icon

Zverenie maloletého otcovi

2. máj 2022

Potrebovala by som radu, najlepšie niekoho kto s tým má skúsenosti a vyzná sa v problematike. S manželom sme sa rozišli ale on od začiatku spracovával malého. Nahovoril mu že ku nám príde bývať ujo akože môj frajer. Podotýkam že po roku sa nikto nenastahoval. Malý bol z toho rozchodu hotový a ešte keď mu toto povedal. Začal spávať u otca a ku mne prišiel len a PC. Kričal, buchal, raz keď som mu niečo protirecila tak ma chcel odsotit. Došli mi nervy a som mu všetko vysvetlila. Odvtedy prestal byť agresívny ale mal odstup odo mňa. Postupne si pobral všetky veci k otcovi. Nechcel sa so mnou učiť, chodiť na tréningy ani na žiadny výlet. Vždy len oco. Podala som žiadosť o rozvod a zverenie maloletého do striedavej starostlivosti lebo chcem aby syn bol s oboma rodičmi. Aby netrpel ešte viac, stačí tým že sme sa rozišli. Syn má 13 rokov. Teraz si k nemu opäť hľadám cestu a konečne mi dovolí odviesť ho na tréning, aj na rodičovskom som bola aj na preventívnej. Keď bol v karanténe bol u mňa. Problém je v tom že môj muž nesúhlasí so striedavou starostlivosťou. Chce ho zveriť do svojej. Žiada predvolat na súd syna nech sa on vyjadrí. Obávam sa toho že syn povie ze chce byť u neho. Je možné že mu ho zveria a mne ostane len ten kúsok času s ním? Podotýkam nepijem, nedrogujem, chodím do práce. práce,onezijem dieťa som sa starala úplne rotýždňovky.

lennytka84
3. máj 2022

@janinah ja mám dcéru od 1r v striedavej starostlivosti. Bude mať 6r a predstav si nič jej nie je. Zvláda dve škôlky, bude mať dve školy. Ľúbi aj otca aj mňa matku.
V striedavej starostlivosti záleží veľa na rodičoch ako má dieťa nastavený režim ( my máme podobný z ex.partnerom)

modry1985
Autor odpoveď zmazal
mamkalentedkova
3. máj 2022

@modry1985 tak ..potešilo ma ,keď psychologická povedala ,že Linda má veľmi ľúbi..a beriem to tak,že opustiť spoločnú domácnosť som sa rozhodla ja ,teda musím niesť aj všetky následky tohto rozhodnutia .S partnerom aktuálnym mám 10 mesačné dieťa,tak som sa snažila nájsť také riešenie ,ktoré bude vyhovovať všetkým najviac .Tak EGO -NEEGO..milujem svoje dieťa a on predsa ide ...ak je spokojné dieťa,mali by byť spokojní aj rodičia ,ak to dieťa naozaj a úprimne milujú .Ale tiež mi to trvalo istý čas ,kým som na to prišla .

veronikastrickova
3. máj 2022

Poznam rodinu, kde sa otec extra o dieta nezaujimal a potom dcera chcela ist ku nemu, tiez ju spracoval. Dostal ju do opatery a ona si to rychlo rozmyslela a zacala byvat častejšie u nej opat. Matka to uz neriesila, naspat ju mat sudom urcenu.

dadis
3. máj 2022

@modry1985 Mne nemusis vysvetlovat vztah SS a vyzivneho. Ja zarabam viac ako moj ex a vedela som, ze je tu moznost ze vyzivne budem platit ja jemu. Ja dospiet nemusim, ja to mam zrovnane a ich otec bude mat coskoro 50, tak to tiez nie je nevyzrety mladik. Pre mna by nebol problem, ak by som sa na vyzivnom podielala vo vyssej miere, ved som ti pisala, ze ja som bola iniciatorom striedavej 🥵 Problem je ten, ze deti tu striedavu nechcu ani za svet. Ani keby sme sa rozkrajali. Nemaju problem ani si mnou, ani s otcom, SS si vyskusali a najprv starsi syn a potom aj mladsia dcera odmietali striedanie, tak si prosim tu svoju mantru schovaj za klobuk.

