Ako na pohodlnú tretiačku? POMOOOOC
Máme doma tretiačku a prváka. Dcéra je v poslednom čase veľmi zábudlivá, alebo skôr pohodlná? A tu je moja prvá otázka: Učíte sa s deťmi, alebo si spravia úlohy sami a vy ich iba skontrolujete?
Možno je problém, že ja s malou učím....a aj s malým prvákom.A zároveň, keď majú v škole nejaký projekt, väčšinou ho robím ja......alebo svokra.
Včera sme robili projekt na vlastivedu na tému Trnava. Svokra celý deň zháňala pohľadnice (mala problém zohnať, vraj to už ľudia dnes nekupujú) sťahovali sme fotky z internetu...no robota na tri dni po večeroch. Včera sme to lepili, popisovali. A dnes ráno mi cestou do školy zahlásila, že ona z toho projektu dostane dvojku, lebo ho nemá dokončený...no skoro som zhavarovala.....a ja že, akože ho nemáš dokončený, však sme ho robili?.....a odpoveď....že tam mali byť nie len fotky a k nim popis, ale aj stručne napísané o meste....čo mi samozrejme, keď sme to robili nepovedala.....Problém je v tom, že z vlastivedy mávajú za polrok dve známky....písomku vždy pokašle, tak som aspoň projekt chcela mať dobre.....Toto isté mi spravila aj minulý polrok s projektom na zdravú výživu.....lepila som, vymýšľala a nakoniec dostala dvojku a z písomky schytala trojku....akože super......ja som sa v jej veku vždy učila sama, nikto sa so mnou neučil, a myslela som si, že si to budeme spolu užívať, že jej to uľahčím....asi niekde robím chybu, lebo je totálne nesamostatná. Má všetko na čo si pomyslí, a my s mužom iba kmitáme.....mne to nevadí, zbožňujeme ich oboch.....len nejaký feed back by teda nezaškodil......
@babulka1978 a čo s tým má manžel v zahraničí? Moj je aj bol v zahraničí tiež a všetko bolo na mne a ja veľmi dobre viem, o čom píšeš... ja to mám doma rovnako, syna mám takého istého, ja dobre viem, že je to povahou, nie výchovou. Môj mal na háku aj 5ku, chvíľu sa tváril, že ho to mrzí a o chvíľu si ani nespomenul, vôbec ho päťka nemotivovala k lepšiemu výkonu. Jednoducho sa mu venuj, ale nerob veci za neho. Toto nepochopí matka, ktorá takého salámistu nemá doma, každý ti bude písať, že dieťa si má robiť všetko samo. Viem, že u týchto deťoch to nemôžeš nechať na nich. Ale opakujem, kontroluj, seď pri nej, ale nerob to za ňu, to je všetko...
Jasné, že každá matka si predstavuje, že bude mať usilovné, pracovité a zodpovedné dieťa, realita často prekvapí, ale musíš robiť s takým materiálom, aký sa ti narodil. Čiže povahu nezmeníš, niečo sa ovplyvniť dá, niečo nedá... Môj syn dostal včera 5 z biológie, pýtam sa, prečo sa neučil, odpovedal, že to bolo zložito napísané, tak sa na to vysral. Tento polrok mu hrozila 5 z matiky, na poslednú chvíľu opravoval. Toto je jeho štýl: nachytať päťky a potom žehliť a opravovať. Tiež mám z toho nervy, ale keď sa nespamätal doteraz, vidím, že sa nespamätá vôbec, podotýkam, že je tretiak na strednej!
