icon

5 ročný syn píše pospiatky

dacey
7. feb 2012

ahojte žienky... môj syn Dávidko bude mať v máji 5 rokov, od dvoch rokov chodí do škôlky. väčšinou času sa prejavuje ako introvert, puzzle skladá od 9 mesiacov, vie pekne kresliť, má rád logické hry. pred pol rokom som ho začala učiť písať, začali sme jeho menom a odvtedy všetko čo napíše píše pospiatku. je pravák.
nepíše odľava doprava, ale sprava do ľava celé slovo. ak následne prečítam napr. jeho meno, výjde mi z toho DIVAD. čiže z jeho strany je to správne, DAVID.
prosím poraďte mi, ako mám postupovať, aby sa naučil správne písať a ak viete, vysvetlite mi, čo spôsobuje túto, nazvem to, zvláštnosť. na nete som o tom nenašla nič, zatiaľ som s ním nebola nikde, nakoľko všetko ostatné, čo robí, robí správne a jeho výslovnosť a skladanie viet slovne je obdivuhodné. Nechcem maľovať čerta na stenu, ale bojím sa, že niečo nie je v poriadku, hoci mamka vraví /ako každá babka hrdá na svoje vnúčatká/, že istotne je inteligentnejší... ☹ Ďakujem.

Strana
z3
kaja73
7. feb 2012

@sisaha Ono to ale niekedy neovplyvníš. 😉
Moj sa naučil tlacene pismenka ako 2 a pol rocny-stale sa na ne vypytoval- a potom ked sme chodili von a ostatne deti kreslili,on na zem len pisal pismenka-najskor len tak halabala a potom od 3 rokov sam zacal tvorit slova. Neviedla som ho k tomu a ani mu to v skole neublizilo-bol v triede kde pisali takmer vsetky deti už pred nastupom do skoly-ale len tlacenymi,takže pisane pismenka im dali zabrat-tie su zas o inom.
Rozravky si cital od 4 rokov-vzdy pres spanim-to proste nemožes zakazovat.

titkovamiriam
7. feb 2012

@dacey pozri ak by sa ti nieco nezdalo porad sa s psychologickou ale myslim si ze je este skoro nieco take riest 🙂 malovanie ti v dobrom zavidim marek kreslenie a s tým spojene veci neznasa ☹ hoci vie scitavat aj odcitavat do 20 pisemna sa naucil s klavesnice 🙂 a vie ich spajat no nerad pise ☹ je to boj s jeho drzanim ceruziak a pera kedze nema este rozhodnutu stranu ☹

darinkazv
7. feb 2012

@adetka o mne si možno pomyslíš, že som krkavčia mať alebo čo. ale ja presne toto robím. keď začne už riešiť zložitejšie veci, než také základné písmenká a číselká, tak jej poviem, že má ešte dosť času a že to všetko ju budú učiť pani učiteľky v škole. je to moje dieťa, môj názor, že na určité veci má čas. no každá matka má na výchovu dieťaťa svoj názor. a na to má právo, však je to jej dieťa 😉

raza
7. feb 2012

@dacey ahoj. popísalo sa tu toho veľa, no v prvom rade som ti chcela napísať, že mnoho detí píše tak, ako tvoj synček, takže určite nestresuj. Ako ti tu už niekto písal, tak mu to kľudne sem tam pripomeň, ale netlač na neho. Som si istá, že podla toho, čo píšeš, nerobíš absolútnu chybu! viaceré maminy by si možno mali uvedomiť, že je rozdiel dieťa do niečoho tlačiť a oberať o detskosť a je rozdiel dieťa len podporovať, odpovedať mu na otázky a učiť ho hrou, ako to popisuješ ty 😉 . Môj najmladší brat vedel písať na PC a čítať v troch rokoch. Nikto sme ho nenútili! on sa pýtal, aké je to písmenko! on chcel! nevidím dôvod dieťa brzdiť a nepodporovať ho! mimochodom, podla mňa by si mala dať synčeka vyšetriť, popýtaj sa na nejaké dobré poradne v tvojom okolí, je to šikovné dieťatko 😉

xlucia
7. feb 2012

@dacey moj syn mal 5 v novembri a robi presne to iste. ucitelka v skolke povedla ze to nemam riesit, ze kem pojde do skoly, on si to v hlave uprace. a nie je z triedy jediny. moj teta ucitelka povedala to iste. tak som to nechala tak

