Ako je to po novom s domácimi úlohami?
Ahojte. Ako je to teraz s tými domácimi úlohami? Povinné, nepovinné? Bolo nám povedané, že v školskom poriadku je písané, že domáce úlohy sú už nepovinné. V škole a na edupage nám píšu, že povinná domáca úloha a vydieračky, že sa to bude počítať do aktivity, priklonia sa k horšej známke kto nebude robiť úlohy... ako to je vlastne? Neriešim, že kto bude sprostý atď kto si ich nerobí. Na to odpovede nechcem...
@oskvarka je dost mozne, ze s tymto pristupom to prave prenasas na deti. A tiez som toho nazoru, ze skolstov ide prave k horsiemu. Iba ta pomoc dys, resp hladani roznych poruch, ide dnes dobre.
toto skolstvo sa neda previest postupne k lepsiemu, o tom som presvedcena, to chce proste uťať, zmenit (a teraz to nemyslim v zmysle, nahadzme detom notebooky, tablety), zaviest znovu poziadavky na deti, co maju zvladat. A osobny pristup, viac individualny.
Ak niekto raz nema na to, aby studoval na gymply, alebo na VS, nebude. Ale mal by mat kazdy moznost, ved predsa ak je niekto sikovny, dokaze sa naucit aj tu matiku, len mu to miesto hodiny, trva dve hodiny, tak preco by na to nemohol mat cas? Toto stale nikde nie je. Keby si vedela, ze mas inteligentne sikovne dieta, ale napr. nejde mu memorizovanie (ano, niekedy to proste treba), ale nauci sa to, tak nemoze sa to ucit dlhsie? no moze... vsak nic ine nema na praci.. tak ako ja sa s kludom s dcerou budem tu matiku ucit aj 3hodiny v kuse, raz to pochopi, docvaknu kolieska kam maju a nikdy viac to nezabudne. Takto sme sa v piataku doucovali celu 4tacku matiku (netusim co robila triedna v skole s nimi, jednotky nosila dcera), asi 2tyzdne, kazdy bozi den p oskole.. a co? z nosa jej neodpadlo, naucila sa, sice pozurila, pohadzala sa o zem.. do dnes to vie. Misia splnena.
@stanulienkat Lebo dnes chcu vsetci rodicia vidiet jednicky, beda ak je dvojka a ked je nieco horsie, tak uz bezia do skoly. To, ze dieta nevie, to je detail, znamka je dolezita. Naco robit domace, to je strata casu, ale ak sa to prejavi na znamke, tak to uz je skandal.
@oskvarka Pises, ze mas deti na domacom vzdelavani. Kto ich vyucuje?
@dskjhfdlkdjhl prepáč nechce sa i písať na túto tému , aj tak táto diskusia je o domácich úlohách
@oskvarka OK, nemusis odpovedat.
@stanulienkat
@dskjhfdlkdjhl tak v tomto svami súhlasím len to by spoločnosť učitelia a rodičia museli pochopiť že 3 znamená dobrý a je to známka že viem toho veľa z danej veci a je uplne ok.... dokonca aj 4 je dostatočný.
a nerobiť z toho hanbu a neviem aké haló lenivosť hlúposť a lajdáckosť.
@oskvarka no napriek tomu, ze viem co to znamena, znamky riesim, aj ked nestrielam kvoli nim doma :D lebo je to rozdiel, napr. pri prijimackach na strednu atd..
