9 ročná dcéra chce prespať u kamarátky
Prosím o radu. Moja 9 ročná dcéra dostala pozvanie prespať 1 noc u kamarátky. S mamou kamarátky sa poznám len zbežne, 1x boli na návšteve u nás, strávili u nás popoludnie. Inak sa nestretávame. Ich ocina som ešte nikdy nevidela, my sme u nich nikdy na návšteve neboli. To dievčatko bude pozývať ešte jednu spolužiačku z triedy. Neviem, asi som stará generácia, ja som prvýkrát smela spať u kamošky až na strednej... Pripadá mi čudné, že má dieťa nocovať u takmer cudzích ľudí, aj keď sa dievčatá kamošia... Keby to bola návšteva na popoludnie, nemala by som s tým taký problém. Poraďte mi, zmenila sa doba, je to dnes bežné alebo ako by ste sa k tomu postavili vy??? Ďakujem za každú radu.
@vroni o tom som vobec nepisala...co ty tu pises. Ked si precitas vsetky moje prispevky. Pisala som najma o pestovani a rozvijani hlbsich ludskych vztahov skor a nie o prespavani maleho dieta u ludi, ktore parkrat stretnem na ulici , otca nepoznam, ako posunuti do dalsieho Barbie domceku. Nedostatok casu na kvalitne emocionalne zdrave ludske vztahy aj medzi dospelými. Ak take mame, tak otazk , co tu v diskusii je, ani nevznikne. Dieta nechovame vo vate, ale adekvatne jeho psychologickemu vyvoju a nasim vlastnym vztahom, intuicii. Neposuvam dieta od dveri, lebo ono to tak chce. Nikto nevravel, ze sa nemoze vyvinat zdrava situacia. Ale spravanie u cudzich je totalny nonsens. Nepoznam otca je totalny nonsens. A absolutne emocionalne a psychologicky nezrele. Nič dobre to pre dietat do buducna neprinesie, len zmatenie vo vztahoch, zmatenie o tom, ako sa vytvaraju doverne ludske vztahy.
Ak by si mamicka bola ista, tak taka otazka jej ani nenapadne. Pytame sa len vtedy, ak si nie sme isti. Boli tu aj vlastne skusenosti, tak nech sa uz ona rozhodne, aj rozne aspekty, ktore ma zvazit. Nikto za nu nerozhoduje. A myslim, ze je komukolvek neadekvatne hovorit niekomu, aby svoje dieta niekde daval. To nikto nechce, takto pocut. Ak by to tak bolo, tak to urobi aj bez pytania sa.
@alaguema
@stella333
Aj ked je to "len" blby pocit z rodicov... Verim svojim instinktom a dieta by som prespat nedala, ani by som sa nad tym nezamyslela. Tu sa ale autorka zamysla, neverim teda, ze z nich ma blby pocit.
Inak by som to brala ako prezumpciu neviny. Nepoznam, doverujem. Hovorim o konkretnej situacii, spoluziacka, rodicia, ktorych stretavam na rodicku... a z ktorych samozrejme nemam zly pocit.
Ja mam tiez 9 rocnu dceru, ale nedala by som ju niekam , kde to nepoznam. Dcerka chodi spat ku spoluziacke a ona ku nam a pozname sa s jej rodicmi.
@kristinenka asi si necitala pozorne moju otazku. Ja nehovorim o susedoch a susedovych detoch, hovorim o ludoch, s ktorymi sa nejako lepsie nepozname a ja som u nich na navsteve tiez este nebola.
Mne by také zbežné poznanie stačilo aby som dcéru pustila, pokiaľ by som z tej kamarátky a jej mamy mala pozitívny dojem. Nebola by pre mňa prekážka, že ja som u nich nebola, to sa ani nedá poznať detailne všetkých dcérinych kamarátov, ich oboch rodičov a ich domácnosti.