Vies co kazde dieta potrebuje iny pristup. Ja som sa tiez ucievala sama, sedavali nado mnou asi iba prvy a druhy rocnik na zakladke a potom ma uz iba kontrolovali popripade mi pomohli ked som nieco nevedela, vacsinou z matiky. Nad mojou mladsou sestrou na druhej strane sedavali pomaly az do 9 rocnika
My sme v UK a projekty dostávajú naschvál aj pre rodičov, v rámci trávenia času spolu. Ale teda nie na známky. Vždy spolu vymyslíme, ona kresli, ja vyfarbujem alebo čo. Ale zas inak veľmi úlohy nemajú. Akurát matematicku appku, ale tam mám od nej zákaz pomáhať 😅
Nado mnou nikto nesedel a veru som 90% úloh odpisovala na zachodoch od spoluziacok lebo som proste zabudla, stále som mala niečo iné na robote 😂
Tiež robím projekty dcére - 6tr. ...🙄😨👎
@julia2018 nereálne požiadavky na tretiaka? Sranduješ, toto musí urobiť v prvej triede dieťa. My sme to robili v prvej triede a na 70 percent si to dieťa urobilo samé. Potom sa tu vychovávajú synacikovia , ktori v štyridsiatke nevedia postarat o vladtne dieta ani o seba.
Mam zatial male deti. Ale tato diskusia dviha varovny prst pre vsetky. Nikdy, fakt dufam nikdy sa neznizim k tomu, ze budem dietatu robit domace ulohy. Do zivota dceru neucis NIC.
@babulka1978 prosím Ťa nerob to!!tiež som mala dosť podobného, ale na šťastie to už je fajn toto je prvý rok čo sa s ním neucim uz len kontrolujem.a je v 7 rocniku😀
Nečítala som všetko ...samozrejme, že dcéra vie, že projekt za ňu spravíte, tak ho nemusí robit a potom z toho ani nemá radosť, že to vytvorila sama.Tak by dostala 5, ale ver tomu, že nie veď by stačilo, že jej to pripomenies prípadne poradis aký obrázok, alebo čo napísať ....nechaj tu zodpovednosť na nej, lebo to my z tých detí robíme takých neschopakov, ktorí sa na nás spoliehajú a mamy majú plnú hlavu učenia a školy.Tiez mi trvalo pokým som pochopila, že sa nesmiem toľko angažovať a 100x sa ho pýtať či má úlohy, či je naučený.Ano stalo ho to 5 z domácej úlohy, lebo si pracovný list zabudol doma, ale ver tomu, že už si poriadne skontroluje tašku.Ak je len tretiacka to by som ešte pomáhala, veď aj ja ho ešte teraz namatkovo vyskúšam z Geografie a pod...alebo pred pisomkou, ale hlavnú zodpovednosť nechaj na dcéru.Nerob to, motivuj ju, spýtaj sa jej ako to chce spraviť ináč ja mám oveľa radšej nakreslený kostol rukou aj, keď nie krásny ako vytlačený z webu.a poviem Ti odkedy som dala ruky preč syn sa zobudil a sám si to ide robiť predtým som sa celý deň nervacila nech si už spraví úlohy, že je neskoro, že ide na tréning......
@babulka1978 Ahoj, aj ja mám tretiaka. Z vlastnej skúsenosti by som Ti poradila NEUČIŤ sa s ňou, NEROBIŤ za ňu projekty!!! Ja som sa so synom neučila, ani keď bol prvák. Lebo som si povedala, že najdôležitejšie, čo by sa mal ako prvé na škole naučiť je to, že je to jeho práca, jeho povinnosti. Ja mu rada a ochotne vysvetlím, ak niečomu nerozumie, aj mu skontrolujem úlohy, alebo ho vyskúšam pred písomkou, ak treba. Ale učí sa vždy sám, úlohy si robí tiež sám. Jedine, ak je chorý a dobiehame učivo, tak sa mu viac venujem. Čo sa týka projektov, pomôžem mu s grafickou stránkou, poviem mu, nech si rozmyslí, ako to chce mať, koľko obrázkov atď. a potom mu vytlačím papier s predtlačenými riadkami a rámčekmi na obrázky. Teraz mali tiež projekt Bratislava, tak som mu vytlačila obrázky, podľa toho, aké mi povedal, že tam chce mať. Text vymyslel a komplet napísal sám (mala som isté výhrady, ktoré som mu aj povedala, ale to len aby vedel dobudúcna, čo a ako by tam malo byť). Čím skôr zmeníš u Vás doma systém a necháš všetky školské povinnosti na dcéru, tým lepšie.
