8-ročné dieťa doma bez dozoru. Som zlá matka?
Som na dieťa sama. Nemáme ocka a v robote si nemôžem dovoliť kedykoľvek vziať Očr keď sú prázdniny a opatrovateľka je drahšia než koľko zarobím. Bola som označená za zlú a nezodpovednú mater. Dcérka je poučena čo smie a čo nesmie, učím ju realite už odteraz a nie som z tých uzkostlivych matiek. Verím jej. Učím ju samostatnosti už odteraz. Váš názor? Každý robí to, čo v danej chvíli môže. Sama si nenavyberam
Nie, nie si zlá a ani nezodpovedná. Zo povie len niekto kto nie je v tvojej situácii a môže si dovoliť mudrovať
Ale keby bol na tvojom mieste, tiež by riešil situáciu tak ako ty
Sú deti, ktoré sú v 8 rokoch šikovne, poradia si a sú deti, ktoré majú pomaly 15 a rodičia sú v strese ak ich majú hodinu nechať sám doma
moja ma 8 max je sama ked skocim do obchodu za rohom ... moze byt zodpovedna ale stat sa moze cokolvek ... zlodej,poziar, ... je to na tvoju zodpovednost .. minimalne by som mala v zalohe susedu a kluce u nej keby sa daco stalo,.. napriklad aj tebe sa moze satt .. autonehoda etc nikdy nevies
Podľa mňa úplne ok, aspoň sa naučí samostatnosti a zodpovednosti. Nerieš ostatných - väčšinou to komentujú takí, ktorí ešte 17-ročných budia, pripravujú im desiatu a nosia ich do školy autom. Pri týchto otázkach si vždy spomeniem na tú tému, kde sa 15-ročné dievča bálo ísť na strednú školu prvý deň autobusom do iného mesta a jej mama mala dilemu či ísť s ňou alebo s jej malým 6-ročným bratom, ktorý išiel prvýkrát do školy . 😀
Ako 6ročná som chodila domov zo školy a potom som sama čakala doma na rodičov kým prišli podvečer... Záleží na vyspelosti, ak to zvláda v pohode, tak by som to neriešila.. ak ma všetko nachystané typu jedlo, a su poistené okná (v cinzaku) a nejake sem tam zavolanie či je všetko ok.. tak v pohode
@lalala94 mňa rodičia vozili až do maturity ráno do školy, mama to mala po ceste tak ma brávala aj brata aj desiatu nám robila a čo je na tom zlé ale úplne tomu rozumiem, ale nemal som strach ísť na výšku do Bratislavy a začať sám žiť dnes sa domov vraciam tak raz za 2 týždne keď mám voľnejšie v práci aj to len víkend, prípadne cez sviatky ale tiež ako deti sme bývali sami doma, hlavne v lete
8 rocne dieta podla mna viac ako hodinu same doma nema co byt... prazdniny neboli par dni, ale velmi dlho, to drvivu cast tej doby bola sama doma? Sama si prihrievala jedlo? Pozerala cely cas telku? A ked je chora nalievala caj a davkovala lieky? Prepac, ale ja s tym, ze to v poriadku nie je - suhlasim... ano situacia je aka je, ale dobre to nie je aj tak. Ano nechodime v tvojich topankach, ale staci, ak sa smykne v kupelni, udrie a ty ju najdes po xy hodinach, dakujem pekne..do prace aj keby ti zavola, ze sa nieco deje, do 5 minut (poziar, zranenie) prijst nestihnes...
Netvrdím že si nezodpovedná, ale ja by som svoju 8r nenechala samú doma. Mohla zostať, keď som išla do obchodu, že sedela a pozerala telku, alebo sa učila. Ale nie poldňa. Stačí, že nešťastne spadne, či sa poreže, niekto zaklope, poštárka, či hocikto a ona povie, že je sama doma, mama je v robote a už je problém na svete. Ty by si si to mala zariadiť tak, aby bol v tvojej neprítomnosti niekto pri nej. Sused, babka,...