sisaha
7. feb 2012

@dacey citujem ta: prosím poraďte mi, ako mám postupovať, aby sa naučil správne písať. Moja odpoved bola: nemas ho to ucit vobec. Naucia ho to v skole ucitelky. Ty ho mozes motivovat, ale nie cielene ucit.
Moja dcera od 2 rokov pozna kompletne celu abecedu tlacenych pismen a cisla do 10. To ale neznamena, ze teraz u nej idem rozvíjať písmo, lebo ju písmená zaujímajú... treba podporovat prirodzeny zaujem dietata o vec, ale nesuplovat toho, kto to vystudoval a vie ako ho to ma naucit. A budem sa opakovat: nespravnymi navykmi, ktore ziska dieta tym, ze ho to dopredu niekto ucil, mu bude spôsobovať v škole veľké problémy..

sisaha
7. feb 2012

@kaja73 ale ved ja to nezakazujem, ale nesuhlasim s tym, aby rodic ucil dieta nieco, co ho naucia v skole. Potom sa vela rodicov cuduje, ze dieta na hodinach vyrusuje, je nesustredene a pocuvaju na neho same staznosti.. A to len preto, ze dieta si mysli, ze toto vsetko uz vie a nemusi sa sustredit..A tu zacinaju vsetky neskorsie problemy..

kaja73
7. feb 2012

@sisaha Ale ono nastane problem aj vtedy ak je dieta zvedave,o nieco sa zujima a rodic, len preto, že ved to sa nauci v skole, neuspokoji jeho zvedavost,alebo mu nevytvori podmienky na rozvoj jeho zaujmov.
Dieta sa casom prestane o veci zaujimat ,rezignuje a ja toto povazujem za vacsi problem,ako to ze je dieta v skole popredu.
Ucitel musi ratat s tym, ze v triede moze mat aj sikovne deti a mal by pre na mat nachastane alternativne pristupy a ulohy.
A tiez existuju aj triedy pre nadane deti alebo rozne ine formy experimentalych tried a vyuk.
Je už na rodicovi pre co sa rozhodne.

sisaha
7. feb 2012

@kaja73 ale ano, ja suhlasim s tym, aby dieta bolo motivovane a podporovane v tom, co ho naozaj zaujima, ale ucenie konkrétne písania do toho nepatrí.

sisaha
7. feb 2012

@kaja73 ak ma rodic pocit, ze dieta v niecom naozaj vynika, treba si ho nechat otestovat a pripadne dat dieta do triedy pre mimoriadne nadane deti, alebo moze psycholog odporucit nastup do skoly skor o 1 rok.

zuzana581
7. feb 2012

@dacey ja som zuzana581, to iba pre upresnenie, keď chceš dávať pred to zavináč.
A môj príspevok bol k téme. Učíš ho niečo, na čo má ešte čas!! Možno nemá ešte poriadne vyvinutú lavú hemisféru a preto píše opačne. Stáva sa to aj deťom čo už chodia do školy. Píšu opačne niektoré písmená. Prestaň s učením písania. Uč ho napríklad básničky a písanie nechaj na učitelky. A to ti nepíšem v zlom, tak nemusíš byť namňa podráždená. Bude to lepšie pre tvojho syna. Žiadnu vadu, ani chybu určite nemá. A iste môže byť chlapec výnimočne nadaný, aj môže mať vyššie IQ, ako iné deti v jeho veku, ale to nezistíš tu na fore, daj ho otestovať a ak sa potvrdí, daj ho do školy pre nadané deti, kde ho budú učiť. Ale na to má tiež ešte rok čas, tak mu ten jeho detský čas dopraj 🙂

darinkazv
7. feb 2012

@kaja73 ja napríklad poviem dcérke, keď nájdeme nejaké úlohy pre deti a tam je sčítavanie a odčítavanie, že toto sa učiť nebudeme, že to všetko sa učí v škole. nemyslím si, že stráca záujem. ona to príjme a začne sa ma pýtať niečo iné. neodbijem ju, keď sa opýta, aké to je písmenko, ani keď sa opýtať, aké je to číslo, pozná čísla do 10 a podľa toho sa ma pýta, aké je to číslo, keď je vedľa seba napr. 1 a 2. tak jej odpoviem, že 12. takže už pozná v podstate aj viac, ako do 10. keď príde s papierikom, kde napísala nejaké písmenká, tak jej prečítam, že čo napísala a vysvetlím, že to nie je slovo, že sú to len písmenká vedľa seba. ale tým končím. neučím ju vytvárať slová a taktiež zabrzdím pri tom sčítavaní a odčítavaní. nemám pocit, že by som jej tým ubližovala alebo jej tým tlmila jej záujem. 😉

