Aké sú výhody a nevýhody jedenia v školskej jedálni?
Poprípade ake su vase skusenosti alebo čo by ste zmenili na nich?
Nevyhoda: jedlo je nekvalitne, skus navarit za euro polievku aj hlavne, z coho to asi tak vykuzlis... Kupuje sa najlacnejsie maso aj suroviny. Ja tie kucharky obdivujem, ze to dokazu. Vari sa podla noriem, ktore su casto uplne pritiahnute za vlasy zlozenim aj gramazou porcii. Vyhoda: je to lacne a na druhej strane castokrat lepsie, ako ked maju decka zjest keks a chipsy miesto obeda.
výhoda nemusím variť, dieťa má zabezpečené teplé jedlo v normálnom čase /zvyčajne medzi 12.00 - 13.00/ vyučovanie konči o 14.30, niekedy sa zdrží aj dlhšie.
Porcie primerané, komu nestačí môže na "duplu", jedlo chutné a nemám pocit, že by bolo nekvalitné - varí sa vo veľkom, porcia teda vyjde lacnejšie.
Oceňujem výber z dvoch jedál - každý si nájde čo mu viac chutí alebo čo môže ak má alergie.
Ja som sa v školskej jedálni istý čas stravovala ako dospelá, ale až na pár jedál to bol hnus. Hlavne polievky boli hnusné - samý olej, riedke a dokonca aj "sáčkové". Doma som nikdy tak nezdravo a nechutne nevarila.
Ale zase toto nemusí platiť o všetkých školských jedálňach. Opísala som svoju skúsenosť.
U nás varia veľmi chutne a moj najmladší syn v jedálni zje aj to, čo doma by nezjedol. Proste je v škole viac hladný a medzi deťmi mu viac chutí. Plus nemusím toľko variť doma. Budme radi za takúto možnosť, v zahraničí to vobec nie je samozrejmosť. Niekde majú deti len sendviče.
Veľkou výhodou je, že je to teplá strava - dieťa je spokojné lebo nie je hladné, v kolektíve s kamarátmi sa kľudne naje, a ja ako rodič večer nemusím vyvárať lebo sme všetci v práci/v škole mali teplé jedlo takže nám stačí večerať niečo jednoduché. Navyše je to cenovo dostupné.
Výhoda možno to, že dieťa má teplý obed, nevýhoda - nízka kvalita surovín, nezdravé jedlá. Týka sa to hlavne mäsa, musia kupovať najlacnejšie a polievky - nezdravé, samý bujón. Ja som spokojnejšia keď majú múčne jedlo. Školské obedy určite nie sú zdravé.
Výhoda: teplé jedlo pred cestovaním (ak dieťa dochádza).
Nevýhoda: väčšinou mávajú školy/škôlky len 1 menu, nie je nič na výber. Môže sa stať, že alergici majú potom problém sa najesť, alebo u nás vždy keď je bravčové, tak to majú na vegetariánsky spôsob (zjesť iba prílohy).
@janickacrazy presne! Čo by sme my v zahraničí dali za to, keby deti mali varené obedy! Keď som mala deti malé museli si nosiť obedy z domu, syn chodi teraz do školy, ktorá je blízko domu a deti nad 12 rokov sa môžu ísť domov najesť, dá si normálne teplé jedlo a potom beží nazad, dcéra chodila do školy mimo bydliska tak takú možnosť nemala. Až na strednej mali jedáleň, varili tam samotní študenti, ktorý mali predmet verejné stravovanie.
Na Slovensku na dedine, kde chodila do škôlky dcéra pred tým, než sme sa odsťahovali do zahraničia, varili výborne - bolo to pre škôlku, školu a miestnych dôchodcov. Všetkými desiatimi by som to tu brala
@loliki ano, varia podla noriem, to ale este nezarucuje, ze su tie jedla zdrave.. u nas velmi nie su.. pramalo zeleniny, bud maso s "univerzalnou" omackou, alebo mucne, sladke jedlo..
A mam pocit, ze ani nevaria prilis chutne, fakt casto sa na to rozne deti stazuju
Plus, samozrejme, aby sa udrzala nizka cena, kupuju sa potraviny pofidernej kvality - toto bude zrejme platit vsade.. ..
@jabadabadu ja si myslím, že je to tak, ako robíme všetci rodičia. Ľudia vychovávajú deti vo viere, ktorej veria a k tomu často patria aj stravovacie návyky. Vegetariáni nedavaju deťom mäso, vegani ani mlieko, vajcia …, my všežravci dávame aj mäso, niektorí to majú spojené s náboženstvom - židia jedia len kóšer, hinduisti sú vegetariáni, moslimovia jedia halal a nejedia bravčové….
@jabadabadu Ved aj jej rodicia ju nejako viedli (v ich viere v nieco), no a ona sa rozhodla pre svoju vieru. Tak to urobia aj jej deti (ako aj vsetky deti na svete), ze sa potom samni rozhodnu ci to co im rodicia vstepovali a tu ich vychovu budu dodrziavat, alebo nebudu a pojdu vlastnou cestou. Uplne prirodzeny zivotny cyklus.
@loliki okolo zdraveho jedla stravpvanie v skolke ani neslo. Mas skreslene predstavy. Maso 3x za tyzden, ale akej kvality. A ta spominana ryba? Vazne? Losos? Urcite zdrave jedlo, pokial by nebol z chovu, a takto mozeme pokracovat. Mna dviha zo stolicku, ked vidim ako obed spagety s kecupom🤦, a castokrat rozmyslam, aku to ma akoze doplnit zlozku vo vyzivovej hodnote dna v tej skolke, ci skole🤦
@jabadabadu ale tak to robia všetci.
