icon

Ako napísať odôvodnenie nezaplatenia rodičovského?

nani811
27. sep 2011

Zistila som ze ZRPS nie je povinne, obzvlast ked som sama s dvomi detmi, no neviem ako to presne mam napisat dcere do skoly, pretoze to potrebuje odovodnit..dakujem za rady!

sisaha
28. sep 2011

@katmi no tí fotografi, to je kapitola sama o sebe. Sú to vacsinou tlačenkoví cez riaditela. Ved to je náramný kšeft, ked ma škola povedzme 500 žiakov a aspon 400 si kúpi koncoročné fotky po 10 eur. dostanes zo 3 fotky vo formate 10x15 cm. Fotka takejto veľkosti bežne vo fotolabe stoji do 40 centov. Cize zase je to len a len o biznese vyvolených... keby škola dala priestor viacerým fotografom a vybrala najnizsiu ponuku, rodicia by to ocenili. Ale takto...

kvetinqa
28. sep 2011

@sisaha
@katmi to co je ze 10 eur za fotky? to ste aj ochotne platit?! Ja v skole robim a nikdy si viac ako 1,50 za upravenu 10*15 fotku nepytali...

katmi
28. sep 2011

@sisaha no pockaj,ale ja nehovorim o koncorocnych fotkach.. prosim pekne toto nam ucitelka zavalila,ze teraz bude niekedy fotenie deti - ako jednotlivo (neviem z akeho dovodu) a ze to bude stat 10€... no a povedz malej,ze ju odfotit nedas,ked sa fotia vsetky deti...

katmi
28. sep 2011

@kvetinqa tak to netusim ani ja,co to bude za 10€ fotky, na to som priserne zvedava, bo ked si to poratam,ze deti je konkretne v nasej triede 24 x 10€... to uz vyjde pekna palka,tak to zato aj cely album pozlateny a vyryty by bol 🙄

kvetinqa
28. sep 2011

@katmi u nas prebiehalo vzdy to klasicke skupinove fotenie a potom sa decka fotili uz v akychkolvek kombinaciach a aj same ak chceli. Fotka je upravena a je na nej meno skoly, sk. rok a trieda... vsetky stoja rovnako, 1,50. A mne sa aj to zdalo vela 🙂

katmi
28. sep 2011

@kvetinqa no ked bude po foteni, tak sa ozvem a dam vediet 😀

sisaha
28. sep 2011

@katmi no tak sa jej spytaj preco sa deti maju fotit na zaciatku sk.roka, ci nestaci na konci...Milujem take akcie, ked povedia A a nepovedia B. To mas ako s roznymi pomocnikmi do skoly, raz 5 eur za hentaky, potom 5 eur za iny, nakoniec este 5 eur za casopis na nemcinu, cakam kedy pride poziadavka 5 eur na anglictinu.. Ved ako, ja to zaplatim, ked sa z toho ucia, len nemam rada potom take reci, ze skolstvo je zadarmo...je, ale iba pre urcite skupiny, ktore dobrovolne do skoly nechodia.

kvetinqa
28. sep 2011

@sisaha no ja ako anglictinar ti poviem, ze nas situacia s ucebnicami stve este viac ako rodicov. knihy dotovane MS stoja za velke prd a su maximalne neaktualne, preto sa vacsinou zakupuju knihy nove. 5 eur je este v pohode cena.. Skolstvo sa tvari, ze je zadarmo, ale nie je. Presne ako zdravotnictvo atd...

@katmi no to som zvedava 🙂

katmi
28. sep 2011

@sisaha ano.. u nas maju deticky taky program na zvysenie imunity.. volaju to ze lienka (biostimul). tak na zaciatku skolskeho roka bolo tak, ze sa mame nahlasit,kto to chce absolvovat po cely skolsky rok.. a kedze moja mala nieje zrovna z tych,zeby nebyvala chora, tak som ju tam prihlasila.. a nebolo ani dva tyzdne od toho a uz ma ucitelka pristavila,ze maju tych lienok malo, ze to stoji dost penazi,ze idu kupovat este a ze ci prispejeme - no akou sumou jasne - 10€ ... a kedze by som bola rada,keby to mala absolvovala, tak co mi ine ostavalo..len vytiahnut zas 10€ a zaplatit jej to :-/
inak by ma zaujimalo,co taky biostimul cca stoji.. jeden.. bo ked to vyzbieraju len od polovice deti, tak maju cca 130€...

sisaha
28. sep 2011

@katmi ved si vypytaj blok, ze by si ho rada videla. To ti nemoze odmietnut ukazat.

