Ako deti vnímajú školu mimo bydliska?
Ako to deti vnimaju? Dom mame 30km od Bratislavy a rozmyslam dieta dat do anglickej skoly v Bratislave. Vozenie dvakrat denne je este jedna vec, s ktorou sa snazim zmierit sa. Ale druhá vec. Deti budu chcieť tráviť cas s kamaratmi aj po skole. Chodit jeden k druhemu domov. Vybehnut na bicykel.. bojim sa ze by sa citil kvoli tomu ako ze tam nepatri... Ze je outsider bez kamosov.
Ako to mate vy?
Ja by som to kvôli tomu jazyku urobila. Deti si vlastnú cestu nájdu a dajú sa odkomunikovať aj stretká po škole a krúžky. A možno zistíte, že budú v triede s nejakým susedom a budete zdieľať aj cesty aj voľný čas.
@sivana09 z casti je to pravda, s tymi kamaratmi. Ja mam 8 rocnu, nastastie si v susedstve nasla rovesnicku, tak sa navstevuju. Ale chce byt aj s kamosmi zo skoly a z kruzkov. Takze cez vikend, ked je cas a nikam nejdeme, niekedy ju doveziem ku kamoske, dalsiu sobotu je ona u nas. Vacsinou popoludni. Tak sa steiedaju, ucia sa samostatnosti, u has na dedine si vybehnu na prechazdku bocnymi ulickami, na zmrzku.....
Ja by som to kvôli tomu jazyku urobila. Deti si vlastnú cestu nájdu a dajú sa odkomunikovať aj stretká po škole a krúžky. A možno zistíte, že budú v triede s nejakým susedom a budete zdieľať aj cesty aj voľný čas.
@tanyan naozaj, nasa chodila do skolky s jednym dievcatkom a po roku sme zistili, ze byva v tej istej dedine ako my a to 5 minut chodze od nas....🙂🙂🙂
To je sukromna anglicka skola, ci statna a idete si kvoli programu clil menit trvaly pobyt na obcianskom, aby ste splnili spadovost? Ak druha moznost, tak ak vas prijmu, tak na ukor dietata, ktore byva kusok od skoly.
A ak aj prva moznost, tak ak ti to cestovanie stoji za to, tak chod do toho. Ale ti kamarati budu chybat.
Prejazdeny cas a ziaden cas s kamaratmi, velmi velke minusy... keby sa jednalo o strednu skolu, je to ine, ale zakladnu skolu by som volila v mieste bydliska.
Dala by som na školu, tam kde bývate.
30 km od BA ktorým smerom? ak na Malacky, tak možno by bola fajn ZŠ v Stupave, tam majú tiež triedy CLIL.
Vec sa ma tak, ze žijeme v zahraničí a rozmyslame nad navratom domov. Dieta mi tu chodi druhy rok do školky a budúci rok ide do prveho rocnika. Tu sa ide do prveho rocnika o rok skor ako by islo na slovensku. Cize ak by sme sa po prvom rocniku tu prestahovali na Slovensko, na slovensku si zopakuje prvy ročník. Prirodzene mu je angličtina... Preto rozmyslam nad anglickou školou v bratislave (statna s prijimackami, alebo sukromna) ale problem s kamosmi je ten isty...
@ivuska_3 ano na zahorie. Co su triedy clil? Musim pogooglit. Snazila som sa zistit ci v Stupave nie je anglická zakladka a nenasla som
@sivana09 myslite asi Pankuchovu alebo Kosicku, ze? Tak to by mozno stalo za to dochadzanie, aby nestratil aktivny kontakt s jazykom. Ale ti kamarati v okoli budu chybat.
Clil program je, ze niektore predmety maju deti cisto v anglictine s native speakerom.
Kamarátske vzťahy v tomto prípade naozaj nevidím ako problém, keďže po presťahovaní musí vybudovať nové vzťahy a ľahšie ich vybuduje v škole, kde bude tráviť s deťmi veľa aktívneho času a bude im rozumieť.
Nikde nemáš záruku, že v nejakej lokálne bližšej škole by stretla deti, s ktorými bude chcieť tráviť čas aj mimo školu. Skôr sa vďaka potenciálnym spoločným záujmom zvyšuje pravdepodobnosť, že si vytvorí vzťah so spolužiakmi v anglickej škole.