janulka1802
3. máj 2022

@mamkalentedkova klobúk dolu pred Tebou. To dokáže len máloktorá žena, matka, nechať dieťa žiť s otcom. To chcelo veľa sĺz, bolesti, trápenia, otázok urobiť také rozhodnutie.

mamkalentedkova
3. máj 2022

@janulka1802 bolo to naozaj veľmi ťažké ..ešte v tom čase som bola tehotná ...bolo to hrozne obdobie a som úprimne rada ,že je to za mnou

liv1
5. máj 2022

@modry1985 velmi sa mylis s tymi studiami. Ak si od fachu co nie si, si “len” rodic, vedel by si viac. Pohybujem sa medzi psychologmi, moja mama je nim/nou. Roky robila detsku psychologiu, teraz uz robi s dospelymi… Striedava starostlivost detom nerobi dobre. Mozu byt vynimocne pripady, urcite su lepsie dve milujuce domacnosti, ak by napr. rodic ktoremu je dieta zverene zaujem neprejavoval, pil, drogoval, dietatu ublizoval. Ale vo vseobecnosti sa neda hovorit, ze ss je pre dieta prospesna. Jednoducho nie je. Europa Amerika ide z hladiska vychovy poriadne do sr..iek, to sa snad nechces porovnavat s tak rozvratenou spolocnostou, ako je zapad, kde hodnota rodiny je neustale hlbsie a hlbsie. Ak mas hocijake studie sem s nimi, to by som chcela vidiet jedinu…

dievcacitajucelist
5. máj 2022

@dadis Napísala si to presne ako to je! Vlastná skúsenosť a aj mojich známych....kamoška sa dohodla s ex na SS...celá nadšená, že to bude super.....a asi po roku mi vravela, že je to celé zle...chlapec nespokojný, lebo chodí z jednej domácnosti do druhej....je z toho "mešuge" lebo nevie, kde je vlastne doma....

liv1
5. máj 2022

Autorka je to velmi velmi tazke, ale asi by som nechala syna sa rozhodnut. Buduj si s nim vztah, rob co sa da, bud tym najlepsim ja, ake mozes pre neho byt. Mozno vyhladaj psychologa a porozpravaj sa s nim. A muzovi by mal niekto vysvetlit, ze huckanie syna nejde proti tebe, ale predovsetkym proti vasmu synovi.. drzim palce, nech vam to dobre dopadne ✊

lenkavb
5. máj 2022

@mk22 súd dieťa predvolať môže,väčšinou priamo u sudkyni v office za prítomnosti "kurately"(vlastná skúsenosť)žiaľ, zbytočna...🙂

mk22
5. máj 2022

@lenkavb mala som na mysli ze priamo na súd posadiť spolu s rodičmi a klásť mu otázky, ako je to vidno vo filmoch.

liv1
5. máj 2022

@lennytka84 dve skoly pre dieta? Hm, ozvi sa tak ked bude druhacka, tretiacka, mozeme sa o tom pobavit. A potom este ked pojde do puberty… jedna vec je mat dve domacnosti, ale este dalsia je mat dve skoly. Lutujem tvoju dceru a to ja nie som clovek ktory chce niekoho zranit naozaj, nechcem ta zranit. Ale vcit sa do situacie toho dietata. Teraz to este tak nevnima. Ale bude. A moze vas milovat najviac na svete. To dieta preziva rozpoltenie a s vekom sa to len stupnuje. Laskou jej to samozrejme ulahcujete, ale.. nikdy v zivote by som nechcela chodit do 2 skol, vytvorit si priatelstva a rezim, od ktoreho musim kazdy tyzden niekam utekat. Vzdy bude jedno miesto viac, jedna skola lepsia, jedni kamosi lepsi, jedna pani ucitelka lepsia, a tam to to dieta bude tahat. Neverim ze existuje jediny psycholog na zemeguli, ktory by odporucal dietatu dve skoly.

