Presťahovanie sa z Bratislavy na Stredné Slovensko: Rady a skúsenosti
Dobrý deň , viem že podobná téma tu už bola omieľana veľa krát. Ale potrebujem poznať aj iný názor. Momentálne s priateľom žijeme v Bratislave. V podnájme. Tento rok sme si stanovili že sa presťahujeme do nejakého väčšieho mesta na strednom sk asi (ZA)aby sme mali peknú prírodu a hory na dosah ktoré veľmi milujeme a trávime tam všetok voľný čas - cestovaním z ba. Z pôvodného plánu o Žiline sme trochu upustili lebo tam nikoho nemáme , ani rodinu ani kamarátov a zacinat zas od 0 sa nám moc nechce. Prišla ponuka od mojej maminy ktorá býva v dedine na Liptove asi 20 km od Ružomberka. Či sa nechceme nasťahovať ku nej do domu. Bolo by to samostatne bývanie s vlastným vchodom , záhradou atď . Kvázi 4 izbový byt . Je to hlavne cenovo výhodna ponuka. ( Žiadna hypo) Plus mamina na blízku ,síce je čerstvo na dôchodku - veľmi dobre vychádzame aj tak sme tam každý druhý víkend. Plus dobuducna by nám pomohla aj s dieťaťom ktoré plánujeme do 4 rokov , keďže sme obaja po škole a nemáme ani 30 rokov. Bola by to pomoc aj pre ňu je sama na dom. Problém je ten že sme obaja samostatni s priateľom už od strednej .spísali sme si aj pre a proti . Momentálne sme na pováženi či ostávať v Bratislave kde sme zabyvani,máme práce a vziať byt na hypo. Momentálne si môžme dovoliť len 2 izbak . Neviem čo potom keď príde dieťa. A platiť hypo 600 eur mesačne na kumbal alebo mať dom v krásnom prostredí v ,,zapadákove,,. Celkovo voľný čas trávime v prírode vonku . V Bratislave sa bojím že sa nám nebude chcieť stale chodiť do Tatier . A na Liptove sa bojím že stále len okolo domu bude treba niečo opravovať. S priateľom máme jasno že chceme byť spolu aj na Marse ,takže v tomto
nemáme konflikt. Oproti Bratislave by sme ušetrili kopec peňazí na hypo( zarábame obaja priemerne na BA). Ale zas mám aj obavu že priateľ tvrdo študoval a ak by sa na Liptove neuplatnil abyvmi to raz alebo sebe nevyčital .
@belllinka Presne toto sa aj ja pýtam, čo majú všetci proti BA. Nám sa tu žije veľmi dobre. A nie kôli obchodným centrám a kávičkám ako si väčšina myslí ale kôli možnostiam. Ja žijem v mestskej časti kde máme za rohom prírodu, cyklotrasu, malý má do školy 2 min , ja síce do práce ďalej ale celý čas po diaľnici, do Rakúska/Maďarska na skok, možnosti výletov, letiská blízko, možnosti práce, vzdelania, kultúrne vyžitie atď. Žijem tu sama so synom (k otvocovi chodí každý druhý víkend) a úplne krásne to zvládam aj bez akejkoľvek pomoci... Bratislava je náš domov ❤
@anka811 máte nejakú špecifickú prácu či išli by ste veľmi dole s príjmom?
Ja som rodená v Ba aj bývam blízko Ba, ale hneď by som išla na Liptov.Nemat hypo je veľké plus, pomoc mamy tiež.Ty si zhodnot či sa vzťahy nenarušia predsa len je iné ísť tam na víkend atď...
Tu kúpiš 2 izbový 600 plus energie plus strava časom dieťa v škôlke stále choré...nebudete sa tak musieť uháňať kvôli hypo je to veľký záväzok s stres.
@veve_ad ahoj. My máme v ZA radový dom so záhradkou, ale nebavila nás taká tá starostlivosť okolo domu. Preto sme v BA mali kritéria - dostatočne veľký byt (pre nás teda 4-izbový), predzáhradka (nie balkón) a minimálne dve vnútorné parkovacie miesta. V tom čase sme poznali hádam všetky novostavby v meste. Mali sme vybrané dva papierové byty - v Boroch a v Slnečniciach, nakoniec, úplne náhodne pri venčení psa našli náš byt a do troch dní sme podpisovali zmluvu. Patríme pod BA Nové Mesto, na pešo to máme s deťmi na pol hodinu do Mestských lesov na Kolibe, bývame v podstate v dolnej časti Koliby. Deti chodia do školy hore na Kolibu, do centra mesta to máme aj napešo… My sme spokojní a za mňa môžem Nové Mesto len odporúčiť. 😉

@anka811 Ahoj, ja som Ružomberčanka bývajúca už 13 rokov v Bratislave. Moji rodičia majú penzión v Liptovskej Osade a aj napriek tomu (mala by som tam ako takú prácu) som po rozvode ostala sama so synom v BA bez pomoci a rodiny. Áno doma/na Liptove by mi naši pomohli, mala by som bývanie zadarmo, hory za domom ale to je tak všetko. Ja som tvrdo makala aby som mala výbornu prácu a syn tu má výborné možnosti. Kúpila som tu byt, ktorý síce budem splácať do dôchodku 🙂 🙂 ale obaja sa realizujeme a sme tu spokojní. Domov/na Liptov sa vrátiť neplánujem. Keď chcem domov/na Liptov to mám za cca 2 hodiny autom, takže keď chcem hory mám ich koľko len chcem, malý je celé leto u našich na prázdninách... Treba zvážiť viacero vecí, tzn. práca, bývanie s mamou - mám s mamou výborný vzťah ale ani v penzióne o 30 izbách kde by sme sa vlastne nikdy ani nemuseli stretnúť by som s ňou nežila pod jednou strechou, súkromie je súkromie...