Pred zápisom by bolo vhodné odkomunikovať aktuálnu situáciu so školou a možno by bola na SK zaradená rovno do druhého ročníka.
Vec sa ma tak, ze žijeme v zahraničí a rozmyslame nad navratom domov. Dieta mi tu chodi druhy rok do školky a budúci rok ide do prveho rocnika. Tu sa ide do prveho rocnika o rok skor ako by islo na slovensku. Cize ak by sme sa po prvom rocniku tu prestahovali na Slovensko, na slovensku si zopakuje prvy ročník. Prirodzene mu je angličtina... Preto rozmyslam nad anglickou školou v bratislave (statna s prijimackami, alebo sukromna) ale problem s kamosmi je ten isty...
@sivana09 Kvôli škôlke by som nemrhala denne toľko času cestovaním. Kvalitná stredná škola je už niečo úplne iné.
Ja vozim deti od 3 rokov cca 20km kvoli bilingvalnej skolke a skole, teraz je starsi uz na druhom stupni. Dochadzanie zvladaju v pohode, kedze nepoznaju nic ine. Co sa kamaratov tyka, tak toto nie su skoly, kam chodia deti maximalne z druhej ulice... U nas viac ako polovica triedy dochadza, niektori aj z dvojnasobnej vzdialenosti ako my. Takze to nie je tak, ze vsetci spoluziaci sa po skole stretnu na ihrisku len moji tam chybaju... Kamaratov maju tu na ulici, v pohode sa stretavaju s miestnymi detmi ktore chodia do inej skoly. Obcas sa stretnu s nejakym spoluziakom u nas/u nich, ale to nie je velmi casto.
@sivana09 podla mna je to tak, ze do takychto skol decka dochadzaju, mozno jeden z triedy byva blizko. takze to maju vsetci rovnake. ak sa skamaratia a budu sa chciet ist spolu hrat, tak ich vezmes bud ty k vam alebo rodic druheho dietata k nim.
druha vec je, ze ked mas normalnu robotu, dieta je mozno aj do 16.00 v skole alebo je na kruzkoch, treba sa doma pripravovat na dalsi den... tak toho case, ze hodi decko tasku a ide behat s ostatnymi von, cez tyzden tolko neostava. aspon take su moje skusenosti.
"Deti budu chcieť tráviť cas s kamaratmi aj po skole. Chodit jeden k druhemu domov. Vybehnut na bicykel.."
Toto je super co teraz ocenujem - po skole bud idu k jednemu, druhemu, dohodnu sa hrat futbal, basketbal, niekde sa povozit, len tak vyjdu von, prejdu par metrov a vzdy je niekto zo skoly vonku...
Vratili sme sa z anglicka ked dcera tu sla do prvej triedy...anglicky hovori dokonale dodnes, nebolo treba nic "extra", proste v anglictine prirodzene telka radio a skola ako kombinacia uplne stacilo ... ten cas byt dieta a byt po skole do 10 minut doma a letiet s kamosmi von mu nikto nevrati...
@sivana09 zo skusenosti by som to nerobila. Rano 40.min a poobede 30 autom, autobus priamy nechodi, syn vsetkych spoluziakov ma mimo, je tu taky sam v susedstve sa navstevuju spoluziaci z miestnej skoly kym on ma vsetkych v Ba. Po 8 rokoch mozem prehlasit ze to bol.zly napad..budeme sa stahovat a podmienka bude do skoly na peso.
Pisem este.z.mojej skusenosti dalej: zo,zaciatku sa.Ti bude ,dat, ze to cestovanie je v pohode. No, rano do skoly, do prace, potom domov, potom zas na kruzky rozvazat....je to na nervy. Ja som sice.5 km od mesta, no poviem Ti, to vozenie je narocne. Zo zaciatku oki, no potom to akosi zacne liezt na nervy, lebo budes sediet vela v aute. Ja som zatial na rd, cize.sa da este, no spanok malej musim prisposobovat starsej, kedze poobede ma kruzky,,cize casto stihame na poslednu chvilu. Kamoska.byva oproti skole, deti pozera.cez okno, ked idu do skoly, kruzky maji tiez 10 minut peso. Drujaci prejdu uz aj sami po chodniku, co u nas na dedine nehrozi, kedze tu chodniky nemame
@ivuska_3 ano na zahorie. Co su triedy clil? Musim pogooglit. Snazila som sa zistit ci v Stupave nie je anglická zakladka a nenasla som
@sivana09 majú triedy s anglickým programom. V Stupave .Podľa mňa dieťa v pohode nabehne na slovenčinu v škole
Do pár mesiacov. Nepotrebuje Anglicku skolu ak angličtinu vie. Alebo choďte bývať bližšie k BA alebo do BA. Ja by som nešla na Slovensko vôbec.
