6,5 ročný synček všetko všetkým rozdáva a necháva sa biť
Milé maminky, prosím Vás poradte mi. Ja už neviem, čo mám robiť. Máme 2 deti takmer 7 ročného chlapčeka a 15 mes. dcérku. Od malička som si dala predsavzatie s manželom, že syna nebudeme učiť biť, ale teraz niesom celkom presvedčená, či som urobila správne. Napriek tomu, že máme vela vecí a deťom aj nám doprajeme naozaj všetko, čo si zaumienime, náš syn to asi nechápe, pretože teraz letia tie blejdre a on ich má doma 10, je ochotný 6 z nich darovať kamarátom v školke, ktorý ich akože nemajú, alebo povedia, že nemajú, náš Marek im proste rozdá zadarmo. Ano je dobré si pomáhať, ale ak to ide na úkor neho tak neviem, neviem, potom doma plače a čaká, že mu kúpime dalšie. Dokonca som to riešila tak, že si posledné 4 kupoval za svoje vreckové, aby si to viac vážil, ale ked prišielk domov v piatok a zas namiesto troch mal jedného, už som zúrila. Povedali mu, že sa s ním nebudú chlapci hrať, ked im ich nedá. dobre, to to je hračka za 4,50 eur, ale pred 2 mesiacmi sme mali podobnú situáciu s bioniclami, kde ich máme, alebo mali sme doma zbierku 21 ks a pri uporatovaní som zahadne zistila, že už ich je iba 15... On sa nám potom priznal, že ich daroval kamarátom v školke, no tak to je trochu vela, lebo jeden stál okolo 11 eur. Niežeby sme boli milionári, ale kupovali sme to synovi a nie deckám v školke...
A dalšia vec, nikdy sme ho neučili biť sa, ani vracať. Teraz s tým máme problém, pretože ak s niečím nesúhlasí s kamarátmi zo školky, tí ho rovno aj pred nami kopú a bijú, a to aj pred našimi očami!!! Jasné, že zakročíme a hnevám sa, ale čo mám robiť. Teraz mu darmo vravíme, tak mu chod vrátiť, aj ty ho kopni alebo kúsni, ale darmo. Povie nám, že to sa niesmie. Bojím sa, od septembra ide do školy, a bojíme sa šikanovania, čo máme robiť? Ako ho naučiť brániť sa, aj za cenu, že príde o tých "zlých" kamarátov, ktorých nie a nie sa vzdať? Dakujem mamičkám za odpoved...evka.
skoro 7r- dieťa by už malo pochopiť,že hračky stoja peniaze,ktoré rodičia musia zarobiť a teda nie sú zdarma a na rozdávanie /mám takého syna,preto viem o čom píšem/,náš čo ráno vezme do školky to popoludní aj berie domov,na to dohliadam,hračky požičiava a aj má požičané od chlapcov,ale len v školke na čas pohrania sa...myslím,že by si ho mala naučiť trocha viac sa s problemom obracať na dospelých,na učiteľku,na vás rodičov, ak ho chlapci strašia,že sa s ním nebudú hrať ak nedá hračku,tak by to mal povedať učiteľke a spolu s ňou a chlapcami to tam riešiť....
@evulkara Fuuuuu, to nie je prijemne... Tazko uz mu vysvetlovat, ked uz ma svoj vek a rozum, ale treba neustale a navyse je potrebne aby sa do toho zapojil aj otec dietata. Ako vidim, ze jeho ani netrapi co je dost zle a na vsetko si sama. Bohuzial deti uz vedia v tomto veku zavidiet. Ale nerozumiem tomu, ze to tie mamicky "obdarovanych" deti neriesia...Keby maly doniesol zo skolky nejaku hracku, tak by sme sa ho spytali odkial ma. Aj ked dostane nejake lizatko alebo podobne...
Moj maly je tiez v znameni Vah, sice nemame penazi navyse, ale malemu doprajeme vela a zaroven ho ucime... Napr. ked naschval pokazil nejaku hracku, tak sme mu povedali, ze mu uz nekupime a druhu si kupi z vlastneho. Zabralo to... Zacal si viac vazit hracky.
