Ako napísať odôvodnenie nezaplatenia rodičovského?
Zistila som ze ZRPS nie je povinne, obzvlast ked som sama s dvomi detmi, no neviem ako to presne mam napisat dcere do skoly, pretoze to potrebuje odovodnit..dakujem za rady!
Ahojte, tak vam napisem par slov o tom, ako to so ZRPS (u nas je to Zdruzenie rodicov pri MS) funguje u nas: Polrocny poplatok je 40 eur na dieta na pol rok, z toho su detom platene vsetky aktivity (takze aj kreslenie na hodinach, ci citanie z novej knizky, alebo hranie sa s novymi hrackami je z tohto prispevku). V pripade, ak rodic nema naraz taku sumu, moze sa dohodnut na postupnom splacani (napr. 10 eur/mesiac). V pripade, ak sa rodic rozhodne nepodporit zdruzenie, jeho dieta nebude zapajane do financne narocnych aktivit (ako je napr. vylet, kde prenajom autobusu stoji 100 eur), alebo divadlo, ci vychovny koncert (pretoze napr. vstupenka na balet pre deti stoji min 15 eur). Takze na to, aby aj deti tych rodicov, ktori naozaj na poplatok nemaju, sa mohli zapojit aspon do niektorych aktivit, mame granty a peniazky od sponzorov, ci 2% z dane rodicov. Mimochodom z poplatku sa plati aj pranie pradla, malovanie tried, vymena linolea, nova preliezacka v zahrade atd. A tu sa bavime o velkych polozkach (taka preliezacka 2600 eur)! Zriadovatel (obec) plati energie, platy ucitelov a havarie. Inak nic! Na oplatku platime "skolne" 12.99 eur/mesiac a stravu 1.19 eur, co robi mesacne cca 35 eur. Sukromna skolka stoji minimalne 10x viac a tolko aktivit, ako je v nasej skolke teda nema (tie vylety, divadielka, vlastne olympiady a pod).
nani, ja by som na Tvojom mieste nepísala nič. ako už dievčatá uviedli, príspevok na ZRPŠ je dobrovoľný a s tohto titulu je na Tebe, či ho zaplatíš, alebo nie. ak by žiadala učiteľka vysvetlenie od Tvojho dieťaťa išla by som do školy a vysvetlila jej to ústne.
ja mám syna ešte len v škôlke, ale hneď na začiatku prvého roka pani riaditeľka zistila, že som slobodná mamina a po rodičku si ma odchytila s tým, že čo je povinné zaplatiť a čo je dobrovoľné. a povedala mi aj o možnosti, požiadať o odpustenie školného a zníženie príspevkov na stravu, ak nedosahujeme životné minimum. bola veľmi milá a ústretová. našťastie s peniažkami vychádzame zatiaľ dobre, takže som poplatila všetko, aj to čo bolo dobrovoľné. ale v prípade, že som na tom finančne zle, určite by som dobrovoľné veci neplatila.
Moji rodičia sú rozvedení a keď sa nedalo zaplatiť ZRPŠ, tak sa neplatilo a nikto ma z ničoho nevylučoval, lebo na to nemal právo...Keď už je raz niečo dobrovoľné a keď vidím, že všetko ostatné sa aj tak platí pomimo, napr.spomínaný prenájom autobusu, lístky do kina apod., to všetko sme vždy platili navyše, neišlo to z nejakého ZRPŠ, dokonca aj čo sa výkresov týka, tie sme si nosili..Všetko sme si museli kúpiť, popr.teda naši rodičia.
Nepamätám si už koľko od nás na ZŠ chceli, ale pamätám si, že na SŠ od nás chceli 100 € (cirkevná škola 😀 ), pričom : výkresy, výlety, povinné kino 😀, opera, maľovanie, opravenie žalúzií, zasklenie okien ( raz nám ich z ulice niekto porozbíjal ), nové lavice, učebnice, dokonca sme pomimo ZRPŠ prispievali aj na zakúpenie gymnastických lôpt.
Tak akože nechápem, čo robili s tými peniazmi, keď 700 ľudí zaplatilo 100 €.