Ahoj, ja som od svojich 10 rokov dochádzala do gymnázia vyše 30 km od domu. Bola som spokojná, boli sme fajn, malý kolektív. Keď bolo menej hodín, alebo piatok som zostala a kus zašla s kamoškami do mesta, cez týždeň čas nebol.
Keď som bola staršia, 14 - 15, prišla ku mne kamoška, prespala u nás, alebo ja u nej.
Dcéra dochadzala, strašný žrút času, ráno zápchy, vyučovanie byvalo do nejakej 3.30, to už byvali zase poobedné zápchy, autobus mala 15 min pešo od domu, kým prišla domov bolo 4.30. Našťastie u nás nie sú DÚ, takže poobede už nemusela riešiť učenie. V komunite mala len 2 kamarátky, zo školy tiež len dve, lebo všetci byvali kade tade (veľkomesto). Strednú mala tiež ďaleko, cca 1/2 hod , ak nešiel školský autobus, tak jej to trvalo 1,5 hodiny tam dôjsť…
Syn dochádzal len 2 roky, potom otvorili školu 2 minuty peši od domu. Na druhy stupeň to mal 7 minút peši cez park a na strednú teraz dochadza autobusom, tiež kúsok od domu cca 10 min. Má kopec kamarátov z komunity, niektorých pozná od škôlky, keďže aj škôlku sme mali blízko.
Ak je dieťa introvertnejšie je podľa mňa lepšie miestna škola, väčšia šanca nájsť si kamarátov, extrovert si nájde bez problémov. Druhy problém je učenie sa po škole, treba myslieť na to, že na Slovensku sa deti musia ešte učiť doma a robiť si DÚ, aby to na dieťa nebolo veľa byť cely deň mimo domu a nemať čas ani von vybehnúť s kamarátmi.
ja som sa rozhodla dat deti do najblizsej skoly - overila som si jej kvalitu a sli tam, mali ju 3 minuty od bytu. Sice cirkevna, ale absolutne mi to nevadilo. Dolezita bola pre mna blizkost.
Mladsi siel na osemrocny gympel - bol prijaty tu u nas, 10 min peso, a v krajskom meste ---- 5 min na zastavku, 30 min bys, 10 min zo zastavky do skoly. Vybral si sam - chcel kraj, zdala sa mu ra skola narocnejsia - teda lepsia, rozhodol sa cestovat. Nepacilo sa mi to, ale podporila som ho. Kamaratov v okoli nema, vsetko 30 km daleko. Preto vzdy ked je moznost - podporujem ho, aby vztahy so spoluziakmi rozvijal. Takze celkom casto robim taxik, ked niekam chce, kedze po 17-tej uz nie su k nam ok spoje. No nevedela by som si predstavit robit taxik stylom do skoly / zo skoly, co s malym dietatom musis. Ta samostatnost dietata je pre mna v dochadzani klucova.
ak mate peniaze, v dubravke je British International School, ale je to palka. Pre dieta je to jedno, kam bude chodit do skoly. Niektori argumentuju tym, ze len do spadovej, kvoli kamosom. Priklad - moje starsie dieta nema potrebu sa po vyucovani s nikym stretavat. Kamaratske a spolocenske dieta si najde kamosov aj na ulici, je jedno, kam chodi do skoly...
Urobte ako to citite... Samozrejme ratajte s tym, ze ak date dieta do obycajnej skoly, anglictina mu upadne... predsa, deti tam idu od zakladov

Ja som chodila do mesta od druhého stupňa a viem teda porovnať aj najbližšiu školu aj v školu v meste, za mňa hlavné negatívum cestovanie-zabijak času, ráno ísť skôr ako keby chodím do spádovej školy, domov neskôr, po mesiaci mi to dosť prekážalo. Do BA to aj chytíte zápchu a v čase špičky to denne robí aj hodinu a pol až dve času, čo by sa dal využiť na oddych.