icon

9 ročný syn zajedá problémy

renula05
17. mar 2015

Mám 9 ročného syna, ktorý za posledný rok pribral takmer 10 kg. Pravidelne ho meriam a za celý čas narástol 5 cm, ale že ho je viac ako je treba je vidno. Začalo sa to problémom s kolenom, nemohol 2 mesiace cvičiť a futbalový krúžok sme museli zrušiť, takže sa toľko nehýbal. V tom čase sa k svokrovcom prisťahoval švagor aj s dcérou. Keďže tam bývame zatiaľ všetci, je nás plný dom. Neter začala synovi robiť zle, bije ho a často mu zobrala to, čo dostal od babky a dedka, alebo sa s ňou musel deliť aj keď nechcel. A tak to vyriešil po svojom, ak dostal čokoládku, tak ju radšej hneď zjedol aby sa podeliť nemusel. Neter sa samozrejme deliť s ním nemusela. Je veľmi súťaživý, veľmi ho trápi neúspech a chcel by byť vždy prvý. Je veľmi citlivý, nech sa to týka týrania alebo opustenia zvieratiek alebo jeho osoby. Cez prázdniny jedol koľko chcel, svokra ho v tomto nekontrolovala a ja keď som dorazila večer o pol šiestej som sa ani veľmi nepýtala, snažila som sa mu urobiť program - bicykle, prechádzka, kúpanie. Na začiatku školského roku sme vyradili 90% nohavíc, ktoré obliekol pred prázdninami a nie preto že vyrástol. Jednoducho ich nezapol. Teraz počas školy sa mi nezdá že by príliš pribral, ale stále mi tvrdí že je hladný. Pritom zje porciu ako dospelý chlap. Sladkosti schovávam, zeleninu nechce okrem rajčín, ovocie áno - ale dokáže zjesť napr. naraz 3 banány. Všetko do seba nahádže, niekedy mám dojem že jedlo ani nežuje. Zbožňuje jogurty a mlieko, teraz si preberá aj v mäse, zje napr. iba ryžu a mäsa sa nechytí a za pol hodinu mi kričí aký je strašne hladný. Pije hlavne vodu, na sladké malinovky nikdy nebol. Teraz keď sa vyzlečie, je mi do plaču ako vyzerá. Narástli mu prsia, brucho sa mu trasie ako huspenina. Teraz sa k tomu pridalo hľadanie bývania a moje tehotenstvo. Priznávam, nie sme veľmi štíhli v celej rodine či už u manžela alebo u mňa, ale to ako syn teraz vyzerá ma dosť trápi. Nechcem aby mal neskôr zdravotné problémy. Ako by som to mala riešiť? Nechcem mu ubližovať výsmechom alebo urážkami, ale zatiaľ som nenašla spôsob ako ho nejako rozumne usmerniť..

luciferisko18
17. mar 2015

Skús ty sama aj s manželom ist príkladom v strave, pohybom, to je pre deti najľahšie , keď vidí čo jete vy bude aj on, keď pôjdete na prechádzku pôjde aj on.., určite by som ho na to neupozornovala aby sa netrápil ešte viac, a možno mu navrhnúť že keď dostane sladkosť odloží si ju na 1 miesto ktoré určíte spolu a dá si z toho napr. raz denne. Určite sa veľa vecí vyrieši keď budete sami bývať , držím prsty.

janinah
17. mar 2015

syn potrebuje psychologa a ešte predtým endokrinologa,je dobré,že to chceš riešiť,začni u pediatra,ak sa vylúči nejaká prép. choroba,tak cez pediatra sa dá ísť na liečebný pobyt,kde učia správnu stravu a životosprávu,prečo st ezrušili futbal?nevládze? tak skúste iný šport napr. karate,zápasenie,kde sa využíva sila,podľa mňa každý chalan potrebuje šport ako soľ,len treba,aby mu sadol,zaujal ho...

nicemary
17. mar 2015

Aj moj syn mal pred rokom problemy so zdravim, bolo to komplikovane, zle sa citil, nudil sa a zacal sa prejedat. Tiez mal brucho , prsia, sameho ho to trapilo. Na neho bolo nejlepsie, ked som sa s nim narovinu porozpravala, povedali sme si , ze spolu budeme chudnut. Na veceru som mu davala uz len zeleninu a syr alebo maso. Pomaly sa to zlepsuje, ale musim ho jednoduchon strazit, ked sa to da, sledujem, kolko zjedol a ked vidim, ze dost, tak uz mu dovolim viac,len napr. jablko alebo pohar mlieka. Ziadne prejedanie cez den a vecer len tak nelahko. Najma tie vecere su dolezite. Ale ani hladovanie. Nastastie, syn je taky, ze spolupracuje.
Ked vidim, ze sa drzi, tak ho aj pochvalim, poviem mu ze pekne schudol a on sa potom snazi. Niekedy to aj troska zvelicim, viem, ze ho to potesi. Urcite sa to neda nasilu, a vobec nie vysmechom.
Skus mu porozpravat, ako niekto, koho pozna, tiez schudol, ako mu to pomohlo a pod.
Ked pribral 10 kg, tak asi potrebuje schudnut tak 5kg, to sa da.
Ale kamoskin syn mal vyraznu nadvahu, bol na lieceni, tam schudol 8kg a potom pokracoval aj doma, este asi 12kg, strasne sa zmenil, je z neho pekny chalan a je velmi rad.

renula05
autor
18. mar 2015

Futbal sme zrušili na odporúčanie lekára na chirurgii a rehabilitačnej lekárky. Keďže má vrodenú poruchu vývoja jabĺčka v kolenách, kolená mal opuchnuté a veľmi boľavé. Mal by to byť len dočasný problém, v puberte sa to vraj zvykne upraviť. Zakázali mu futbal a podobné športy. Preto sme v lete jazdili na bicykloch, chodili sa prechádzať. Občas v škole si futbal zahrá v rámci družiny, chodí na krúžok stolného tenisu, ak môžeme chodíme na ľahšie túry. Mali sme spolu dohodu, že budeme chodiť po večeroch na prechádzky, ale od začiatku tehotenstva som takmer stále chorá a manžel pracuje často do noci a na záhrade sa toľko nevybehá. Ja keď si urobím na večeru šalát, alebo k chlebíku nakrájam zeleninu, zje len rajčiny a trošku reďkovky, iné nechce. Na mäse nesmie byť ani šľacha, ani kúsok mastnejšieho lebo to nechce jesť. Sladkosti pred ním odkladám, ale vie kde sú. Keď sa potom nudí tak prehrabne sladkosti a niečo si dá..

denisads
18. mar 2015

ja by som z toho az taku tragediu nerobila, akurat tie sladkosti prestante kupovat a bude v tomto pokoj. tiez mam 9 rocnu, mala dlho relativne stihlu postavu, taku normalnu, a zhruba pred pol rokom zrazu pribrala, a dost, ale za nejaky cas sa aj paradne vytiahla do vysky. podla mna rastovy skok a jej telo sa na to pripravovalo. len to trochu prehnalo. moze to byt aj u vas

eeffka
18. mar 2015

@renula05 tu nepomoze nic len skrtit pridely a mat zdravu stravu...nechces? oK ale budes hladny, ziadne sladkosti...