icon

7-ročný nechce chodiť von

26. mar 2023

Mám syna 7 ročného, ktorý nechce chodiť von a mňa to trápi, lebo mňa nebaví sedieť doma. Vždy keď ideme von, chytí doslova paniku, plač, presviedča ma, aby sme išli len na chvíľku. Doslova chce ísť len v blízkosti domova, aby sa mohol vrátiť domov čo najskôr. Keď ideme ďalej, autom, chytá ho ďalšia panika a dokáže hodinu drankat, že chce ísť domov, opakuje to dokola a nechce ani normálne kráčať, len stojíme na mieste a dohadujeme sa. V reštaurácii tak isto neobsedí, ak aj sedí, metá rukami, čo vzduchu ako pomateny. Ja som už z neho v koncoch a netuším čo mám s ním robit. Chcela by som aby viedol aktívnejsi život. Mám ísť k psychologicke alebo čo mám robiť? 😢

autor
27. mar 2023

@simona20201309 a čo si myslíš, že žijeme v jaskyni? Všetky tieto aktivity mu boli ukázané, nikdy ho to nebavilo, vždy to bola pre neho nuda, resp.mu stačí pol hodina na kolobežke. A čo sa týka pohybovej aktivity, súvisí to s diagnózou že nemá takú dobrú motoriku.

autor
27. mar 2023

@dagmarovita no neviem s tým mozgom, práveže ho vyhodili zo škôlky aj kvôli tomu, že mysleli si, že je autista, génius a že sa zaujíma o veci čo by sa zaujímať nemal a veľa toho vedel už vtedy. Ani v škole nemá problém s učením.

simona20201309
27. mar 2023

Ak takto fungujete dlhšie, čo predpokladám, že áno, tak jasne ze ho nič iné nebaví. Keď je závislý, v hlave nemá nič iné len počítačové hry a závislé dieta nebaví nič, len byť čím skôr doma a hrať.
Aj autisticke deti trávia radi čas von. Nehovorím, určite to môže byť aj diagnózou, ale obzvlášť pri diagnóze sú počítačové hry ešte väčšou hrozbou. To je úplne jedno, akú má diagnózu, ale naozaj vyplniť voľný čas dieťaťu počítačovými hrami,.....
Veď keby si ty ako dospelá mala svoj obľúbený seriál, tiež by ta jazda na kolobezke nebavila, ale snažila by si sa čím skôr dostať domov a dopozerať ho, nie?

autor
27. mar 2023

@simona20201309 no ja teraz riešim odchod od bývalého, nepáči sa mi takýto spôsob žitia. A nedá sa mi bojovať v jednom byte s tým, aj hrami, aj a ex. Chcem ho do svojej starostlivosti, s tým, že otec si ho môže vyrábať možno na 2 hodiny denne na hry, aj tak s ním nič iné nerobí. Po novom budeme bývať vedľa seba v paneláku, tak ja rozmýšľam, že či by to tak šlo, že by ho zobral zo školy, pohrali by sa a potom by už bol syn so mnou.

dagmarovita
27. mar 2023

Nepochopí, ze mu skodí ked ho ťahá hrat hry? Ze mu to skodí?

simona20201309
27. mar 2023

Tak potom diagnóza je hlavne tvoj ex. Ak správne tomu rozumiem, ešte stále spolu bývate?
Ak sa odstahujete, syn rýchlo pochopia, že hry sa hrajú len u otca. Toto pravdepodobne nezmeníš. Bohužiaľ. Ak je raz debil, neurobíš s tým nič.
Ak momentálne riešite synovi diagnózu, určite psychologicke spomeň aj tie PC hry a problém s exom.
A stále skúšaj syna dostať von, hoc len na tu pol hodinu ale nevzdávaj sa. A hoc len oko domu, keď sa v blízkosti cíti istejšie. Nemusíte chodiť ďaleko hlavne nech je von.
Možno by som skúsila ho nejak namotivovat, stiahnuť mu nejaké outdoorove aplikácie. Aj keď najlepšie by bolo bez mobilu, ale ak by toto mohlo pomôcť, tak aspoň to skúsiť.

autor
27. mar 2023

@simona20201309 áno chcem to už riešiť, spolu s bytom, ten už sa rieši a kupuje a následne aj starostlivosť idem riešiť

andreatytler
27. mar 2023

Ako ho mohli vyhodit zo skolky len preto ze si mysleli ze je autista? Ostala si s nim doma az kym nesiel do skoly?

autor
27. mar 2023

@andreatytler úplne normálne ho vyhodili, vraj robí zle deťom a už aj bolo. To bola súkromná škôlka. Potom sme našli inu škôlku.