dievcacitajucelist
5. máj 2022

@lennytka84 Dve školy? Ach jaj...ja mam tri deti 16-12-2roky a neviem a ani nechcem si predstaviť, aby si "budovali" svoje miesto v kolektíve na dvoch školách a to ešte v puberte....my sme sa len sťahovali, deti menili školu resp aj kolektív a bolo to o "držku"

matkahelka
5. máj 2022

@lennytka84 2 skoly pre dieta musi byt jedna parada. sen kazdeho dietata. ked kazdy ucitel ma iny styl vyucby, ine tempo, ine naroky a v skolach navyse maju deti aj rozne ucebnice. toto je sialeny trest pre dieta za to, ze sa jeho rodicia rozisli. moj svagor je pravnik a uz neraz povedal, ze take pokusy ako robia rodicia pri rozvodoch na svojich detoch by si zasluzili, aby niekto robil na nich.

modry1985
Autor odpoveď zmazal
soldi
5. máj 2022

@modry1985 tieto Tvoje priserne nazory:
"So striedavou starostlivosťou nesúhlasia iba tý ex ( muž , žena ) ktorý sa chcú druhému mstiť."
predstav si, ze existuju deti, pre ktore je SS vyslovene nevhodna.
Drviva vacsina muzov na svk chce SS kvoli tomu, aby nemuseli platit vyzivne.

Neda sa to porovnavat so severskymi krajinami, kde je napr povinne, ze muz musi byt rok na materskej. Cize ma s detmi vztah a vie sa o ne postarat.
Na svk je nastaveny system tak, ze doma je s detmi 3 roky matka, a po jej nastupe do prace, stale vacsina starostlivosti o deti a domacnost ostava na jej pleciach.

SS je vhodna pre partnerov, ktori dokazu spolu vychadzat a maju jednotny styl vychovy.

modry1985
Autor odpoveď zmazal
mk22
5. máj 2022

@soldi budeš prekvapená ale SS chcú muži aj z toho dôvodu, že sú chcu aj naďalej plnohodnotne podieľať na výchove dieťaťa, deti.
Nestačí im poslať vyzivne a mat ich v určite dní.
Chcú vychovávať.. Co je na tom zle?
Možno ty máš v okolí práve tých oteckov, ktorí chcú ss z dovodu neplatenia vyz.. Možno ako tvoj budúci ex.
Ja mam v okolí práve tých oteckov, ktorí aj po rozvode chcú v chovať svoje deti rovnako ako matka.
A súd určí, zisti ci je ss pre dieťa vhodná..
Je to od prípadu k prípadu.
Pokiaľ je otec milujúci, ma krásny vzťah, dokáže dieťa zabezpečiť presne ako matka, možno aj lepšie.. Prečo by nemal využiť ss? Lebo mama si to neželá a mysli si, že nie.. To súd nezaujíma, alebo zisti.. Z akých dôvodov si to neželá.

veronikastrickova
5. máj 2022

@modry1985 zial sme stale na slovensku, kde drviva vacsina otcov sa na deti vys*rie, a zaujima sa len par krat do roka, aby ak nahodou na sude vyzeral dobre. Ale samozrejme, ze su aj otcovia, ktori su ovela lepsi ako matky.

cicuca
5. máj 2022

Ahoj, ťažko povedať. Súd bude prihliadať na voliť dieťaťa. Ale myslím, že si milujúca matka a znova si si získala synovu dôveru, aj keď ju otec naštrbil. Okrem iného, to znamená, že syn ťa ľúbi. Ak pôjdete na súd, skús povedať, že exmanžel malého manipuluje proti tebe, však to aj robí. A držím palce, aby to dobre dopadlo. Neviem ale prečo súhlasíš so striedavkou, skôr by som žiadala zverenie do vlastnej starostlivosti a k otcovi na víkend.

soldi
5. máj 2022

@modry1985 to malo byt asi pre mna 🙂
tiez mam v okoli muza, ktory bol na materskej. a malu sice do striedavky nedostal, ale so svojou ex (mojou kamoskou) normalne vychadzaju a je s malou v podstate kedy chce. vyzivne jej dava 70€ (od sudu ma nakazane 100, ale podla ich vzajomnej dohody jej dava menej).

aha, ja nie som zrovna typ matky, ktora si deti privlastnuje a tvari sa, ze vie vsetko najlepsie. ani nemam v zasade problem so SS. mam problem so SS pri svojich detoch, pre ktore je nevhodna z viacerych dovodov.
Moj nazor, ktory som uz vyjadrila vyssie je, ze SS je vhodna pre rodicov, ktori dokazu spolu vychadzat. Pokial si nevedia prist na meno a ich vychovne metody su protipoly, tak to dieta trpi.
Nepotrebujem na to ziadne studie zo zahranicia. Preto mame na slovensku socialnu kuratelu, sudnych znalcov z oblasti psychologie, aby kazdy pripad posudili individualne. A aby prefiltrovali oteckov, ktori ziadaju o SS z neuprimnych dovodov.