Prve mesiace nosil do skolky jednu hracku - macika alebo opicu. Stalo sa iba raz, ze si "zabudol" v herni svoju hracku, ale inak vzdy bola v jeho skrini. Potom uz prestal nosit plysaky do skolky, ale zacal nosit male auticka, ale to sme mu uz iba dovolili do auta, nie do skolky inak by tam "stratil, alebo mu niektore dieta nevedomky zobralo" a on vzdy nechaval potom v aute. V skolke maju aj tak dost hraciek s ktorym sa vie pohrat, tak naco este brat vlastne.
My sme ho ucili tak, ze moze kamaratom nachvilu pozicat ale musi to aj potom vratit. Taktiez aj ked on nieco chce na chvilu pozicat od kamarata, tak musi aj vratit. Tazko nieco pozicia (ale nie vsetko) a hned krici, ze potom mi vrat. Po chvilke uz hlada... Ponukne cukriky, cokoladu (hlavne ked ma dost), ale aby poziciaval aj oblecenie, to uz vobec...
Co sa tyka bitia a sebaobrany, to este neviem povedat...ani u nasho este neviem ako reaguje... Tiez je taky, ze nevracia udery, vie ze sa bit (u neho bachat) nesmie... Som zvedava ako bude riesit tieto veci... 😖
Ahoj nečítala som všetko, ale problém nevidím v malom, ale v dospelých. Ako to, že si to nevšimla učiteľka, že ho bijú, alebo neberú v kolektíve-resp. vypytujú od neho hračky. A rodičom tých detí nieje divné, že ich deti majú nové hračky? Náš Riško mal v škôlke "ctiteľku" z malej triedy, od ktorej dostával "darčeky" v podobe drobností z kinderiek a pod. Porozprávala som sa s jej ockom a aj my sme jej niečo darovali.
Rodičia tých detí by si to mali všimnúť a zavolať, či Vám to nevadí alebo sa revanšovať.
Tento problém by som riešila s učiteľkou a s rodičmi dotyčných, prípadne možno aj zmenila škôlku.
@evulkara Nečítala som všetky príspevky, ale ma napadlo - skús mu pustiť Bambuľku - časť Rozprávkový kufrík - tam je to tak krásne vysvetlené... Vlastne sa tam hovorí, že na hračky treba aby rodičia zarobili, potom sa s nimi môže hrať, možno aj toto zaberie. Vysvetli mu, že požičať to hej, ale darovať to nie... a do škôlky mu vlastné hračky nedávaj, myslím že ich je tam dosť 😉 😉 😉 😉
A tie hračky čo zmizli by som si pýtala od rodičov tých tzv. kamarátov čo ho bijú...
@evulkara V našej MŠ nedovoľujeme deťom hračky dávať,rozdávať.Iba požičať a aj to iba v škôlke.Ak je taký deň,že iné nerobíme iba riešime hračky z domu idú všetky do skrinky,alebo zákaz ich nosiť.Čo sa týka bitiek medzi deťmi sama ako mama som učila a viedla svojho syna k tomu,že biť sa nesmie.Čiže ani vrátiť,keď jeho niekto udrel.Veru som to dávno oľutovala.Je to možno kruto povedané,ale dieťa sa musí vedieť brániť a vrátiť to.V opačnom prípade si ozaj budú na neho takým spôsobom dovoľovať.Samozrejme musí vedieť hranice a aj to,že to vlastne toho druhého bolí.A kamarátov si nájde a vyberie povahovo rovnakých ako je on.
ak by boli rodicia tych ''darovanych'' deti boli co k comu,tak nie je problem s vratenim hraciek povodnemu majitelovi.som predsa rodic,ktory ma prehlad co patri mojmu dietatu a co nie....ak nahodou zbadam v taske cudziu hracku,tak na druhy den sa pytam v skolke ci to patri niekomu inemu,alebo ci to zobral zo skolky....vzdy vypatram majitela a nastastie moj syn si svoje hracky strazi ako oko v hlave...nie je rozmaznany a velmi rad pozicia aj v skolke...ak ma nieco spakovane z domu,ale velmi prisne kontrolujem,ze hracka,ktora rano opustila dom sa po prichode domov musi objavit v jeho taske 🙂 dovolim mu brat si oblubenu hracku z domu,lebo podla pani ucitelky sa ani moc nehra s hrackami co su v skolke.
