7-ročný nechce chodiť von
Mám syna 7 ročného, ktorý nechce chodiť von a mňa to trápi, lebo mňa nebaví sedieť doma. Vždy keď ideme von, chytí doslova paniku, plač, presviedča ma, aby sme išli len na chvíľku. Doslova chce ísť len v blízkosti domova, aby sa mohol vrátiť domov čo najskôr. Keď ideme ďalej, autom, chytá ho ďalšia panika a dokáže hodinu drankat, že chce ísť domov, opakuje to dokola a nechce ani normálne kráčať, len stojíme na mieste a dohadujeme sa. V reštaurácii tak isto neobsedí, ak aj sedí, metá rukami, čo vzduchu ako pomateny. Ja som už z neho v koncoch a netuším čo mám s ním robit. Chcela by som aby viedol aktívnejsi život. Mám ísť k psychologicke alebo čo mám robiť? 😢
@andreatytler no ja ho ťahám koľko sa dá od toho .Ide von normálne niekedy sa pýta aj sam ,len nemáme tu také deti v jeho veku tak to je trosku problém.
@andreatytler nie, otec si isto diagnózu nevymyslel, dieťa bolo iné od malička.
@kristinkakvetinka mne nevadí že tie hry hra, dobre sa pri tom baví, a hra to aj s otcom, veľa sa o Tom rozprávajú a plánujú a aj keď nehrajú tak mu syn hovorí, čo plánuje postaviť vymyslieť aku stratégiu a tak. Ale vadí mi, že on vôbec nechce ísť von, ale priznávam, že je to naša chyba, otec ho nevezme nikdy nikam, tak musím ja, aj keď nemám podporu zo žiadnej strany, čo uz. Nakoniec možno syn bude aj rad.
@andreatytler ono je to skôr také drankanie, že nie chcem zostať doma, daj mi voľno, pritom ho beriem von väčšinou len cez víkend keď je viac času. V lete alebo teraz už chcem chodiť aj v týždni. Len taká klasická prechádzka, to je nuda pre takého chalana, občas sa to dá, ale nie je to nič moc.
Môj von chce ísť ale nemá skym ,myslím z deti .Spolužiaci sú ďalej a nemáme tu také deti, so mnou ho to baví tak hodinu ale ide rad zase to je pravda .Celkovo je veľmi málo deti vonku ,niekedy obehneme všetky ihriska a nikde nikoho .A doma ja neviem ako vymyslieť aktivity na dlho ,tiež je to všetko na chvíľu. Teším sa na jar lebo vytiahneme bicykle aspoň.
@kristinkakvetinka áno mám rovnaký problém, syn má také trápenie, že nemá žiadneho kamaráta. V škole majú iba 5 chlapcov a on nejako nezapadol. 😔 Veľmi ho trapi, že nemá kamarata a myslí si, že je s ním niečo v neporiadku. Keď si v škole vymieňajú kartičky pokémon, tak väčšinou ho deti len oklamu, že jeho kartičky si zoberú, ale žiadnu mu za to nedajú. Alebo zoberie 10 kariet a donesie 2, občas aj vymenené. Potom mu už otec dával do školy karty, nie na výmenu, ale len preto aby ich rozdal. Nejde o karty, ale tak o princíp. Ale tak možno je to jeho chyba, nie je taký otukany v kolektívoch, nevie sa brániť, ako reagovať, mať "rešpekt".
No to hlavne dávajte pozor aby nebol sikanovany ,dnes je to už na dennom poriadku ze takéto slabšie nepriebojne deti si to potom v kolektíve odnesú.Bohuzial asi sa to nejak nedá ovplyvniť ako sa správa v skole a v kolektíve. Niektoré deti majú takú povahu .No zase keď si vie vydobit u teba, mal by mať silu aj v tom kolektíve a ukázať hranice.
@kristinkakvetinka učiteľka povedala že buď je odháňaný alebo tolerovaný.
