6,5 ročný synček všetko všetkým rozdáva a necháva sa biť
Milé maminky, prosím Vás poradte mi. Ja už neviem, čo mám robiť. Máme 2 deti takmer 7 ročného chlapčeka a 15 mes. dcérku. Od malička som si dala predsavzatie s manželom, že syna nebudeme učiť biť, ale teraz niesom celkom presvedčená, či som urobila správne. Napriek tomu, že máme vela vecí a deťom aj nám doprajeme naozaj všetko, čo si zaumienime, náš syn to asi nechápe, pretože teraz letia tie blejdre a on ich má doma 10, je ochotný 6 z nich darovať kamarátom v školke, ktorý ich akože nemajú, alebo povedia, že nemajú, náš Marek im proste rozdá zadarmo. Ano je dobré si pomáhať, ale ak to ide na úkor neho tak neviem, neviem, potom doma plače a čaká, že mu kúpime dalšie. Dokonca som to riešila tak, že si posledné 4 kupoval za svoje vreckové, aby si to viac vážil, ale ked prišielk domov v piatok a zas namiesto troch mal jedného, už som zúrila. Povedali mu, že sa s ním nebudú chlapci hrať, ked im ich nedá. dobre, to to je hračka za 4,50 eur, ale pred 2 mesiacmi sme mali podobnú situáciu s bioniclami, kde ich máme, alebo mali sme doma zbierku 21 ks a pri uporatovaní som zahadne zistila, že už ich je iba 15... On sa nám potom priznal, že ich daroval kamarátom v školke, no tak to je trochu vela, lebo jeden stál okolo 11 eur. Niežeby sme boli milionári, ale kupovali sme to synovi a nie deckám v školke...
A dalšia vec, nikdy sme ho neučili biť sa, ani vracať. Teraz s tým máme problém, pretože ak s niečím nesúhlasí s kamarátmi zo školky, tí ho rovno aj pred nami kopú a bijú, a to aj pred našimi očami!!! Jasné, že zakročíme a hnevám sa, ale čo mám robiť. Teraz mu darmo vravíme, tak mu chod vrátiť, aj ty ho kopni alebo kúsni, ale darmo. Povie nám, že to sa niesmie. Bojím sa, od septembra ide do školy, a bojíme sa šikanovania, čo máme robiť? Ako ho naučiť brániť sa, aj za cenu, že príde o tých "zlých" kamarátov, ktorých nie a nie sa vzdať? Dakujem mamičkám za odpoved...evka.
@evulkara ťažko povedať či kupovanie si kamarátov, či začínajúca sa šikana .. daj mi tú hračku, inak sa nebudeme kamarátiť .. ak sa v okolí objaví dieťa, ktoré si nejako získa ostatné, tak zrazu to dieťa bude vodca a ak sa tvoj syn nepodvolí, tak sa s ním nebude kamarátiť nik .. ja som také mala cez pubertu, nevidela som dôvod po škole vysedávať v bare, hoc iba na kofole, mne to bolo cudzie a je mi to aj doteraz, chodím iba s tým s kým chcem, nie so skupinou 20tich ľudí a niektorí mi to nevedia odpustiť .. volajú ma tam a nakoniec o mňa ani nezakopnú, ale ked nepríde, tak ma krásne roznosia, že kazím partiu .. pche .. teraz to prešlo do levelu, že ničím partiu zo strednej, kedže sme vo veku, kedy sa hromadia svadby a rozlúčky so slobodou .. prispieť na zaplatenie striptéra ok, ale platiť za pipikovské slamky? za tortu v tvare ..?