Doba je ťažká, zvlášť pre slobodné matky s deťmi, ale myslím, že všetko sa dá poriešiť. Keby si bola bližšie, veľmi rada by som pomohla. Mám rada deti a v lete sme tu mali skoro škôlku 😁
Ja sa zase bojím o dieťa. Ako píše @anjelicek26 stať sa môže hocičo. Moja bola tieto prázdniny prvý x sama doma. Má 11,5 roka. Nie každý deň, najviac 2 dní za sebou, potom som si zobrala dovolenku, veru som mala nervy v práci, čo robí doma. Vôbec som sa nevedela tak sústrediť na prácu, ako keď viem, že je pod dohľadom a to ma aj mobil, spojené sme boli aj cez net.
@anjelicek26 tak smyknut sa moze aj 16rocna podla mna a tiez ju moze najst po xy hodinach...
@autorka ako 8 rocna - 2 roc.na ZS som sla po vyucku zo skoly domov, mala som to asi 5 min cez sidlisko, spravila si ulohy aspon tolko, co som stihla, nachystala si veci do ZUŠ, ktora bola v meste, teda som sla na autobus do mesta a zo zastavky este asi 10 min peso. Naspat ma uz zviezli rodicia. Bolo to normalne. O 11 rokov (o tolko bola moja sestra mladsia) sa bud zmenila doba, alebo ja neviem, ze co...moju sestru uz vyvazala moja mama hore dole (ano, byvali sme uz inde, ale dalo by sa) medzi skololou domovom, hudobkou, proste pendlovala a ked som spomenula, ci nejde sama autobusom, bola som za zlu. Preslo dalsich cca 10 rokov, asi sa doba zas zmenila, lebo pomaly treba volat socialku na matku, co necha 8rocne dieta doma same viac ako hodinu. Suhlasim, ze doba je asi fakt nebezpecnejsia v mnohych smeroch, ale zas netreba ist do jedneho, ani druheho extremu
V tomto veku byval aj moj najmladsi sam. Nechcel chodit do druziny, tak zo skoly chodil domov a sam cakal na nas, alebo isiel na trening. A v lete bol tiez doma, ale manzel mu chodieval zohrievat obed. Takze za beznych okolnosti som ho nechala doma v pohode. Choreho nie.
@mimi3008 my sme takto ostavali tiez ako deti od prvej triedy prakticky sami zo skoly domov a 2-3h nikto, ale to stale nie je cely den a nie je v tom prihrievanie jedla, jedli sme v skole... cez prazdniny ci chorobu uz rodicia riesili ocr, dovolenku, denne tabory, prazdninovu druzinu, tetu, babku, opatrovatelku v roznych variaciach... a ano smyknut sa moze aj 16 rocna... ale ze spravi nieco neuvazeneho 8 rocna je bohuzial omnoho pravdepodobnejsie.
@anjelicek26 ja by som sa naopak bala skor u 16 rocnej, ze daco dorobi, ako u 8 rocnej 🤔
@jabadabadu presne ja os bola jedinacik, vsetky deti codili do skol kam patrili ziadne vymyslacky ta skola je zlla ta je ina a podobne..vsetci sme tym padom byvali pri sebe do koly spolu zo skoly spolu raz k jednej raz k druhej a cakali sme rodicov...ano doba je vraj ina..no vtedy neboli mobily nemohli nam zavolat ani n ic teraz praveze mozme viac si zavolat s d etmi ale paradoxne sa o nich bojime viacej..aj vtedy mohla byt poziar, kradli sa deti tiez, tiez boli priekupnici, obchod s detmi, s bielym masom atd..to bolo aj je aj bude...proste ale sme museli byt zodpovednejsi aj ked sme boli mensi...nezapinali sme plyn, mali sme mikrovnlnku
Pozri, pred 100 rokmi bolo normálne, keď už 4,5- rocne deti samé pásli cely deň kravy, husi, kozy…, 10-roční už boli úplne samostatní a vedeli sa postarať o celu gazdovku, navarit, napiect, posadiť, vykopávali zemiaky cela rodina, makali na poli… A prežili všetci. Dnes by na teba volali socialku. Tým chcem povedať, ze myslenie v spoločnosti sa mení, každou chvíľou. Rob tak, aby dobre bolo. Nerieš reči druhých.
