icon

Život v Rusku

24. feb 2023

Ahojte.. mňa tak zaujíma, aký je život v rusku..v poslednej dobe si čítam tie komentáre, že rusi nevedia čo je splachovací záchod, že kradnú rýchlovarné kanvice bez toho spodku, nepoznajú robotický vysávač.. je to naozaj tak? Akože chápem že su oblasti a miesta kde žijú normálni ľudia, ale žeby to bolo naozaj takto, že by nepoznali takéto moderné výdobytky? Ďakujem,ak ma niekto poučí.

gabrielkaa
25. feb 2023

@yoxinka neidlizujem si Rusko to v žiadnom prípade. Chudoba jevtam to určite . Len okrem Moskvy a Petrohradu je tam veľmi veľa pekných miest. Samozrejme aj takých dier ako vravíš je tam veľa. Len Rusko je 300x väčšie ako SK tých tých “dier” je tam oveľa viac. Určite to ale neni Rusko … tak ako Petrohrad alebo Moskva netvoria obraz o Rusku. Pravda je niekde v strede

yoxinka
25. feb 2023

@gabrielkaa
Akurát dnes som sa o tom bavila so synom. Rusko je nádherná krajina. Tak rozmanitá, tak obrovská. Keby jeho predstavitelia neboli myslením zaseknutí v 19.storočí a keby krajina nebola načisto rozkradnutá a všetky peniaze nesmerovali pár oligarchom do vačkov, bola by to brutálna krajina, lebo je tam všetko. Má neskutočné prírodné bohatstvo, mohli by žiť s turizmu atď. … Len tam ľudia s prepitými mozgami, žijúci na hranici chudoby riešia len, kde je najbližší šenk a propagandou vymletí si myslia, že sú najúžasnejšia krajina sveta, lebo oni vyhrali druhú svetovú vojnu a porazili nacistov 🤦‍♀️. Presne ako to teraz pred nejakým časom písal nejaký ruský novinár žijúci v exile. Vezmite Rusom to, že sú imperiálna veľmoc a ostane im len bordel, špina a výkaly … lebo nič iné nemajú.

annm81
25. feb 2023

@yoxinka V exile (dobrovoľnom aj nútenom) žilo a žije veľa ruských novinárov a spisovateľov. Ruská literatúra patrila kvalitou vždy k svetovej špičke a z jej čítania sa dá veľa pochopiť o ruskej povahe - stratená krajina, bohužiaľ.

yoxinka
25. feb 2023

@annm81
Presne tak! Úplný súhlas.

cafelatte
25. feb 2023

Takýto názor majú o nás aj rakusania, že nemáme telku a nemáme v obchode jogurt. To je ako u nás, v malých dedinách na vychode sú u nás latriny, no a? BA veľká metropola ešte pár miest ktoré zrátas na jednej ruke a inak chudoba. My sme sa nedávno vrátili z dovce, kde bolo dosť rusov, sami vraveli a smiali sa na tom ze Európania si o nich myslia ze sú materiálne zaostalejsi. No musím povedat o tom co som videla, že Rusi sú pani a veľkí a veľmi bohatí..škoda ze sme nestihli navštíviť Moskvu, už sa tam človek asi nikdy nedostane.

avicii18
Autor odpoveď zmazal
avicii18
25. feb 2023

Keď som robil v UK, tak sme boli pre nich rusi čo doma používajú dog carts 🙂 Keby boli rusi zaostalí, nemohli by predsa viesť vojnu s celým svetom. To dá asi rozum.

naja94
25. feb 2023

Rusko je oproti nám určite zaostalejšou krajinou, hovoria o tom všetky relevantné dáta ako priemerná mzda, výška HDP, priemerný vek dožitia... a to napriek tomu, že je to krajina s obrovským nerastných bohatstvom, ktoré, ak by vedeli využiť ku svojmu prospechu, mali by sa ako v raji... lenže práve to nerastné bohatstvo je určitým ich prekliatím - spoliehajú sa výlučne naň a výrazne stagnujú v produkcii vlastných výrobkov, vynálezov... z predaja nerastných komodít tečú do štátnej kasy obrovské peniaze, ale čo z toho, keď väčšina ide do armády, nie do zdvíhania životnej úrovne bežnej populácie... je to krajina stratených príležitostí a nádejí... ľudia zacyklení v presvedčení, že sú pupok sveta a celý svet im závidí a chce ich zničiť... bola som tam 2x a áno, Petrohrad a Moskva sú majestátne a pôsobia európsky, ale zvyšok Ruska už je iná liga... ono, centrálne riadiť tak veľkú krajinu je utópia, to sa ekonomicky, logisticky, ani nijako inak nedá manažovať tak, aby tam neboli až drastické rozdiely v úrovni jednotlivých jeho častí...
Rusko teda určite nie je krajina, do ktorej človek uteká za lepším životom...