Mám kamarátku, ktorá až na strednej sa stala veriacou a vstúpila do katolíckej cirkvi, doma k žiadnemu náboženstvu nebola vedená a nebola ani pokrstená. Svoje deti, ale už narodenia vedie v katolíckej viere, vrátane krstu, svätého prijímania, dodržiavajú posty, cirkevné sviatky, chodia pravidelne do kostola a deti do katolíckej školy. Tiež im “nedala na vyber” ako nedavaju miliardy iných rodičov, ktorí sú veriaci a vedú deti v ich viere.
@stanislavicenka my sme v škole nikdy nemali niečo také ako špagety s kečupom a ani to dcéra nikdy nemavala v škôlke. Že ľudia jedia špagety s kečupom som čítala prvý krat tu na MK, mna len pri predstave tej kombinácie nadrapuje a ľudia tak doma varia a vraj to deti milujú.
Pochybujem, že niečo také bežne v školách varia, možno to robia s nejakou paradajkovou omáčkou a deti to volajú s kečupom, lebo mamky tak doma “vyvaraju”
@stanislavicenka presne tak.. ja som stratila rec, ked som zistila, ze v sulade so stravovacou normou podavaju detom v
skolke cierny caj s cukrom.. tiez by ma zaujimal benefit, aky z toho akoze maju mat..
Odkedy je syn na druhom stupni, na obedy nechodí. Na začiatku chodil, kým som zistila, že vôbec nejedáva polievky (v škole majú veľmi zlý systém, polievka je len na požiadanie, nedáva si ju z druhostupňových takmer nikto. Riešila som to aj na rodičku, bez výsledku). Okrem toho, aj z hlavného jedla väčšinou zjedol málo. Môj syn jedáva dlho, trvá mu to, takže keď kamoši dojedli a išli preč, išiel aj on, aj keď nemal dojedené. Takže na obedy nechodí, varím doma večer predtým, po príchode zo školy si to zohreje a zje. Aspoň mám prehľad o jeho strave, viem, koľko a čoho jedáva.
@jabadabadu Prečo svoje deti nutis chodiť do školy? 🙂 pretože im chceš to najlepšie. Ja ako matka chcem svojim deťom tiež to najlepšie. A nenútim ich. Bravčové nejedia doma a popravde keď ho zjedli mimo domu, bolo im z neho zle, nie sú naň zvyknuté. Takže by im to ani na žalúdok dobre neurobilo. A nie, nemienim ich naň privykat, ak to považujem za nesprávne. Chápeš, nie? 🙂
Kedze sme ako rodina nauceni na teply obed, som rada, ze ho dcera ma aj v skole. Na zakladke bola velmi spokojna, zjedla vsetko, teraz je na strednej a kvalita je ovela horsia. Porcie privelke, no vsetko plava v tuku, takze nezje vsetko.
K tym normam - mali by ich prekopat, varit kreativnejsie, novsie, mojej dcere teda nestaci segedin, dukatove buchty, rarasik, moravsky vrabec, granadir, kolozvarska a spol. stale dokola.
@beronsche a to tu minule bol prispevok, ze dietatu v skolke nechcu dovolit pit cistu vodu, ze musi pit caj a mlieko, co je v jedalnicku, lebo je to zaratane vo vyzivovej jednotke 😖
Pracujem v šj a keď čítam tie "odborné názory" 🙄niektorých mamičiek🤦♀️. Bujóny, sáčkové polievky, olejové polievky🤔hmmmmm. Bodaj by ste mali pravdu dievčatá . Bujón u nas v kuchyni nikdy nebol, sáčkové polievky, kolko tých sackov poleivokby sme akoze potrebovali na 600 porcii? Losos, mäso, vo všetkom vidia niektoré pofiderné. Robíme si výberové kde hľadáme najlepšieho dodávateľa, ale dnes papier znesie veľa, kto nám dnes čo zaručí. Vy ak varíte doma a nakupujute suroviny z obchodov, ste si 100%isté,ze varite naozaj z kvalitných surovín? Môžte dat ruku do ohňa? My sa snažíme stále pracovať s tým najlepším čo je nám dostupné ale ako máme z určitého obnosu peňazí navarit jedlo najvyššej top kvality? A samozrejme spomínané normy, ktoré nás veľa nepustia. Tu by platila veta za malo peňazí veľa muziky nebude. Verte, že sa musime riadit len tými nariadeniami, ktoré dostaneme zhora. Áno, niečo si môžme ukočírovať sami ale jebtoho velmi málo o čom mozme rozhodovať. A podotýkam jedálne na mš a zš sme tak kontrolované oproti jedálňam na internátoch. A vieme, ze je to aj rozdiel. K nám na zš sa chodia stravovať aj stredoškoláci a tí majú na výber k nám na ZŠ alebo jedáleň na internáte a väčšinou chodia k nám. Že im chutia viac u nás. Ale je to aj o šikovných kucharkach. Našťastie ešte u nás máme ženy starej školy, ktoré si natom dajú záležať a neodrafaju to hojta vyjšta. Áno, ani ja nemám v obľube všetky recepty. Tiež k niektorým ma to neťahá ale som rada, že mám teplý, čerstvý obed a v ramci nasich možnosti čo najkvalitnejší.
@mamula20 takto na nas ,,dohliadali" vychovavatelky na zakladnej, v zmysle psychickeho natlaku, vyhrazok a nechceli dovolit odist od stola, kym nebolo dojedene. Az jedneho dna spoluziacka prave zjedene vratila zo zaludka naspat do taniera 🤢😉

vyhody nemusím varit, kazdy den ine jedlo, zdrava strava, spolocne stravovanie, takze deti casto zjedia aj to co doma nie
nevyhody u nas alergie, nepruznost prisposobit sa detom