m.i.r.i
7. feb 2012

@sisaha ja tiez principialne suhlasim neucit take veci deti nasilu a asi vies o com hovoris, ked si od fachu
Ale hadam musis aj ty uz vediet, ze niekedy su tie deti proste prirodzene zvedave, nieco nove ich zaujima a same chcu..a to je aj v pripade dacey. Ved tu sama uvadza, ze maly chcel vsetko vediet sam.
Ja tiez v mojom okoli ani nespominam, ze moj 2 rocny syn uz tiez pozna celu tlacenu abecedu..ked som len tu na MK niekomu napisala, tak presne prisli tieto mamicky, ktorych deti to nevedia, nezaujimaju sa, ze ved aj moj by vedel, keby som ho to drilovala a ze naco ho tym nicim..ale sorry, on sa ako 18-19 mesacny sam zacal vypytovat na pismenka co videl na napisoch na knizkach, na obaloch, vonku na plagatoch..ako zacal rozpravat pekne a davat otazky, tak to bolo len "maminka, co je toto" a tak som mu povedala, ze to je A ako auto..napriklad a tak sa vypytoval dalej, obzeral spztky na autach a tak..teraz ovlada vsetky, nevie este vsetky znacky aut napriklad, to nepokladal za take dolezite, ale hned obzera SPZtku a tam pismena a cisla..a to som na jeho otazky mala odpovedat ze toto pre teba este nie je? Alebo si nieco vymysliet, ci poslat ho inym smerom, ze chod sa hrat s legom ked ho to nebavi? A preto si myslim, ze aj dacey ma sikovneho syna, mozno tak ako pisala anjelicek, bolo by diskutabilne kto je u nas na Slovensku nadpriemerny a kto nie, mozno je len sikovny v jednej oblasti, dalej ako ine deti..a ked ho bavi pisat, tak je na nej, aby ho to spravne naucila..nie mu to zakazovala..
A tiez, vacsina odbornikov sa aj tak zhoduje, ze mame deti stimulovat vzdy niecim co je nad ich schopnosti...ze je dobre davat 2 rocnemu dietatku hracky trebars na urovni 3 rocneho...a podobne..a vobec to nie je zatazovanie..maju mozocky ako spongie, ktore nasavaju mnozstvo informacii a pre nich je vsetko hra...teda nik im neberie detstvo ak ich zaujimaju veci, ktore mozno nie su priemerne vhodne pre ich vek..ja som za to podporovat deti ako vo vedomostiach tak v zrucnostiach ako len mozme, urcite im tie mozocky nezatazime ak ich do toho nik nenuti..

kaja73
7. feb 2012

@sisaha K tomu tolko , že napr v skolke kam maly chodil mali v predskolskej priprave zavedene pisanky a normalne tam od 2 polroka pisla pismenka-dovtedy len vlnovky atd.
Nie kazde dieta dostavalo taketo ulohy,ale tie ktore na to mali zaplnili aj 2 pisanky za ten pol rok.
Nikdy ucitelka dieta nenutila pisat-mohlo si vybrat ci bude robit ciarocky,vlnovky,alebo neskor pismenka.
niektore deti si dokonca same pytali ulohu na doma.
Co sa tyka moho syna nikdy som nemala pocit, ze by mu dako ubližilo ,ze toho dost vie,ze vie pisat a citat davno pred skolou.
Dnes je v sekunde na gymply,takmer vobec sa neuci a ma ciste jednotky.
Nikdy snim neboli problem ani so spravanim-ked mal svoje hotove-mohol si bud citat svoje knizky,alebo dostal ulohy navyse.

