Aké sú podmienky pre vylúčenie žiaka zo základnej školy ?

saxana2
30. máj 2019

Dobrý deň potrebovala by som poradiť ohľadom vylúčenia žiaka zo ZŠ.Dcéra má spolužiaka s ktorým sú neustále problémy. Porušuje školský poriadok,vyrušuje na hodinách,zastrašuje deti, šikanuje ich.Nerešpektuje absolútne žiadne autority.Zaujímalo by ma za akých podmienok môže škola takéhoto žiaka vylúčiť zo školy.Ďakujem

danik1505
2. jún 2019

@saxana2 nie vraj, ale škola naozaj kompetencie nemá. Nemôžeme nič, ak to nepodporí rodič... Vylúčiť ho nemôžu, to už ti tu písali, reedukacne iba so 4 zo správania, jedine kontaktovať socialku a tá následne políciu, keďže chlapec má 14 a je trestnopravne zodpovedný...

janage
2. jún 2019

@saxana2 ach boze, toto je fakt na hlavu, a potom ked bude niekto mat trvale nasledky tak vsetci placu a vyjadrenia odbornikov v kazdych spravach🤔

ataner81
7. jún 2019

Reedukacka nie.To nie je zalezitost skoly ci rodica.Respektive nemaju konecne slovo.Skusit liecebno vychovne sanatorium.Bud tyzdenny pobyt s tym, ze na vikendy bude chodit domov alebo celorocny pobyt.Pripadne psyvhiatricke liecebne napr.Hraň. Alebo dobrovolny pobyt v Centrach pre deti.S tym prichadza zmena skoly a kopec dalsich veci.Treba podnet socialke a nie jeden.Na zaklade podnetu to socialka bude riesit a da matke na vyber dalsie riesenia.Predpokladam, ze najskor navrhnu dobrovolny pobyt

ataner81
7. jún 2019

Sanatorium a psychiatriu musi vyriesit matka.Bez nej len na zaklade sudneho rozhodnutia a to je na dlhe lakte

evica01
7. jún 2019

Zeny ja neviem co je toto za doba. Dakedy dali takemuto chlapcisku kazdy den v skole riadnu po pysku a bol aky taky pokoj.
Decko je zrejme nevychovane, rodicia telata.
Ono sa brani zivotu hadam aj v spanku.
Ale ze ho velki ziaci nevedia spacifikovat.

sissik
7. jún 2019

Riaditelka skoly niekolkokrat volala na upsvr nech zacnu riesit takehoto problemoveho ziaka. Uradnicka vynadala riaditelke skoly, preco ich stale otravuju, vraj setrili a nic nezistili. Nakoniec rodicia zufali, nejak vybavili polepsovnu pre toho ziaka. Otec ho len zdral ked prisiel z tyzdnovky, babka plakala pred vsetkymi, ako ho ona nezvlada. Rodicia tusim rozvedeni.

eliska13
7. jún 2019

@deti95060810 a čo, keď špeciálna je ďaleko, nezobrali ho pre nedostatok miesta a pod...ja som za integráciu deti nemôže za dysgrafie a podobne veci.

eliska13
7. jún 2019

@saxana2 za žiadnych máme podobneho ani prepadnúť ho nenechali, lebo že v triede by bol najstarší a robil by zle ešte viac.Jedine apelovať na riaditeľku k psychológovi, na lieky, ak má nejakú poruchu to rodič zase nemusí súhlasiť ...vyrušuje, zastrašuje veď takých je v každej triede x.Sikana sa rieši prísne, ale zase čo je šikana?slovná šikana je aj to, že sa posmieva iným, opovrhuje deťmi aké majú tenisky a pod
Do polepšovne dávajú už extrémne prípady nikto sa s tým nechce babrať.socialka také veci nerieši, ak chodí do školy pravidelne, rodičia nie sú asociali...

deti95060810
7. jún 2019

@eliska13
1. čo je to ďaleko....
2. nepíšem že niekto môže za svoju poruchu
3. niektoré deti ozaj patria skôr do špec. ako na bežnú Zš, ale .... máme nie moc dobré skúsenosti s jedným žiakom čo chodí do 5 tr. Nechápem rodičov prečo dieťa nepresunú do špec. - viac by sa mu uč. venovala. Takto sedí na konci tr. a ešte aj zle robí deťom...

nikaeli
7. jún 2019

- pretoze do specialnej skoly patria deti s mentalnym postihnutim - pisem to uz druhykrat - nie deti s poruchami ucenia , ani tie "nevychovane".. predpokladam, ze tento ziak nie je mentalne postihnuty - inak by ho nevzali do ZS (resp.vzali len v pripade, ze v okoli nie je ziadna specialna skola a bol by teda integrovany s asistentom).

namornicka
7. jún 2019

@nikaeli inak ta “nová” diagnoza poruchy správania je podľa mna moderný vyraz na nevychovane decko. Ale ako píšeš, tam musí byt nejaký postup (pokarhanie triednym, potom riaditeľom, znížená známka zo správania) a to všetko písomne podložene v triednej knihe. Čiže musí sa to najprv riešiť, spolupráca rodič + škola, pripadne psychológ. Potom z toho vyvodiť závery a konať. Zakladka vyhodiť nemôže, jedine že by rodič dieta prelozil.