@simca06022011 no ved to ze aj na primacky je to dolezite
@simca06022011 ja si myslim ze kazdy je sikovny na nieco ine.. z toho co pises bola skorej asi ucitelka nejakym sposobom zaujimavo nastavena ked latka bola nepochopena a jednotky boli
@oskvarka ucitelka skor neriesila, ona nemala nikdy na nic cas, cize nabachala detom jednotky ale nevyskusala ci to aj vedia, deti nemali ulohy, domov nic nenosili, ja som ani knihy nevidela, ak nebol prave covid. Moje dieta nevedelo na zaciatku 5.rocnika DELIT. Ale vobec. VOBEC. AKo keby to prvykrat vedela.. na novo som ju to vsetko ucila, po tom co dostala zo vstupnej pisomky za 5, pri novej ucitelke, a skoro ma slak trafil (lebo u nas v skole neopravis nic, ucitelky stare zaskatulkuju deti a uz to ide s nimi.. aj roky... priemery v triede sa extremne zhorsili) . TOTO je nieco co by saproste nemalo stavat, a ucitelia by mali byt kontrolovani. Potom sa to detom tazko dobieha, opravuje a riesi, ak sa tvaria ze deticky sikovne, vsetko vedia... (popravde pocas kovidu som dceru ucila a v pohode bolo vsetko, ja som s nou prechadzala mimo skoly take normane veci, nasobilky, vybrane slova.. priklady take z hlavy.. nenapadlo ma kontrolovat ucitela :D )
@cookie29 super. Konečne niekto kto sa priznal. Každý si myslí, že domáca úloha spasí dieťa...
Choď do školy a požiadaj o nahliadnutie do Školského poriadku. Nájdi vetu, kde sa píše, že sú DÚ nepovinné, odfoť si to a pošli učiteľke 🤷🏻♀️
Zažalovať učiteľku za zadanie domácej úlohy? a čím sa vlastne previnila? porušením šk.poriadku? to je nejaký trestný čin? fakt choré.. nemám slov.. a potom sa čudujte, že zo školstva odchádza personál.. keď to takto pôjde ďalej, pridám sa k nim. Aby rodičia šikanovali učiteľa za to, že má dieťa nejakú povinnosť? len aby z neho chudáčika neodpadlo! aj v práci bude skákať do šéfa, keď mu dá nejakú úlohu?
Môj syn je prvák, mal DÚ z matematiky, no zabudol v škole zošit. Kázala som mu ísť za pani učiteľkou a ospravedlniť sa. Následne ju urobil v škole za pár sekúnd.
@dskjhfdlkdjhl chcem vedieť či sú alebo nie sú povinné. Nič viac. Žiadne poučky okolo toho. Keď je niečo nepovinné nemôžu ťa učiteľky nútiť.
Ved si ulohy nerob.
@janulik2008 no veď uvidíme ako to bude.. zatiaľ bolo povedané, že doma.. len ona je už uťahaná z celého dňa a už sa jej do toho nechce.. aspoň prvákom by mohli menej toho dávať 😁 v škole vyfarbuje pekne a doma otras.. prehnane z každého predmetu DÚ🙏🏼
U nás som ani nezachytila žeby mali byť nepovinné škoda 😂 mali sme teraz prve rodicko a hovorilo sa len v zmysle ako ich treba spraviť a po pol roku ich už nebude písať do edupage tak si to musia sami vedieť ustrážiť ....majú aj nástenku za zabudnuté úlohy
@simca06022011 keby pani učiteľka napísala, že by bola rada keby si tu úlohu urobili beriem. Ale nie ze napise musi aj ked vlastne nemusi.
@patus_2 a zem je guľatá. Presne pre takéto píšem anonymne radšej
pani ucitelka moze pouzit ake slovo len chce... proste nech si ulohu spravia a vybavena vec. Ak potrebuje aby to deti mali, tak asi nenapise moze... ale musi.
@simca06022011 pani ucitelka ma zodpovednost za deti v skolskom case. Mimo skolskeho casu, ak dava ulohu, dava ju aj rodicom. Lebo deti do urciteho veku nie su schopne pracovat same. Traumy z DU a nechut k uceniu ma nemalo deti aj preto.
