Zvýšenie výživného na 5 ročné dieťa
Zienky ma s vás niektora skusenost o ziadani zvysenia vyzivneho na dieta. S manzelom sme rozvedeni co chvila 5 rokov a cely cas od jej narodenia on zije ap racuje v cudzine. Momentalne pracuje v 5 hviezdickovom hotely v cudzine. Adresu mam. Nie sme v ziadnom kontakte, vyzivne mi plati na cas. Ale chcem dat o zvysenie vyzivneho. Podla zisteni on tam zaraba pekne a ja tu mam minimalny plat.
@maminuska ja som výšku výživného počítala podľa potrieb dcéry, nie podľa príjmov mojich alebo jeho... tak ako ma nebude zaujímať, že ho z práce prepustili, rovnako ma nezaujíma, ak ho povýšia...materiálne potreby mojej dcéry sú vyčíslené, to, že sa o ňu starám výlučne ja, považujem za bonus, takže toto do výživného nezahŕňam 😉
@sissy27 vidíš ja ano , ja to zahrnam a vôbec sa za to nehanbím 🙂 . Samotný zákon to podporuje - a podľa životnej úrovne rodiča. Držím sa aj toho . Taktiež pri stanovení výživného rozsudky NS hovoria že sa berie do úvahy aj osobná starostlivost rodiča.
Ak otec zarába 2500 tis EUR nevidím dôvod aby nevytváral rezervu pre svoje deti vo forme uspor, ktoré mu súd prikáže. Takže ja idem nekompromisne a veľmi tvrdo .
@sissy27 a ešte aby som to ukončila tak typickým príkladom je moja najstaršia dcéra , ktorá je plne invalidná s dôchodkom 255 EUR. Je dospelá , má štátny príjem ale nie je samostatná . A nikdy nebude. Ale tak ako mne nekončí sociálna úloha v jej živote, tak jemu nekončí vyživovacia povinnost do konca jej života.
Ak by som pristupovala k tomu takto že však má štátny príjem - ID a teda ja už nemám voči nej vyživovaciu povinnost , tak jej pekne vyložím kufre pred dom a teda chod a ži. Neprežila by a preto sa oňu starám ale keďže je zárobkov činný aj otec musí na ňu finančne prispievať. Ja nie , ja si plním tu druhu ulohu - rozsudok českého ústavného súdu z tohoto roku.
Ano dieta ma narok podielat sa na zivotnej urovni rodicov. Len neviem, preco si to mnohi vysvetluju, ze sa ma podielat len na zivotnj urovni rodica s vyssimi prijmami. Poznam pripad ked-matka si nehlada pracu jediny prijem je vyzivne na dieta a fnuka ze nema z coho zit a chcela by vyssie vyzivne. Dieta sa ma podielat aj na zivotnej urovni matky. Takze ak je zasadny rozdiel medzi prijmami rodicov, zivotna uroven dietata by mala byt niekde uprostred. Ak sa potreby dietta nezvysili a matka neprisla o prijem je od nej vychcanost ziadat o zvysenie vyzivneho. Ved nech si aj matka najde lepsiu pracu alebo si privyraba amozedietatu te-zvysovat zivotnu uroven...
Okrem toho. Naklady na byvanie su v zahranici vyssie ako v SR takze prijem vysoky na slovenske pomery neznamena, ze sa otcovi dramaticky zvysila aj zivotna uroven.
@maminuska je naozaj trošku rozdiel starať sa o zdravé dieťa a o nejakým spôsobom hendikepované... tam sú samozrejme aj výdavky neporovnateľne vyššie a aj tá osobná starostlivosť je o niečom inom, tam je to osobná starostlivosť doslova a do písmena a tak ako si písala, takéto dieťa nebude nikdy sebestačné, takisto je svojím spôsobom aj starajúci sa rodič obmedzený čo sa týka zamestnania a teda aj príjmu... samozrejme, neviem presne ako je to u vás, píšem všeobecne...
ale pokiaľ mám zdravé dieťa, som zdravá ja a môžem pracovať, nevidím dôvod, prečo riešiť, či sa on náhodou nemá lepšie...ale zase samozrejme nesúhlasila by som s minimálnym výživným... u mňa škoda každej sekundy, ktorú by som zabila myšlienkou naňho, stál ma už priveľa času a energie 😅
@sissy27 ono to nie je uplne tak že len hendikepované dieta, aj pri zdravom dietati a pri zdravej matke je matka tým že sa stará o dieta určitým spôsobom hendikepovaná v práci . Pretože musí - vyzdvihnut, navarit , nakupit , postarat sa a teda nemôže behat okolo exkluzívnej práce a to už nehovorím o tom že deti su aj choré atď.
