icon

7 ročný syn je pomalý

hipuska
13. mar 2016

Ahojte dievcence, piradte mi, ako na 7 rocneho syna. Je neuveritelne pomaly uplne vo vsetkom. Najviac mi ale vadi, ze mu ranna hygiena a upratanie si veci (pyzamo, postielanie, oblecenie) trva aj 40 min. On napr lezi na zemi a na vsetko kasle. Kricanie, motivacia, prosenie absolutne nic. Jedine sa dokaze obliect rychlo v sobotu rano-vtedy to zvladne za 5 min, lebo maju rano povoleny tablet na 30 min. Takze vidim, ze ked chce, tak to dokaze. Napr. dnes vecer, sa osprchoval a isiel sa obliect do pyzama a miesto toho, aby si obliekol pyzamo si oblieko tie iste veci, co mal predtym... Ked prideme z vonka-to iste, kym sa prezlecie a umyje si ruky....

Rano mi to neuveritelne lezie na nervy, lebo kym sa dokycka k ranajkam.... Nemam nervy len nanho kricim a potom mi to je luto, ze je rano tolko kriku

moni244
13. mar 2016

@hipuska ak je to v cloveku, nepohnes 😉 ja mam 30 a kym sa rano vymocem, to trva aj vyse hodiny a to vzdy este bezim na bus, proste nie som tip na ranne vstavanie, je to ako za trest, ked mam rano vstavat 😉

jankapo
13. mar 2016

@pribinak ja som to raz skusala, lebo tiez mam podobne "mam-svoj-svet-a-neruste-moje-kruhy" dieta...ale tak ked mal ist bosy z domu, dostal taky hysak, ze sa uz ani obut nevedel...😀 a ja som tiez do roboty nemohla meskat...takze to tazko no...my teraz motivujeme hranim na PC...ked budes mat vsetko hotove, mozes sa 10-15minut pohrat....kedze vstavame dostatocne skoro, stiha krasne...

oslo1
13. mar 2016

Ja som bola takato ista, ked som bola dieta. Az jedneho dna mojej mame dosli nervy, vrazila ma do vytahu v pyzame, nahadzala na mna veci, co som si mala obliect. Kym sme zisli zo 7 na prizemie, tak som sa v tom soku stihla obliect. Samozrejme neumyta a hladna do skoly. Odvtedy so mnou mama uz nemala problemy s rannou suchtavostou.

pribinak
13. mar 2016

@jankapo moj syn bol z toho v šoku, takze ked rano robím gestapo a 10x prosim, aby sa konecne šiel umyť a začal obliekať a nic, tak sa výhradám, ze hodím revy mamou jeho spolužiaka ;))) kruteeee, ale zaberá to

katka1981
13. mar 2016

@hipuska, a toto od neho chces aj rano ked ide do skoly? Lebo pokial ano, tak ja by som ti na to kaslala z vysok aa to som ozaj trafena matka buzerantka, ale ked ide do skoly alebo aj my do prace, neriesim rozhadzanu postel, nech sa pekne vyvetra, je to zdravsie. Len nech sa rychlo oblecie, vypije smoohies, to jej trva vecnost, ja ju ucesiem, a sup do skoly. Som rada, ze konecne chodi na cas do skoly, v skolke sa nam to nedarilo a v skole az po vianocnych prazdninach, dovtedy to boli boje, este som ju aj obliekat musela, lebo vstala unavena a bolo to zle. Teraz je samostatna. A najlepsie bolo ked jej zazvonil v izbicke budik, dosla do spalne oblecena do 5 minut. Ale musime kupit iny, lebo tento hlasno tikal a rusil ju, co vadilo aj mne, takze ja ju budim, ale je zlata, velmi sa polepsila. Napis mi prosim, ci toto vyzadujes od syna kazdy den.