ale späť k téme .. je synček blíženec? to sú veľmi spoločenskí ľudia a potrebujú mať okolo seba ľudí, neuspokoja s 2-3 dobrými kamarátmi, chcú byť obľúbení u každého .. pohovor s rodičmi, či im nie je divné, že ich dieťa dostalo do daru 11€ hračku a nech ju vrátia, no synovi by som ju nedávala, nech sa naučí, že čo rozdá, to nedostane, ani mu už nebude kúpené .. alebo doslova byť zlá, vziať mu z vreckového sumu za tú hračku, nech vidí následky .. fakt to treba riešiť, u nás doma sme to u brata nepodchytili a dopadlo to tak, že aj ked mu rodičia kúpia sveter, lebo potrebuje, ale o pár mesiacov ho nemá, pretože niekto ten sveter potrebuje viac ako on .. ako pekné, že myslí aj na iných, ale .. tu nepomohlo ani to, že rodičia mu už nedávajú nič, brat chodí na brigády a dostalo sa to už aj k rozdávaniu peňazí .. tak si teda poviem, no aspoň z toho niekomu kúpi jedlo, než by to sám prepil v krčme
On si celé 4 roky čo chdí do školky stále bral nejaké hračku, bud auto, bud macíka, alebo knižku... a tie veci si aj nosil domov, ale tie hračky, ktoré teraz akože hýbu svetom, tie sa nám domov nevracajú. Stále mu hovorím, že nech si zoberie trebars aj tri, ale tri musí domov vrátiť, a ked prídem poobede, tak ma jedného a ked sa spýtam, kde sú iné, tak povie len neviem, asi mi niekto zobral, dokonca mi prisahal, že si ich nechal v skrinke a potom tam už neboli, jasné, že to riešim aj s učitelkami, oni sa zasmejú, ved sú to len deti, do ich sporov sa netreba miešať a že oni to nevediA pri 10 deťoch ustrážiť, že kto čo má...
@evulkara - nenosit hracky do skolky a hotovo. U nas je to zakazane, len v dni "dones a ukaz" si kazdy moze doniest oblubenu hracku ci vec.... Robi to zavist, zavist robi neplechu, hlavne ked nosi do skolky fakt moderne hracky. Tvoj syn svoji sposobom tym, ze tie hracky nosi, ukazuje, ostatne deti, co ich nemaju - provokuje. Potom rychlo prijde take - nedas mi jednu, ved mas tri? Proste uz ziadne hracky zo sebou a mate problem vyrieseny.
@lili_mia nie, práveže syn je znamenie Váhy, je to chlapec takpovediac z vlastnostami, povahou aj výzorom ako dievča, ja nič ja muzikant. a ja s manželom sme vodnári, ja som tá zlá, tvrdohlavá, panovačná... a noj muž kludný, optimista a dá sa dobre ovplivniť, tak neviem, či nieje aj po ňom. A inak, tiež som povedala, že mu už nekúpim, ked si rozdá, ale príde muž, ktorý chodí domov každý deň len večer a donesie mu dalších troch...a hádka je samozrejme na svete...
ved aj ja už rozmýšlam nad tým, či si už takéto, poviem malé deti ,vedia závidieť. jasné, že ked má jeden, má aj druhý, ale závisť? to nechápem.
@lili_mia chceš počuť presne čo mi povie, ked nanho večer kričím, že Marek zasa nedoniesol domov to čo si zobral? " Klud Evi, ved sú to len deti, zajtra chod a kúp mi nového. Marek mamina pojde zajtra s tebou do obchodu a kúpi druhého dobre? tak už neplač. Evi čo z toho robíš vedu." No a nemaj nervy...
inak v nasej skolke je zakazane nosit hracky presne toto ucky vraveli ze potom sa deti iba hadaju
Co su to blejdre?