@evulkara ahoj, písala si, že syn je dosť inteligentný, vyspelejší ako ostné deti, skôr sa baví s dospelými...mne z toho všetkého vychádza, že jemu je to fakt jedno, že daruje hračku...(nevidí koľko stála...je to pre neho len hračka...)...a smutný je preto, lebo vie, že TY jeho mama sa budeš hnevať a rozčuľovať...a okrem toho - ocko mu to dovolí a ako si písala, tiež tomu neprikladá význam...asi manžel patrí k ľuďom, ktorí v detsve žili striedmo a svojim deťom chcú teraz dať všetko...alebo mali všetko... a tak nemá vypestovaný vzťah k "hmotným statkom"😉 ...ja by som to teraz neriešila...do škôlky by som mu hračky už nedávala...a možno ešte jeden "dospelácky" pohovor so synčekom na tému "darovanie vecí" a uzvri túto kapitolu...a jedna rada pre teba...odosobni sa a správaj sa ako jeho OCKO...(som zvedavá, čo na to ocko bude hovoriť😉...niečo v štýle oznamu..."kúpim malému ďalšieho super blader-a, lebo zasa všetky rozdal..."...ALE...s tými rodičmi jeho spolužiakov by som reč hodila (len ja som taká "hubatá"...tak neviem, či sa na to odhodláš, takto s odstupom času...)
btw...ja mávam niekedy tiež tento problém...môj muž je presne ten typ, ktorý berie veci, že sú to skrátka LEN veci...a hračky tiež...peniaze daruje pravidelne🙂
PS:...viem, že ťa to trápi a máš obavy, že keď nebude mať syn ostré lakte, ako sa v tomto svete uplatní...ale on si určite nájde lepší spôsob-napr."vykecá sa z toho"....vyzerá, že je rozumný...treba len pokračovať vo výchove, ale samozrejme vždy mu všetko vysvetliť...😉
@evulkara, keď si písala o tom synovom správaní, tak akoby som čítala o svojej dcére. už je síce prváčka, ale má podobné chovanie, nerozdáva síce drahé hračky, to už pochopila, ale také malé drobnosti, ale ide o to rozdávanie, stále má potrebu dakomu dačo dávať, či už nálepky, malé figúrky a pod. No a najnovší jej výmysel je každému kresliť nejaké obrázky a písať "knižky" s obrázkom a dákym príbehom. Tomu sa venuje skoro stále, celé poobedia sa zavre do izby a vyrába to a to pre toho a toho.. A keď sa jej pýtame, či aj oni jej niečo vyrobili, tak nie, ale ona to pre nich chce lebo ich chce potešiť, a pod. To, či si to tie deti vôbec vážia a ako to berú, to neviem, vraví že sa im to páčilo. Mne to ale pripadá, také choré, vtieravé. Aspoň že to už robí aj pre viacerých, lebo doteraz to robila len pre jednu kamošku, druháčku našu susedu, ktorá ju podľa mňa berie len ako zadné dvierka, keď nemá svoju partiu, tak jej je dobrá aj ona. je schopná celý deň jej vyrábať nejaké postavičky, vystrihovať, kresliť a pod. a táto kamoška zatiaľ ide s partiou iných detí von, a ani ju len nenapadne zavolať ju s nimi. Len sa jej potom vychvaľuje, kde boli a ako bolo dobre, čo robili a to platí aj ked ide dakde s rodičmi. Ked chceme ísť dakde my, tak dcéra keď uvidí von túto kamošku tak sa s nami bude do krvi hádať, že ona nikde nejde, že bude radšej s ňou. je ako také poslušné psíča, urobila by pre nu všetko, čo opačne samozrejme neplatí. Takisto pred deťmi je ako teliatko, keď jej dakto dačo povie, tak sa len oduje, často príde zo školy s plačom, lebo jej povedali to a to.. a nič im nepovie. Ale pred nami, to už je iné kafe, nám papuľuje, akoby mala najmenej 13. Tiež je dosť šikovná, o hodne viac vyspelá od rovesníkov, vysoká a statnejšej postavy. Pohybovo moc zdatná nie je, skôr také nemehielko, tak si to vynahradzuje hlavne tým kreslením, čo mi už ale vadí, lebo by som chcela nech sa viac hýbe, voláme ju von, ale ju to nebaví... kým nemá zo sebou tú svoju kamošku.