😀 Nech mi nikto nepovie, že všetky peniaze išli arcibiskupskému úradu, ktorý bol správcom objektu... Riaditeľka si to zobrala, aby potom mohla 4krát v školskom roku ísť na dovolenku ( Kréta, Švajčiarsko, Chorvátsko, Egypt )
Alebo, žeby jedna taká riaditeľka priemernej strednej školy zarábala toľko peňazí? 😀
Dva razy môj otec prispel, dva razy sa s tým nič neurobilo, len sa to rozkradlo, tak sme prestali platiť..
Pozerali na nás zle, ale nevylúčili ma z ničoho, keďže všetko sa platilo zvlášť 😀
Neplať to a bez vysvetlenia.... 1. si sama s deťmi, peniažky ti budú chýbať inde 2. ty im to dáš, aby si to rozkradli? 😲
kazdy ma pravo si zistit co sa s peniazmi ZRPS robi, nie len sa stazovat ze nevie!!!! kazda rada rodicov si vedie presnu evidenciu vydavkov,tak budte aktivne a zistite si to....alebo este aktivnejsie a povedzte ze chcete byt v tej rade, a podielat sa na rozhodovani....
U nás sa platí 10eur, na začiatku septembra boli veľké výdavky aj bez toho, tak som sa dohodla s učiteľkou že to zaplatím až po 18.9, po príspevkoch-šlo to. Neprehadzujem peniaze doma vidlami, ale tých 10 eur za dieťa na rok...kôli takej sume špekulovať čo za ne kúpia a čo nie... no to ma ani nenapadlo.
dievcata, citam tu vase prispevky a nechapem kde k takym sumam prisli "vase" skolky - v nasej (v mestskej, v Ziline) platime za ZRS 1x rocne 5,- eur (slovom pat eur), potom mes.poplatok v triednom fonde je 5 eur, mesacny poplatok za MS je 13 eur a strava cca 22 eur. nie je to malo, ale zas doma by sme "prejedli" mozno este viac + tie aktivity, ktore skolka ma by sme doma teda nezorganizovali.. skolka vyuziva 2% z dane, na plenarke riaditelka povedala kolko dostali a co vsetko sa za to zakupilo. naozaj zmyslupne a som rada, ze som aspon takto mohla prispiet. ak chodia vase deti do sukromnej skolky, tak zrejme ta uroven skolky (aspon vizualna) je ina, ale zas je pochopitelne preco su tie skolky drahsie...
vy platite ZRS napr. tych spominanych 70eur+mesacny poplatok skolke? alebo teda mate len poplatok za ZRS a potom uz mesacne neplatite nic? potom take veci - ako ze zaplatenie za skrinku 50 eur - to ma byt co? odkupenie do vlastnictva a ked skonci skola a zacnu prazdniny si ju vezmete domov? nevychadzam z udivu... co pise napr. kokorunecka - tiez dobra sila...
a vratim sa k povodnej otazke @nani811 - samozrejme, napis, ze si samozivitelka, poplatok je nad tvoje moznosti. netrap sa s tym, je to dobrovolny prispevok. a ak su v tej skolke normalne ucitelky, tak si neviem predstavit, ze by to nejako davali tvojim detom pocitit. a myslim, ze ostatni rodicia to neriesia.
my mame v skolke zrps 30 Eur na rok.. ale nemusime uz nic nosit ... /ziadne mydla toaletaky je v tom aj pranie postelneho pradla atd pitny rezim atd.../ a samozrejme vytvarne potreby... mne to celkom vyhovuje predtym v mestkej skolke sme platili omnoho viac a aj sme vsetko nosili a tak...
v skole tu platime 8 EUR na rodinu co je prijatelna suma zrps prispieva na vylety pre ziakov a na rozne akcie...
vzdy je rozpisane na co sa prispelo...
podla mna je dobre zrps podporit ide predsa o nase deti a pokial mate podozrenie z netransparentneho pouzitia peniazkov zapojte sa do rady rodicov ziadajte vyuctovania atd....
ked som este ucila tak prosto sa to robilo tak ze na co prispelo zrps a ten ziak nezaplatili tak musel o tolko navyse zaplatit... napr. ak zrps dotovalo dopravu osmakom na lyziarsky a ziak nemal zaplatene zrps tak platil za dopravu viac a pod...