katka1981
13. mar 2016

Baby ja si myslim ze vsetko chce svoj cas. Ja ked som nastupila do prace, mala mala necele 4 roky, skolku nam nedali, muz s nou ostal na rodicaku. Kazde rano ma vozil na zastavku, mala musela chodit s nami, brali sme to ako super nacvik do skolky. Rana boli strasne. Ja som skoro zosalela a trvalo to dlho. Bolo leto, nie a nie sa obliect, aj ked ju muz obliekal , co jej obliekol, to si vyzliekla, lebo ju to tlacilo, pichalo, bolo male, velke..... raz v lete nam rupli nervy, tak ju muz nalozil do auta nahu. Bolo teplo, takze nebol strach ze by nachladla, vrestala, kopala nervacila, nezabralo. Potom sme ju teda nechali doma, lebo nepomohlo nic. Muz sa vratil a ako odchadzal, tak ju aj nasiel ked prisiel, rucala v chodbe na zemi. Nepomohlo ani to. Kazde rano ju nakladal do auta s revom, nevadilo jej ani, ze vedla su na stavbe robosi. Proste infarktove stavy. Ked natupila do skolky, bolo to fajn, nerevala ze by nechcela ist, ibaze stale chodili neskoro. A zlepsenie prislo az od noveho roka, co uz chodila 4 mesiace do skoly. Ale dost to pripisujem tomu, ze uz je na tom zdravotne lepsie a nebyva taka unavena, ona byvala ako zombie chuda male a preto aj bola aka bola.

katka1981
13. mar 2016

@oslo1, vidis, a s nasou to vobec nepohlo. 🙂 Je to len a len o povahe.

bobulazelena
14. mar 2016

On nie je pomaly,on teba proste kasle...🙂 lebo ako sama pises,ked sa mu chce a ma motivaciu,tak to zmakne rychlo

stastnablcha
14. mar 2016

ahoj...
ja to doverne poznám.. už nastavujem časovač... pomaha to.. moj syn bol schopný ked som mu povedala aby si obliekol nohavice, vyzliect si ponozky a ostat sediet na posteli a pozerat do blba. ked som mu pripomenula ze si ma obliect nohavice a nie vyzut ponozky, navliekol sa späť do pyzama.. a synovec úplne rovnako... ked som chcela nieco od neho tak si lahol do chodby a cakal kym ho moja dcera nevyzuje 🙂
ale naozaj nam pomohol nastaveny časovač a opakujuci sa rezim.
(a aj tak su situacie, ked mam strach, aby po mna neprisla socialka že strasne kricim )

zmokito
14. mar 2016

@jankapo ano, vysla. Musela by som byt naozaj zufala a vyskusala by som samozrejme predtym vsetko mozne, ale ak by k tomu doslo, ze kvoli jeho slimaciemu tempu nestihame do prace a on do skoly, isiel by aj v pyzame. Druha moznost by bola nechat ho sameho doma (co neprichadza do uvahy).

hipuska
autor
14. mar 2016

Dakujem za rady a nazory dievcence, dnes prisiel zo skoly a vravim mu, prezlec sa a uprac si veci. Po 20 minutach bol presne v takom stave ako ked prisiel, lezal na koberci v chodbe, v bunde, capici a akurat si stihol jednu topanku vyzut. Tak mu vravim, ak sa neprezlecie skorej ako mladsi brat (3,5 roka) tak bude mat zakaz od tabletu na 6mesiacov! Najskor zacal ratat kolko je 6x30 a ked mu vyslo cislo, tak vravi, a mamina to si mslela zo srandy vsak? A ja na to, ze ci chce vykusat ze cije to sranda...... Rozhdol sa neriskovat a tak svihal! No ja som bola v takom stave zeny som to bola schopna to dodrzat!

hoogy
14. mar 2016

@hipuska poznam 😀 sice moj syn nie je az taky pomali,ale teda vsetko mu dost trva, ma cas sa vykecavat s kamaratmi. mozno by tvojmu pomohlo keby si kupila jedny presypacie hodiny napriklad 5 minutove a povedala mu,ze kym sa presypu toto musi stihnut inak dostane cierny bol. za 5 ciernych bodov ziadny tablet v sobotu. ale musis to dodrzat. nikdy nebude asi extra rychly, moj starsi brat je taky stale(ma 35 rokov). mna z neho porazalo ked som bola dieta, tak som uz nejak tak vycvicena na tu pomalost. drzim palce 😉

janka874
14. mar 2016
Používateľ janka874 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od janka874.

