icon

Ako napísať odôvodnenie nezaplatenia rodičovského?

nani811
27. sep 2011

Zistila som ze ZRPS nie je povinne, obzvlast ked som sama s dvomi detmi, no neviem ako to presne mam napisat dcere do skoly, pretoze to potrebuje odovodnit..dakujem za rady!

dianka2374
7. nov 2012

Tak to mi príde veľa čo tu to čítam že platíte niektorý aj 70 eur na triedny fond veď deti sa do školy chodia učiť a nie chodiť po výletoch mi sme mali triedny fond 2 eurá a ZRPŠ 10 eur a dalo sa to zaplatiť tak ja neviem, proste napíš že nemôžeš uhradiť ZRPŠ lebo nato nemáš dostatočné finančné prostriedky ;)

klot
27. apr 2013

@slavka36
Presne tak, neplatím už 5 rokov, nemajú na to nárok ! Ani na žiadne "zdôvodňovenie nezaplatenia" !! Sú to arogantní výpalníci !

janka30
27. aug 2013

Ja som doteraz platila kazdy rok, ale tento pravdepodobne nezaplatim, nie z financnych dovodov, ale pre uroven skoly, na vsetko pytaju, deti zoberu na MDD do kina, musia doniest peniaze, siedmaci museli ist na vystupenie majstra N - tiez museli platit - na tom sa tiez niekto nabalil, stale im odpadaju prve a posledne hodiny, vraj podla skolskeho poriadku mozu, musim doplacat doucovanie a to nie som sama z triedy, lebo ucitelka im nic nevysvetli, len im nadava.... Aj by sme zmenili skolu, ale na posledny rok ju uz menit nechce, vraj na inej by mala zle znamky (tu ma same jednotky) pri tychto vedomostiach a bol by problem s prijimackami...... Tak som zvedava, ako to dopadne.....

klott
9. sep 2013

ku nani811 ...ako to presne mam napisat dcere do skoly, pretoze to potrebuje odovodnit....

nič nepotrebuješ odôvodniť . . . nech ti ukáže (kto vlastne? tr. učiteľka? predseda zrpš?) kde je TO napísané !
nemajú na to právo
ako píše sashabb : sashabb :: Nechutné zdieranie! a VÝPALNÍCTVO
treba podať trestné oznámenie, plus sťažovať sa zriadovateľovi, inšpekcii, Rade školy, úzmenej škol. rade, ministrovi, ombudsmanovi, ministrovi, prezidentovi, písať do novín, televízie . . . NEMLČAŤ !

rakywanda
4. dec 2013

znova otváram túto tému
ja mám troška iný problém - chcem zaplatiť dobrovoľný príspevok ZRPŠ, ale nie paušálne v plnej výške, ale len za akcie, ktorých sa moje dieťa zúčastní. Rodičia /dosadení do tejto funkcie riaditeľkou škôlky v pochybnom tajnom hlasovaní/ s tým nesúhlasia a citovo ma vydierajú, že buď zaplatím plnú výšku, alebo moje dieťa vylúčia z týchto akcií.
Je v tom niečo osobné, pretože paradoxne minulý rok som ja robila pokladníčku ZRPŠ, veľa vecí som vybavovala vo svojom osobnom čase na svoje vlastné náklady a možnosť platiť len za to čo dieťa využije sme umožňovali. Potom sme sa celkovo ako ZRPŠ nezhodli s vedením škôlky, odstúpili sme z funkcie. Vnímam to ako akúsi pomstu, pretože vyrátať mi sumu za 3 akcie do roka nikoho nezaťaží.

stanislavao
4. dec 2013

zo ZRPS sa kupuju ucebne pomocky, interaktivne tabule, detske ihriska sa z toho robia, platia sa z toho ceny do sutazi, akcie predeti, ako napr Mikulas. vsetci, ste ma, ze to niektori rodicia neplatia a potom to musime platit my ostatni aj ich deckam. my tiez nemame neviem aky prijem, ja som na materskej, mame uvery, ale skolske poplatky platim.

82erika
4. dec 2013

My ZRPŠ neplatíme v zakoniku nieje napísane že to je povinný poplatok my sme peniažky ktore mali isť na ZRPŠ vložili do triedneho fondu pre malú a má tam vyššiu sumu a nemusime doplacať za nič a ešte zostane možno aj do ďalšieho ročnika,nezaplatili sme 2 rodičia a problem to nebol:nemienime platiť za fiktivne veci ale za realne a triednej

82erika
4. dec 2013

ZRPŠ platia ostatný 33 na pól roka a keď sa niekde ide vždy pýtajú peniaze z toho to určite nejde a škola už dostala prispevok aj od štatu za zateplenie a nové triedy interaktivne tabule.Vždy keď niekam idu alebo sa niečo kona sa aj tak platí nechapem vyznam ZRPŠ tým učitelom čo urobia najťahšiu pracu to určite nejde tak kam?

tin007
4. dec 2013

@rakywanda Zalezi, co mate v stanovach; ak je povedane, ze clen musi platit prispevok v plnej vyske, tak si nepomozes a naozaj moze byt tvoje dieta vyclenene z aktivit.
My mame rodicov doslova socialne pripady, ktori (v MS) neplatia ani stravu a napr. tym, ktori slusne poziadaju clenske na zdruzenie odpstame a ich deti cerpaju benefity v plnej vyske. Ale, su rodicia, ktori uz roky (4 roky!) skusaju kazdy polrok nezaplatit a tam naozaj plati len to, ze im dam 2-3x pisomnu vyzvu do skrinky a este aj osobne poviem, ze maju dietatu vysvetlit, ze to, ze nedostane balicek na Mikulasa je chyba rodica (ktoremu je kabelka prednejsia ako jeho dieta).
U nas v MS je vela aktivit platenych z 2% rodicov, z grantov, dotacii a rodicia maju velmi podrobny prehlad, kam idu ich peniaze za prispevky, cize maju motivaciu platit, lebo vidia vysledky.