galioska
7. jún 2019

@saxana2 aj sa vie prečo to robí? Nieje samé k šikane vedené? Výchova atď? Vždy to odniekadial vyusti

jamika84
7. jún 2019

@nikaeli to osobitná sa premenovala na špeciálna však??Neviem odkiaľ pramení že do špec.školy patria deti s mentálnym problémom,ale dám príklad,síce už je to dávno ale,mala som spolužiaka ktorý nemal žiadnu poruchu zistenu a čapli hobdo osobitnej lebo sa mu len nechcelo učiť,pár krát prepadol a bol tam,takže neviem či len s postihom deti sú tam..ale moooozno sa niečo pomenilo odvtedy..

jamika84
7. jún 2019

@nikaeli doplňujem slovíčko LEN deti s mentálnym problémom

nikaeli
7. jún 2019

@jamika84 specialna skola (ano, niekedy (aj) osobitna) je skola pre ziakov s mentalnym postihnutim, resp. su aj ine skoly s nazvom specialna, ktore su urcene pre ziakov so specialnymi vychovno.vzdelavacimi potrebami (zrakovo postihnute deti, sluchovo, telesne, recovo..) - ziak, ktory je nevychovany, drzy, ublizuje spoluziakom, nerespektuje autority (a nema diagnostikovane postihnutie) do specialnej skoly nepatri, pretoze drzost a nevychovanost nie je specialna vychovno.vzdelavacia potreba.. ani ziak, ktory v ZS prepadne, nepatri automaticky do specialnej skoly.. ano, existuju aj zariadenia, ktorym sa kedysi hovorilo polepsovne, dnes su to rozne reedukacne centra.. ale na vsetko dnes musite mat suhlas rodicov dotknuteho dietata.. nik ho nemoze len tak vysetrit, lebo pridu ini rodicia a povedia, ze je drzy, dajte ho na inu skolu, to proste neide - obratim to - ani nam by sa nepacilo, keby mal ktosi cosi proti nasmu dietatu a chcel by ho vylucit z nasej skoly bez nasho suhlasu)..

vrtuka
25. aug 2019

dobrý večer...Chcem sa spýtať a poprosit o radu...Mam 15 rocnu dceru nastevuje zakladnu skole opakuje 8 ročnik,vynechavala dkolu chodila poza skolu ani pre koncorocne vysvedcenie nebola.Riaditelka povedala ze uz tam nemoze chodit ale nebol poslany ziaden papier.Chcem sa spytat ci ju mohla len tak vyhodit alebo tam moze normalne nastupit dakujem

abbey1
25. aug 2019

@vrtuka Pokiaľ nemá ukončenú povinnú školskú dochádzku, nemôžu ju vyhodiť, laicky povedané. V každom prípade musia vás informovať písomne, keďže sa jedná o nezletilu žiačku. Doporučujem komunikovať so školou čo najviac, pokúsiť sa nájsť riešenie. Všetko im zasielať písomne a rovnako ich žiadať o písomné vyjadrenie.
So sociálnou to neriešite? Nepodala škola podnet za zameškané hodiny?
Nezávidím vám takéto problémy v tak nízkom veku. Kam sa chce takto pohnúť ďalej? Zostať v 16 na ulici bez vzdelania? :(

namornicka
26. aug 2019

@vrtuka nemôže ju vyhodiť, dieta plní povinnú školskú dochádzku. Len nech pekne nabehne na začiatku sk. roka. Skús na ňu zatlačiť nech sa uvedomí a aspoň na učňovku to dotiahne. Lebo ju budeš živiť a ťahať z pruserov cely život.

bosorkabb
26. aug 2019

@jamika84 to bolo kedysi. Dnes sú špeciálne školy určené pre žiakov ktorý majú postihnutie. Nepatria tam deti ktoré sú nevychovane. Prijať môžu len dieťa ktoré má diagnózu, rodič súhlasí a to všetko podložené rôznymi testami.
To čo bolo kedysi dnes už neplatí.

matenka
26. aug 2019

Tento problem sme riesili v nasej triede, dokazatelne sikanoval celu triedu jeden ziak, dokonca niektore slabsie pani ucitelky, jeho starsi brat bol vo vezeni, jeho riesila casto policia za kradeze, matka x prac, nezvladala syna, stale si isla to svoje, ze vsak on je dobry ziak, rodicia sme spisali peticiu, nic nam to nepomohlo, akurat mal povinne sedenia u skolskeho psychologa, potom zacala ta psychologicka chodit do nasej triedy, kde nasim detom hovorila, ze vlastne ten chlapec je sikanovany, lebo kedze on robil zle nasim detom, tak deti ho vylucili z kolektivu, a to bola posledna kvapka, riesili sme to 4 roky kym sa nam podarilo aby bol aspon preradeny do vedlajsej triedy, aj po preradeni este mesiach chodil do nasej triedy a nikto s tym nic nevedel urobit a ked sa niekto ozval, ze preco sem stale chodi, tak bolo deti okriknute ucitelkou, nech su ticho s nech to tomu chudacikovi nestazuju, v tejto dobe ked si hajzlik a robis zle, tak si chraneny, ucitelka biologie mu povedala, ze ak bude na jej hodinach ticho, zlepsi mu znamku o jeden stupen, wtf? Vivat integracia