@kristinkakvetinka nechce ist von lebo nema s kym , je dobry nezmysel. On sa nechce ani prejjst s matkou, ani nic... Nema byt s kym, lebo proste nikam nechodi. Nikoho nepozna. Ale to nie je dovod na to, aby nechcel chodit von, mal problem ist niekam autom z domu, robil dramy pritom a neobsedel v klude ani v restauracii napriklad... Deti ho neberu, lebo maju svoje skupinky a ked on je mimo.. deti si kupuje len kartickami, rozdava, lebo vtedy sa citi, ze je "uznavany". To je bezna vec pri "bohatych" detoch bez kamaratov ozajsnych, ze proste okolite deti len vyuziju co ponuka... a hlavne ak si to on da, ved otcovi nevadi, ze to rozda, musi si vediet aj vazit svoje veci viac (moze si, neviem, mozno naozaj sa na neho vrhnu a on mi to len tak da :D)
@simca06022011 neviem teda ,nikdy som nemala takýto problém s deťmi .Naše deti sú obľúbené v kolektíve, nekonfliktne také neutrálne by som povedala aj co počujem od vyučujúcich .Ale je dnes veľa problémov v triedach, deti vedia byť veľmi zle k sebe veľakrát. Preto sa treba veľa s nimi doma rozprávať a vysvetľovať im co a ako ,samozrejme ísť príkladom.
@kristinkakvetinka deti treba od mala socializovat, ked je dieta socializovane, vie co ma robit. Vzdy boli deti dobre aj zle aj protivne aj mile. Vzdy sa chalani bili cez prestavky, dievcata vymyslali... Aj na to sa musia deti pripravit
@simca06022011 to není o socializacii ale o tom ako si nastavi dieta hranice v kolektíve ci mu budú skákať po hlave alebo nie .Mňa tiež socializovali ale som viac menej introvert, nevyhladavam spoločnosť nechýba mi to .Vela dospelych ľudí aj v práci sú socializovany a nechajú si skákať po hlave a majú aj po 50 .To je taka povaha alebo ti ľudia chcú za každú cenu vyzerať dobre a byť obľúbený ale to nejde a nikdy nebude človek sympaticky každému koho stretne .Aj deti v triede sa nebavia každý s každým, ale majú nejakú tú svoju partiu s ktorými sa bavia viac .
Tu nejde o to že veľa detí aj keď najstarší bol ešte jedináčik tak nehral hry ..vždy mi vie toto zdvihnúť tak tlak ! ..proste netreba sa vyhovárať na dobu ..jednoducho treba zdvihnúť zadok a venovať sa plnohodnotne dieťaťu ..keď nanho nemáš nervy a ani čas tak si nerob deti ;) medzi nami sú aj rodičia ktori sa od rána do večera venujú dieťaťu aj keď už má 5,6,7 rokov a nedovolia mu hrať hry ty si rodič ! Aj keby mal škriekať celý deň že chce hrať hry proste nedovoliť ..ale ty mu ničiš budúcnosť tvoje dieťa nebude vedieť čo to je realita ...
@dagmarovita ale vieš ona je zodpovedná za zdravie a výchovu syna keď proste vidí že otec je v tomto totálny dement tak robím všetko preto aby moje dieťa nebolo ako on ..žena si musí vedieť aj dupnúť a povedat svoj názor nie sa vyhovárať na manžela ...
@kristinkakvetinka a ako si nastavi tie hranice, nauci sa to, ked medzi deti ledva chodi? To je socializacia, na toto presne sluzi, ze sa nie ze "pohram s kamaratmi" ale naucim sa interakcii s inymi ludmi. Ked nema vztahy vybudovane, lebo kazdy rok hadam nova skolka a inak je doma s ockom zavrety?
A neverim, ze ked takto vyvadza a dupka mame, ked nieco s nimchce robit, tak v kolektive sa sprava inak, ale to zase v skolke/skole vedia. Aj medzi detmi, staci ze on chce robit co ini nie.. a je mimo.
Ja mam taketo dieta doma, len teda ona ku mne si nedovolovala v takomto veku, a von bola aj ked len s nami, tak viem co ma to stalo "vychovy" a "intervenovania", aby v kolektive nebola za "putku", a riesila som aj "kupovanie" si kamaratov. V skolke sa vyriesilo sikanovanie a bitka raz dva, by si neverila ako to deti dobre vedia :DDD ked sa nechaju.