@babulka1978 aj môj je pohodlný vždy čakal, že si s ním sadnem k úlohám, pomôžem, skontrolujem, ale chyba je, že som to od prvej triedy robila a zvykol si na to.A potom ťažko sa odvyka a aj pre mňa bolo ťažké sa do toho nestarat nechať ho plávať.A zlom prišiel, keď mi vytkol, že dostal 3, lebo som sa s ním neucila tak to som pochopila, že takto to nemôže ísť. ale projekt som vždy robila s ním aspoň poradila kde co nalepiť, ako napísať nech ma odseky pomáhaj, ale nerob nikdy za ňu!
Deti sa maju naucit narazit si hubu. V 3 triede je jedno ci dostane 1, 2, 3 alebo 4. Ked dostane zlu znamku a za to trest (zakazana telka atd) nauci sa nieco. Problem bude Ked sa na 1 stupni nenauci samostatnosti: bude mat zle znamku na strednej a to uz moze ovplyvnit cely jej zivot. So mnou sa nikto neucil, mala som aj trojky, teraz mam Doktorat z prestiznej univerzity. S mojim bratom sa babka byvala ucitelka ucila denne a nema dokoncenu skolu, je nezamestnany. Ale znamky Mal na prvom stupni lepsie ako ja
@babulka1978 Tak si si odpovedala... ste na ňu mäkký a prepáč ale tretiačka už je dosť veľká na to aby sa učila sama. Veď koľko má? 8-9 rokov? To by mala byť samostnaná už v učení. Ako nehovorim že jej nemáš vôbec pomáhať alebo jej skontrolovať úlohy či to má dobre, poprípade vysvetliť niečo keď potrebuje, vyskúšať ju, ale nie sedieť pri nej a robiť úlohy za ňu. Normálne v tomto upusti, keď príde zo školy, povedz jej nech si ide spraviť úlohy pekne sama. A že keď bude potrebovať pomoc nech ťa zavolá. Ale nie s kazdou blbinou ťa volať. Ja som tiež v jej veku sa už učila sama. Mama ma už ani neskúšala vždy som si spravila veci do školy lebo som chcela mať dobré známky
Ja mám doma tiež tretiacku a prváka. So synom sa učím ja. Dcéra si robí úlohy aj projekty sama. Ak potrebuje s niečím pomôcť povie. Všetky úlohy/projekty/pisomky nám oznamuje triedna cez edupage, takže vždy viem čo a ako. Ja by som za dcéru projekt nerobila, max ju usmernila. Ja už som do školy chodila a tiež som si svoje povinnosti musela splniť. Tak učím aj deti.
ahoj, myslím že sú veci, ktoré ovplyvniť nevieš - lebo môže sa stať, že dostanú fakt debilnú úlohu, projekt... hoci to, čo si napísala do tejto blbej kategórie nepatrí, ale stáva sa... a potom sú také, s ktorými vieš niečo spraviť.
Ja som sa s mojou prváčkou - prvé dieťa učila dlllho, projekty robila dlho s ňou - lepšie povedané za ňu, lebo sa tvárila nešťastne že ona nevie čo s tým a niekedy dostali aj sprostosť. Ale... po nejakom čase ma to prestalo baviť,- dôvodov bolo viac,okrem iného aj to, že dcéra to nejak začala brať ako samozrejmosť že veď mama spraví. A ja som sedela nad tým do noci. A potom ešte dôvod, že som chcela aby sa sama popasovala s vecami, s úlohami, s tým že možno nebudú dokonalé, ale dá do toho všetko čo vie. Veľmi cenná vec pre život myslím.