Niektoré komentáre mi tu prídu viac než paranoidné 😅
Rozhodne by som pustila, sama som to zažívala a mali sme neskutočné zážitky 🙂 Mám síce len 19 nemám deti, ale rodičia nás vždy pustili a moje dve mladšie sestry tiež púšťajú, nieje na tom nič zlé. Ja som neskutočne rada že ma rodičia púšťali pretože som tak našla najlepšie kamarátky s ktorými robíme prespávačky ( no skôr už chaty :D ) doteraz
A niektoré mamičky sa zamyslite , prečo tu hned píšete tie najhoršie scenáre čo sa môže stať ??? ved to by to dieťa nemohlo chodiť nikde lebo stať sa môže hoci čo ... pokojne aj doma
@lenka_da na otazku som ti.odpovedala medzi.prvymi. toto nepatrilo tebe......pisala som to.inej maminke
@fem vies co , pytala somsa teraz 17r dcery, co si o tom mysli a ze su tu nazory ze nepustit.. velmi sa cudovala , ze si nevie predstavit, ze by sa niekto takto bal ,ze je to cista blbost a ze lutuje tie deti.... takze tak ..
a nie, vobec sa z nich nemusia stat blizsi znamy.. moja dcera ma vela kamosiek, rodicov vobec nepoznam.. akurat niektorych.... mate idealisticke predstavy....
vy ked ste boli deti, vasi rodicia poznali rodicov vasich kamaratov??? no silne pochybujem... iba ak maju nieco spolocne, alebo tak z rodicovskych zdruzeni, ale to je vsetko a tam sa nedozvies toho vela o ludoch.
@katrin21 Tak si precitaj toto, stalo sa to nedavno a veru sa niektori v diskusii pytali, preco ich rodicia pustali, nie vzdy je to paranoja:
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/496000/...
Ale tiez deti nechcem strasit a stresovat, take veci im radsej nehovorim, ale preto by som ich pustila, len v pripade, ze dotycnu rodinu poznam, nepokladam to za paranoidne.
@stella333 nic v zlom, ale trosku odveci clanok. V clanky pubertacky nesli spat ku kamaratke, ktora byva s rodinou v byte/dome v meste. Ale chodili ku dvakrat starsiemu chlapovi niekde na samotu u lesa... to co je za porovnanie?
@mrkvicka060 Bol to len priklad, co sa moze stat ked clovek pusti dieta s kamaratkou a nevie ku komu. Ta jedna tam chodila pravidelne a pozvala tam svoju kamaratku.
@vroni Ano toto je extrem, reagovala som na komentare, ze chudata deti, ked ich rodicia nechcu pustit. Je to vec rodicov a ti rozhoduju, lebo zle veci sa deju aj v zivote a nie len vo filmoch, ako tu niektori pisu. Ak niekto nema dobry pocit a nechce dieta pustit, je to v poriadku a to dieta to urcite prezije bez ujmy. Rodic ma plne pravo rozhodnut, aj tito rodicia asi len nechceli ochudobnit deti o zazitok, vychytena rekreacna oblast, priroda, jazdenie na koni.
@stella333 to nema nic s temou... nasilu clanok, uplne od veci
ja zijem v realite, mam aj malu dceru, aj vacsiu, vidim ako funguje vacsina rodin naokolo, vsade obcas nikto niekde prespi..netvrdim, ze u nas spavaju hordy kamosiek, ale obcas tu nejaka spala a nerobila som z toho vedu .. skor ako obtazovania sa bojim, aby mi napr. dieta v dnesnej dobe nedonieslo domov odniekial vo veciaach plostice a pod. lebo su velmi rozsirene bohuzial , takze.... to by ma trapilo viac, ako potencialny ocko pedofil, lebo to je mizivejsia sanca, ako tie plostice... :D
Pred štvrťstoročím, keď som bola o dosť menšia ako tvoja dcéra, som chodila na "prespávačky" k spolužiačkam a oni k nám 🙂 neviem si predstaviť, že by som to synovi zatrhla...
