7-ročný nechce chodiť von
Mám syna 7 ročného, ktorý nechce chodiť von a mňa to trápi, lebo mňa nebaví sedieť doma. Vždy keď ideme von, chytí doslova paniku, plač, presviedča ma, aby sme išli len na chvíľku. Doslova chce ísť len v blízkosti domova, aby sa mohol vrátiť domov čo najskôr. Keď ideme ďalej, autom, chytá ho ďalšia panika a dokáže hodinu drankat, že chce ísť domov, opakuje to dokola a nechce ani normálne kráčať, len stojíme na mieste a dohadujeme sa. V reštaurácii tak isto neobsedí, ak aj sedí, metá rukami, čo vzduchu ako pomateny. Ja som už z neho v koncoch a netuším čo mám s ním robit. Chcela by som aby viedol aktívnejsi život. Mám ísť k psychologicke alebo čo mám robiť? 😢
Ja len z pocutia viem ze Pokemon aj Super Mario su pocitacove hry, tak preto som sa pytala ci su tie karty a lego virtualne alebo skutocne.
A ano som nahnevana na teba ze dovolis aby tvoje dieta takto trpelo. Mozno sa snazis ale nic o tej snahe nepises. Preco tu hru nevypnes ked ju muz zacne hrat. Ak ju zapne, znovu vypni. Aj keby som to musela urobit 100x za sebou, tak to urobim. To ze je to jeho otec, neznamena ze ty nemozes proti tomu nieco urobit. Ak hraju ked nie si doma, vyhodila by som to do kosa. Nikomu na svete by som nedovolila aby mi takto nicil dieta.
Co na tieto hry vravia odbornici? Vedia o tom? Ved to ti oni museli hned v uvode povedat ze to musis zastavit. Nerozumiem, k tomuto problemu sa stavias akoby to bolo nieco uplne nove, ale nie je mozne aby ste navstivili 2 psychologov a nevedela o tom ze mate doma pravdepodobne obrovsky gamlersky problem.
Preco sa chces rozist s muzom tak ze budete byvat vedla seba a syn bude k nemu chodit na nikolko hodin denne hrat hry? To ake je riesenie? Ak otec odmieta skoncit s tymito hrami, rozvediem sa a nedovolim aby ho mal v starostlivosti.
@simca06022011 ja keď som chcela zobrať syna von, tak na mňa útočil, že to nie je venovanie sa dieťaťu, že chcem ho len vyhodiť von, aby som sa mu nemusela venovat. Jeho predstava bola, ako venovanie sa dieťaťu, keďže zaostával v reči, že mám na neho celý deň len rozprávať, doma zavretá v byte, mechanicky ho učiť 🤦🏻♀️ opakovať ako papagája.
@andreatytler nemám takú odvahu im to vypnúť, keďže by si to zapli znova 🤷🏻♀️ a ja nie som taká, dominantná, aby som to dokázala. Ideálne je pre mňa sa odsťahovať a zaviesť iné pravidlá aspoň u mňa. Ja nie som striktne proti hraniu hier týchto, ja len chcem aby robil aj niečo iné, aspoň tretinu času. Keby ho aspoň raz týždenne zobral von, no v jeho prípade by bolo raz za 10 rokov, bohužiaľ.
tak vies, to je tvoj problem, ze nechas na seba utocit co sa takehoto niecoho tyka a nechas sa s tym ovplyvnit. Bojis sa. Mne keby to znvou zapli, vypnem znovu, vypnem aj poitky, zapnu znovu, xbox nenajdu... nikto ho uz nenajde. Cize v podstate ano, je to ziskany tento jeho stav. On je teraz velky, uz si bude dovolovat cim dalej tym viac a skusat, puberta za rohom o par rokov, otec ho ma na svojej strane, lebo mu dava to co chlapcek chce a potrebuje, a ty si navyse, ved ste sa rozisli. Duplom ti bude robit prieky a bueds to mat naozaj tazke... Cize treb intenzivne sa venovat tomu, aby ste boli od seba prec, neviem preco musite zit v jednej bytovke, budes to mat denno denne, syna nedostanes z tade a vacsieho uz vobec nie. Bude u otca a ty si budes doma dupkat. ked je otec domased, nikam nechodi, syn to opakuje. Ziadny sudca a ani policajt nebude tahat syna od otca denno denne, ked je to o dvere dalej od matky a deita tam chce byt. Teda ja si to myslim. RObi cirkus ked s nim niekam mas ist, verklikuje svoje... nemas autoritu ziadnu doma. V rodine na to nic nehovori nikto? Nemate babky, dedkov, tetky, co to vidia?