kvetinqa
28. sep 2011

@katmi ta lacnejsia lienka stoji 350 eur, ta drahsia 650

katmi
28. sep 2011

@sisaha no asi budem musiet..lebo ked som tych 10€ doniesla, tak sa pani ucitelka zatvarila tak cudno,akoze naco mi to davate (??!!) a ked som sa jej pytala,ze ci netreba daco podpisat,ze som jej tiez peniaze dala,tak ze nie..to ma tiez zarazilo.. hlavne,ze na ZRPS na zaciatku roka sa hovorilo,ze sa vsetko bude podpisovat,aby v tom nebol chaos,kto dal peniaze a kto nedal.. sak nech len skusi odo mna este raz pytat tie prachy..ju poslem asi kamsi.. esteze v tomto som ja dosledna a vsetko,co som kedy malej poplatila do skolky si zapisujem do takeho zosita...

sisaha
28. sep 2011

@katmi ak je to ta lampa co som nasla na nete, tak jedna stoji 353 eur. Otazne je, ci ich potrebuju mat tolko. Kolko vlastne? Mozno to kupujete niekomu domov 😀

katmi
28. sep 2011

@kvetinqa dakujem pekne 🙂 aspon mam prehlad

kvetinqa
28. sep 2011

@katmi akurat som ju chcela kupit a velmi rychlo som si to rozmyslela 😀

katmi
28. sep 2011

@sisaha ja by som sa uz asi necudovala ani tomu 🙄

katmi
28. sep 2011

@kvetinqa tak na tom sme rovnako 😀

nani811
autor
28. sep 2011

@bianca pozri sa, 2 roky som platila po 15 eur dcere zrps aj ked som bola na materskej, nevedela som a ani nikto zo skoly mi nepovedal ze ked som rozvedena matka s dvomi detmi nemusim to platit. Nahodou som sa to dozvedela od jednej matky co robi aj s jej manzelom takze maju plat na to aby to zaplatili a ona sa mi zasmiala ze co?ona to platit nebude. Ja mam 11 rocnu dceru a syn ma 3 roky , nemam narok na podporu a ani na hmotnu nudzu, tak zijem s vyzivneho na deti a rod.pridavkov.15 eur nie je az taka polozka, ale preds....

nani811
autor
28. sep 2011

@sympa1 to si prave vybavujem, pretoze mala zacala chodit na obedy, tak som si to obvolavala, pretoze aj ked nemam narok ani na hmotnu nudzu nikto mi nepovedal, ze aspon na niecom by som mala ulavu, preto som aj malemu dala odklad do skolky

kk77
28. sep 2011

dievcata ja vyvalujem oci na tie sumy!!! skoro som odpadla, ja byvam na dedine a som aj clenom Rady rodicov RZ a my vyberame len po 8,5 eura na sk. rok za kazde dieta! Spolu s peniazmi z 2% z dane detom kazdy rok robime mikulassku diskoteku s balickami a tombolou, MDD takisto s cenami od sponzorov, ktorych osobne obiehame a otravujeme a samozrejme prispievame na odmeny pre najsikovnejsich ziakov, hradia sa cesty na rozne sutaze, niekedy kino a pod. Na vylety a exkurzie sa skladaju deti pocas roka a je to podla mna spravodlive. Kazde dieta ma svoj toaletak a tekute mydlo da kazde dieta jedno na zaciatku skolskeho roka a postupne sa minaju. mna skor desi, ze moja dcera 4tacka este stale nema knihy do skoly, vdaka tej superreforme... 😠

jaduska
28. sep 2011

@katmi @sisaha u nás v škôlke riaditeľka na rodičku predostrela ponuky od fotografov a rodičia si mali vybrať, či to chcú...keďže má v dnešnej dobe pomaly každý digitálny foťák, tak sme sa dohodli, že sa budú robiť iba skupinové fotky celej triedy. Jednotlivo sa fotia iba predškoláci na tablo....

sisaha
28. sep 2011

@jaduska no v skolke, kde je do 30 deti si rodicia mozu vyberat fotografa, aj ked v nasej skolke som takuto vymozenost vyberu nezazila. Ale v skole, kde je 500 deti je fotograf urceny. Vacsinou sa teda fotia v skupine cela trieda a potom kto chce s kym..No a zase nedovol dietatu, aby sa nemohlo fotit s najlepsimi kamaratkami..A z jednej fotky je zrazu 5, cena narastá a fotograf sa teší..

jaduska
29. sep 2011

@sisaha v škole, kde chodí moja najstaršia to urobili tak, že nám oznámili, že sa idú deti fotiť - že im urobia skupinovú fotku a kto chce, môže sa odfotiť aj individuálne v hokejovom drese. Takže v drese sa fotili iba tie deti, ktoré chceli a keď im dali fotky, tak sme sa dokonca mohli rozhodnúť, či ich berieme alebo nie....
Ja stále tvrdím, že celá naša spoločnosť - od rodiny, cez školy, úrady až po najvyššie orgány - má jednu chybu - nevieme (alebo sa bojíme) komunikovať....

