
2. sep 2012

@andrejuska83 myslis, ze to dieta moze za to, ze je nechcene, ale stalo sa? A co jeho naroky na rovnaku zivotnu uroven ako maju rodicia? On ma trpiet preto, ze sa ockovi narodilo dalsie dieta???? Ocko si mal nasadiť gumu, ked sulozil...Joj, nemozem taketo nieco citat, lebo sa vytacam...Len tak pre tvoju info, na mieste tej matky žiadam zvysenie a nie znizenie...120 eur v dnesnej dobe je sakra malo...

andrejuska83
autor
2. sep 2012

Vies co moja..Gumu veru nemal pretoze mu tvrdila ze uziva tabletky a potom mu pridala aj to ze je lezba. Preto som sa dalej nechcela vyjadrovat..a maleho mam takisto rada a takisto sa onho starame. Ona by bola najradsej keby sme si ho brali co najviac aby si mohla uzivat so svojimi kockami. Ale dakujem za tvoj nazor, ktory aj mna vytocil. Nepriala b som ti takuto situaciu. A mamicka zaraba pomaly viac ako ocinko...

andrejuska83
autor
2. sep 2012

@sisaha Vies co moja..Gumu veru nemal pretoze mu tvrdila ze uziva tabletky a potom mu pridala aj to ze je lezba. Preto som sa dalej nechcela vyjadrovat..a maleho mam takisto rada a takisto sa onho starame. Ona by bola najradsej keby sme si ho brali co najviac aby si mohla uzivat so svojimi kockami. Ale dakujem za tvoj nazor, ktory aj mna vytocil. Nepriala b som ti takuto situaciu. A mamicka zaraba pomaly viac ako ocinko..

sisaha
2. sep 2012

@andrejuska83 to je jedno kolko zaraba, jednoducho sa stalo, dieta je tu. To, ze sa spoliehal na nieco co mu niekto povedal je iba jeho chyba.. Ak si myslis, ze nie je dobra matka a o dieta sa nestara, tak si ho nechajte zverit do svojej vychovy.., ale obmedzovat vyzivne, len preto, ze caka dalsie dieta mi pride sebecke. Nema ta co vytacat moj nazor..je moj a urcite si ich precitas viacero.

sisaha
2. sep 2012

@andrejuska83 dakujem, ze mi neprajes takuto situaciu, pretoze mna by svihlo, keby mojho ex napadlo znizovat vyzivne na svoju dceru. Nastastie, my nemusime chodit po sudoch a sam kazde 3 roky vyzivne upravuje smerom nahor. A to ma takisto novu rodinu, hypoteku... Ale to je asi o charaktere a uvedomeni si svojej zodpovednosti za dieta.

andrejuska83
autor
2. sep 2012

@sisaha Takze skus sa vzit do mojej situacie Ked by som ja poziadala o 120 eur od neho na moje dieta co so mnou caka, tak aj tak by sud musel prihliadat na to a urcite by znizili vyzivne, pretoze ma dalsiu povinnost. A moj prijem sa ani trosicku nepriblizuje tomu jej prijmu..Starat sa o nho stara, ale urcite nie uplne normalne co ti asi musi byt jasne.. Brat jej ho urcite nebudem, neviem si predstavit ze by niekto mne zobral dieta. Co je na tom sebecke? Nechapem ..Ja nemyslim na seba ale na svoje dieta. O maleho je dobre financne postarane..

sisaha
2. sep 2012

@andrejuska83 tak poziadaj o to vyzivne, nie ste manzelia, kludne môžeš.. A žiješ možno v nejakych snoch..malokedy sudy výživné znižujú..dieťa stojí totiž viac ako tých smiesnych pár eur. Nie je mi jasne z tvojich par riadkov, ze by sa o dieta normalne nestarala. To, že sa stretava s kamaratkami obcas? No a? Ved aj ona má nárok na spoločenský život, nieleny ty, alebo otecko. Ak si myslis, ze je o maleho nadpriemerne financne postarane, tak vyskusajte znizenie...podla mojho nazoru neuspejete...120 eur je totiz v dnesnej dobe malo...