Inak je smutne, ze mas s dietatom problem od skolky, podozrenie este pred 3rokom si ty sama mala, ale k lekarovi si isla teraz. Treba to riesit so vsetkymi. A s otcom urcite. Intenzivne riesit tych psychologov, kludne aj pre seba ako sa k tomu mas doma postavit...
"Ziadny sudca a ani policajt nebude tahat syna od otca denno denne, ked je to o dvere dalej od matky a deita tam chce byt. " toto si myslim, neviem, mozno ano. Zase nech ta nestrasim... v kazdom pripade budes spreukazovat co s nim otec robi/neorbi, ako sa stara o jeho rozvoj atd... So striedavkou by som nesuhlasila v ziadnom pripade a ani kadzodennou navstevou ak maju to travit hrou na PC.
@simca06022011 no uvidím ako dopadneme, ale bojím sa aj ja, že o syna prídem.
autorka - je pekné, že ty sa snažíš, ale kým otec dieťaťa nemieni pochopiť, že pre syna je toľké hranie hier na škodu, tak to budeš mať fakt ťažké. ťažko poradiť, čo s tým ďalej. obávam sa po tvojich posledných príspevkoch, že ak ho bude mať otec na striedavke, celý tento čas sa neodtrhnú od hier :( a niečo ako sociálny dohľad pri ich činnostiach neexistuje. no bohužiaľ, budeš to mať ťažké. on prakticky nechce synovi dobre, on bojuje proti tebe. spočiatku som písala o striedavke, ale obávam sa, žeby to dopadlo pre syna ešte horšie. možno by som bojovala o to, aby ho mal otec čo najmenej s odôvodnením, čo s ním robí, prípadne ešte pred týmito úkonmi navštívte toho psychológa, vysvetli psychológovi situáciu, nech dá aj on nejaký posudok... čím menej bude s takým pakom, ktorý vyslovene obhajuje hry, tým lepšie pre syna. ale neviem, či uspeješ :(možno až časom, keď sa dieťaťu výrazne zhorší prospech, ale to už bude taký dodžubaný, že to už neposkladá žiaden psychológ. no budeš to mať ťažké, pokiaľ sa pánko nespamätá :(
Aj s pomocou psychologov podla mna by si mohla poukzat na to, ze sice syn je s otcom rad, pri pocitaci, lebo iinde ho nepozna, ale neprospieva mu to po ziadnej stranke. AK uvedies dovod napr. ze sa rozchadzate aj to, ze vidis roky , ze nema zmysel s otcom to riesit, lebo nema zaujem o dobro syna (chodenie von, sport, zaujmy.. a robi z neho dieta zavisle na pocitacoch a hrach, nesocializovane), neazujima sa o jeho stav, aby mu bolo lepsie, aby sa socializoval viac, robil viac veci... tak nevidim dovod preco by on mal dostat syna do vylucnej starostlivosti. Preco? CO takemu mu otec okrem hrania sa hier dava? Nebudu pozerat na otca, ale na potreby syna. Len nemozes byt ziadna ustrachana, bat sa ho. CO take ma ? okrem penazi? velke ego? kopu mudrosti o tom, ze dieta nema ist von a mas na neho papagajovat cely den? :D to nech povie psychologovi tieto postupy otecko🙂
Pri odporuceni striedavky by som sa oyptala, ze ako si to predstavuju napr. potom v praktickom zivote, ci tam bue syn za PC cele dni, a v tvojom case bude zase fungovat na aktivitach, alebo ako?