na škole, kam chodia naše deti sa na začiatku školského roka koná rodičovské združenie, kde si rodičia sami odsúhlasia a odhlasujú výšku príspevku, treba byť seriózny a zodpovedný a zúčastniť sa, a napríklad aj zahlasovať proti, ak som proti naozaj, nielen "doma pri pive". rodičia môžu príspevok po dohode s pedagógom platiť aj na viac krát, napr. kvartálne, keď vedenie vidí snahu, vyjde v ústrety. na konci školského roka je na stránke k dispozícii výročná správa, kde je presne vyčíslené, na čo išli aké prostriedky, od štátu, od rodičov, atď. každý vidí, kam išli jeho peniaze. čím viac detí máš, tým nižší je príspevok na jedno dieťa. mne to nepríde ako zdieranie, práveže som milo prekvapená, aké veci vedia učiteľky z tých príspevkov "vyčarovať"
moja mama tiez neplatievala zrps samozivitelka zo 4detmi.no a onic som neprisla kedze ak sme sli do divadla platili sme si ich vsetci taktiez cestovne listky na MHD sme si kupovali sami ,vylety ,zosity,pera platili sme si vsetko zrpš bolo na vymalovanie triedy lavice ktore sme mali 20r. a triedu nemalovai hadam 10r tiež u nas v práci si platili studenti zrpš ktomu praxovali zadarmo škola brala vsetky peniaze nadstavbari povinne museli platit aj nadstavbu kazdy štvrtrok 17€ aj to vyšetrovali no nic sa nedosiahlo nikdy im nič škola nedavala n atej praxi ani na malinovku hoci makali 8h. denne ako roboti vraj im nestačia ani zo školstva. zaleží od školi asi by som nič nepisala a šla za pani učitelkou a porozpravala sa na čo konkrete idu peniaze a či by si nemohla dietatu pomocky(pera,zošity) zabezpečovat sama (možno kupiš lacnejšie) priebežne že naraz taku položku uhradit nemožes ....hlavne komunikovat a zistit si na čo konkretne peniaze v danej škole,školke idu.
Nedávaj im písomné odôvodnenie, len ústne povedz učiteľke, že si samoživiteľka s dvomi deťmi a tvoja finančná situácia ti to nedovoľuje.Ak im dáš niečo písomne, už to budú mať vo svojej evidencii "čierne na bielom", že ty si ten "neplatič". Ale, keď im povieš len ústne, tak ťa nebudú konkrétne evidovať.
U nás na škole pri platení ZRPŠ sa dokonca rodičia ani nepodpisujú, že niečo odovzdali, len učiteľka si poznačí, že dali príspevok. Totižto veď je to dar. A každý rok sú rodičia, ktorí sú vo finančnej núdzi a nezaplatia. Niektorým sa finančná situácia zmenila a začali platiť. V našej škole sa peniaze zo ZRPŠ tiež používajú len na budovu, vymaľovanie, postupná výmena okien, nákup žalúzií a pod. Priamo veci a aktivity pre deti si musíme platiť zvlášť.
nerozumiem, preco tu zakladatelke hovorite, ze bude niekde na skole evidovana ako neplatic. Je to predsa dobrovolny prispevok, ktory doteraz nikdy tak prezentovany nebol. Ja platit nebudem teraz prvy krat v zivote a NIKOMU to zdovodnovat nebudem. Naozaj nikomu. Okrem toho, ze peniaze zbiera obcianske zdruzenie a nasledne rada skoly peniaze rozdeluje na rozne aktivity (niekomu prispieva na lyziarsky, dotuje z toho SKD, vybavuje si kabinety).. Pravda je taka, ze ked moja dcera mala ist na lyziarsky, tak miesto tyzdenneho zajazdu sa rozhodli, ze jednoduchsie je chodit na Pezinsku babu, tak aby kazdy den dochadzali a vozil ich autobus. Decka boli z toho otravene, pretoze prisli o to caro byt bez rodicov na chate..O nejakom prispevku na lyzovacku nemoze byt ani reci, ked si vleky platili sami. Tak komu ja potom prispievama na lyziarske zajazdy? ked ma ist moje dieta, tak je s nimi vybabrane takto.. Nedam uz ani cent. Vsetky vylety, exkurzie, divadla si platime sami. Dokonca aj povinne exkurzie..