andrejuska83
autor
2. sep 2012

@sisaha Je tazka doba. Raz ked ta financny rozpocet nepusti tak ta nepusti. Druhu pracu si pri jeho smenach dennych nocnych poobednych najst nemoze...Ked bude zarabat viac tak bude viac platit. Ked ta to proste financne nepusti tak nepusit. Nemal ine zavazky teraz uz ma, inak by sme to neriesili..Potrebovala som pomoct nie odsudit..

sisaha
2. sep 2012

@andrejuska83 ja ta neodsudzujem...tebe sa necudujem, snazis sa uchmatnut si co sa da a najviac.. Odsudit mozem iba jeho, že ked uz raz splodil dieťa, tak sa ma o neho postarať rovnako, ako o to druhe. Aký máte teda financný rozpocet?

andrejuska83
autor
2. sep 2012

@sisaha Malo pre takych co maju prijem ako tvoj ex asi. Nehnevaj sa ale o takyto nazor som nestala. Ja budem takisto matka. Nechcem na nu nic viac zle hovorit, pretoze nie som taka a viac menej si ma k tomu dohnala ty. Moj priatel je skvely muz a skvely otec, chcel si hu aj zobrat ale ona povadala ze sa bude stretavat so zenami aj jeho rodicom. Nic o tom nevies. Ani nevies ako ublizujes svojimi recami. Ja som nikomu nechcela zle, ani malemu. Jednoducho nemame inu moznost. A verim tomu ze budu prihliadat na tuto situaciu. teda financnu...

sisaha
2. sep 2012

@andrejuska83 moj ex ma priemernu slovensku mzdu.., nie je ani podnikatel, ani majitel strategickych podnikov. Verim, ze si o takyto nazor nestala, ale ja sa na to pozeram z druhej strany, kedze dceru financujem sama z vlastnych penazi a z vyzivneho... a takito postup by sa mi nepacil... Drzim ti palce, ale nerobila by som si na tvojom mieste nejake iluzie.. Dieta ma pravo na rovnaku zivotnu uroven, konicky, ma pravo na kruzky, vzdelavanie, dovolenky, tabory... Takisto, tym ze ma 7 rokov chodi do skoly - naklady su zvysene..

andrejuska83
autor
2. sep 2012

Aky, ja pracujem na dohodu. Nie som na urade, pretoze by som mohla odpracovat len niekolko hodin mesacne, takze som v tretom mesiaci snazim sa makat od nevidim do nevidim aby ked sa nam narodi dieta tak si odkladam kazde euricko. CIze nemam narok na matersku. Priatel zarobi sedemsto eur, ale z toho plati uver a byt a maleho, cize ostava mu tak 130 eur. Po roku sa mu ma zvysit uver o patdesiat eur.

sisaha
2. sep 2012

@andrejuska83 a preco nepracujes na TPP? Na buducnost sa mysli dopredu, nie potom ked uz je neskoro.. Po roku mozes ist aj ty znova do prace a budete mat viac 😉

abbey1
2. sep 2012

POžiadať o výživné môžete kedykoľvek. Ale ako tu už bolo písané, 120 Eur nie je veru suma, za ktorú by sa dieťa dalo ľahko uživiť. Dieťa je jeho a jeho i zostane, preto i mne príde nezodpovedné snažiť sa dosiahnuť zmenu výživného. Ex a ani syna to určite nepoteší.
Vy ste sa rozhodli mať spoločné dieťa a vedeli ste, aká je vaša finančná situácia. Tým nechcem povedať, že ste sa rozhodli zle, alebo nemáte právo mať dieťa. Ale vaše rozhodnutie by skutočne nemalo zasiahnuť dieťa, ktoré partner už má.
Podľa mňa je jedno, koľko zarába ex. syn je i jeho a 120Eur si snáď zaslúži a ver, že matku stojí omnoho viac. A náklady na dieťa by sa mali deliť, či sú rodičia spolu či nie.

abbey1
2. sep 2012

@andrejuska83 Nárok na peniaze po narodení dieťatka má každý, tekže príjem budeš mať i potom, rovnako môžeš ďalej pracovať na dohodu, ako tisíce iných matiek.

andrejuska83
autor
2. sep 2012

@abbey1 a o dieta sa mi bude kto starat ked ja budem pracovat?Ja nehovorim ze mu nebude platit nic. Ale menej. Jednoducho to financne nevychadza.A ani nikdy nemozeme cakat ze si najde muza priatela co sa o nich postara, ked je lezba. Vidim ze kazdy sme na inej strane, takze nemozem cakat ze mi tu pomozete.. Jednoduch malo viete tak nemozete posudzovat a radit.. Lutujem ze som sem napisala...