Ak su ale domace ulohy nepovinne, nevidim dovod preco by ucitelka mala penalizovat dieta, ktore ju nema. Uprimne v mojom detstve, mama bola doma, boli mladsi surodenci, zo skoly sme chodili na obed a mali cele poobedie na hru aj domace ulohy, nebol problem. Dnes uz ludia nepracuju vo fabrikach, kde su napriklad 6-14 a 14h30 doma, ale vela z nich pracuje a dochadza a domov sa dostanu aj neskoro, vyvoj spolocnosti... robit s malym dietatom ulohy o 18h vecer je nonsens
Faktom je, že domáce úlohy nie sú na Slovensku povinné, respektíve nehovorí o nich žiadny zákon, ktorý by ich vypracúvanie vyžadoval a ak sa tak nestane, učiteľovi by dával právo na udelenie zlej známky či poznámky, ako sa to v praxi často deje. Rodičia by o nich zmienku zrejme nenašli ani v školskom poriadku vzdelávacieho zariadenia, ktoré navštevuje ich dieťa. Ten totiž nemôže ísť nad rámec školského zákona, ktorý sa o domácich úlohách nijako nezmieňuje. Videné do dôsledkov, ak aj učiteľ žiakom úlohu na doma dá, je len na nich, či si ju urobia a ak nie, nemal by prísť žiadny postih.
„Odporúčam učiteľom zadávať dobrovoľnú formu domácej úlohy, ak už musí byť zadaná, a ponúknuť žiakom pohľad na jej význam, pretože správna domáca úloha má priniesť žiakom úžitok. Nemalo by sa stávať, že učivo, ktoré učiteľ nestihne naučiť žiakov v škole, zadá naučiť sa ako domácu úlohu, a už vôbec nie, že ich bude v nasledujúcich dňoch hodnotiť z tohto učiva, teda z učiva, ktoré ich ani nenaučil,“ hovorí hlavná školská inšpektorka Alžbeta Štofková Dianovská.
Bude Slovensko nasledovať príklad Poľska? Rezort školstva odkazuje, že nie, pretože nie je čo meniť. V žiadnom zákone sa totiž nehovorí o tom, že domáce úlohy sú povinné. „Rezort školstva žiadnym legislatívnym dokumentom problematiku domácich úloh neupravuje. Je na rozhodnutí školy, či úlohy dáva alebo nie,“ reaguje komunikačný odbor ministerstva školstva.
Zadávanie domácich úloh má, podľa hlavnej školskej inšpektorky Alžbety Štofkovej Dianovskej legislatívnu a praktickú rovinu. Pojem “domáca úloha” legislatíva nepozná. „Praktická rovina, prináša pojem domáca úloha z tzv. „zvykového práva“ v školstve, teda lebo sa to tak robilo vždy. Musíme ale rozlišovať pojmy domáce učenie a domáce úlohy,“ hovorí hlavná školská inšpektorka. „Domáce učenie je ako dôležitá súčasť vzdelávania zabezpečované rodinou, ktorá si sama vyberá jeho čas, metódy a formy prípravy. Či poskytne rodič pomoc napríklad zábavnou spoločenskou hrou alebo počas behu,“ vraví. Dôležité je, že to prinesie nové poznatky, zručnosti, či úžitok.
„Domáca úloha je striktne zadaná učiteľom a zasahuje do voľného času rodiny, ktorá by teda logicky mala vidieť jej význam,“ myslí si Štofková Dianovská. „Jej zmysel nemôže vidieť iba učiteľ. Ak je jej cieľom napríklad utvrdzovanie učiva, tak logicky nemôžu dostať všetky deti rovnakú úlohu, pretože šikovnejšie s ňou iba „zabijú čas“, slabšie sa „utvrdia“ v chybách, lebo nie je pri nich učiteľ a škola nemôže očakávať, že sa rodič bude meniť na pedagóga.“
@oskvarka ked uz nic ine DU dietatu nedaju, tak ho naucia, ze su povinnosti, ktore treba splnit aj ked sa nam nechce, nemame naladu, sklbe nam prstom na nohe, mama si mysli, ze su zbytocne a prebera to na MK... Vediet si plnit povinnosti najlepsie ako viem, v najratsom case aky sa da a najkvalitnejsie ako dokazem. Plnit aj tie ktore sa nam nepacia a nerobime ich radi je celkom dobry vklad do dospeleho zivota. Aj prevziat zodpovednost za ich splnenie na seba, naucit sa prijimat a spracovat dosledky, ktore ich nesplnenie prinasa.