@stella333, nuz, ja som tym ako dieta priserne trpela. Moja mama bola hlboko presvedcena, ze robi dobre, chrani ma a mala z prespavaciek zly pocit. Dodnes ju oblieva hroza, ked pocuje, ze dcera spi u kamosky alebo kamoska u nas. A ja jej to dodnes jej to tak potichu "mam za zle" a pamatam si, ze ked som v 17 konecne mohla ist na celu noc na zabavu, mohli ma tam nakrajat a solit a nebola by som sa vratila ani o sekundu skor ci sa mame zdoverila. Mohla som skoncit velmi zle, mala som stastie, ale pri dcere to stastie takto radsej pokusat nebudem. Snazim sa hovorit castejsie ano nez nie a nenechavam sa ovladnut vlastnym strachom (dobre, snazim sa o to) Co neznamena, ze na kazdy ujety napad odkyvem hlavou, ale kazde nie odovodnim. Moje obavy nie su dovod. A mimochodom, tiez to nemam rada, podobne ako @0silvia0 , ale to tiez nie je dovod, takze mam "smolu"
@stella333 ja to vidím tiež úplne inak a omnoho horšie, napriek tomu som si vedomá že s tým nič nespravím .
Syn /dcéra sa ti môže pobiť , opiť, opitý sa utopiť , môžu sa tam zhuliť , prespať ...možností do aleluja. Aj ja som bola raz mladá a viem čo sa na takýchto " párty " stvára a myslím že ma rodičia dobre vychovali . A aj keby si vo veku 18 rokov nedôverovala, môžeš si tak akurát pískať, jednoducho sa zbalí a ide.
Takže toto je pre mňa ďaleko nebezpečnejšie ako prespanie u kamarátky , kde síce rodičov len tak zbežne poznám , ale viem kde bývajú, ich približný sociálny status atď.
@maminuska Vsetci sme boli niekedy mlady a teda viem co sa deje, bohuzial aj tie nasledky, co si popisala sa stali. Ja som nikdy nepatrila k tym co nevedia, co sa okolo nich deje a co robia, resp. si neuvedomuju nasledky svojho konania. Tada nemusela som sa opit, ani zhulit. A to si nemyslim, ze som nejaky puritan a od strednej skoly som lietala po brigadach, stromoch zivota atd. Deti sa snazim tiez tak viest. Syn ma zatial len 15, ale jeho nemam obavy niekam pustit. Druhe dieta uvidim, to je trochu divokejsie.
moja dcéra tiež chodievala ku spolužiačkam. Poznali sme sa z rodička. Nejako sme sa nenavštevovali, prehodili pár slov na rodičku, príp. vonku keď sme sa stretli. Nemala som z toho nejaké zlé pocity, a dcéra bola spokojná. Raz prespala u kámošky, raz kámoška u nás. Nikdy sa nič nestalo. To teraz v puberte, keby chcela niekde ísť, to už by som zbystrila pozornosť. A všeličo sa môže stať aj vonku, alebo v škole. Keď sú vaše deti vonku, veite presne s kým sú? Či sa nezoznámia s niekým koho vám ani nepredstavia a nemôžu ich na niečo nahovoriť? Nie. Nemáte istotu. Ja si nikdy nepredstavujem takéto scenáre, čo všetko sa môže stať. Veď ju nepúšťam na druhý koniec republiky k úplne neznámym ľuďom. Čo by ste robili keby vám na strednej povedala že chce ísť na nejaký študijný pobyt do zahraničia , to už by ste sa nebáli?
@bluka2 takýto scenár by ma nenapadol.Snad má dieťa mobil a, keby dačo zavolá mi.To už môžeme pustiť fantáziu na spacir ako sa rodičia opiju, a pod.veci.Viem, že tieto prespávacky sú bežné,ale u nás v škole skôr po tom túžia dievčatá môj syn nespal nikde, ale pustila by som ho, keby chcel.co to je niekoho poznať?poznám rodičov detí môjho syna 4 roky stretneme sa v obchode, na ihrisku, na návšteve sme boli tie len raz nevidím dôvod a pustila by som ho k nim.Nazor na ľudí a výchovu, akú majú prácu ako žijú si vieš urobiť aj bez sedenia v obývačke.A naopak aj ľudia ktorých dobre poznáš môžu byť hulvati🙂
@stella333, tak toto bude vnimanim. Ja som tiez z BA, mam pekne po 40 a prespavacky veru u nas ficali. Ale ja som vzdy bola dieta, co malo otrceny nos von, milovala som tabory, chcela som chodit po kamoskach, je mi sice zahadou, ako to ide dokopy s mojou introvertnou povahou, ale s mojou mamou sa i tak nedalo (otec do toho nijako nezasahoval)... A dcera ma kamosku, ktorej otec nedovoli, aby spala mimo (lebo potom by muselo prist ine dieta k nim) A dievca tym trpi a unika, ako sa len da. V 11 rokoch sa jej este moc neda, ale za par rokov im z domu zdrhne, to je evidentne uz teraz. (Tato je v tomto pripade aj hystericky zmrd, ani by som tam moje dieta nepustila, bezne rozbija riady a trha zosity, je to jeden z tych pripadov, co je na prespanie no go aj keby dieta chcelo)
@vroni No to je mozne, my sme boli velka rodina, tak mozno aj preto. Bolo nas dost aj bez kamaratov. Co si vsimam, tak najma ludia co maju jedinackov, alebo velky vekovy rozdiel medzi detmi, jedno uz dospele, tak radi volaju kamaratov napr. aj na dovolenku, na prazdniny. Alebo ich poslu k niekomu.