Učievala som sa s ňou dlho, lebo tiež sa javila ako tá, ktorá sa sama nenaučí. Lenže potom som nejak začala rozmýšľať a výsledok bol ten, že učivo som nechala výsostne na ňu - neučí sa kvôli mne. Ak sa nenaučí, jej to bude chýbať buď ako dôležitá vec, alebo ako niečo vďaka čomu príde o dobrú známku. Veľký šok prišiel, keď som jedného dňa projekt odmietla spraviť. Lebo ona na to mala čas, prostriedky, schopnosti, len... bola naučená to hodiť na mňa a mať veget. Dodnes je to pre ňu trápenie a keď ju vidím sedieť nad tým ešte o 11 tak mi je to aj ľúto, ale odolávam pokušeniu pomôcť - pripomínam si čo je hlavný cieľ. /A projekt to nie je, to je len prostriedok/. Výnimku som spravila vtedy, keď mali zložiť báseň o Kremnici - básnický talent fakt nemá. Ale sedela pri mne a rozmýšľala o čom by to mohlo byť 😉 Dodnes sa učí málo, lebo klasické úlohy už dlho nemávajú, a našťastie má dobrú hlavu, ale ak sa niečo nenaučí z vlastnej vôle, alebo to odflákne,tak vie, že ja ju nebudem ofukovať aj keby 5 za to dostala. Jedine jej pripomeniem, že to nie je konečná a treba zamakať.
Syn je teraz druhák - prvú triedu sme si oddreli, lebo bol často chorý a písanie bol veľký kríž, a ešte horšia bola jeho nechuť :D ale zvládli sme... Aktuálne mávajú úplne normálne a zmysluplné úlohy, takže sme v štádiu, že čo vie, spraví sám, ak nevie, príde sa opýtať a ja potom už len kontrolujem. Dokonca pred Vianocami sa dopracoval k tomu, že úlohy vyťahuje sám, čiže nejak som si odvykla pripomínať. A minule zistil pred 9 večer že úlohu nemá urobenú... :D
Ak majú robiť niečo samostatne, tak sa aktívnejšie zapája, toľko koľko vie, žiadne také že ja spravím zaňho lebo veď je malý a nevie to spraviť dokonale...
@babulka1978 som ucitelka tretiakov a dobre ti radim, cim skor prestan s robenim jej projetov atd ! Pomoc je pekna vec, usmerni ju, vytlac jej obrazok....ale robit to za nu? ako k tomu pridu tí, co sa naucia aj na pisomku, ked ty chces jej znamku vytiahnut na lepsiu projektom bez jej zasluhy?
Uvedom si, comu ju tym ucis . Nenesie zodpovednost za svoje ciny a lenivost ! Radsej ju nechaj pocitit pocit hanby zo zlej znamky na vysvedceni, ako ju ucit, že mamina sukna je tu vzdy a vsetko za nu vyriesi .
TRetiak sa ma ucit uz sam.. ak vidis,že je lajdak, ok, skontroluj pripravu, ale neuc sa s nou. A ked to nerobi, daj trest.. Co si ju naucis teraz, to pojde dalej. Dokedy sa chces s nou ucit? do 8 rocnika???? cesta do pekla.... cim skor zmen pristup.. Nie je nic lepsie, co mozes dat svojmu dietatu, ako naucit ho samostatnosti a zodpovednosti a povedať mu nie.
P.S: my ucitelia nie sme blbí a dobre vidime, co je praca žiaka a co rodica... duplom ak je ten ziak zvysok hodin a casu lajdak
@babulka1978 a k tvojej otazke , ci sa da samostatnosti naucit.. ANo, samozrejme... dieta sa rychlo nauci KED MUSI... tu ide vzdy skor o rodica a jeho pocit, že za to dieta musia aj dýchat.. osobne to nechapem, ved je to pre neho to najhorsie ! Ak mas svoje dieta rada, tak ho vychovaj do zivota tak, aby vedelo same plavat a nie mu stale davat koleso .