@viestta Jaaj, tak teraz si skocila prave do epicentra😉
Vsak to nechaj tak - nepovinne, nemusi urobit ani ciarku doma. Len si davaj pozor aby dieta neopakovalo, lebo ty mozes mat nepovinne du ak su v triede 3-4 max 10 deti a ucka ma cas s kazdym prebrat co mu nejde, skontrolovat co popocital pocas hodiny. Ma cas s kazdym precitat nahlas zo 2-3 stranky textu ak sa jedna o prvy stupen a podobne. Ak je v triede 20+ deti pochybujem, ze na taketo nieco ucka cas ma. Ale ty si z toho tazku hlavu nerob tento rok na skusku a na buduci rok ked to bude opakovat tak uz to bude hadam lahsie asimilovat hned na hodine ked to uz raz pocul
Ja sa bohovsky zabavam,za chvíľu bude Slovensko kýbel tupych ľudí. Lebo týmto sa oháňať a utvrdzovat sa v tom,že učiteľka je mimo.... Vždy si to budem opakovať ,keď budem mať chuť nadávať na rakúsky systém. Choré. Akože,naozaj choré. My máme úlohy od pondelka do štvrtka,na víkend,prázdniny,sviatky,úlohy nedostávame. Ale aj tak učiteľka odporučí,čítať a precvičovať nasobilku a delenie. Naozaj som tej našej xantipe vďačná. Lebo ma teda riadnu autoritu,ale ma výsledky a poriadok a triedu plnú šikovných deti,tupci to vzdali a išli do druhých tried. Nie deti tupci,ale rodičia. Môj syn má rešpekt a učí sa. Dobre,v cudzom jazyku,plus ďalší jazyk,plus slovenčina. Myslím,že je to základ pre jeho dobro. A nie že pome s vidlami na ucitelov,lebo deti nemusia nič,chudata prepracovane,už im trepba v septembri dovolenku pri mori,potom predĺžiť jesenné,potom zase nejaká nádcha a tak,čo učiteľka chce a otravuje.Nakoniec dá aj VS decko,však Sladkovicovo to spraví a bude Mgr.registrovany na úrade práce s otázkami,zmeškal som termín,čo teraz a prečo má nikde nechcú. Noooo🥳💪👍. Len tak ďalej. Žiadne úlohy,žiadne učenie,žiaden rešpekt preboha. Všetko ide samé a zľahka,samozrejme,všetky deti sú nadpriemerne,len to nikto nevidí.
@viestta suhlasim ale aj na to je prosím vek. Nie prváci. A prváci majú čítať napríklad. Ale je jedno či čítajú čítanku/slabikar alebo večer v postieľke rozprávku spolu a rodičom. O tom to je celé …
@maciatkolulu trochu preháňaš nie? Respektíve je to karikatura. Samozrejme ľudia si mýlia úlohy s “učením” ja sa s dieťaťom môžem učiť aj bez toho aby sme robili úlohy. Aj o tom je rodičovstvo. Moje dieťa si úlohy nerobí. To ale neznamená že sa spolu neučíme. Nepočítame, nečítame atd.
Ale uznaj že na Slovensku poznám nemalo učiteľov čo nestíhajú a pod a tak latku, ktorú v škole nestihli prebrať hoci mali hodia na krk deťom a rodičom. Podobne ako napríklad diktát. To je úloha aj pre rodičov. Samo že ten kto sa chce chytiť toho že učiť sa ma dieťa LEN v škole sa toho chytí.