@panelacikova mozno sa panko nespamata, ked bude mat doma pubertaka neovladatelneho, tak otec hodi vinu na nu zase, ze syna nevychovavala. Nepojde na riadnu strednu? tiez mamina vina.. atd.. aj takyto trulovia su.
Podla mna by ti psycholog uz dnes dal na papiery ze to ako syn travi cas hrami sa pravdepodobne velmi negativne podpisalo na jeho zdravi. Neverim ze jeden psycholog by toto nenapisal. S tym kludne mozes is na sud a zakazat stretavanie s otcom.
Jasne ze hry nemozes uplne eliminovat ale treba to mat pod kontrolou a kym bude syn v kontakte so synom, nikdy to nebude pod kontrolou.
Ty musis najst odvahu im to vypnut. Si zodpovedna za zdravie svojho syna. Za to musis bojovat. Chod za psychologom a porad sa ako byt odvaznejsou. Chod sa zapisat na bojove umenie aby sa ti zlepsilo sebavedomie. Myslis ze by ta muz zbil, ked mu to skusis vypnut?
ja mam 8 a 9 rocneho.... odkedy som im zakupila nintendo taha ich to viac ako chodenie von.... preto to maju obmedzene ..... keby som im dovolila cely den na nintende tak sa z domu nepohnu.... to je taka choroba dnesnej doby... pocitacove hry...
@andreatytler nezbil by ma, ale vynadal mi, že sme v jeho byte a nemám sa tam ničoho chytať, lebo on plati a všetko je jeho. To mi povedal aj dnes, keď som si chcela vykurit o 1°C viac. Celý zimu sme tu mrzli, lebo on začal šetriť kde sa dá a hlavne na energiach. Pritom peňazí ma veľa...
@dzina007 aj kedysi to bolo, neboj. Mojmu byvalemu mama nosila kabel od pc do prace (kupil tajne druhy), ja som to mala uplne zakazane, hrala som tajne ked nebol nik doma... len my sme nemali taketo pc, mobily atd.. internet na linke, ked niekto hral na sieti so susedom, nikot sa hodiny nedovolal :D vzdy nas rodicia krotili, hlavne teda chalanov. Aj s otcom som warcraft a laru craft hravala.. raz za cas... keby nas nechali tak aj v kus eby sme hrali... ale nenechali
tak chce ta dostat z domu... co sa cudujes? zakuri si, ked sa odstahujes
No tak to mas tazke. Ak tam fakt nemas ziadne prava, len chod prec a to cim skor, ale nie tak ze do vedlajsieho bytu. Hladaj inde a nedovol po odchode aby sa syn s nim stretaval. Bojuj za to. Uplne ti ho znici.
Ak je muz bohaty, budes mat pekne pridavky. Len tak z pocutia tu na fore viem ze ak je striedava starostlivost, nemas ziadne pridavky od otc. Ale tu sa fakt nevyznam a nechcem ti vraviet blbosti. Chod za pravnikom nech ti povie ake mas moznosti. Ries to prosim conajskor. Este mas cas to zmenit.
@simca06022011 Ale ze este aj dieta necha mrznut. Je to uplny magor.
@andreatytler tak pri xboxe im nie je zima :DD a vies, teplota je relativna vec... mne moj aktivny "setric" povie nech si dam sveter :DD a ja si vtedy vyzujem aj ponozky a zakurim si v krbe.. este to tak aby mi rozkazoval.. ide o pristup aj.
@andreatytler to mám aj v pláne, len či na toho právnika budem mať 😔 ja som teraz minula všetky peniaze plus úver na 2i byt 😔 ani vlastne prerobiť ho nemám momentálne za co. Doslova utekám, ako z filmu, Prežiť.
Dobre konas. Utekaj.
Aj tu na konikovi su pravnici, skus sa tam opytat.
A k tomu psychologovi idete aj s muzom alebo iba ty? Lebo ak iba ty tak potrebujes zobrat aj muza aby pocul co mu sposobuje a ake dolezite je aby prestal s tym hranim. Ak muz odmieta ist, nech ti psycholog napise nieco co mozes ukazat muzovi. Vsetko pravdivo povedz psychologovi ako a kolko spolu hraju a ako nemas moznost to stopnut a ze potrebujes pomoc. Urcite ti poradia.
