8-ročný stále verí, že darčeky nosí Ježiško
Ahojte dievčatá, prosím Vás, do akého veku Vaše deti verili, že darčeky na Vianoce nosí Ježiško? Môj syn je už tretiak, má 8 rokov a stále tomu verí. Myslela som si, že v tomto veku o tom bude mať už dávno jasno, ale nie. Pritom nie je žiadny hlupáčik, učí sa výborne, myslí mu to, na škole vyhráva všetky možné súťaže. Len toto mu proste nejako nedôjde. Keby záležalo na mne, už by som mu to dávno nejako vhodne vysvetlila, ale môj muž má opačný názor, nechce, aby sme mu to povedali. Ja sa zase nechcem ďalšie Vianoce pretvarovať, že aká som prekvapená, kde sa tie darčeky pod stromčekom vzali. A navyše si myslím, že mu to v škole nejaký spolužiak určite povie a my, rodičia, budeme vyzerať, ako klamári.
neriesila by som to, zatial, ked stale veri, nechajte ho, ved v tom je to caro a praveze ked sa to dozvie este starsi, skor to pochopi a urcite nie, ako klamstvo.. nepamatam si, kolko som mala rokov, ked sme so surodencami nasli u nasich v skrini darceky, ale nijaku traumu to v nas nezanechalo :D netreba to prilis riesit
@janage no ale ona to tak nemyslí, že by nemali dostať. To ona sa aj posledné. Ona nehovorí ani z jej pozície. Vždy to spomína, keď niekto iný má narodeniny/meniny a ona od neho dostane cukrík napr.
Nechala by som ho tak. Vacsina sa to dozvedela tak, ze im to povedali surodenci alebo kamarati a tu sme vsetci. Tak to funguje. Malokomu cielene rodicia. A trauma to nebude, z tohto fakt nie ;)
Aj moja verí na Ježiška a tu sme 😁 vôbec to neprežívam a neriesim, casom to prejde.... Prejde ju to, teraz, nech si užije 🎄 dokonca párkrat objavila papiere baliace atd.. a vyriešila to po svojom. Mama to dá Ježiškovi aby zabalil 😂 alebo že ježiško netrafí so všetkým ku nám a necháva darčeky u starkých a kadetade.... určite tuší niečo ale hra to s nami 😁
ja sa pamatam ze sme nato prisli so sestrou uplnou nahodou, ked sme nasli daky darcek, trauma z toho nebola, vekom to pochopi aj to najviac veriace dieta v jeziska,na vianoce sme sa tesili rovnako aj ked sme vedeli ze darceky kupuju rodicia... mojim detom to tiez neplanujem cielene prezradit, ak sa to dozvedia tak sa to dozvedia a ja im to len vysvetlim ze ako to je a preco to tak je 😊
Myslim, ze uz urcite prisiel do kontaktu s info, ze jezisko darceky nenosi. Ak ju neprijal, chce verit. Ja by som ho nechala a ziadnej traumy sa neobavala. Asi tazko to bude blesk z jasneho neba, on musi byt uz "nahlodavany". Zboznovala som tu vieru, moja verila aj, ze vie vysediet kinderko a lietat😁.
@h2 myslim, ze v 8 rokoch je to este uplne v pohode. Mensi bude mat 8 tiez a pekne pise Jeziskovi, taku radost ma z toho cely tyzden, tak naco mu ju kazit🙂 starsi tento rok uz neveri, ale minuly rok este veril a to mal 10 rokov😁aj ked uz bol na pochybach, ale este veril. Tento rok 1krat zazivame, ze rodiacia kupuju darceky a uz to podla mna nema to caro🙄takze ja som rada, ze veril tak dlho.
Ja som to tiež synovi vysvetlila až tento rok a bol veľmi sklamaný, hlavne preto, že sme ho klamali ako rodičia. Preto som si povedala, že mladšie deti už nebudeme takto klamať. Proste im povieme, že Ježiško nám dáva iné veci a nie hračky.
