9-ročná dcéra sa nedokáže naučiť násobilku
Zeny poradte. Moja dcera 9r ide do 4.rocnila. Cely rok sa ucia nasobenie delenie no ona to vobec nevie. Nasobilku 2,3,4,5 este ako tak nic viac. Je to mozne? A uz xkrat sme sa to ucili…
A skusali ste vizualne pomocky, ktore sa napr.pouzivaju aj v Montessori pedagogike? Skuste si precitat tento clanok. Mozno iny pohlad, ina metoda, pomoze. (Prosim, nechce sa mi s nikym dotahovat, ci je alebo nie je biflovanie nutne.)
@suzitok ja som tiež nebola schopná sa naučiť nasobilku a teda dokonca mam vyštudovanú vš a peňazí ako pliev 😁 niektoré nasobky viem z hlavy ale keby došlo na také ktoré neviem tak hej poviem ze si to idem pre istotu preveriť cez telefón, úplne bez hanby 😁
@spadnutaslivka Tak najlepsie je vediet naspamat 3*6 aj 6*6 a aj rovno chapat, ze to prve je polovica z toho. To si za 1 s alebo menej v hlave rovno urobis aj kontrolu a vies, ze nemas chybu (ze si si napriklad pod stresom cez pisomku nepamatal zle)
mám skúsenosti s vlastnými aj cudzími deťmi - na základke - a môže kľudne byť aj, že má slabšiu dyskalkúliu
https://eduworld.sk/cd/dominika-neprasova/5238/...
niektoré veci jej môžu ísť ok, ale najmä pri abstraktných príkladoch, násobilke, premene jednotiek a pod. - to skrátka ide ťažšie ...
neodpísať hneď dieťa, že je blbé a prečo to už zabudlo, ale skúsiť viaceré metody a spôsoby, ako to precvičiť a pochopiť
@citron25 nechápem tvoju logiku, nie že nechápem matiku 😉 Ty vieš figu, čo viem/chápem/dokázala som. Mne nerobí problém z hlavy aj ťažšie vypočítať, ale proste malá násobilka sa má sypať z rukáva a nie dopočítavať si to pol hodiny. Presne to potom vidieť na písomkách, ktoré deti to vedia a ktoré to pracne počítajú a ešte sa pri tom aj ľahko pomýlia.
@kissymissy my synovi (druhak bude) vysvetlujeme uz vyse rok hodiny..stale to nechape,,dokola mu vysvetlujem zaklad - teda rozdiel.medzi velkou a malou rucickou a stale to nevie..ale ratala som stym, dlllho plietol pojmy (az cca do 5rokov) urcujuce cas (vcera, dnes,zajtra,minule,kedysi a pod.) Nechapal vyznam,,dnes v 7dmich vie nielen to ale aj den v tyzdni a datumy

@kissymissy mala násobilku je potrebná. A niekedy sa učila aj veľká násobilku to už fakt bolo počítanie. Najlepšie sa dievča naučí tú násobilku precvičovaním. Možno ju chvíľu vedela tesne po naučení, ale ako rýchlo sa ju naučila tak aj zabudla. Skús ju to skúšať dookola nie pri učení ale dajme tomu pri bežných prácach doma. Keď už niektoré kombinácie vie tak ich vynechávaj. Ja som sa učil kombinácie a nie príklady. 3,6,18
4,5,20, 7,9,63. Alebo zacnite lahkymi: nasobenie 2, nasobenie 5 a nasobenie samým sebou, nasobenie 10 tkou. Bude mat pocit že to ide. Potom skočte na čísla 3 a 4 tie sú tiež ľahké v kombinacii s malými číslami. Až tak pôjdete na čísla 6,7,8,9. Tie sú najťažšie ale už budete mať zvládnuté ich kombinacie s malými číslami, tak vám ostane už len pár kombinácií. Dôležité je si hneď na začiatku uvedomiť aj to, že nezáleží na poradí násobenia. Už je toho aspoň pocitovo dvakrát menej. Mne pomáhali aj farby vždy mali čísla u mna nejakú farbu. 3,6,9 maju zltu farbu 5 ma červenú 2,7 zelenú 8 modrú,. Aj pri násobení som si tie farby predstavoval. Skús sa jej spýtať či nemá čísla zapamätané aj cez farby.