@andreatytler no k psychológovi sme išli len na prvé sedenie, a teraz už dieťa samé ide do ordinácie, keďže sa snažia určiť tu diagnózu. Je to nejaká forma autistického spektra, nie tak veľmi vážna, ale isté percento áno.
A vedia o tom ze hra cele dni na pocitaci?
@andreatytler v škole vedia, psychologicka asi nevie.
No nie som odbornik a je mozne ze ten psycholog na to hravo pride po par otazkach ktore dietatu polozi, ale ja by som im to urcite povedala. To je velmi dolezite, aby si vedeli urobit komplet obraz o jeho spravani.
A preco to psychologicka nevie? vsetko by som si napisala na papier, aby si nezabudla... ake mate problemy, aky ma syn a odkedy rezim... kludne priebezne si to pis ako ta to bude "napadat". Ale nevynechavaj veci, preotze takto je to na nic po moc, ked ona nevie, ze u vas je problem s tym, ze syn chce byt doma .. a preco? aby sa hral... je to dolezite, aj preto, ze mu mozu prisudit diagnozu ktoru nema realne... a hlavne, lekarka si potom vytriedi co potrebuje/nepotrebuje vediet, nieco sa dozvie od maleho... ale nech vies, ze si dala dostatok informacii... Napr. mojej sestre diagnostikovali na zakalde maminych domnienok, vymyslov a zatajovani schizofreniu v 13-14? rokoch a s pravdou to nemalo nic, nakoniec na to prisli az doslova v Kremnici a rodicia si nedali povedat aj tak... drzali sa svojho, poucenia lekarov z tade nebrali do uvahy ani potom :D ale to je zase ina tema.
@simca06022011 otec ma k psycholicke nepustil, lebo ja vraj neviem dostatočne popísať jeho problém, takže neviem čo tam povedal, ale pochybujem, že sa s tým chválil. Otec je presvedčený, že syn je po ňom a jemu sa ako malému nechcelo chodiť von. On má traumu z toho, že ho matka vyháňala stále von a on sa tam nudil. Chcel sedieť doma.
Pre boha. Je sanca ze dieta ziadnu diagnozu nema. Otec mu sposobil vsetky tieto problemy. A teraz otec hlada za vsetkym diagnozu. Ved to je priserne.
Zena, okamzite konaj. Volaj tomu psychologovi, chod tam osobne. Aj keby ta mal muz za to prizabit, tak to musis urobit.
aha, cize aj tu sa spravas prepac ako putka.. nehnevaj sa... ako ta nepusti otec ku psychologicke s vlastnym dietatom? daku by som mu drbla medzi dverami, ze skoncim u toho psychologa ja.. a ne to deita... neblazni zena.
Tvoje dieta ma problem, kvoli chlapovi a ty cakas povolenie od neho.. aby si sla s dietatom von, k lekarovi, vypla mu hru...
Volaj na socialku. Povedz im co muz robi, nech ti s tym pomozu. Hned.
Podľa tohoto co tu niektoré píšu sú závislé asi všetky deti od 7 do 12 rokov.Vsetci rodicia vravia ze treba obmedziť a mam 9 ročného chlapca a hry hrajú takmer všetci z jeho triedy ,hlavne cez zimu keď pocasie na nič a nieje žiadny sneh .Áno my ako deti sme sa hrávali vonku ale bol sneh aspoň,každú zimu .Teraz ho vezmem von každý deň aspoň na prechádzku a nevidíme žiadne deti vonku z jeho rovesníkov,iba maličké deti s rodičmi.
Bohužiaľ je taka doba aká je a nie vždy je len počítač zlý, treba to regulovať a vymyslat aktivity .Môj syn volal kamoša von ,môj prišiel s loptou a kamoš s mobilom a pozeral do toho ,že jeho nebaví kopať si loptu .Tak to môžu sedieť aj doma alebo si idem sním zakopat ja alebo muž.

@simca06022011 zatiaľ sme sa k tomuto nedostali riešiť, boli sme tam ešte len raz.