@martinajurkechova Ďakujem za odpoveď, pozerám v Tvojom profile, že syn už má 10 rokov? A naozaj doteraz nič netušil? My sme sa nakoniec s mužom dohodli, že to necháme tak, proste bude to asi lepšie, než keby sme si s ním sadli na nejaký seriózny rozhovor, lebo ako tak čítam, tak rodičia, ktorí to deťom v istej chvíli povedali, nakoniec z pohľadu tých detí asi urobili horšie, lebo vlastne priznali klamstvo. Môj muž má okrem nášho syna ešte 2 dcéry z prvého manželstva, už sú dospelé, hovorila som o tom aj s nimi, tiež mi radili nechať to tak. Im rodičia tiež nič nepovedali a nemajú žiadnu traumu, ani to neberú, že by im rodičia klamali.
@h2 Hej Nie že to netušil aj sa hádal so spolužiakmi, lebo nám dôveroval, že mu hovoríme pravdu. Ja som rada, že som mu to vysvetlila. Samozrejme, že bol chvíľu sklamaný, záleží od toho ako sa to vysvetlí. Spadol mi ale kameň zo srdca, že ho už nebudem držať v klamstve a že sa mu kvôli tomu nebudú deti smiať. On mal teraz nedávno desať, preberali sme to asi pred dvoma mesiacmi a mala som to urobiť už skôr.
@h2 Samozrejme je to na vás ako sa dohodnete,ja si už ani nepamätám ako som sa to vlastne sama dozvedela, že Mikuláš a Ježiško nám nenosia sladkosti a darčeky. Proste nemám rada klamstvá a keď to tie deti medzi sebou preberajú, tak som sa radšej priznala. Tak či tak by na to prišlo, že by mi povedal, že som ho klamala keby ho ostatné deti presvedčili, že to nie je tak ako hovoria rodičia. Celé je to na hlavu aj zubkova víla 😂. Neviem kto to vymyslel.
@martinajurkechova Tak na zúbkovú vílu môj syn napríklad neverí. Ale na Ježiška aj na Mikuláša áno. Neviem, čím to je. Zúbková víla je zjavne menej dôveryhodná. 😂
Keďže sme veriaci, Ježisko nám všetkým nosí darčeky. Môj syn ma 10 a stále verí. A moja 18 ročná dcéra mu to stále potvrdzuje 🙂 , ešte aj s ním píše list ježiškovi. Nechávam to tak, je to milé.
@h2 podľa mňa existuju deti, ktoré sú z toho sklamane, ale je ich menšie percento.. ja napr.poznam len jedného chalana, kt.bol z toho zistenia sklamaný - jeden môj synovec.. teraz už má 20.. (máme veľa detí v rodine) všetci ostatní to brali v pohode, ja tiež ako dieťa, ja som sa tešila, že môžem rodine vyrábať darčeky 😅 mala som asi 9-10r..
Môj najstarší tento rok stále nepochybuje o jeziskovi, ale na zubkovu vilu prišiel a akurát včera sa nám stalo na návšteve u svokry, že to prezradil svojmu bratrancovi, čo je od neho o pol roka starsi,.. ten synovec mi vraví, "edi mi povedal, že zubkova vila neexistuje, že si mu to povedala ty.. že klame?".. mňa tá otázka zaskočila, že som ani nevedela reagovať, lebo nechcela som syna krivo obviniť a ani som nechcela byt tá čo prezrádza synovcovi.. tak sa toho chytila svokra, že ide o kraj - niekde nosí, niekde nie.. ešte že dcéra čo jej práve vypadávajú zuby bola v inej izbe 😅 v jej veku by bola sklamaná.. som si aj na túto temu spomenula 😅
@jana_eyre_2 zubkova vila je super motivácia, bez tej by som bola stratená 😂
@h2 Nečítala som všetky komenty. Nepamätám si presne, kedy náš syn prišiel na to, že darčeky nenosí Ježiško, ale pamätám si jeho výčitku, že sme ho klamali. Na to mu mm povedal, že to nebolo žiadne klamstvo, veď "Ježiško je v každom z nás" - táto odpoveď sa mu zjavne páčila, pretože už to ďalej nerozoberal.