Aby sme nehovorili stále len o matke kludne to môže byt aj otec čo sa stará osobne a je mu zverené.
Ja neuznávam že výživné b ymalo ist pol na pol ale výživné by malo íst vo vyššej miere jednak od rodiča ktorý má vyšší príjem+ ten čo sa o osobne o dieta nestará .
Matka dava dieta do skolky alebo do skoly, kde ma zabezpecenu aj stravu. Predpokladam, ze by prala varila a podobne aj pre seba. Nespochybnujem matkinu ulohu starostlivosti o dieta , ale zaraza ma, ze hodnota jej starostlivosti stupa s vyskou prijmu otca. Ked sa otcovi zvysi prijem a matka poziada o zvysenie vyzivnho tak sa akoze zacne start viac? Bude castejsie prat, zehlit, varit, hrat sa s dietatom ????? Hodnota starostlivsti matky kt dostava vyzivne 50 eur je nizsia ako tej, ktora dostane 200 eur lebo prijem tohto partnera je vyssi????
@maminuska A co pripad, ze rodic, ktory sa celodenne nestarao dieta nestal za krachom vztahu a dieta bolozvrene matke, ktora sa pricinilao to, aby vztah krachol? Napadlo Ta, ake toje voci otcovi, ktory bol odkopnuty, mtka ho ignoruje, a estema platit co njviac ??? Lebo on neposkytuje celodennu starostlivost
Myslim . Ze sud by mal prihliadat aj n taketo veci. Ak niekto dietatu rozbije rodinu ma sa vo vcsej miere podielat aj na zqbespecovwni zivotnj urovne. Ci je to otec alebo matka
@maminuska Pracujem ako zdravotnik-a-ked-ma dieta nad 3 roky nikto sa nepyta, ci vezmem sluzbu alebo nie. Na druhj strane je to extra prijem, ktorym si zvysim zivot uroven a teda aj mojmu dietatu. No tak ked si matka nemozezvysovat karieru tak nech necwk zvysenu ivotnu uroven. Kariera a peniaze nie su vstko ci ????
@calllan nikto sa ta nepýta to je pravda, ale teda niekde ty a iba ty musíš zabezpečit aby to dieta bolo aby sa o neho niekto postaral, ak nemáš k dispozícii starých rodičov tak si musíš niekoho zabezpečit - opatrovatelku .
kariera a peniaze nie su všetko - ano ,ale to neznamená že to budeš upierat svojmu dietatu . Ak jeho otec zarbí dobre, tak prečo by to dieta nemohlo ist na lyžiarsky, nemohlo ist na výlety ,nemohlo si kupit bycikel - kde je problém ?
@maminuska Ano ale zodpovenost voci dietatu je na OBOCH rodicoch. Tak ako existuju otcovia, ktori svojim detom rozbiju rodinu, tak existuju aj taketo MATKY. Takze predpoklad, matka ktorej je dieta zverene je ta Obetava a otec je ta svina, co ma za to zacvakat nie vzdy plati. A ak niekto pisem, ze vyslovene rozbije rodinu ostane s diettom sam, ma niest aj dosledky napriklad nizsi celkovy prijem alebo okliestenst kariery.
@calllan ešte raz , čo je to rozbitie rodiny, ak niekto s niekým nechce žit tak je to to najhoršie čo môžeš urobit aby si toho človeka držala silou mocou doma v rodine... ľudia musia žit spolu lebo chcu žit spolu a vtedy vytváraju prostredie pre to dieta. Dieta nemá niest zodpovednost za zlé rozhodnutie svojho otca alebo matky, ono nemá na to dosah .
Ano presne píšeš zodpovednost je na oboch rodičoch - lenže čsto ten jeden rodič uplne vypadne ako u mna trebárs, takže plnu zodpovednsot nesiem ja.
Pozri zrejme si partnerka muža čo platí na svoje dieta a zdá sa ti to veľa. Aj môj exmanžel má manželku ktorej sa to zdá veľa, lenže mňa to vôbec nezaujíma . Má dostatočný príjem na to aby prispeival takou čiastkou aku som vysudila. Jeho taktiež nezaujíma či mám na lieky pre dcéru , či mám na to aby som zaplatila synovi lyžiarsky, či mám na to aby moje deti išli v lete do tábora.
vidim ze niektore zeny su uplne mimo...ale uplne mimo..ako keby nemalli realnu sajnu o zivote...