@renab preco 😅 Ved to je takmer dospely clovek... dcera je od tohoto roka dokonca clenom hasicskeho zboru a ma vsetky certifikaty prvej pomoci absolvovane. V 8 rokoch by si nalepila na krvacajucu ranu asi tak leukoplast a revala ako kopka nestastia...
@anjelicek26 tam su ine hrozby... pubertaci viac skusaju, partie.... kazdy vek ma svoje, ale podla svojho najmladsieho mozem povedat, ze v 8 rokoch bol rozumne, zodpovedne a ukazkove dieta. V 16tich sa to uz povedat nedalo. A to nebol ziaden extrem, ale urcite to bolo horsie ako ked bol maly.
Zo skoly som chodievala do zusky na krúžky sama v tom veku,mala som tak vyplnený takmer cely tyzden a rodicia vedeli kde som. Nie si zla mama!!! Robis co mozes,drž sa!
@anjelicek26 a aku ma inu moznost? Proste ak nepojde do prace, strati ju, pridu o byvanie, o vsetko a budu zit niekde v azylaku...
Nie je to idealne, ale zivot nie je idealny...
Pred sto rokmi 8 rocne deti muklovali a nikto ani nevedel, kde sa aktualne nachadzaju. Len dnes tym, ze fungujeme na internete, mame deti v neskorom veku, tak sme ustrachane a vo vsetkom vidime minimalne potencialnu smrt.
@autorka
Si dobra mama, robis co mozes.
A ak je niekto zhrozeny, povedz mu ze v case choroby ocakavas, ze pride a bude s tvojim dietatom, kym ty musis byt v praci. Uvidis, vsetci stichnu...
Ak clovek nevie realne pomoct, radsej nech drzi hubu
A babka, dedko nie sú už na dôchodku, žeby pomohli. Ono cítiť veľmi to, ze sa posunul dôchodkový vek. Moja babka bola na dôchodku, keď mala 55 rokov. Bola ešte v plnej sile a neriešili sa takéto problémy ako dnes, ze nemá kto vybrať zo škôlky, školy.
@zmrzlinka2021 tak to dieta ak aj nema otca, ma babky a dedkov s oboch stran, ktore si na toto dieta tiez mozu zobrat ocr a zvysok skusit vykryt dovolenkou... ma pravdepodobne aj tety a strykov, ktory sa vedia par dni uvolnit... cez prazdniny denne tabory... ja nehovorim, ze su svety idealne, ale ked ma rodina zle vztahy medzi sebou, uz kvoli dietatu je dolezite sa to snazit dat zas dokopi... nezijeme pred sto rokmi, zijeme dnes... nehovorime o 2-3h medzi druzinou a prichodom matky s prace, nehovorime o samostatnom prichode/ochode na kruzok po skole, hovorime o celych pracovnych dnoch pocas prazdnin a choroby... pisem len moj nazor, ze toto v poriadku nie je.
Su aj taki, ktori nemaju babky dedkov, tety, ujov...napriklad ja surodencov (uz) nemam a manzelova jedina sestra este pred pol rokom zila na zapade Rakuska. Takze nase deti realne nemali tety ujov k dispozicii.