@evulkara fuha, tak to je potom o inom. To by som sa porozpravala najprv s chlapom 😀 . On ma nejaky svoj napad, preco to vas syn robi? Pripada mu to ok, ze rozdava hracky, ktore vy kupujete? A pripada mu to ok, ze syn potom place kvoli darovanym hrackam? Ved sam ich daroval, tak preco vlastne place?!
blader 😀 ku nam to nedorazilo moderne hracky
ja tiez netusim, co to je, ale to je v celku jedno 😅
@boska79 tu máš videá na lego bionicle, ten bledr neviem ako sa správne píše, ale je to podobné
@evulkara ste na tom tak dobre, že šup sem 11€, šup tam 11€? nejdem riešiť, že akú to má hodnotu, neváži si že niečo má atd.? alebo muž má taký postoj, chce, tak mu dám, je to iba hračka
aké mal muž detstvo? či to nebude tým, že on mal povedzme iba tri hračky, vianoce boli slabé, narodeniny maximálne nejaký koláč, čokoláda a tak teraz chce deťom dopriať
blejder, to sú také naťahovacie akoby loptičky, ktoré púšťaš na zem za šnúrku, oni sa krútia a narážajú jeden do druhého..hrajú to viacerí, pointa je v tom, kto prví porazí alebo odstaví ostatných...
@evalkura - Isteze vie 6 rocne dieta zavidiet, co je na tom nepredstavitelne? Ved aj moj 2 rocny syn zavidi sestre cokolvek, co ma v rukach ona a nema aj on. Do skoly proste nic neberte a problem, cirkus, stres, vsetko poriesene. Malemu rano povedz - neberieme - stratis, zabudnes, vezmu ti.
tak tu je prvopciatocny problem v otcovi asi to chce rozhovor s oteckom
@evulkara ja som si teraz precitala aj inu tvoju temu zalozenu ohladne tvojho syna.tam riesis,ze syn je mozno ´´iny´´ .ma ine zaujmy ako by mal chlapec mat.tam vysvetlujes sposob jeho vychovy.a tam je mozno niekde ten problem co mas so svojim synom.ten v tejto teme,aj ten v tej druhej.to,ze syn maine zaujmy ako su typicky ´´muzske ´´ este nic neznamena.ale mozno prave svojim spravanim nezapada do kolektivu deti. a tam je asi ten problem.
tvoj syn ma pravdepodobne problem so svojou akceptaciou v skolke od inych deti,mozno ma ine zaujmy hrania sa ako ini chlapci co sa s nimi chce kamaratit a hrat.moze ich o sikanu alebo neschopnost sa v kolektive presadit inak,ako kupovanim si ich pozornosti.na to by si mala ucitelky upozornit.nie ci mu hracky miznu.ale ako sa javi v kolektive deti.a tak tie ucitelky zistia,co sa vlastne s tymi hrackami deje.a preco sa nieco deje.
v tvojom pripade ani nejde tak o hracky.tie su podla mna len dosledok niecoho,co nie je v poriadku. ak by islo len o hracky,tak mu jednoducho do skolky hracky nedaj aon by to mal uz chapat .mozno tvoj syn ma iny mentalny vek ako ten skutocny.to je tiez mozne.ak tvoj syn tv takom veku nechape,ze tie hracky maju urcitu hodnotu a nie je mozne caste darovanie,tak je este na svoj vek mentalne nezrely.a tak k nemu musis aj pristupovat.
to,aby sa presadzoval nasilim je zle vychovne smerovanie.
na tvojom mieste by som hladala priciny chovania syna.a to aj za pomoci uciteliek.ak by nechceli spolupracovat,mala by si sa obratit na klinickeho psychologa.
Inak niektoré maminy ma asi nepochopili, dávať hračky bola akože jedna téma a bitie druhá... Dnes ma syn tiež vytočil, boli sme vonku a rozbehol sa ku hojdačke, začal sa hojdať a prišiel asi 4 ročný chlapec, že sa chce hojdať. Tak ho pustil, potom prišiel za mnou a sedel na lavičke smutný, lebo sa chcel hojdať. Alebo jeden chlapec sa oblial džúsom, vonku zima ako ... a moj malý si vyzliekol tričko a dal chlapcovi, nech sa prezlečie, hoci on sám sa trkotal zubami, ved ten chlapec tam mal mamu, tak som zakročila a poprosila chlapca, nech nám vráti tričko. Ale toto sú také veci, ved nemôžem za neho rozhodovať stále, aj ked poviem pravdu, robí dobré veci... On akoby nemal vlastný názor, a pritom doma sa vie s nami hádať aj do krvi. Tiež si včera kreslil na chodník kriedami, kde som videla, že ho jeden chlapec sotil na kolená, nechtiac a rozdupol mu 3 kriedy a on mu povie, že prepáč, že som ich nedal dalej, skoro si si na nich ublížil, vobec ho netrápili kriedy ani rozthnuté tepláky na kolenách!!! Tak potom má neskutočne emočné cítenie, ktoré mi začína liesť na nervy...