Inak od strednej skoly som si to uz riadila viac menej sama, mne rodicia nic nezakazovali a mozno preto to nemalo to caro zakazaneho.
U nas to prespavanie neleti ani teraz, decka su spolu aj do vecernych hodin, u nas alebo u nich sa hraju a potom kazde ide domov do svojej postele. Kazda rodina ma nejaky ten svoj rezim.
Tak ale tiez selektujes, keby si ho nepoznala, mozno by si tam dceru pustila a ta by zazila sok z takeho spravania. Ja som tiez mala kamosku, co jej otec bol taky despota, neviem si predstavit do takej rodiny pustit dieta. Najhorsie, ze male deti take veci nemusia vediet este spracovat. Ja nemam nic proti prespavaniu, ale treba rodicov a tu situaciu v rodine poznat.
Nenechaj si nahovorit, ze si paranoidna a ze dceru pripravujes o uzasne zazitky a ze moc pozeras filmy a spravy. Mna obtazoval otec mojej kamosky, ked som mala asi 11. Aj dnes po 20 rokoch by som ho najradsej nakopala do guli cu..ka jedneho uchylneho. Nastastie som bola len na navsteve a mohla som sa rychlo zdekovat domov. Ani si nechcem predstavovat, co sa mohlo stat, keby som tam bola cez noc. A tiez si nechcem predstavovat, co pri nom zazivali jeho dcery :( takze tie srdcervuce vylevy, ako chuda bude trpiet, ked ju nepustis, su uplne mimo. Radsej nech si jednu noc poplace ako ma mat traumu na cely zivot. Tych super zazitkov este bude hromada, tak naco riskovat..
Ked to niekto porovnava s tym, ci ju pustis do tabora, tak to je uplne z cesty. Ako dozor tam idu pedagogicki pracovnici. Tiez sa moze stat hocico, ale su potom uplne inak brani pri pripadnom sude, takze si to asi sakra rozmyslia, ci by nieco take skusali..
Zaujimalo by ma, kolki z tych, co hned napisali: Jasne, pusti ju.. by zverili cudzim ludom do ruk svoje auto. Asi nikto. Ale dieta bez obav. Na zvlastnym hodnotam pripisujeme vyznam. Az kym sa realne nieco nestane. Takze ja by som tiez pustila az ked by som poznala rodicov a prostredie v akom ziju

@fem, to je fakt hlboka logika 😲 Najviac zneuziti je vramci rodiny a nie medzi znamymi. Medzi znamymi ide tiez spravidla o RODINNYCH znamych a nie rodicov kamaratok. Ale neschopnost prekonat vlastnu zbabelost radsej nazveme ochranou, deti zabalime do vaty a nebudeme chapat, ked nam to neklapne (ci uz tym, ze dieta sa utrhne z retaze a vyskusa vsetko alebo tym, ze vychovame cloveka, co sa bude bat vlastneho tiena). Ked sa dieta boji doma povedat, ze ho niekto obtazoval, nemaju problem rodicia ineho dietata, ale zlyhala som vo vychove ja. Lebo dieta sa boji, ze uverim skor cudziemu ako jemu.