Tym nechcem povedat, ze je to dobre, ale ze mozno sa fakt inak neda
@anjelicek26 tak ono nie každý má starých rodičov či tety, ujov po ruke a úprimne, prihrievanie jedla a dávkovanie liekov - to je nejaká rocket science? Pamätám si z detstva, že rodičia obaja pracovali, bývali sme v zapadákove, žiadne tábory tam neboli, starí rodičia ďaleko, tak som bola ako dieťa sama - počas prázdnin. Tie veci, ktoré si vymenovala som robila úplne bežne (áno aj lieky som brala sama, keď som bola chorá). A mala som z toho nesmiernu radosť, čo všetko už zvládnem sama bez pomoci. Niekedy možno treba dať tomu dieťaťu len priestor, ale samozrejme, závisí to od povahy.
@nevenka ja by som si tipla, že podľa jej hysterických reakcii išla radšej s 15-ročnou dcérou ako malým synom. 😀
Za mna OK. Neostava ti aj tak nic ine. Keby sa dalo riesila by si to inac, ale neda sa. Ostanes doma a mozete ist byvat pod most. Ak to mlada zvlada bud rada.
Tiež nechávame same doma decká. Jedna ma 8 druhá 5.max na 3 hodinky zvykneme, ak treba.
Ja mám 35rokov ale v mojom detstve max. ak na hodinku nás starký nechali doma samých ke´d šli kosiť lucerku na pole ale zamkli nás v dome,rodičia pracovali.Nemali sme mobili,len hodinky.Na dlhšie sme samy neboli ani ako 15roční.Moji chalani majú 11 a 8 rokov ale samých ich nemôžem nechať,keďže radi sa hrajú baterkami,elektrikov a káblikmi,minule ich nejaká baterka trošku pošteklila,darmo dám aj zatky do zásuviek,proste čím sú starší sú vynachádzavejší a ako chalni neuvážia nebezpečenstvo ktoré im hrozí i keď im starý toec aj my vysvetlíme aké je to nebezpečné že sa stým nesmu hrať,proste musíme dozerať na nich tak sú cez poobednú z mojou mamou od 14tej do 17tej kým manžel príde z práce si spravia úlohy cez prázdniny do 13tej do 17tej sú u starých rodičov ak mám ranné tak sú tam kým z práce nezájdem pre nich od pol 8mej do 14:15.Manžel chodí na 8mu do práce do 17tej.Človek nikdy nevie koho pustia dnu môže ísť o kamošku a kamoškinú kamošku a časom chalanov atď. v terajšej dobe človek nikdy nevie čo sa môže stať v našom detstve boli starký už dôchodci,moja mama je na pol invalidnom,nebyť jej tak by jeden z nás musel byť nezamestnaný :-/.
@autorka pokiaľ dôveruješ svojej dcérke a je rozumná tak je to ok.A si dobrá matka.Ja to mám iné a strach mám už len aj kvôli tomu,že sa mi deťi nedarili na prvého som čakala takmer 4roky a mala 3potraty kým sa druhý podaril a od vtedy ďalšie potraty a nedarenie a už sme to aj vzdali starší má elektívny mutizmus,nesústredenie a mladší sa narodil so šelestom srdiečka a pred pár dňami výsledky z krvi že má Gilbertov syndróm prosteu mňa je ten strach o nich opodstatnený.A najmä ako ich poznám,Cez ranné ostávajú sami keď prídu zo školy 15min. a stalo sa že jeden spolužiak bol u nás neohlásení si kludne prišiel a chalani sním na dvore miesto toho aby boli vnútri zamknutí...čiže každá matka vie nakoľko si pozná dieťa.
Presne tak. Každý robí tak ako môže. Byť v tvojej situácii, tak jednoducho nie je na výber, vôbec by som sa v tom nepitvala a nič si nevyčítala. Ak má dcérka mobil, že ti vie kedykoľvek zavolať a aj ty jej, tak by som to nejak strašne neprežívala. Trvalá by som na tom, že keď príde domov nech mi zavolá, nech viem, že je už doma, nech som kľudná, že všetko ok. A hotovo.

Nerieš iných ľudí,nechodia v tvojich topánkach.