zlatat
13. okt 2011

my musíme v škôlke zaplatiť na ZRPŠ 23 € t omi príde nenormálne vysoká suma 😠 😠 a to nehovorím, že ešte na Mikulášsky balíček treba dať ďalších 5 € , nehovoriac o tom, že určite počas roka príde ešte kopec iných príspevkov... podotýkam, že škôlku máme štátnu, čiže nie súkromnú , bývame na dedine, synček chodí do našej dedinskej škôlky

Je vôbec príspevok do ZRPŠ povinný alebo by mal byť dobrovoľný?

lula26
14. okt 2011

My platíme 5€ ročne a v tom je všetko. Balíčky na MDD, Mikulášske, darček pre predškolákov, výlet do ZOO, divadielka. Tiež ale máme príjmy z 2% dane.

franka83
17. okt 2011

tak u nas skolke som platila ZRPS-40 eur na cely rok a mesacne platime za skolku 10 eur plus obedy 16,60 eur tak mesacne za skolku platime 26,60 eur....a ten prvy septembrovy mesiac je najhorsi,lebo sme museli naraz zaplatit dva mesiace dopredu skolku aj obedy...este stastie ze mame len jedno dieta,lebo neviem ako by sme zvladli dve deti

strociatka
17. okt 2011

fiha baby, ale to platite este fakt malo. My (tiez statna skolka) platime mesacne skolkovne 12,99e, strava je tusim cez 20e a bude sa zvysovat a ZRMŠO mame 80e na rok. Potom uz pocas roka neplatime vobec nic. Je v tom uplne vsetko.

Ci je ZRMŠO povinne netusim, ale asi ano, lebo u nas sa musi platit a da sa so skolkou dohodnut aj na splatkach, tvrdia nam, ze z toho oni peru pradlo detom, kupuju mydlo a toaletak a pod. Je pravda, ze toaletak a mydlo fakt detom nenosime. Tiez im hradia vylety, divadielka, Mikulasa, besiedky, MDD a kopec tvorivych dielniciek. Tiez mame 2% z dani a za to im kupili nejaku preliezacku na dvor.

habibi78
17. okt 2011

my v Rovinke mame rocne ZRPS 50 evri, v tom je standardne vsetko pre deti, aj vylety, oslavy narodenin, besiedky a tak... skolne je 10,30 a obedy okolo 11 evri, podla toho ci marodujeme alebo je mala v skolke...
ale je zaujimave, ake rozdiely su v statnych skolkach...

simona26
1. nov 2011

my platíme sa škôlku:
strava 25 eur mesačne,
školkarsky poplatok 12,50 eur mesačne (predškoláci tzv."velkáči" tento poplatok už neplatia),
ZRPŠ 50 eur ročne,
plus každého polroka toaletný papier a papierové vreckovky a každú chvilu poplatok na "niečo" (to sú platby mimo ZRPŠ) - napr. na plavaren, na časopis Včielka, na poistenie, na fotenie........je to podľa môjho názoru veľa peňazí, zvlášť ked sú v rodine 2 a viac detí je to finančne veľmi veľmi náročné ☹

eeffka
9. sep 2012

Ja som v skolke posledny rok uz jednoducho neplatila, lebo len pytali a pytali a pytali za kazdu blbinu, ci mikulas, ci divadielko, za vsetko extra, tak som nedala, najprv akoze nenapadne pripominali, potom ma nasrali tak som isla za hospodarkou podla akeho zakona odomna "vymaha" ZRPS, odvtedy bola kludna a uz sa ani neodvazila pytat.
Neslo o blbych 5e lebo na to "mam" ale o princip.
5*10=50e *80 deti = 4800e rocne a na co? hracky 100r, video, cd kupovali rodiacia, farbicky, papiere detto.... ako salena ma nevolaju, pytala som si podrobny rozpis, uz bol problem... potom horko tazko nieco nasli ale stale mi nikto nevedel povedat kde sa peniaze vyparuju kazdorocne, sak aj ten blby sracak sme nosili...
Jaj hej ze preliezky 😀 kupili za 6000e, argument a ked im hovorim pokial viem tak ich splacate po 100e mesacne tak kde je zvysnych 3000 tak hospodarka len habkala.

No ale samozrejme zavisi od toho aka si povaha, ja som co sa tyka penazi ako osa, mne rohlikom neopije, a ked vidim ze to nie je koser, odmietam .a samozrejme nemam problem ist do kponfrontacie, lebo mam argumenty...

Minuly rok sme v skole platili 5e ZA ROK !!! a este sa ucitelke zvysilo 1e na konci roka na hlavu ( prvaci) , dostali cokolady na den deti, mikulasa, tusim aj na valentina...
na nove lavice a skrinky sme sa dobrovolne zlozili rodicia, kazdy dal kolko chcel a kupilo sa aby vsetkym vyslo, ale tie si beru zo sebou az do 4.rocnika.