Nemam rada, ked si rodicia robia zle cez deti. To je pod moju uroven.

Ak Ta to zaujima, napisem Ti teda, ako je to a bolo u nas.
Muz dostal zakaz priblizenia a zakaz vstupu do obydlia. Musel odist z hodiny na hodinu.
Isiel byvat docasne k rodicom. Nase deti boli zvyknute, ze k babke chodili kazdu sobotu. Napriek tomu, ze muz o deti nejavil vobec ziadny zaujem, tak som mu ich tam kazdu sobotu na par hodina vozila. Nech je aky chce, nech sa ku mne chova ako chce, nechcela som, aby deti prisli o otca.
V navrhu na rozvod som napisala, ze chcem vyzivne 600€ a styk s otcom neobmedzeny.
O 3 mesiace (kedy stale nejavil zaujem o deti, a bol s nimi len z mojej iniciativy, pricom boli pripady, ze ja som ich doviezla k jeho rodicom a on odtial odisiel a nechal ich tam s nimi same) prislo sudne pojednavanie, kde muz vyrukoval s navrhom, ze on chce synov do svojej vyhradnej starostlivosti, lebo su to chlapci a ti potrebuju viac otca ako matku.

aby som to skratila. tymto sposobom si vydupkal sudnoznalecke dokazovanie. vysledok bol ten, ze znalkyna odporuca minimalny kontakt s detmi - kazdu druhu sobotu plus nedelu a cez prazdniny jeden tyzden v kazdom mesiaci. este pred sudnoznaleckym sme boli aj u psychologicky z UPSVAR. ta sa snazila presadit SS. teda, az do momentu, kym nehovorila s detmi a s mojim muzom. V zaverecnej sprave tiez odporucala muzovi iba kazdy druhy vikend.

Napriek sudnemu uzneseniu umoznujem byt muzovi s detmi 3-4 dni v tyzdni s jednou nocou na prespanie. Nechala som unho deti aj cez Vianoce. ja som bola zatial sama doma. napriek tomu, ze ja sa tuzim z celeho srdca odstahovat (moja praca mi umoznuje robit z akehokolvek miesta na svete), tak si uvedomujem, ze moje deti tu maju zazemie - babku 200m, otca 10km, druhu babku 10km a nechcem im trhat rodinne vazby.

takze Tvoja veta o tom, ze ss nechcu len ti, co sa chcu mstit, sa ma dotkla.
Ano, su pripady, kedy je to o pomste.
Su pripady, kedy je to ziaduce.
Su pripady, kedy je to nevhodne.
Neda sa to zovseobecnit, ze SS je najlepsia forma starostlivosti, alebo najhorsia.

Ja uz nemam nastastie ziadne velke problemy. Ze som sa odstrihla od toxickej rodiny je len mojim plusom. Ze som sa dokazala oslobodit od muza, s ktorym mam 4 deti, na to som hrda 🙂
vo vyzivnom som mu ustupila a dohodli sme sa na 900€.