sisaha
2. sep 2012

@andrejuska83 ale ved ma otca nie? tak ti ho predsa tych par hodin postrazi.. ked je toho druheho matka lezba, tak tiez sa musi postarat ako vie, kedze chlapa zivitela mat nebude... Nevychadza vam to financne teraz, ak sa uskromnite, vsetko ide.. Ale vy dvaja ste sa rozhodli ze chcete mat dieta a ty si vedela, ze ma syna z prveho "vztahu". Neviem co viac k tomu dodat, ako to co uz bolo povedane.. To dieta nemôže za to, ze ocko si spravil dalsie... Keby si ty bola na druhej strane, tak tiez nesuhlasis s tym, aby ti bolo vyzivne na tvoje dieta znizovane..
Radsej hladajte spôsoby ako prežiť a nie ako vyhupať s druhymi....

andrejuska83
autor
2. sep 2012

@sisaha Ná dohodu som preto pretoze som bola v zahranici a nieje jednoduche si najst pracu na TPP. v dnesnej dobe a jednoducho som to uz aj tak nestihla ked som zistila ze som tehotna bol to uz mesiac a pol. a aj keby som sa zamestnanala tak je neskoro na matersku. Milujeme sa s mojim priatelom a len preto sa to stalo, neplanovali sme ale ani sme neriesili a sme stastny ze cakame dieta.

andrejuska83
autor
2. sep 2012

@sisaha Tych par hodin, lenze som ti pisala ze pracovna doba mojho priatela je ranna poobedna a nocna, takze si neviem predstavit ako by sa to dalo sklbit dokopy. Ale ako som uz povedala, je to tvoj nazor. Nepoznas nasu situaciu ani jej..A tak nemozes hovorit..Ja pracujem od nevidim do nevidim. A takisto ked to pojde tak budem rada ked si co to zarobim popri materskej. samozrejme ked to pojde. A uskromnujeme sa uz teraz...Dobre nic..Koncim. Nikam som sa nedostala...

barbora01
2. sep 2012

@andrejuska83 "a o dieta sa mi bude kto starat ked ja budem pracovat?Ja nehovorim ze mu nebude platit nic. Ale menej. " To chceš povedať, že sa o tvoje dieťa má postarať dieťa tvojho priateľa? To ste sa pýtali toho dieťaťa, že keď teda bude musieť aj ono prispieť na tvoje dieťa, či s tým súhlasí?
A prečo riešiš jeho ex? Prečo ťa štve, že ex si nenájde muža, čo by sa o nich postaral? Ty ako cudzia žena sa staráš do toho, aby sa už existujúcemu dieťaťu znížilo výživné, tak prečo by sa cudzí muž mal postarať o ich dieťa, keď vlastný otec sa nechce?

sisaha
2. sep 2012

@andrejuska83 takze tvoje dieta je vlastne tiez nahoda, ked tomu dobre rozumiem... Ty si bola v zahranici, preto nemas TPP, robis od nevidim do nevidim, tvoj priatel na smeny.. Dam ti otazku...Kto sa bude o tvoje dieta starat, ked nebudes na materskej? ako to budes vsetko stihat??? Ci o tom si este nepremyslala?

sisaha
2. sep 2012

@andrejuska83 tiez mi nie je jasne, ako mozes robit od nevidim do nevidim, ked dohodari mozu odpracovat 20 hodin tyzdenne.. 😨

tristanianz
2. sep 2012

@andrejuska83 ako slobodná matka by som v živote nesúhlasila so snížením výživného. veď preboha to je na dieťa.. Čo na tom, že je podľa vás lesba a klamala mu v posteli.. Tam sú predsa obaja rovnocenní.. On si tiež musí uvedomiť to, že ak už plánuje s niekym druhého potomka, tak jeho povinnosť je postarať sa o obe deti rovnako! Ja to nechápem preboha, čo je toto za otázku.. Tak nech si nájde lepšie platenú prácu a nebude dovod na znižovanie výživného.. Len preto, že vy budete dostávať 200 eur.. A mimochodom, aj popri rodičovskej sa dá zarobiť.. Sú to len 3 roky a potom aj tak pojdete robiť aj vy, lebo musíte..