SAmostatnost je vec výchovy !!!! Nie je to vrodena vlastnost... deti dobre vedia , co mozu využívat a co musia, nie su hlupe. Ciže ak je tvoje dieta nesamostatne, je to vysledok tvojej vychovy. Bohuzial.
a dovetok : ako to robili tvoji rodicia? Jednoducho, nezacali s tym az v skole. Vychavali nas samostatne od malinkata.. nemali sme servis a program ako dnesne deti od narodenia.... to je 90% rozdiel u dnesnych deti. Ja osobne mam obavu, akí rodicia budu raz tieto deti.. fakt.. vidim to, kedže mam 19r dieta a aj 4r dieta ( dnes ma narodky zrovna) . A rozdiel u rodicov je nenormalny. Toto nie je dobre... Chcu pre ne vsetko, ale ci raz aj oni budu robit vsetko pre svoje deti? ved nie su naucene na ziadne povinnosti, zodpovednost.. my sme sa v 10 -11r vedeli postarat o dieta, zodpovedne ! a oni sa nevedia casto ani o seba...
@ruzicka603 nie kazde dieta sa ma potrebu ucit.. ja som sa ucit tiez na 1.st vobec nemusela..to ucivo si kludne zapamata, ked ma dobru pamat a pocuva na hodinach.. nie je to ziadna veda. Nemusi sa ucit.
@babulka1978 ahoj no moja skúsenosť je taká že mama sa s nami neucila a ani nekontroloval ..výsledok prdela som navsetko ... Teraz viem že keby ma skontrolovsla úplne by mi to stačilo ešte ma napadlo v škole som vždy bola všetkým na smiech to bola aj príčina mojej neochoty ku všetkému čo sa v škole dialo najradšej by som tam Nie nechodila a nie to ešte sa aj naučila. Možno je problém aj tam skús .. Ja mám ešte malé deti ale susedky vravia že 1,2rocnuk treba podchytiť a potom to už pôjde samo. Čo nevie poradím skontrolujeme a koniec ... Dobre sa mi to píše keď ešte neviem ako to bude u nás fungovať 😊.. s dcérkou držím palce 👍
My máme piataka a tretiaka. Ucia sa obaja sami. Aj projekty si robia gro sami. V prvom rade musia mat kvalitne zadanie, co teda skontrolujem. Spýtam sa syna, či im učitelka vysvetlila ako to má vyzerať, aky rozsah to má mať. Preberieme to spolu. Potom ho požiadam, aby si vypracoval koncept, čo tam chce mať. Obrázky si stiahne sám, alebo s našou pomocou. Tak isto info, ktore potrebuje si nájde na internete a nieco nahrubo vypracuje. Potom to skontrolujeme, pomozeme mu upravit ak treba. Vypracuje si ho na čisto sám. Starsi si uz v stvrtom rocniku robil celkom sam komplet na pocitaci, len sme skontrolovali.
Co sa pripravy na vyucovanie týka, dlho sme bojovali s jeho lahostajnostou a stale to nie je dokonale, ale kazdy den sa musi pozriet a skontrolovat, či má vsetko na druhý den. Ked aj zabudne, nestihne, naucili sme ho, že aspon cez prestavku pred danou hodinou, nech si na rýchlo skontroluje, pripadne dorobi, co mu chýba.
S projektom jej mozes trochu pomoct, ale nie robit ho cely. To jej chces potom robit projekty celu zs lebo ona to nebude chciet/vediet urobit? S tymto by som jej pomohla tak, ze by som sla s nou kupit pohladnice, vybrala by si sama a ostatne obrazky by si sama vyhladala na nete a vytlacila. Dalej by som ju len nasmerovala, cele by si to davala dokopy sama. Ja mam tretiacku. Je velmi sikovna, ale vsimla som si, ze predmety kde sa treba ucit (prirodoveda, vlastiveda) zacala flakat. Treba ich teraz naucit si plnit skol.povinnosti, inac sa nam mozu pokazit.
@ruzicka603 tak asi nie je , to si len ty myslis, nechce sa jej to ti rozpravat mozno 🙂

Ale dá sa samostatnosti naučiť ? To musí mať v povahe.......Alebo sa zaťať a nechať, nech sa "trápi"