darinkazv
7. feb 2012

@m.i.r.i je rozdiel odpovedať dieťaťu a neodbiť ho a rozdiel cielene ho niečomu učiť. lebo aj také mamičky existujú. mne to príde na smiech, keď to niekto robí. ja som mala takých mamičiek v okolí dosť, keď sme sa rozprávali, čo moje dieťa v tom a v tom veku ovláda, tak dobre že sa na päte nezvrtla a išla to domov dieťa drilovať 😀 takže jasné, že treba rozlišovať mamičku od mamičky 😉

nela82
7. feb 2012

@dacey tvoje dieta ma pravo sa mylit 😅 😅 Tym,ze nie je skolak..a nema este ani 5 rokov..vsetko chce svoj cas.Pises,ze si ho zacala ucit pisat...a kvoli comu?Ved ma na to este cas 😉

sympa1
7. feb 2012

@dacey nič to neznamena...dcerka tiez v skolke pisala zrkadlovo...aj cislice...a nikto z toho vedu nerobil..ani na zapise..a teraz ako uhladne krasne pise..ako prvacka 🙂 vsetko sa to casom napravi

dacey
autor
8. feb 2012

ďakujem Vám žienky za Vaše príspevky, v podstate som dostala odpoveď na moju otázku a ak som aj na niečo reagovala prehnane, bolo to len preto, lebo ma odrádzate od výučby. rozprávali sme sa o tom so sestrou /myslím, že na koni má nick stresmenka/ a sama povedala, že mám ísť s dávidom na testy, každému sa vidí, že ho zaujímajú veci, ktoré ostatné deti nie. snáď Vám potom napíšem, ako sme dopadli. 🙂 🙂
@nela82, učím ho to, lebo to sám chce. 🙂

dacey
autor
8. feb 2012

@titkovamiriam my sme tiež bojovali s rukami, svokra ho večne opravovala a prekladala mu pero, hoci je pedagóg, no výslovne som ju upozornila, že si to neprajem. sama som do 5 rokov písala a kreslila raz tak, raz tak.

jolinka
8. feb 2012

@dacey nepochopila som presne, co znamena u syna pisat odzadu... pise pismena v opacnom poradiedi...teda ADAM napise ako MADA? alebo pise obratene jednotlive pismena teda B napise s bruskom dolava namiesto doprava?

moja dcera okolo 6 rokov mala oboje, je to s velkou pravdepodobnostou este nezrelou CNS, i dieta s nadpriemernym intelektom moze byt nezrele. Do nastupu do skoly to zmizlo, teraz je prvacka a vsimla som si ze na nastenke v skole sa este vela prvakov takto podpisuje ..bud odzadu cele meno , alebo niektore pismena obratene.

zaanaa
28. jan 2022

@dacey Dobrý deň, aj moja presne 5 ročná teraz takto píše, pozerám že starší príspevok ako to dopadlo so synčekom nemal problémy naučil sa v škole ? Ďakujem vopred za odpoved 🙏

3petka
28. jan 2022

@dacey moj syn je na tom rovnako. Síce už teraz poväčšine píše správne ale kde tu mu ešte ubehne. A písmenka si tiež napíše obrátene. On aj orientáciu mal opačnú, mi dr povedala, že je ako keby preučený ľavák i keď sme do toho nikdy nevstupovali, akú ruku používa...

zaanaa
28. jan 2022

@3petka moja je práveže ľaváčka a napise Ninka takto: aknin a na druhej strany riadku správa doľava, tak to pripisujem tomu že má len 5 rokov a je ľaváčka, ale tak mám trochu obavu či to nevadí či nebude v škole popletena, písať ju zatiaľ neucim, sama chcela vedieť ako sa píše jej meno a keď napíšem a píše podľa mna napise dobre ale keď sama z hlavy tak takto naopak :( tak to asi chce teda len čas ešte je mala …

3petka
28. jan 2022

@zaanaa majú čas oni sa to naučia. Mojmu pomáha že keď si čítame ukazujem prstom odkial začínam čítať. Alebo teraz máme logopédiu tak tiež podľa obrázkov odkiaľ sa začína. Ale napr v školke mi vraveli že má problém určiť posledny a prvy a pod. Pýtala som sa na postup. Tak že má pred sebou pár predmetov a má to určiť. A on teda ide z inej strany ako by učitelky chceli ale v podstate má pravdu lebo ak má pár predmetov v rade tak prvý je aj z prava a aj z ľava. A podobne.

zaanaa
28. jan 2022

@3petka aha áno oni ešte tak podľa takeho svojho sveta a jasne má pravdu aj tak ;) Snáď keď pôjdu do školy sa to upraví ja si myslím, tak veľa stastia prajem

Strana
z3