icon

Zníženie výživného

11silvia11
10. apr 2023

Pekny večer prajem.Mám otázku ohľadne výživného .Priateľ sa pred rokom rozvádzal,majú dve deti.Na súde o výživnom nemal právnika ,s ex sa dohodli ,že nebudú mat ani jeden,nakoniec ona mala právničku a vysúdila 600 eur mesačne výživné .Vtedy mal založenú svoju firmu a bol jediný zamestnanec ,kde si manuálne zarábal v zahraničí .Momentálne stale robí v zahraničí ,ale firmu ma už zrušenú a robi ako zamestnanec.Finančne ,teda mesačny prijem je o niečo nižši ako keď mal firmu.Momentálne čakáme bábätko a chce znížiť výživné .Lenže čo sme sa dozvedeli,je že už na vysoko nastavenú kladku 600 eur a bude ťažké to znížiť ,pretože druhé dieta nastúpi na základnú skolu a ona keď požiada koli tomu o vyššie výživné a my o nižšie ,tak vraj môžeme byt radi ,ak to ostane na tých 600 eur naďalej.Maximalne sa možno podarí znížiť 50 eur na dieta.Prosím Vás,aký máte na danú vec názor,poprípade skúsenosť .Ďakujem.

som_realistka
10. apr 2023

@pribinak ved hovorím, že nebude súhlasiť a bude sa brániť, a 300 ak dieťa robí nejaký šport, 120 stoja iba treningy, napr tenis, príspevok od štátu žiadny, pri rátaj tenisky raketu oblečenie, a to hovorím o veciach z decathlonu, tak ta to ročne vyjde pomaly na 1800 a viac, a ešte sa tam musíš aj dopraviť, a ak to nemáš blízko domu tak tam ešte aj ty tráviš kopu času, ktorý bohvieako nevyužije. Ale to je BA, bohužiaľ.

liv1
10. apr 2023

@pribinak 300 eur na skolkara ti pride vela? No neviem, skolka tam sa plati, jedlo doma, lieky ci vitaminy - to je minimalna polozka mesacne ale aj to treba pocitat, topanky, oblecenie, kruzky skolka ci pomimo, nejaka dovolenka, vylet, bicykel, korcule, kolobezka, dieta stale rastie.. v lete zas vylety, kupalisko, dovolenka. A nehovorim o hrackach, oslavach a podobne. A ked pocitas v byte osobomesiace a podobne drobnosti, 300 eur len taky fukot. Ano viem, ze niektore tu varia aj zo vzduchu, ale mne 300 eur nepride nic zavratne. A keby tatko zarabal 5 tisic, hadam neda dietatu len 300 eur. Zivotny standard dietata sa nema po rozvode zmenit.

pribinak
10. apr 2023

@som_realistka pozri, kľudne sa môže stat, že súd to zníži aj o 100 na dieťa, lebo aj to tretie musí žiť na nejakej úrovni

pribinak
10. apr 2023

@liv1 ale dieťa má 2 rodičov

pribinak
10. apr 2023

@liv1 dieťa má 2 rodičov

sissy27
10. apr 2023

@pribinak kde sa zoberu naklady 300€ na jedno dieta? Ty asi ziadne nemas… alikvotna cast nakladov na byvanie a energie, strava, hygiena, zdravotna starostlivost, poplatky za skolku / skolu, kruzok, doprava (ci uz mhd alebo phm), kultura, poistenie, osatenie, obuv, pokial otecko osobne nevykryje polovicu vsetkych prazdnin tak cast nakladov na tabor / opatrovatelku, takisto pokial otec nevezme deti na dovolenku / lyzovacku, tak nech prispeje ich matke, ak dieta nosi okuliare alebo zubny strojcek to su dalsie financie… A netreba zabudat na to, ze otec nema prispievat len 50% nakladov, ale zohladnuje sa aj osobna starostlivost o deti - lekarov a choroby predpokladam vykryva matka, takisto zrejme matka je ta, ktora sa musi zariadit aby odviezla deti do/zo skolky, takze otec ma lepsie moznosti budovat karieru a zarabat.

liv1
10. apr 2023

@pribinak no ved ma. Ale povedzme si tak, kolko asi matka zarobi po materskej/rodicovskej s dvomi malymi detmi, ktore su vo veku ze zrovna nebyvaju zdrave 365 dni v roku.

pribinak
10. apr 2023

@liv1 nie všetky matky pracujú za minimalku, kľudne to môže byt matka ktorá má vyšší príjem ako otec
Alebo matka ktorá má rovnako vysoký prijmem

abbey1
10. apr 2023

@11silvia11 No neviem, ale v Dánsku sú mzdy na trošku inej úrovni. Koľko partner oficiálne zarobí? Tam sudcu asi neoklame, že zarába malo.
Na Dánske platy výživné 300 eur na dieťa je úplná pohoda.