@adriana7 mozno ucitelky vedia nieco vycarovat z prispevkov na MŠ, ale vo velkom kolose s 500 ziakmi sa prispevky lahko stratia..A schvalovanie prispevkov...za kazdu triedu tam ide jeden rodic, takze moze 10 rodicov suhlasit a 20 nesuhlasit...Oni jednoducho oznamuju aka suma by bola vhodna a tu prostrednictvom tychto rodicov posunu k ostatnym rodicom.
@tin007 nesuhlasim celkom s tvojim prispevkom, pretoze nove preliezacky sa nekupuju kazdy rok, takisto sa kazdy rok nevymiena linoleum, citanie z novych knih? Ja som v skolke videla plne police knih, ktore maju svoje roky a klasicke rozpravky su viac menej tematicky rovnake. ak je v skolke povedzme 40 deti a za rok vyzbierate 80 eur od kazdeho, spolu to mame 3200 eur. Nehovor mi, ze vsetky tieto peniaze su rozdelene na tieto deti.. Tam kde sa zbieraju peniaze je vzdy priestor na necistu hru. A teraz uvediem konkretny pripad, ktory mi povedala ucitelka z jednej bratislavskej MŠ. Riaditelka zbierala na skolku v prirode od rodicov po 150 eur. ked si to tato ucitelka sukromne zistovala kolko cely pobyt vysiel na jedno dieta - dosla k sume 90 eur vratane vyletov, ubytovania, stravy a dopravy. kde su zvysne peniaze????? Samozrejme maloktory rodic si pyta vyuctovanie po skolke v prirode... Iste je to chyba rodicov. Ja som jej vsak povedala, aby tam poslala kontrolu. Ak to neurobi ona, urobim to ja..
tuším sa na budúcom ZRPŠ spýtam ,čo robia konkrétne s našimi príspevkami .....
napr. v nasej skole, kde chodi starsia dcera a mame svoj triedny fond, vyuctovanie robi ich triedna a na kazde rodicko prinesie bloky, co za to kupovala. Ale ako sa pouziju peniaze od x ziakov na celu skolu nie je v mojich silach skontrolovat. Jedine tam poslat audit...no ale kto ho zaplati??
@ani3012 no, spytaj sa na co konkretne sa pouziju a ci vedia dolozit aj doklady....lenze, tym riskujes to, co tu pisu viacere maminy, zacnu sa na teba krivo pozerat, ze im neveris a ci to stoji za to..a to je ten zacarovany kruh. Rodic je radsej ticho, riaditelka si hospodari (samozrejme nie kazda, tak ako som pisala vyssie) a vsetci ticho dufaju, ze sa to pouziva naozaj iba na ich deti..
Najprv k otázke - ja by som tiež žiadne písomné zdôvodnenie nepísala. Ani škola nevydáva príjmový pokladničný doklad, že peniaze prijala, tak načo také oficiality.
Čo sa týka ZRPŠ - u náš na celoškolskom rodičovskom na začiatku šk.roka oznámia koľko vyzbierali, koľko a na čo sa minulo. Ak sa ide na nejaký výlet, tak triedna učiteľka povie, že koľko ten výlet stojí na žiaka, koľko ide príspevok zo ZRPŠ a koľko treba doplatiť. Na konci roka sa snažia to ZRPŠ vyčerpať, takže za niektoré veci nedoplácame. U nás má každá trieda zvoleného zástupcu z rodičov, títo zástupcovia mávajú stretnutia s vedením školy a tam tieto veci schvaľujú. Ak by sa mi niečo s peniazmi nepozdávalo, tak by som to určite riešila cez triedneho dôverníka alebo cez triednu učiteľku, ak by sa mi zdalo, že peniaze miznú, tak potom s vedením školy a keby nepomohlo, tak by som tiež nezaplatila.... 🙂
u nas je ZRPS 10 eur, plus kazdy mesiac druzina 14 eur....a k tomu kupujeme uuplne vsetko od toaletakov, vreckoviek, vstupeniek na podujatia,........a ked este choidl maly do skolky, tak sme sa ako rodicia skladali na ventilator, na DVD prehravac a tiez to bolo posledny rok toho, co boli v skolke, takze to zdedili po nich ine deti.......takze nejak tak..triedny fond mame od ucitelky zdokladovany vzdy, ale kam idu peniaze zo ZRPS, tak to asi nikto nezisti
@aduskatt triedny fond mame aj my zdokladovany na kazdom rodicku od triednej. Ale ZRPŠ mi pride ako cierna diera, resp. peniaze sa pouzivaju vzdy tam co potrebuju financovat. Olympiady, lyziarske (na nas sa ale nevyclenilo nic), exkurzie (vcera mi dcera povedala, ze pojdu do pezinka a treba priniest 5,50), tak neviem.. proste mam pocit, ze platim ostatne deti, alebo inych aktivity... Nejdem tu samozrejme nikoho odhovarat aby neplatil. Ja nezaplatim teraz po prvy krat v zivote.