@maminuska Napriklad ked sa matka rozhodne najst len darcu spermii alebo otec si najde milenku. Obidva povazujem za zavazne rozhodnutia, ktore ovplyvnuju ako dieta tak opusteneho rodica. A preto si myslim, ze takyto rodic ma niest vcsiu zodpovenost za financny stav rodiny.
Co sa tyka finncnych narokov. V bezne fungujucej rodine sa tiez nenakupuje vsetko na co ma dieta tzv pravo, lebo dieta nemusi mat vsetko, rodina musi vytvrat aj nejake financne rezervy pre pripad napr choroby alebo chce jenoducho nasporit na nieco drahsie. V uplnej rodine, ak pride otec o prijem, tak sa musia uskromnit vsetci - otec, matka a aj dieta ci deti. Takisto ak s narodi dalsie dieta do rodiny, tak sa musia uskromit vsetci - otec, matka, surodenec. Ked to plati v uplnych rodinach a matky by to brali ako normalne v takomto pripade, preco odrazu maju problem akceptovat, ze dieta sa musi uskromnit ak otec pride o prijem, ak uz spolu v jednej domacnosti nie su.
Ja viem, ze opustene matky detmi to maju tazke, a ze vsetko nieco stoji. No su matky, ktore sa za svoj stav pricinili same a situaciu zneuzivaju skryvajuc sa za zaujem deti.
Mozno o par rokov budes matkou dospeleho syna, z ktoreho nejaka potvora spravi len darcu spermii a platcu alimentov. Napriek tomu, ze rodina bola to, co si on zelal. Mozno potom sa budes schopna pozriet na cely problem aj inou optikou.
Ja poznam zo svojej skusenosti obidve alternativy - aj odchod otca od rodiny a minimlne platenie a zaujem o deti, aj odkopnutie starostliveho a spoahliveho muza a jeho vyuzivanie a citove vydieranie.
@manucao Sorry, ale podla mna su najviac mimo ludia - zeny i muzi, ktore sa uz niekolko mesiacov po narodeni dietata, niekedy ete pred jeho narodenim zacnu veeeeeelmi ale veeeeelmi cudovat, s akou svinou to splodili dieta. Potom sa nemozu cudovat, ze rodina nefunguje, ze otecko nema o dieta zaujem a netrapi ho z coho bude zit. Tychto muzov vobec neobhajujem. potom sa nmozme cudovat, ze matka chcela len darcu spermii a financne zabezpecenie. A v tej opicej laskesi neuvedomuje, ze pripravi vlastne dieta otonajcennejsie- moznost vyrastat s milujucim otcom. Ale opat je tu zodpovenost za dany stav oboch rodicov. Vyberame si nielen matku ci otca otca dietata ale uz aj partnera na sex, a musime pocitat s tym, ze z toho sexu sa narodi dieta, ktore bude mat presne takeho otca, ci matku, ako sme mu sami vybrali.
@calllan ja viem čo chceš povedať , ale ani v jednom prípade dieťa za to nenesie odpovednosť , či otec odíde od rodiny alebo matka .
Dieťa tu je a treba sa starať, pri jeho splodení boli dvaja a predpokladám že im nikto pištol u hlavy nedržal ked sa párili , tak sa maju aj starať a to každý podla svojich príjmov a možností.
Čo sa týka môjho syna, ak bude tak sprostý a skočí na takuto ženu bez ochrany ( však prečo by sa mala chránit iba ona ) a urobí jej dieťa, nuž tak nech sa stará a nevyhovára na to , že ešte nie je na to pripravený . Ak chce súložiť nech nesie aj riziko .
Pozri , ja som sa rozviedla s bývalým mužom po 13 rokoch , odišli sme od seba navzájom ,každý inam . Len ako sa povie mne zostal "čierny peter" v rukách , postihnutá dcéra a zdravý syn . Nielenže sa exmanžel nestará ale keby som nechala platenie výživného na neho, tak mi platí iba minimálne výživné . Ak stratí prácu , nuž tak nech si to rieši po vlastnej línii podaním návrhu na zníženie výživného . Lenže on prácu má a má ju dobre platenu ,tak nech riadne podľa svojho príjmu aj prispieva na výdavky svojich detí a tie nech sa podieľaju na jeho životnej urovni , tak ako sa plne podielaju na mojej . A aby deti chodili na výlety, mali bicykle , zúčastnili sa lyžiarskeho považujem pri dobre zarábajucich rodičoch za štandard a nie za niečo čo je nehorázne pýtať od rodiča ktorý platí alimenty. Ak je otec schopný chodit na dovolenky do Thajska, je potrebné aby prispel aj svojim deťom na letný tábor v CZ .