to tie dnesne deti su asi vsetky take 🙂

volavka4
14. mar 2016

sestra ma s malym problem ze mu velmi dlho trva rano sa obliect a umyt a ist do skoly :/

ajka30
14. mar 2016

@hipuska to ako by som videla toho môjho 😀 😀

hipuska
autor
14. mar 2016

@ajka30 ach jaj, skusim to bodovanie co vymyslela jedna mamina. Ale uz som si povedala, ze sa prestanem preto rozculovat a necham mu jeho tempo. On si to az velmi dobre uvedomuje. Inac s nim problem nemam ci skola ci ostatne len toto a este upratovanie hraciek samozrejme

yogi123
15. mar 2016

@hipuska jaaj upratovanie hraciek uz my mame za sebou s tym mojim maturantom. U nas je to skor o tom ze ked uz nemame v kuchyni riad - salky, noze a pod. Spomeniem si ze kuknem do jeho izby a tam cela zbierka. Mozem ho to ucit celych 19 rokov , po dobrom po zlom, prikazom, zakazmi, krikom, nepomaha. Minule si vzal do izby cely plech! So zakuskom a s vidlickou. Aj ho tam zjedol. Aspon ze ten plech priniesol spat do kuchyne. Vidlicku uz ale nie. A to moje okolie o mne vravi ze som prehnane cistotna. A ze by som najradsej zila v skumavke. A taketo dieta mi osud pridelil. Ked to raz dieta ma v krvi, mozes aj osediviet. 😀

ajka30
15. mar 2016

@hipuska viem si to predstavit, synovi dokonca odporucali ist do triedy pre nadane deti, ale som ho nedala ,lebo veci tipu obliekanie, upratanie, zbalenie si tasky, je proste cista katastrofa..... snad z toho vyrastu.....

hipuska
autor
15. mar 2016

@ajka30
@yogi123 tak to ste ma trochu ukludnili, dnes som ho prvy krat nenahanala, iba upozornila ze kolko je hodin, nestihol dnes prvy krat ranajky, isel bez. Plakal a mne to bolo nesmierne luto, lebo on sa dokaze velmi dobre najest, uvidime co bude zajtra.

Ja mam 3 synov, cize s manzelom 4-ch chlapov, takze sa mam na co tesit? Este su len mali ... Ale dokazu poriadne vyrocit. Napriklad taka zachodova doska neustale hore a mokra....

silvia31
15. mar 2016

U nás sú rána raz tak a raz tak.. Malý sa sám budí teraz, je lepší ako budík a už 6:20h je hore, aby si mohol pozrieť krátku rozprávku (mňa to teda vytáča, ale ja som spáč a vstanem najskôr 6:35h) no a máme dohodu, že keď vstane, tak sa hneď prezlečie a naraňajkuje a môže pozerať pritom, no a funguje to... A keď sme to zakázali, že žiadne rozprávky ráno, lebo nestíhame (vstával neskôr) zobúdzal sa unavený, tak mi vedel ležať na koberci v izbičke nahý a pospevovať si alebo niečo si rozprával... Za 15min ne a ne sa obliecť, navyše ak som ho večer pred neskontrolovala, aby dal veci do prania, tak si obliekol zase to isté, čo mal deň predtým....... A ja som penila.. Zatrhla som ponocovanie - najneskôr 20:15h je v posteli, ráno pekne vstane bez problémov, spraví, čo má a môže si kuk rozprávku alebo sa pohrať v izbe 🙂 podľa mňa to zvládne aj Váš synátor, keďže v sobotu motivovaný tabletom to zvláda - skúste pouvažovať, čo ho ešte môže takto naštartovať 🙂

seva
15. mar 2016

@hipuska nam velmi pomohlo, nechat sa "dieta rozhodnut a vziat na seba nasledky rozhodnutia" .. 7 rocny chlapcek to uz uplne v pohode zvladne. Rano mu povedz uplne kludnym hlasom nieco ako: "Dobre ranko milacik, tu som ti nachystala veci, prosim, rozhodni sa sam, ci to chces dnes stihnut do 7.00 (ma v izbicke hodiny?). Ak sa rozhodnes to stihnut, o 7 su ranajky. Ak to nubudes chciet stihnut, pojde sa do skoly bez ranajok. Je to na tebe.. ". To je cele.
U nas presne 1x sa dcerka "rozhodla" (rozumej, skusala nas, ci fakt by sme to ako rodicia dopustili), ze to nechce stihnut, odvtedy mame krasne rana 😉 Da sa aplikovat na viacero situacii, nieje to samozrejme z mojej hlavy, velmi odporucam knizku: Rodicovstvo s rozumom a laskou - Vedieme deti k zodpovednosti, od Foster Cline a Jim Fay (Porta Libri, 2013)