modry1985
Autor odpoveď zmazal
liv1
5. máj 2022

@modry1985 nehovor mi ze mam pohladat. Najdi mi jedinu, ktora to odporuca. Inak to co hovoris nema takmer ziadnu vahu. Ss je moderne, preto sa to robi aj na tej BA3 ci hocikde inde. Akoze aby mali obaja rodicia rovnake prava. Ale je to to posledne, co dieta potrebuje. A kludne sa moze javit ze akoze ok. Ale ok su len rodicia. Skus sa opytat deti. Tych, ktore su vacsie a zazili to niekolko rokov. Lebo take malinke ani nerozumie, nevie ze to moze byt aj inak, ze moze citit vacsiu stabilitu, viac pokoja v zivote, viac harmonie. Lebo je to odmalinka. To co bol komentar s tym sudom a modrym konom 😅. To si pobavil toto, to ako s temou suvisi😁. Mozes sa bit do prs ale ver, ze aj tvoje dieta si raz vyberie, ze aj tvoje raz bude chviet niekde travit viac casu a citit vacsiu stabilitu. Drzim palce kazdej rodine ktora to riesi lebo jednoduche to absolutne nie je. A nakoniec nikto nevie ako by sa zachoval v takej situacii. Problem je, ze mnohi rodicia nehladia 100% na prospech dietata. To je to najdolezitejsie

soldi
5. máj 2022

@mk22 ale jasne. s tymto ja uplne suhlasim. pokial sa otec od narodenia zaujima, vie sa postarat, dokaze vychadzat s matkou, deti su s tym v pohode, tak preco nie.
otec moze byt kludne lepsi rodic ako matka.

pisala som vyssie o pripade mojej kamosky, kde ma sice malu zverena ona, ale s muzom vychadzaju ok, takze tam by to problem nebol a asi o SS neskor aj bude ziadat.
ale mam aj kamosku, kde mali striedavu, pricom byvali od seba 200km a nedokazali rodicia spolu vychadzat vobec. deti chodili na dve skoly rozne.
po roku takehoto fungovania boli tie deti take znicene, ze kamoska sa rozhodla radsej ustupit a byva s detmi iba cez sviatky, vikendy a prazdniny.

proste, kazdy pripad treba posudzovat individualne.

liv1
5. máj 2022

@soldi ❤️

liv1
5. máj 2022

@modry1985 a len aby si to pochopil. Skus sa ty kazdy tyzden stahovat. A ked budes takto fungovat rok, dva, potom dajme pokec

modry1985
5. máj 2022

@liv1 Dieťa sa sťahuje tak či onak - ty nedokážeš pochopiť že aj keď je dieťa v osobnej starostlivosti jedného rodiča k druhému sa sťahuje minimálne na víkend......Tie presuny pre dieťa sú uplne identické - či je to SS alebo osobná.....zvačša raz ide od matky k otcovi raz k otcovi k matke ( za 2 týždne úplne ten istý presun ) - Rozdiel je ten že pri SS má vytvorené podmienky pri oboch pri osobke si so sebou berie aj batôžtek....čiže dieťa sa sťahuje ROVNAKO
Matka / otec ktorý dieťa v tom čase nemá / je u druhého rodiča / nejde na ten čas k svojim rodičom - ale ostáva doma - zvačša . Čiže neviem čo ty vlastne chceš porovnávať....Deti chodia spať k babke / spolužiačke / susede , my dospelaci nie. Porovnávaš 2 úplne iné svety......
Bola si v Striedavej starostlivosti TY ? Ak to tvrdíš že je to také príšerne ?

soldi
5. máj 2022

@modry1985 ale tam nejde len o stahovanie. ale celkovo aj rezim a styl vychovy a sposob starostlivosti. pre niektore deti je to fajn, prisposobia sa v pohode. ale su deti, ktorym to robi vyslovene zle. preco nie si ochotny pripustit nazor, ze SS nie je proste vyhovujuca pre kazde dieta?
su rodicia, ktori nechavaju svoje deti prespavat od par mesiacov veku kade tade.
a su rodicia, ktori preferuju nazor, ze dieta ma spat az do urciteho veku u seba doma v posteli.
kazdemu to vyhovuje nejako inak, neexistuje jedina spravna cesta.

jamidea
5. máj 2022

@mk22 mozno je lepsie tatinkovi dieta semtam ukazovat, ako aby dieta pendlovalo ako vrabec. Robim s detmi v skolstve a vidim tie neuveritelne vystresovane deti, 1tyzden tam druhy tam, nikde nezostat dlhsie ako tyzden, skus si to. Bezne telefonujem v pondelok rodicom, ze dieta boli brusko lebo je psychicky rozhodene lebo zas islo do ineho domova. No grc. Kto toto vymyslel musi byt sadista. (Pozn.ja som dllllhe roky vydata, takze nie som zaujata voci oteckom).