@cookie29 nemusi penalizovat, ze nema... ale ak bude hodnotit aktivitu, tak deti co nemaju ulohy su vlastne neaktivne. A ak maju chudence traumu z uloh, tak wow... co budu robit na strednej, vysokej, v praci? jaaaaj.. nic nerobit, depka, hltat tabletky a tak. Takto podporovat lenivost je fakt smiesne. Lebo to pre mna je lenivost. Ale samozrejme berietm to tak, ze ako vsetko, aj na toto ma viac pohladov a kazdy ma iny nazor :D
Mne je jasne, ze ucitelia nedavaju tie ulohy len tak pre srandu, deti si to potrebuju zopakovat, doucit sa... to ze niektori rodicia to beru ako ulohu pre nich, to je bohuzail ich problem. Ano s prvakom treba prechadzat co to, na 100% pisanie, pocitanie mozno, citanie urcite.. ale taky druhak+e by mal zvladnut ulohu z matiky, slovenciny v pohode a detto z inych predmetov. max skontrolovat, ak nevie prist sa opytat. Nikdy sa mi dieta doma neucilo nejaku "latku" ktoru neprebrali, vzdy dostavali ulohy z toho co robili. na prvom stupni napr unas boli ulohy minimalne a bolo to na figu, v 5rocniku sa isli zblaznit doma deti, ked zrazu xy predmetov, ulohy, ucit sa z hodiny na hodinu... a o tom, ze mali obrovske rezervy v predmetoch, aj ked pani ucitelka davala jednotky ani nehovorim. Lutujem velmi, ze som sa prave viac nezaujimala o to, co sa ucia, preco nie su ulohy a ci to poriadne vie to dieta, inak by isla z tej skoly hadam po 2.rocniku prec.. Ja sa drzim odjakziva toho, tazko na cvicisku, lahko na bojisku. Na ucenie to plati na 100%.
@cookie29 prvaci aj tak nemaju citat zo slabikara, lebo neucia sa citat ale ucia sa to naspamat. Drha vec, pisanie, to treba precvicovat. Netvrdim, ze sestrocne dieta ma sediet 3 hodiny nad ulohami, ale 3 riadky moze napisat kazdy den aby ziskalo cvok. Matematika je o logike, niekto pochopi skor, niekto neskor ale aj tu trening robi majstra. Nemusi pocitat priklady z ucebnice, staci ak sa mu daju priklady len tak popri inych cinnstiach. A o starsich detoch? Niektore nestihaju v skole vypracovat vsetky cvicenia, ja mam stvrtaka a DU mu uz dlho chodi "dokoncit na strane 5 cvicenie 6". Malokedy sa stane, ze mu treba dokoncovat. Ale su aj take deti, co to jednoducho na hodine nestihnu. Co ma s nimi ucitel robit? Nasobilku sme sa ucili na prechadzkach, vybrane slova tiez.
A to sa bavime len o prvom stupni. Vyssi rocnik, zlozitejsie ucivo a niektore veci bez opakovania nedas. Hlavne tam, kde ide o rutinu, napriklad matika. A z nej vychadza aj fyzika, chemia. Dejepis mozes nabiflit, aj zivotopis Hviezdoslava, aj traviacu sustavu dazdovky, ale tam kde treba rutinu, tam nepomoze ine len stale znova a dokola opakovat podobne ulohy. A medzi to patri aj pisanie, aj matika a aj gramatika. Nepravidelne slovesa v nemcine a anglictine. Tam nie je logika, alebo sa ich naucis (natlacis do hlavy akymkolvek sposobom) alebo ich nevies pouzivat.

@janulik2008 Tak to je ale o tom, že nie každý je nadaný na každý predmet. Matematika mi ale vôbec nešla. Keby som bola v dnešnej dobe, tak dostanem nejaký papier, že som dyskalkulička a mala by som opäť výhody. Proste mi tá matematika nešla Bola som hlúpa na matematiku, za to oveľa lepšie mi išla sama od seba slovenčina a cudzie jazyky. Dnes ked dieťa z niečoho neexceluje, tak si rodičia utekajú pre papiere. Mne sa zdá že dneska vám dajú na všetko papier.