ešte máme okrem nej dve mladšie dcéry, tak je dosť problém sa jej naplno venovať akoby si priala, ale už má podľa mna vek, na to aby sa vedela sama zabaviť, len nie dokola robiť to isté..
@danatalu jaj, tak toto si presne trafila, náš malý je tiež schopný sa pohádať, ked vidí von tú svoju "partiu kamarátov". Aj ked neviem prečo, priťahujú ho také indiviuá, a pritom sú tie deti úplne odlišné od mojho, ked je Náš marek sám vonku, vtedy príde aj ten posledny, ale akonáhle je ich vonku viac, zrazu ich náš prestane zaujímať, berú ho len ako prvok, ked nič lepšie nieje po ruke, ako sa povie, ale potom total ignorácia, a vtedy prichádza na rad to darčekovanie, príp. už aj zmrzka, a prílišné kopírovanie. Proitom sú to deti, ktoré ja vobec nemusím, ale on ich doslova "miluje"...
Tak ti dakujem za názor, hned mi je lepšie...evka.
@evulkara, no presne, oni sú si fakt podobní, to by sa k sebe normálne hodili. Presne ako píšeš je to aj u nás, kamoší sa s úplne odlišnými povahami. Ale je pravda, že rada diriguje, no najmä nás a starých rodičov, to je jedno, kto sa nechá (aj keď už to väčšinou každému vadí), tak aj tie deti by rada organizovala, ale tiež jej to vždy nevyjde. Napr. keď ju už teda príde volať kamoška von, a kedže ona je najradšej zavretá dnu, už ju vtiahne dnu, rozdá jej barbiny, že sa idú hrať tak a tak, alebo jej dá pastelky, nech si kreslia. No a to decko to po chvíli prestane baviť,ona to ani nevníma, tak potom už ju ja musím postrkovať, že nech teda idú von, alebo im dačo vymyslím, lebo som rada že je rada ona, a už aj všeličo dovolím aj čo by som inak nedovolila, a v tom asi tiež robím chybu. No a najlepšie je aj to kupovanie si ich sladkosťami, už hneď otvára skrinku, ani sa ma samozrejme neopýta, (a mne je blbé ju pred nimi napomínať, aj keď niekedy jej poviem že už mala sladké a už stačilo) a už ich núka všetkým čo nájde. Tu ale neviem, či si ich kupuje, alebo je to spôsob ako sa nenápadne dostať k sladkému, pretože to ponúkané decko niekedy ani moc nechce, ale nechá sa prehovoriť. No som zvedavá, ako to bude pokračovať.. pridaj aj ty nejaké "pikošky" o synátorovi, či nájdeme ešte nejaké spoločné znaky. 😵
@anjelicek26
@traktor
predbehli ste ma 😵 práve som chcela napísať,že mi chýba reakcia rodičov "obdarovaného" dieťaťa 😉 - mňa ako mamu by zaujímalo odkiaľ má tú hračku a musel by ju vrátiť,pretože to stojí kopu peňazí 😉

No..pytala som sa syna, vie co to je..na moju prekvapenu otazku preco to nechcel este, ze to je kravina... Az sa mi nechce verit...