tristanianz
2. sep 2012

@andrejuska83 toto je názorný príklad sebeckých ľudí, ktorí na úkor iných chuďatiek detí radšej žiadajú o zníženie výživného. To ste si mali tiež dobre premyslieť, či chcete spolu dieťa, keď sa tu teraz sťažujete, že nebudete mať na to dostatok finančných prostriedkov..

alena16
2. sep 2012

@andrejuska83 Mate sance na znizenie, ale je lepsie podavat navrh az po narodeni dietata a isty cas si odkladat blocky, ktore potom predlozite na sude. Aj ked, je mozne ze na sude vam povedia, ze vyzivne na prve dieta je dolezitejsie, ako kazde dalsie dieta a hypoteka...
Ja som tiez rozvedena, sice teraz uz s novym partnerom, vyzivne mam dostavat 100 eur od byvaleho, ktore uz pol roka nedostavam, ale ta suma je naozaj smiesny zlomok toho, co ta stoji dieta ☹

andrejuska83
autor
2. sep 2012

@sisaha
@sisaha asi tak ze si platim poistne a nie som na urade. Zamestnat uz ma nezamestna. .

ela2710
2. sep 2012

@andrejuska83 podat navrh o uprave vyzivneho mozte podat az po narodeni vasho dietatka, teraz ho len cakas, nechcem privolavat nic zle alebo tak, ale stat sa moze hocico, a preto sa navrh podava az po narodeni, osobne si ale tiez myslim, ze nemate velke sance, ta maminka si tiez musi platit byt, stravu, oblecenie a vsetko potrebne pre 7-rocne dieta, od skolskych pomocok, cez kruzky az po oblecenie, stravu, hracky, poplatky za skolu a to nie je malo, zo 120 eur nepokryje ani polovicu nakladov pre male dieta, nieto este pre skolaka, vzi sa aj do jej situacie, ci by tebe ako slobodnej matke stacilo 120 eur, ja myslim, ze nie, ja som na materskej s dvomi detmi a tiez robime s muzom x brigad, aby sme mali z coho zit, okrem svojej roboty ma niekolko dohod a ja tiez, a tiez mi nikto nechodi strazit deti, proste si musime pomoct samy a teda ak to tvojmu partnerovi nevychadza tiez si bude musiet najst brigady, kazde dieta si zasluzi rovnako...

andrejuska83
autor
2. sep 2012

Dakujem vam za vase nazory. Mozno som len chcela radu. Budem sa snazit prezit a ani neviete ako moc sa uz teraz o to snazim. Uz sa nejdem zapodievat znizenim. Mam len strach trosku co bude. Aj ked viem ze mi to zvladneme a ked nastane nahodou situacia ze to nebudeme zvladat tak to budem riesit. Len ma uz nesudte a neodsudzujte. Nikdy nikomu som ja ani moj priatel neublizila prave naopak. l Dieta sme chceli a hlavne moj priatel. Hlavne sa trsi ako bude pri tom vsetkom bo syna mu prvy kat ulazala ked mal pol roka a potom rok kym sa vysudil. . Sme stastni a milujeme sa. Nebudeme ziadat znizenie. Vzdy som vsetko zvladla. A moj priatel je ten naj clovek na svete.

maminuska
2. sep 2012

@andrejuska83 prečítala som si celu diskusiu , dieta tvojej ex je dieta nechcené , tvoje dieta je dieťa náhody, teda teiž neplánované.
Hm , neviem teda čo si povedala ty svojmu partnerovi že užívaš ako čo ?
Jediné čo ti môžem poradit aby si požiadala sud o určenie výživného na tvoje dieta, keďže nie ste manželia.
Mňa len fascinuje čím ďalej viac ako dokážu druhé partnerky , manželky kritizovat sukromný život expartneriek , kriticky sleduju ich život a samozrejme " s absolutnou istotou sa nikdy poriadne o deti nestaraju ", nuž tak kde su potom ich terajší partneri aby ako správni a najlepší otcovia zasiahli a deti si vzali k sebe ?

sisaha
2. sep 2012

@maminuska no uz tomu nerozumiem ani ja. najprv je dietatom nahody, teraz bolo chcene, hlavne priatelom...No to je uz jedno...

@andrejuska83 drzim ti palce, aby ste to zvladli... 😉