pribinak
10. apr 2023

@sissy27 nie 300, musíš rátať 600 a navyše ty uvádzaš take náklady ktoré sa naozaj netýkajú štandardu
To by zrejme autorka témy vypísala

ruzovakobyla1
Odpoveď bola odstránená
liv1
10. apr 2023

@pribinak nepisem nic o minimalke, ale percentualna pravdepodobnost je, ze viac ako 800-1000 eur cisteho nezarobi, nehovoriac o velmi pravdepodobnej ocr..

sissy27
10. apr 2023

@pribinak 2 deti, na kazde 300€ aspon teda ja som pochopila, ze 600€ je vyzivne na dve deti spolu, nie na kazde 600. A teda neviem co z tych nakladov, ktore som spomenula, je podla teba nadstandard, pretoze som vymenovala uplne bezne zalezitosti.

luccija
10. apr 2023

@11silvia11 snáď to nie je účelove, ze zrušil firmu a je zamestnanec, lebo na súdoch tiež nie sú blbi a za rok prišlo k zmene.Malokedy príde k zníženiu a ako píšeš ona povie, že dieťa ide do školy a pod ..
Veď vyskúšajte, ale teraz neponizia jej výživné za to, že vy budete mať dieťa.Tie deti budú stáť viac a viac ešte 20 r.

bluka2
10. apr 2023

Z dánskeho platu, aj keby to bol taký ten rovno po škole, sorry, by som im aj z tvojej pozície dopriala tých 300 na jedno dieta bez problémov 😳

kaktusik007
11. apr 2023

@sissy27 si to nepochopila,
@pribinak rata a berie automaticky ze ked 300 dava otec, tak ma davat 300 tomu dietatu aj matka.... Nejako pozabudla dost dolezity detail -- ze ta matka okolo toho dietata kmita 24/7, vsetko jemu podriaduje asamozrejme vdaka ocrkam a casovemu harmonogramu ma mensi plat - lebo si realne nemoze dovolit sa zobrat a ist do zahranicia zarabat, napriklad...
@11silvia11 ok, toto je krajina kde su fakt divne podmienky na rodinne pridavky, avsak - asi nezarobi malicko, lebo by tam neostaval, takze informacia o tom ze ta stovka, o ktoru by maximalne znizili vyzivne, vas naozaj z biedy nevytrhne - ale totalne nastrbi vztahy, ak sa tak uz nestalo.. je to proste stale matka jeho dvoch deti, aktceptuj to. A ano, ak sa narodi povinnemu dalsie dieta, bude realnym dovodom preco jeho prvym dvom detom NEZVYSIT vyzivne pri prechode zo skolky do skoly.... Avsak pri prechode na druhy stupen, ci strednu skolu sa tomu uz pochopitelne nevyhnes.

vedela si ze si robis dieta s clovekom, ktory dve vyzivovacie povinnosti uz ma, tak nerozumiem, co si cakala - ze zrazu zacne na prve deti platit po 30 eur mesacne, aby ostalo viacej tomu s tebou?

zmrzlinka2021
11. apr 2023

@11silvia11 300 EUR na dieta fakt nie je vela - dnesne ceny potravin, energii, vsetkych moznych vydavkov....
Zial, dobrovolne si sla do vztahu s clovekom, ktory ma take zavazky, snad mas aspon vlastnu nehnutelnost a "nebyvas u neho".

matabb73
11. apr 2023

@11silvia11 výživné má byť minimálne 20%. Ak dobre zarobí, tak mu ho neznížia. Narodenie druhého dieťaťa býva málokedy dôvodom na zníženie. Vedela si, že si berieš chlapa s dvomi deťmi.

matabb73
11. apr 2023

@pribinak ak chlap robí v zahraničí a má dobrý príjem, je normálne, že aj výživné je vyššie. Zohľadňuje sa aj to, že o deti sa stará prevažne matka a venuje im svoj čas. Aj na Slovensku určia výživné 300 Eur, stačí ak chlap dobre zarobí.

lyci
11. apr 2023

@11silvia11 jasne, ze podajte. ma nizsi plat, budu vyssie vydavky kvoli dietatu, aj vy mate vyssie naklady na byvanie a pod., plus sa bude delit medzi 3 deti. urcite mate sancu na znizenie. zle mi je z tych zenskych, co by stale byvalych ozobracovali, lebo muz po rozvode si uz normalny zivot nezasluzi. a skoro ma rozdrapilo, ze som musela dokladovat svoje prijmy, ktore sa zaratavaju do muzovych prijmov pri vypocte vyzivneho, ale moje vydavky nikoho nezaujimali. to je totalne na hlavu. btw zena ma prispievat rovnym dielom, plus ma pridavky, plus danovy bonus, to je dobre cez 500e na dieta. a ano venuje mu svoj cas, ale za odmenu ho ma doma pri sebe, moze sa z neho radovat, vidi ho vyrastat, vsetky jeho uspechy. ale tu je to zas naopak, ked ide o byvalych muzov, ze zena sa vlastne obetuje a stara sa mu o dieta, tak on sa ma mat mizerne

11silvia11
autor
11. apr 2023

@lyci ste chápavá a druhá ,ktorá odpovedá na otázku a nepoučuje,ďakujem.

zmrzlinka2021
11. apr 2023

@lyci
Ak chce chlap mat dve rodiny, musi prebrat zodpovednost za ne, a to najma financnu.
V dnesnej dobe zivit deti nie je jednoduche, on sa vsak rozhodol mat dalsie dieta s novou praitelkou. Isiel do toho chalan dobrovolne, nikto mu nedrzal pistol pri hlave.