Náš bude mať sedem a tiež verí..podľa mňa to je pekné a obávam sa že to je už posledný rok keď veri. Veď sú to deti a kto už má veriť na zázraky keď nie deti? Patrí to k detskému veku to čaro s kúzlo. Príde aj ten čas keď už tomu nebude veriť a že by mal traumu tak toho sa neobávam.
Môj starší veril tuším do 5 rokov. V škôlke si to vykecali.... Potom prišiel za mnou, že mi musí niečo povedať. Že Ježiško darčeky nenosí, ale že tatinkovi to nepovieme, aby nebol smutný 😍😍😍😍 Tak v tie Vianoce u nás "veril" iba tatinko a my sme ho v "tom" ohľaduplne nechali a žmurkali na seba 😂😂😂😂😂
@lucinka33 ked som doma zahlasila, ze idem na postu pre postu pre jeziska, starsia pubertacka len prekrutila ocami a odfrkla. Ked som doniesla domov, uz vletela k mladsej ze aj ona chce jednu pohladnicu😁ide o to kuzlo. Deti podla mna prirodzene veria na jezibaby, vily, skriatkov, princezne, ze hracky ziju a tak. Postupne z toho vyrastaju. Je to ako s rozpravkami. Silno im verime, potom tusime a nakoniec vieme ze to je len rozpravka. Ci vsetci hned vysvetlujeme, ze zajac ci hribik nemoze hovorit, ze to je klamstvo? Vsetko ma svoj cas a za mna kazdy moze verit v co len chce ak tym nezranuje inych.
@simca06022011 aj pre mňa bola, ale on sa ma to opýtal vtedy ako hotovú vec a už mi bolo blbé mu vravieť že existuje, tak som sa priznala, hoci Ježiška som obkecala min. Rok.. dohodli sme sa že je to naše tajomstvo a nejako na to zabudol 😅
@janage presne, je to rozprávkové kúzlo vďaka tomu sú Vianoce čarovné podľa mňa, inak by neboli také populárne..
Myslím si že je to nie je o tom ako sa synček učí. Skôr či neskôr na to príde sám. Moja dcera, ma Ježiška a mikuláša verila do 4 ročníka. Pokial sa na školu kde chodí, neprišiel aj jej nevlastní brat. Mali vtedy práve jednu akciu, kde robil mikuláša, spoznala ho. Doma sme sa o tom porozprávali a bolo to v pohode.
@h2 pokud s tím přijde sám, tak bych mu to vysvětlila s tím, že je to pohádka Vánoc pro malé děti, a že je vidět, že už to je opravdu velký kluk, tak že na to přišel. Osobně neznám nikoho, kdo by z toho měl nějaké trauma, že mu rodiče lhali o Ježíškovi (neříkám, že se nemůže stát), já si třeba vůbec nepamatuju, kdy jsem na to přišla, asi to tak nějak postupně přirozeně vyplynulo.
Moja ma tiez 8 a veri tomu...no a co?

@petruska19 jaj tak to moja neriesi, ona je po mne, tesi ju obdarovat, berie ako samozrejmost ze vsetkym vsak vsetci nech sa tesia, vsetci tvoria triedu. Jej by bolo cudne niekoho vynechat, by jej bolo luto za neho ze nedostal, bud by mu zo svojho dala alebo by sa to snazila dako vyriesit. Ked ma ona radost nech sa aj druhi tesia. Ona tak vie sucitit, vie sa dobre vzit do pocitov toho kto by bol vynechany.
Asi by som odpovedala otazkou, ze preco nie vsetkym? Ako by sa citila keby vacsina dostala a ona bola v mensine co nie?
A preco jej vsetci nedaju no lebo z tolkych sladkosti by im zle bolo a prakticka stranka dlho by to trvalo a chybalo z vyucka😁na treningu napr. Ale vsetci zaspievaju oslavencovi vela zdravia stastia ten pocit ze vsetci ti venuju pozornost to si uziva.