panelacikova
27. mar 2023

tvoj syn nie je žiadny génius ani autista, tvoj syn je závislák. čo sa týka tvojho nápadu, aby si ho otec brával na 2 hodiny zo školy, aby sa "zahral" a teda v preklade opäť gemblil, tak urobíš najväčšiu chybu v živote. docieliš, že chlapec bude chcieť tráviť u otca čas a doma bude trucovať/vzdorovať, lebo doma mu to zakážeš. tvoj bývalý bude "otec roka" a ty tá hnusoba, ktorá mu nedovolí to, čo tatko.
na tvojom mieste by som požiadala o striedavú starostlivosť, aby pán otecko pochopil, že mu musí aj uvariť alebo zabezpečiť jesť, pobaliť do školy, učiť sa s ním, ísť na rodičko, ísť k lekárovi apod. nielen sa hrať. otec musí mať aj povinnosti, inak dosiahneš to, že syn uňho nikdy nič neurobí (napríklad do školy) a ty sa zblázniš, lebo doma bude vzdorovať...

andreatytler
27. mar 2023

Aha, rozumiem s tou skolkou.
Preco tu hru nevypnes, ked mu ju muz zapne a zacnu hrat? Preco dovolis aby hrali spolu?
Ako mozu lekari pracovat na diagnoze ked syn zije v tak nezdravom prostedi. Ako vedie do akej miery je jeho spravanie sposobene hrou, alebo diagnozou?

rohypnol1
27. mar 2023

@panelacikova do bodky suhlasim. Autorka - nehladaj diagnozu, toto ste zo svojho syna spravili a (ne)vychovali vy. Zacala by som okamzite. Bude to tazke, syn bude zurit, rebelovat, neznasat vas. Jeho caka realna odvykacka, bude mu chybat dopamin z hier. Nepochybujem, ze ho lubite, no vyrazne ste mu obmedzili normalne detstvo. Este je cas, no ak v tomto trende bude pokracovat, caka ta zurivy a nezvladnutelny pubertak….

autor
27. mar 2023

@rohypnol1 nevybudovali sme to len my, naozaj uz od jedného a pol roka som si vsimala, že je iný ako iné deti. A v 2 rokoch 8 mesiacoch aj v škôlke to potvrdili, že je iný. Pochodil 4 škôlky, teraz je na základke a vsade je s ním "problém".

andreatytler
27. mar 2023

Ako dlho hra tieto hry?

autor
27. mar 2023

@andreatytler v podstate iba 1 rok hra Minecraft. Predtým hrával tiež hry na tablete zombies vs.plants, ale zďaleka nie celý deň. Medzitým ho bavili pokémon karty, predtým lego Super Mário.

andreatytler
27. mar 2023

Tie pokémon karty, lego Super Mário su digitalne hry, alebo klasicke karty a lego?

Co TV? Pozeral TV pred tym ako hral hry? Kolko hodin denne. Od akeho veku?

barbora19911
27. mar 2023

Kriste pane som matka a ja budem určovať že koľko bude moja dieťa na Xboxe !!!! Moja malá ma 2 roky a nevie čo je to telefón ani tablet ..moja kolegyňa z práca má 4 deti čaka 5 ..a sú vo veku 5.8.10.13 a predstáv si že doma nemajú počítač tablet Xbox !!!! Majú len notebook a to len v tedy keď im treba robiť veci do školy ...a ani si na ten tablet Xbox nespomenú !!! Majú veľa aktivít s mamkou veľa sa hrajú chodia do prírody ...dieťa vychovávas len ty ;)

autor
27. mar 2023

@barbora19911 kebyže mám 5 deti, tiež ich nechám nech sa hrajú spolu. Ani môj dvojročný nemal telefón a tablet 😀

andreatytler
27. mar 2023

Nechapem co tym chces povedat? ze tym ze sa syn nemal s kym hrat musela si ho nechat zacat hrat hry na pocitaci?
Stale neodpovedas na moje otazky odkedy sa hra hry na pocitaci a odkedy pozera TV.

dagmarovita
27. mar 2023

@barbora19911 len co by si robila, keby Ti do výchovy vstupuje manzel tymto sposobom ako autorke? Ze kuja do pc, notebooku a volá aj syna, zapaja ho do hier? A netespektoval by tvoj nesuhlas?

panelacikova
27. mar 2023

@andreatytler neodpovedá, lebo si je vedomá toho, čo napáchali na synovi

zuzinka888
27. mar 2023

@panelacikova presne. Lepsie by som jej to nenapisala. Uz som jej chcela napisat zopar vulgarizmov.

autor
27. mar 2023

@andreatytler tvoje otázky mi prišli útočné. Predstav si mal reálne lego, nevidela som ešte lego na Pc, ale nevadi. Mal všetky série a Lega zo super Mário sérii, bolo toho tak veľa, že to staval mesiace...
A kariet pokémon ma tiež veľmi veľa, ma bohatého otca.