bubutko
17. sep 2019

@matenka ale ja si tiez myslim ze ten chlapec je chudak a treba mu pomoct. Ani vozickaraov, ludi s depresiami, bulimiami a zavislostami nevyclenujeme zo spolocnosti ale snazime sa im pomoct. Nemyslim si, ze ak toho chlapca vyclenia, spravi to z neho lepsieho cloveka, skor naopak. Mozno by sa to dalo aj inak, neviem ako, ale inak. Po dobrom.

janmerva
3. mar 2020

§ 58

Opatrenia vo výchove § 58 školský zákon

(1) Za vzorné správanie, za vzorné plnenie povinností alebo za statočný čin možno žiakovi udeliť pochvalu alebo iné ocenenie.

(2) Ak sa žiak previní proti školskému poriadku, možno mu uložiť napomenutie alebo pokarhanie od triedneho učiteľa, majstra odbornej výchovy, pokarhanie od riaditeľa, podmienečné vylúčenie alebo vylúčenie.

(3) Ak žiak svojím správaním a agresivitou ohrozuje bezpečnosť a zdravie ostatných žiakov, ostatných účastníkov výchovy a vzdelávania alebo narúša výchovu a vzdelávanie do takej miery, že znemožňuje ostatným účastníkom výchovy a vzdelávania vzdelávanie, riaditeľ školy alebo školského zariadenia, okrem špeciálnych výchovných zariadení, môže použiť ochranné opatrenie, ktorým je okamžité vylúčenie žiaka z výchovy a vzdelávania, umiestnením žiaka do samostatnej miestnosti za prítomnosti pedagogického zamestnanca. Riaditeľ školy alebo riaditeľ školského zariadenia bezodkladne privolá

a) zákonného zástupcu,

b) zdravotnú pomoc,45)
c) Policajný zbor.46)

(4) Ochranné opatrenie slúži na upokojenie žiaka. O dôvodoch a priebehu ochranného opatrenia vyhotoví riaditeľ školy alebo školského zariadenia písomný záznam.
Som riaditeľ ZŠ v čom mi bráni využiť tento paragraf ods. 2 .3 využívame bežne.To čo sa deje v našom školstve je naozaj kôli takýmto žiakom choré.

misiaq
22. okt 2020

@namornicka Porucha spravania nie je ziadna nova diagnoza, nikomu nezelam mat take dieta. Mozes sa aj na hlavu postavit aj na mihalnice a to dieta sa neda vychovat. Preto sa to vola porucha, lebo to dieta vazne nedokaze ovladnut niekedy svoje spravanie... Ja som na opacnej strane barikady ako vacsina rodicov, len moje dieta nikoho nesikanuje ani netyra, len ucitelka je z neho hotova, lebo nedokaze pochopit, ze nieco take existuje. Moje dieta je naozaj vychovane, dokonca viac ako ostatne deti, ktore netusia co to znamena pozdravit sa podakovat alebo poprosit o nieco, je velmi rozumny a inteligentny a skutocne nepatri do specialnej skoly. Len ma problem s autoritou, neuznava absolutne ziadnu. Ja som sa snazil riesit so specialnym pedagogom aby pripadne dostali asistenta do skoly.
Ludia ako vy ale prispievaju k bagatelizacii tohoto problemu. Treba rozlisovat kto je spratek a kto ma ADHD... Bol by som zvedavy ako by ste reagovali vy keby vam niekto povedal ze vase dieta je nevychovane a ono by potrebovalo len pochopenie, nic ine.

namornicka
22. okt 2020

@misiaq nebagatelizujem tvoj problém, samozrejme, ani nie som psychiater ani odborník v medicíne. Ja čo som čítala v tej klasifikácii tak poruchy správania a duševné poruchy sú akoby skupina porúch a syndrómov a pod nimi sú konkrétne diagnózy s názvom a kódom. Čiže nevolá sa to len "porucha" ale je to špecifickejšie. Píšeš, že tvoje dieťa je naozaj vychované a dokonca viac ako iné a učiteľka je z neho hotová, tak z toho si nič nerob 🙂 učiteľky sú proste hotové z kadekoho kto nespadá do ich škatuľky, je to jej problém. A do špeciálnej školy už vôbec nepatria inteligentné deti, špeciálka je pre deti z nižším IQ, keď ti povedala, že tvoje tam patrí tak to je teda vedľa jak tá jedľa.

daisylucky
22. okt 2020

@misiaq môj ma možno aspergerov syndrom, v týchto týždňoch prebieha diagnostika. Keď tu čítam príspevky niektorých mariek, chce sa mi zvracat :(