@anjelicek26 v tomto jej môžme radiť koľko chceme, ale ked pôjdu na výlet či k starkým, tak ani vtedy si nemôže vziať hračku? a ked aj vtedy podaruje? či ked synátora do škôlky bude brať otec? ten ho neskontroluje, on mu dopraje, prípadne cestou domov kúpi ďalšie tri
@evulkara hmm, skúsila by som muža ignorovať, proste nech mu nasľubuje, to predsa povedal tato, nie ty a s mužom o tom nehovor, že mu nič nekúpiš, zbytočne ti pretečú nervy .. nech synátor plače, ak mu vezmú, nech si tato vraví, že mu mama na ďalší deň kúpi, nekúpiš a basta!! ak kúpi tato, tak na ďalší deň zober a schovaj, že si ich dala iným deťom a ani mužovi nehovor, kde si ich dala .. je to na tebe, do akej miery to necháš zájsť a že sa pohádaš s mužom
nasla som.. no unas zatial nieje toto... akurat yoyo
@alice107 Takto psychologa, aj psychiatra už máme za sebou, neviem čím to je, ale povedal mi, že Marek je nadpriemerne inteligentný a inak asi o 20 cm vyšší ako jeho rovesníci, on má takmer 140 cm, naozaj je medzi nimi ako obor, tak prečo sa dá? Vraj je to kludná povaha, až príliž a nepotrtebuje sa naťahovať s inými deckami, radšej im vyhovie a maslí si svoje, neznášas konflikty, nechce sa hádať, nechce ani súperiť. Mne sa zdá že nechce mať ani vlastný názor...len aby bol pokoj.rozprávať sa a diskutovať bude doma s nami dospelými, ale s detmi nie. Radšej sa od skupinky detí čo sa šálejú a hrajú, ukryje do svojej ulity a začne si bud kresliť, počítať vlastné príklady do 20 alebo listovať knižky... Učitelky hovoria, že je to nekonfliktný typ, uplný pohodák, že jeho nič nerozhádže, že je mimoriadne šikovný a nadaný, ale samozrejme ma trápi že nebehá s chlapcami, ale s púpavou...
@evulkara a preco ste sli k psychiatrovi?to zvycajne byva doporucene pediatrom,ak vidi nejake prejavy spravania sa na zaklade klinickeho nalezu.alebo ste isli z vlastneho popudu?co vravel na tie jeho zaujmy?
ak psychiater vsak posudil,ze syn je v uplnom poriadku tak sa musis zmierit s jeho geneticky a mentalne danym smerovanim.len sa mi nezdali tie synove odpovede tebe,ze nevie kde su tie hracky.potom dalsie vysvetlenie ze dal,inak by sa s nim nehrali.v jeho veku a pri jeho zistenej vyspelosti by taketo odpovede patrili skor dietatu okolo 3 rokov.nejako mi to nedava zmysel.
mna len prekvapuje, že niekomu doma pribudne hračka a nenamaha sa ju vratiť 😕 , to by som ja mojmu nikdy nedovolila

@evulkara Prečo mu dovolíte brať do škôlky hračky? Aj u nás si tak deti berú a mne sa to teda vôbec nepáči a nevidím v tom žiadny zmysel. Veď v každej škôlke sú predsa hračky.