ked je to predsa dobrovolne a nezaplati nikto z rodicov, tak skola predsa musi takisto fungovat nie a urcite si na to zdroje najde..
mimo temu:
no mne sa ani nepaci to vyberanie penazi na knihy a pracovne zosity, z ktorych niektore vobec nepridu...alebo pridu neskoro...
a to sme sa skladali v marci minuleho roku....a potom musia zasa rodicia kupovat papiere na prefocovanie 😠
u nas v skolke je vsetko akosi "dobrovolne na silu" :-/
na zaciatku skolskeho roka nas zahrnuli poplatkami, ktore treba zaplatit (nepocitam do toho stravu a mesacne skolne, nakolko toto sa proste uhradit musi). vsehovsudy ked sme si to zratali, tak to dalo dokopy skoro 80€ 😠 a vraj statna skolka... nepresiel ani cely mesiac a uz od nas znova pytali 10€ na cosi, co v podstate je tiez dobrovolne,ale akosi sa tiez ocakava,ze to rodic zaplati...
onedlho budu mat skolsku besiedku.. tu tiez povazuju za samozrejmost,ak zaplatite cca 10€ akoze na balicky,darceky detom zato,ze urobili pekny program rodicom...
minule sme sa presne nad tymto pozastavili s mojim priatelom, ze tu 10€ tam 10€ a clovek zisti,ze plati dietatu v statnej skolke kazdy mesiac pomaly tolko, co by zaplatil hadam za cely mesiac v skolke sukromnej... nejde o to,zeby clovek nechcel..ale niekedy naozaj jednoducho nema... 🙄
jaj a este jednu vec som chcela.. pytaju vacsinou 10€, preto,ze ved je to "len" 10€.... lenze to nieje ako kedysi 10SK, to je predsta 300Sk... nikdy som nevidela,zeby pytali 5€... napriklad.. co 5€ nieje polozka?????
napriklad na fotenie u nas pytaju 10€ a mi uz len povedzte prosim vas, co to budu za fotky za 300korun slovenskych... zeby ich dali pozlatit a vyrit do kazdej fotky zlatym pismom meno dietata??? 😕 😀

@sashabb ty si to vystihla!! zderstvo je to správne slovo!!
ja som akurát toto riešila včera so švagrinou, ale jej malá chodí len do škôlky... mesačne platí stravné, plus tiež a teraz pozor!! PRÍSPEVOK škôlke (čo ako príspevok by mal byť dobrovoľný, ale toto chceš nechceš musíš!!) má dať 50 eur... čo je dosť veľa..ja som povedala, že by som nedala tie peniaze..lebo čo z toho to dieťa má??
škôlku prevádzkuje obec, t.z. obec je povinná zabezpečiť škôlku, vybavenie a pod..
tie peniaze sú vraj na darčeky, na mikuláša a pod... ok, ale tie dve lízatká a dva keksíky pochybujem že stoja toľké prachy...môj názor, ak mi to nik nezdokladuje, nebudem niekomu dávať peniaze len tak, aby som niekomu robila sponzora...
a ďalšia vec, škôlka žobre počítače!! a ten , kto nič nedonesie má problém v tom zmysle, aby ďalší rok náhodou nemali plno a nevylúčili by dieťa, nakoľko rodič nie je ochotný robiť sponzora