@barbora19911 a povedz mi ako sa dá robiť program dieťaťu a venovať sa mu celý víkend ako rodič?
@kristinkakvetinka to čo je za otázku :D :D normálne ma pobavila veď vstaneme spolu spravíme raňajky spolu poupratujeme spolu zahráme sa spolu ideme vonku spolu ..pre mňa je dieťa ako zázrak a dar z neba takže áno venujem sa mu celý deň a neskutočne ma to baví a napĺňa a keď ostatné matky chcu mať pokoj tak nech majú decko závislé na Xboxe ...
@barbora19911 ja sa pýtam nemusíš byť agresívna ale toto ci si povedala je tak na 2 hodiny max.
A ked idete von, tak len kracate po chodniku vedla seba ci aj niekam idete na ihrisko, do lesa, kde sa da nieco robit? Mozno by bolo dobre mu ten pobyt vonku urobit zaujimavy. Pred casom som napriklad videla ako mama urobila zoznam veci, ktore dieta musi pocas prechadzky najst. list, chrobaka, kvet, vtaka, lietadlo atd. Urobit nejaku prekazkovu drahu, postavit bunker, kreslit kriedou alebo vodou, sadit kvety
@kristinkakvetinka ja niesom agresívna 🙂 len Mi to prišla čudná tá otázka 🙂 tak my si robíme vždy plnohodnotny program podľa počasia ... nejaký výlet aquapark zoo detská herňa alebo len na ihrisko alebo sa hráme doma Ved vieš koľko je aktivít ? Spoločensky hry ja som gargamel mala má naháňa skrýva sa v skrini už len to nám zaberie minimálne hodinu alebo sa šalime vyhadzujem ju maľujeme kreslime v zime sme sa kazdy deň sankovali ..teraz bolo pár dní teplo na záhrade máme trampolinu a ihrisko kreslime s kriedami čítame si knizky práveže mne je deň na všetky aktivity krátky ja by som potrebovala aby mal deň 48 hodín aby som postihala všetko čo mám na pláne s malou ..
@andreatytler presne nejako takto to vyzerá u nás 🙂 stále keď niekde ideme tak vymyslím niečo takéto ..vymyslela som taký špeciálny kmeň ktorý ked preskočí prídu lesné víly ktoré žijú v lese a musí splniť nejaké úlohy
@andreatytler lego Super Mario je lego kde kupis stavebnicu v nej je postavicka maria. A daju sa skladat rozne drahy, nieco sa sposob neviem ci si pamatas ako deti sme mali taku konzolu a tam bol super mario 🙂 v tomu tablet netreba akurat ked sa prvykrat skladaju casti drahy inak nie, je to na fantazii ... mozno mam niekde foto nasej 😀😀😀
@janulik2008 Dakujem.
Jaj, ja som rocnik 73 a vyrastala som na dedine. Ako deti sme nemali ziadne Super Mario konzoly.😀
Vy ste ho naucili zabavat sa iba tymto sposobom. Ten chlapec nic ine nepozna, preto nezapada medzi rovesnikov. Jedine o com vie rozpravat je ta hra.
Asi bolo jednoduchsie mu dat tablet ze a teraz budeme hladat diagnozy, ak nie diagnozu tak za to moze otec. Ale mozno aj on je zavislak a taha k tomu decko, lebo je lenivy s nim ist von. V puberte mu akurat tak prepne.
Nemam slov. Namiesto vyhovoriek uz s tym nieco robte.
@andreatytler ja som '94 takže 😀😀😀 ale ako hovorím to Lego sa hraje bez mobilu 🙂

@kristinkakvetinka Ale ma tvoj syn alebo jeho spoluzici paniku a uzkostne stavy ked ide von alebo do restauracie? Zavislost je prave o tom ze niekto vie hrat a pritom mat normalny zivot a aj ine aktivity a niekoho tie hry pohltia a ic ine neexistuje.