yoxinka
25. feb 2023

@cafelatte
Len tu si treba uvedomiť, že v Rusku má pas a teda, môže sa dostať do zahraničia 20% obyvateľov!!! Tých si stretla na dovolenke. 80% ľudí v živote nikde mimo Ruska nebolo, tých sa choď opýtať ako sa tam žije. Nie tých 20% Rusov, ktorých stretávame na dovolenkách. Mimochodom, všade, kde som na dovči stretla Rusov, boli to hlučné, absolútne nekultúrne prasce, ktoré mali pocit, že im patrí hotel. Taký bordel, aký ostával po nich na obedoch a večeriach, som v živote nevidela. Som ľutovala ten personál. Otras!

zuzanaam
25. feb 2023

@bilberryday prečo by sa nemalo chodiť? Mám mnohých priateľov, ktorí boli pri Bajkale, Čiernom mori, v Moskve, Petrohrade, išli Transsibírskou magistrálou. Len čo to bude trocha možné, tiež sa tam chystám. Moji predkovia tam chodili niekoľko storočí, narodil sa tam môj dedo a väčšina rusov ktorích poznám sú vychovanejší a vzdelanejší ako priemerní slováci.

akvi
25. feb 2023

Moj muz chodil 15 rokov pracovne do Ruska, ma prejdene aj velke mesta, aj "diery" od hranic s Ukrajinou az po Ural. Tak isto bol na Ukrajine, Moldavsku, Bielorusku... Jedno, co vzdy vravel, ze my hovno vieme, co je to chudoba. Rusko je proste krajina extremov. Od extremneho bohatstva, po totalnu chudobu. Nikto, kto to nezazil, si to ani omylom nedokaze predstavit. Su tam miesta, kde sa zije ako v 19.storoci, bez elektriny, bez ciest, vlastne bez akejkolvek infrastruktury. Zaroven je fascinujuce, ze ti ludia dokazu byt sebestacni, mnohi nemaju absolutne ziadny prijem. Ten nizky priemerny vek dozitia zodpoveda prave tomu, ako to v tom 19. storoci bolo, cize nejde len o alkoholizmus a pod., aj ked samozrejme, aj to zohrava rolu, ale hlavne o nedostupnost zakladnej lekarskej starostlivosti a tiez neskutocne "opotrebovanie" cloveka, ktoreho hlavny ciel dna je zohnat potravu a zabezpecit teplo v dome. Mentalita Rusov je tiez na osobitnu kapitolu, to nie je len propaganda a vymyvanie mozgov mediami, ale taka ich zvnutornena hrdost na svoju krajinu. Oni realne nemaju problem polozit zivot za krajinu..to sa u nas veru nevidi.. Mne uplne staci jedna sportovkyna, ktoru sledujem na Inst., vzdy ma udivovala, ako vo svojom mladom veku nikdy nezabudla napisat "odu" na krajinu pri prilezitosti akehokolvek statneho sviatku a pod..

yoxinka
25. feb 2023

@akvi
No, len aj v tej hrdosti sú rezevry. Milión Rusov zdrhlo z Ruska, keď hrozila mobilizácia. Včera som čítala nejaký rozhovor s Ruskou, ktorá hovorila, že jej známi zmenili prácu, robia len načierno a nezdržiavajú sa vo svojom bydlisku, aby ich úrady proste nenašli, lebo nechce sa im ísť umreť za Rusko. Toto je skôr také silné u staršej generácie. Inak, v ostatnom s tebou súhlasím.

akvi
25. feb 2023

@yoxinka samozrejme, ze nie vsetci to tak maju, teraz generalizujem samozrejme.. to je to iste, co v Korei, alebo aj u nas za sociku.. Jasne, ze bolo a je plno ludi, co nesuhlasilo s rezimom, ale ked to generalizujeme, tak ta prislusnost k tomu tam proste je u vacsiny, cize ta narodna hrdost je proste u Rusov pritomnejsia, ako u inych narodov..

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
yoxinka
25. feb 2023

@detskytovar
Keby ťa to zaujíma, pozri na instagrame alebo youtube kanál pandasakha. Je to život rodiny v Jakutsku, v republike Sakha. Je to koncentrované splynutie s prírodou. Tí ľudia, podľa mňa, neriešia politiku, lebo jediné, čo potrebujú vyriešiť je ich prežitie. A ide im to na parádu super. Tento kanál je fakt veľmi prudko pozerateľný 😉.

cafelatte
26. feb 2023

@yoxinka ja takúto skúsenosť nemám, kdezto toto co si opísala mi sedí na Angličanov... tiež som ľutovala personál.

Ano vela Rusov zdrhlo pred mobilizaciou, a Ukrajincov nie? Co je na tom zvlastne, všetci sme ľudia z mäsa a kostí a keby sa mala vojna rozšíriť, tiež utekame, alebo chce sa nám umrieť za Slovensko?

vevesh
26. feb 2023

@yoxinka no tak to iste som videla u anglicanov, arabov a indov napriklad (tiez u tych poslednych 2 narodnosti hufne necestuje plebs, len mocna oligarchia...)