@11silvia11 prosim ta ako si na tom majetkovo? ako mas riesene byvanie?

kassandra25
11. apr 2023

@11silvia11 naco sa pytas tu, opytaj sa právničky.

11silvia11
autor
11. apr 2023

@zmrzlinka2021 čo vás je do mojich majetkoch.

zmrzlinka2021
11. apr 2023

@11silvia11 prečo to beries utočne? Cize rozumiem tomu spravne, ze si sa nastahovala k praitelovi?
Lebo to su velmi podstatne veci v zivote zeny

sissy27
11. apr 2023

@kaktusik007 no ved aj o tom som pisala - ten druhy rodic neplati polovicu nakladov, pretoze sa prihliada aj na osobnu starostlivost. A ked otec pracuje v dansku, tak sotva si berie deti na vikendy, ci vykryva prazdniny, choroby… logicky teda prispieva viac financne.

@lyci nie, zena nema financne prispievat rovnym dielom, ak sa otec nepodiela osobnou starostlivostou rovnym dielom. Zena ma dieta za odmenu pri sebe - a chlap ma za odmenu kopu volneho casu pre seba, kamaratov, konicky, frajerku… a nikto ho nebuzeruje v praci, ze zas ostava so soplavymi deckami doma, ze zas pyta dovolenku na prazdniny kedy aj ostatni kolegovia s detmi atd. Ak sa oteckovi zda vyzivne vysoke, tak nech sa paci poziadat o striedavku, som zvedava, kolko usetri…

lyci
11. apr 2023

@zmrzlinka2021 sak vravim, zoberiem mu deti, radost zo zivota a este ho aj vyzmycham financne, on uz nema pravo na ziadny stastny, rodinny, slusny zivot. jeho deti z druheho manzelstva nepotrebuju kruzky ani vylety, tie su horsie ako prve deti. ale keby boli vsetky deti z 1 manzelstva, tam sa medzi nimi robia rozumne kompromisy, aby na kazdeho vystalo. a sud si mysli, ze muz jest uz tiez nepotrebuje, vlastne ani nove oblecenie, staci mu na byvanie a cestu do roboty a z roboty
@sissy27 ked si zena zmysli, ze striedavku nechce a je dostatocne zakerna, muz nic nezmoze. tak to je u nas nastavene. a viem presne kolko stoji dieta v striedavke, aj bez striedavky s vyzivnym. a nie je to len vyzivne, aj ked nie je striedavka. a uz zase vypichujes presne to, co pisem. sak nech da deti do opatery otca a bude mat presne to, co mu zavidi. lenze to ziadna nechce. ona chce vsetko a este hrat na chuderu, ze sa stara o deti. na hlavu vacsina byvalych totalne

kristiii
11. apr 2023

@lyci ale veď kto tu píše, že chlap sa má mať mizerne? On pracuje v Dánsku (teda ak som správne pochopila, nestihla som prečítať zmazany príspevok). Autorka neodpovedala, koľko aspoň približne zarobí, tak málo to asi nebude. Neodpovedala ani ako často si berie deti, či im kupuje aj niečo naviac a keďže už v čase rozvodu pracoval v zahraničí, asi sotva žiadal o striedavku a tá zlá a nezodpovedná žena ťahá zrejme viacmenej celú starostlivosť o deti sama, kto vie z akého platu. Ale to si môžeme len domýšľať, keď autorka situáciu viac nepriblíži.

ropucha6
11. apr 2023

@pribinak autorka chcela pocut nazor, tak ho aj dostala. Ja si stojim za tym, ze muz, co chce znizovat svojim detom vyzivne, je chudak. Nie je invalid, moze sa napriklad viac snazit, ked chce dalsie deti uzivit. A btw exke tu nikto nic neradi, ta asi v tejto diskusii nie je, vravim, co by som urobila teoreticky ja, ved rozhodne aj tak sud.

sissy27
11. apr 2023

@lyci hm, uz vidim, ako sa tu pan otec pohrnie domov z danska aby sa mohol venovat striedavke a pani zakladatelka ako sa s laskou bude kazdy druhy tyzden starat o tri deti… nikto nehovori, ze chlap ma trpiet, len si musi spocitat, ci utiahne vyzivne a zodpovednost za xx deti.
Ked si chlap zmysli, ze jeho ex viac deti neuvidi, tak to dosiahne presne tak ako zena… je to samozrejme menej caste (predsa len chlapi maju vacsinou ine zaujmy ako vlastne deti), ale deje sa to. Mrkni niekedy na stranku “Vymazani rodicia”…