Ja nespochybnujem povinnosti ani jedneho rodica nech k tomu dietatu prisli akokolvek.Nie, dieta zodpovednost nenesie. Ale nech ju nesu rodicia. A ak je jasne, ze za rozvod moze jeden konkretny, tak nech nesie vasie dosledky. To predsa nemusi automaticky znamenat nizsiu zivotnu uroven pre dieta ale skor pre toho rodica.
Nemam potrebu rozoberat Tvoj konkretny pripad, dokonca ani nejaky iny, kde su tie ulohy otocene, hoci by som mohla a bolo by to zaujimave citanie.
Co mi vsak vadi vo vseobecnosti je stereotypny pohlad, kt je tu na MK a vlastne v celej spolocnosti. Matka z rozpadnuteho vztahu je automaticky povazovana za martyrku. Otec je ta svina. Matka je jedina schopna postrat sa o dieta. Otec si vlastne ani nezasluzi dieta vidiet. Matka by v harmonickom vztahu krotila financne poziadavky svojho dietata vzhladom na financnu situaciu rodiny. Dieta z rozpadnuteho vztahu sa stava pre matku posvatnou kravou, ktora ma pravo na nosenie znackovych veci. Byvaly partner si nema co zakladat novu rodinu, jeho prve dieta ma predsa pravo neuskromnovat sa. Matka na to samozrejme pravo ma, lebo ona okrem ineho poskytuje dietatu celodennu starostlivost, ktora sa podla potreby vyrovna aj vyske vyzivneho 500 eur, hoci o dieta by sa strala rovwnko aj keby mu sud uznal vyzivne 100 eur.
Mozno som to napisala trochu nadnesene, ale tak to tu z diskusii vyznieva. Syndrom zavrhnteho rodica tu neexistuje, striedava starostlivost je fuj. Ale tak ako existuju nezodpovedni otcovia, tak existuju aj nezodpovedne matky.
Ano, matka ma nezastupitelnu ulohu a ma mat podmienky na to, aby sa o dieta mohla dostojne postarat. Pri plodeni su obaja a obaja maju rodicovske povinnosti. Preco su vsak niektorymi matkami aktivne prava otcov okliestovane? Keby to robil muz, bolo by to fuj, fuj, fuj. Ak to robi matka z dovodu opicej lasky, tak sa nad tym nikto nepozastavuje.
Ako som pisala, v mojom blizkom okoli sa vyskytuju oba pripady rodicov. Preto sa nepozeram na pripady jednostranne. Viem, ake su problemy opustenych matiek a viem, ako sa citi zavrhnuty otec.
Nestacim sa vsak divit, ako matky tu prepieraju stanovovanie vyzivnhouz u 3 mesacnych deti, ako to bude s rodnym listom ich este nenarodeneho dietat, lebo s jeho otcom nechcu zit. Nie su to ojedinele diskusie. Ostatne nazhavene matky trpitelky im nadsene radia namiestotoho, aby sa tu niekto zamyslel, z akych vztahov sa tie deti rodia. Ze matka chce prenho to najlpsie vo forme materialneho zabezpeceni, ale hned na zaciatku ho splodila lahkovazne s nezodpovednym clovekom. A hned vedla najdeme diskusiu o nebezpecnosti sexualnej vychovy pre deti v skolach.Ako chcu taketo matky aj pri najlpsom financnom zabezpeceni vychovat dieta, ktore v buducnosti nebude robit vo vztahoch rovnwke chyby ako ony????

@sissy27 toto ale nie je moja starosť, toto je jeho starosť aby si veci zabezpečil tak aby boli úmerne jeho príjmu .
Mojou jedinou starosťou je aby deti mali podľa svojich výdavkov a jeho príjmov toľko koľko im patrí . Ak bude mať menej , má priestor na zníženie výživného podaním svojho vlastného návrhu , tak ako ja mám priestor na to aby som podala na zvýšenie .