panelacikova
27. mar 2023

no... autorka, takto ti poviem: kombinácia bohatý otec, ktorý robí to, čo si syn zažiada, je hotová katastrofa. je mi ťa úprimne ľúto, lebo čo rok, to budeš mať so synom ťažšie.

simca06022011
27. mar 2023

No... ja to vidim na psychologa, sama, so synom a nakoniec aj s oteckom. Syna musite proste vychovavat spolu. Moze mat diagnozu ano, moze byt aj iba uzkostlivy, a o to viac ak sa mu roky vyhovuje (ale napr. ked to tak vezmes ma 7, trva to cca 3 roky? bol kovid, sedelo sa doma, mohol nejake spravy videt, alebo nieco a zafixovalo sa mu to vhlave.. a boji sa, uzkost napr. z inych ludi, ako vela z nas prekonavalo ked sme mali ist mimo dom po dlhsej dobe, fakt som tazko c hodila bola som rada ked som par tyzdnov zavrela dvere na dome za sebou a lebo na firme a bola som sama v kancelarii, a to som dospela) ale skor mu to tak vyhovuje a ja by som jeho hru dlho nehrala. Nema 3 roky.

Je dolezite aby otcovi tretia strana povedala, ze penaize a rozmaznavanie nerobia synovi dobre. Prave mu skodi. A vyhovovanie malemu, tiez nie ak nie je dovod na to. Naozaj sa porad so psychologom. Nebude syn robit to co mu nie je pohodlne, pohodlne = sediet za pc a hrat sa. Ma 7 rokov, na PC hry je proste maly. TO je fakt. A nie to aby ich hral uz viac rokov.

Keby nebolo tych pc hier a problemov doma, tak by som bola za diagnozu, ale takto... podla mna nie. A 2 hodiny na pocitaci je vela.

Ked ste tolko pochodili skolok, ste v skole, chodite k psychologovi s nim (neviem ci sa niekde pisalo v diskusii)?

autor
27. mar 2023

@simca06022011 ano chodíme k psychológovi, aj neurológovi a vlastne k dvom psychológom.

simca06022011
27. mar 2023

a nepovedal / nepovedali, ze pre taketo dieta 2 hodiny za pc su vela? a na tieto cirkusy co povedali, ktore robi okolo chodenia von?

simca06022011
27. mar 2023

@dagmarovita vies co by som robila, vypla by som to (ja viem ze mna si sa nepytala, ale musim napisat :DD neda mi to). A hned na zaciatku, maleho chytila pod pazuchu a isiel by von, kam dieta patri. To by som robila. Zo skolky na ihrisko, tak ako som to aj robila vzdy a vecer domov do sprchy a spat. Ma 7 a kopu problemov. Otecko by sa mohol pokrajat na kococky a hodit o zem, moje dieta by v tomto nekazil v ziadnom pripade. CO je to za otca co sa hra minecraft apodobne kraviny? aj ked len s dietatom? ved na to prichadzaju deti postupne v skole a hraju spolu.. u nas myslim, ze nejaki tretiaci boli ked zacali to hrat deti viac...

prasiatko30
27. mar 2023

Uff byt tebou tak hladam aktivitu ktora by ho zaujala a odtiahla od pc - ja neviem - kedze je taky individualista preco ho neskusis dat na nejaky sport - plavanie, atletika, tenis, lezenie na stene. Alebo mozno hudba - neskusila si ho prihlasit na nejaky hudobny instrument? Taketo introvert deti nadchynaju aj taketo cinnosti kde robia nieco ale same nie v kolektive - alwbo teda aspon na zaciaku - tenis/plavanie mozes platit sukromneho instruktora, ktory sa mu bude venovat. Klavir je tiez prudko individualisticky instrument a lahko sa zvladaju zaklady - ze vidi pokrok dost rychlo. Tvojim riesenim nie je nechat ho hrat kazdy den 2hodiny pc hry - teda je to urcite lahsie ale do buducnosti neviem neviem

autor
27. mar 2023

@prasiatko30 tak tieto individuálne aktivity vhodné pre introverta, mám v pláne. Potreboval by športovú aktivitu, ale individuálnu s trénerom. Ja na to nebudem mať teraz peniaze, keďže riešim bývanie, minula som všetko na to. A otec mu síce "všetko kúpi", ale na krúžky dávať peniaze nechce. Preto chcem riešiť aj striedavku a výživné, aby som mala na krúžky a iné aktivity, ktoré jeho otec nepodporuje. Chcela som ho dať na kurz bojového umenia, aby si budoval sebadôveru, sebavedomie, povedal že by som syna učila agresivite...