Inac viacere tu spominate ruske myslenie, demagogiu atd.- kazdy narod ma ine typicke charakteristicke crty a nie kazdemu narodu vyhovuje demokracia!!! Ludia v rusku nie su vymleti propagandou, ako to vela ludi spomima tu, su len nevzdelani. A to je velky rozdiel- vsak ti, co byvaju v chudobnych odlahlych oblastiach, maju asi ledva ludovu patrocenku absolvovanu a nehovoriac o tom, ze s najvacsou pravdepodobnostou nemaju ani radio ci televizor (lebo sa to neoplati, nie ze by na to nemali/nevedeli co to je). A napriek tomu budu velmi velmi hrdi na maticku Rus...

yoxinka
26. feb 2023

@cafelatte
To bola reakcia na to, že Rusi sú hrdí národ a sú ochotní bojovať za vlasť. Preto som to písala.

zuzanaam
26. feb 2023
naja94
26. feb 2023

@vevesh
Byť nevzdelaný a byť pod vplyvom demagógie ide spolu ruka v ruke... súvisí to spolu priam pekelne... Rozhľadenému človeku ťažšie natlačíš kaleráby do hlavy ako nevzdelanému...
Čo sa týka národnej hrdosti, veď nech sú hrdí, ak si myslia, že majú na čo, nech si hovia vo svojej nedemokracii, ak sa im to páči... ale nech sa nerozpínajú a nezaberajú územia svojich susedov... to je celé

gabrielkaa
26. feb 2023

@naja94 nemyslim si, že to bolo rozhodnutie ruského národa s tou Ukrajinou.

naja94
27. feb 2023

@gabrielkaa
Sama lavírujem medzi tým, či je bežné ruské obyvateľstvo tiež len obeťou alebo aj spoluvinníkom... je to ťažká otázka, ale keď vidím s akou naivnou vďakou a primitivnou hrdosťou ruské matky prijímajú diplomy od štátu za "hrdinskú" smrť svojich synov... ako tam maminky už batoľatá obliekajú do kostýmov vojačikov, keď oslavujú nejaký "hrdinký" štátny sviatok... oni s tým Putinom v tomto spolupracujú, bohužiaľ... a veľká časť z nich súhlasí s tým, aby s chocholmi (Ukrajincami) urobil poriadok...

vevesh
27. feb 2023

@naja94 no pri pohlade na slovensku politiku by som ani nepovedala,ze je lahsie zmanipulovat nevzdelanych🙈 a to druhe nekomentujem, lebo na vojnu s ukrajinou dovody mali a bolo dlhsie jasne na politickej scene, ze zautocia na svoju obranu - je lahsie vzdelanych ludi oklamat ako presvedcit, ze boli oklamani...

kvetinka75
27. feb 2023

ako kde, Rusko je veľká krajina a sú tam veľké rozdiely. Istý čas firma mala zákazky v Rusku a čo mi hovorili kolegovia, tak niekde sa mali lepšie ako u nás a niekde totálny zapadákov. Nemali čo jesť, wc - búdka vonku, žiadny vodovod, veľká chudoba, že taká aká u nás ešte nie je.

kiwi3
27. feb 2023

@vevesh zaútočia na svoju obranu? Čiže je to boj za mier, že? Jj. Panenko skakava

jankalukasova
27. feb 2023

@misinka0611 Miška ideš.... 🙂

kiwi3
27. feb 2023

@naja94 nemá zmysel s niektorými ľuďmi, roky si ich pripravovali, to už sú vyfuknute vajca, emocne aj intelektualne

vevesh
27. feb 2023

@kiwi3 nie, nie je to boj za mier. Rusko JE agresor a o tom nikto svojpravny ani nediskutuje. To, ze mal vazne dovody a preco zautoci, bolo kazdemu cloveku jasne, co sa zaujimal o medzinarodnu politiku dlhsie ako 2 tyzdne pred vojnou...

kiwi3
27. feb 2023

@vevesh sory, ale väčšina normálne zmýšľajúcich ľudí, ktorí sú pacifisti, neverili, že sa to stane, že sa bude vraždiť, znasilnovat, kradnúť. Že putin začne vojnu, ktorá totálne znici aj jeho a jeho národ. Že sa nepoucil, že vojna prináša len skazu pre všetky strany

vevesh
27. feb 2023

@kiwi3 prepac, ale vacsina sveta si to myslela, ze zautoci. Jediny, kto si robil prdel z rusov, bola usa a nato a ti su zodpovedni za vojny v afganistane, iraku, lybii, syrii, ozbrojene konflikty ako izrael vs. palestina, v sudane, irane, obcianska vojna na ukrajine - a to som vymenovala "len" par konfliktov za 20 rokov v euro-azii pre ropu a plyn, ktore maju zachvilu ovela viac obeti ako 2 sv. vojna...