lubinkam
15. mar 2016

Tak som sa zasmiala dievcata. Skvele prispevky. Patrim k vam! Aj ja mam doma slimacika. Tiez ma skoro 7. A podobne trampoty rano. Najlepsie je obliekanie ponoziek - nevieeeeem. Ale vie, len to trva dlho. U nas funguju odmenky. Ak sa raz dva oblecies, dostanes sladkost, alebo malu hracku do skoly. A ak ma vyslovene den ze ani vstat z postele, zabera jedine veta - iba babetka si mozu robit co chcu, tak idem po plienku a cumlik.

A dnes si vyrobime taky ten plan na body. Ako uz pusala jedna kocka. Fakt to vyskúšam. 😄

lanugo
15. mar 2016

@lauricka
@cincila18 teda chudak tvoj zamestnavatel- ak nejakeho mas🙂

cincila18
15. mar 2016

@lanugo hehe, ale ja vzdy vsade stiham 🙂 za cely zivot sa mi stalo len raz, ze som zaspala a nestihla do roboty, ale to je ine, ked clovek zaspi.. ja sa len neviem prebrat rano a som ako slimak... a potom sa uz rozhybem a nemam problem s nicim....

lanugo
15. mar 2016

@hipuska chapem, ze ta to rozculuje.Najhorsie je, ze chlapec tymto spravanim mieri do zahuby.Neporadila sa sa s tvojou maminou, ako to robila? vykasli sa na bezduche knizky kt ti tu radia. Jasne, kazdy ma inu nervovu sustavu, ale ked to raz dokaze za 5 min, inokedy za 40- tak je problem inde.A jedine ty to dokazes eliminovat. Fakt tebe aj mlademu drzim palce aby si mu pomohla pochopit co znamena byt šikovný.

lanugo
15. mar 2016

@cincila18 o.k to berem.Moj muz je na moj vkus tiez dost pomaly.Vstava rano o 6 , aby sa vychystal do prace kde zacina o 8 hodine.Da si sprchu, kavu, ide pre pecivo, posedi,.... a ked sa niekam chystame tiez to dlhsie trva a preto musim vsetko irganizovat sama, lebo panko stiha len sam seba! Zabila by som ho!Ale je uspesny chlap, to je pravda.

cincila18
15. mar 2016

@lanugo proste sme taki, co uz 🙂 skusala som s tym bojovat, ale bolo to este horsie... tak som to vzdala... ranajkujem zasadne po ceste ( vecer si pripravim nejaky ten rozok do chladnicky, rano len supnem do tasky), make-up, ak sa mi chce, tak na zachode v robote, ak sa mi nechce, tak to necham tak, aj vlasy si upravim do normalnej podoby 😀 rano len prehrabnem hrebenom... naucila som sa tak zit a uz to neriesim...
tvoj muz je lepsi, lebo ide este aj pre pecivo... ja by som to nedokazala 😉

lanugo
15. mar 2016

@cincila18 je pravda, ze som sa musela prisposobit jeho tempu, pretoze on sa mojmu nedokazal.Ja som bola vychocavana" teraz hned a hlavne rychlo" Inak naucila som sa s nim prezivat pokojne rana. A to tiez nie je na skodu.Kym on sa za 1, 5 hodiny stihne obriadit, Ja obriadim v klude seba, deti a domacnost.A to je super. Za slobodna som vstavala 15 min pred odchodom a prislo mi to normalne.Ale takto to je prijemnejsie.S jednou vecou sa ale nezmierym.Sediet na zachode 10 min a vklude cakat kym nieco vypadne! AMEN na moje nervy! Ale zasa netrpi zapchou ako ja🙂))

natalym
15. mar 2016

@lanugo Ale práve preto tá zápcha. 😉

lanugo
15. mar 2016

@yogi123 ani ma nestras! Vsak by ma prekotilo, to s tym plechom🙂 tiez mam svokrovcov, ktori su trosku viac v "pohode" ako ja, tak dufam, ze to nema zapisane niekde v DNA lebo ma prevrati.Ja mam velmi pekve zasady, kde , kedy, kolko, ako, a kym,s cim, .....zatial respektuju- ale su este maly a miluju ma🙂