abbey1
4. dec 2013

@rakywanda Osobne som tento rok prvý krát platila len povinný príspevok a ďalšie peniažky do fondu som už nezaplatila. A nikto s tým problém nemal. Je to skutočne len dobrovoľný príspevok a je na rodičovi, či ho zaplatí a či nie. Podmieňovať niektoré aktivity zaplatením je nahlavu postavené a hlavne je to svojvôľa vedenia. Preto by som sa určite porozprávala s vedením a riešila to. Nemám problém prispieť na konkrétne podujatie, či zakúpenie pomôcok. Avšak každoročne navyšovanie "dobrovoľného" príspevku a následne jeho vymáhanie mi je proti srsti.

rakywanda
4. dec 2013

@tin007 pre upresnenie - v našej MŠ nie je riadne združenie rodičov, čiže nie je založené notárskou zápisnicou a povolené ministerstvom, tým pádom neexistujú žiadne stanovy. Jedná sa o bohatú dedinu, kde všetko - zateplenie, nové vybavenie interiéru, interaktívne tabule, ihrisko, materiál atď. platí obec. Zjednoduším to - ak riaditeľka o niečo požiada, je jej to okamžite schválené. Tu sa jedná o to, že z tohto "dobrovoľného" príspevku sa hradia aktivity navyše, čiže mikuláš, karneval a príspevok koncoročný výlet. Prečo by som platila 10 eur za autobus na výlet, keď viem, že sa ho nezúčastním??? mne tiež nikto nič neplatí.
@stanislavao ja nechcem, aby to za mňa niekto platil, ja si to CHCEM zaplatiť, ale len to čo využijem a nie je mi to umožnené! ak je to dobrovoľný príspevok, tak by im mala stačiť akákoľvek výška. a zaplatiť len preto, že chcem mať pokoj alebo zo strachu ako budú na mňa pozerať? typické ovce bez názoru, lebo tu sa nenosí vyčnievať z radu a mať vlastný názor...

tin007
4. dec 2013

@rakywanda Tak toto je ine (takto si to nenapisala); keby ste si zalozili OZ, tak by ste mohli poberat 2%, uchadzat sa o granty, dotacie a mozno by ste ziadne prispevky vyberat nemuseli. My mame OZ aj preto, ze mestska cast dlhodobo vyhlasuje, ze investovat nebude, plati energie, platy ucitelkam a personalu a havarie. Takze napr. ked ma 5 rokov upozornenie, ze strecha uz potrebuje generalku, tak oprava (resp. len platanie) je realizovane vtedy, ked vytopi triedu, ci jedalen. Takze my z penazi zdruzenia financujeme napr. opravy podlah, rekonstrukcie kupelni, nabytok a samozrejme divadla, vylety, pomocky a pod.

miskaaamm
4. dec 2013

Ja som bola dnes na koberceku u riaditelky, ze som este nezaplatila 100 € ZRPS - zpucovala ma ako male decko a bola dost neprijemna... 😠 A nezabudla mi pripomenut, ze obcas platime neskor aj ostatne platby (neskor rozumej meskanie cca 4 dni). Takze uz jej pretiekol pohar trpezlivosti a dala si ma zavolat. Ci si ja myslim, ze moje dieta bude dostavat donekonecna vsetko zadarmo 🙄 Podotykam, ze za predosly sk.rok sme za pol roka zaplatili 60 € a dieta bolo 2/3 z toho pol roka doma. Ked som si ziadala nejake vyuctovanie tych 60 €, kedze moje dieta sa zucastnilo max 5 predstaveni a darcek nedostala za pol roka ziadny, tak mi len sucho oznamila, ze som mala byt na rodicovskom, kde sa odsuhlasila suma 100€ a dozvedela by som sa aj na co minuly predosle platby. Strasne som nahnevana na tento system a hlavne na pani riaditelku, ktora zo mna spravila takmer kriminalnika, lebo som este nezaplatila 😠 . Manzela spucovala este doobeda a ten jej chudak prislubil, ze hned zajtra pojde uhradit ZRPS. Ja osobne som proti plateniu, kym mi nevysvetlia preco mam platit za nieco, co moje dieta nedostane (resp. v minulosti nedostalo). Tiez by som uvitala radsej priame platby za konkretne akcie, ci balicky, darceky, atd ... takto je to strasne neprehladne ☹

nani811
autor
8. dec 2013

viem ze je to dobrovolne no nikoho z rodicov nezaujima ze som rozvedena matka s dvomi detmi a kedze to odsuhlasili zaplatit som musela aj za maleho do skolky 40 eur rocne a dcere 15 eur

sonyagyurosiova
8. apr 2014

Som na strednej umeleckej škole. Neustále odo mňa vymáhajú rodičovský príspevok, hoci škola vie, že som zo sociálne slabšej rodiny. Mojim trestom za nezaplatenie by malo byť, že nedostanem maturitné vysvedčenie. Takže to v podstate znamená, že ak nemáte peniaze, nebudete mať ani vzdelanie, ktoré by, podľa Ústavy, malo byť bezplatné. Ďakujem tomuto systému, že takéto niečo sa môže diať.

lubmar
8. apr 2014

Ahoj, neexistuje aby ti nevydali vysvedcenie. Pracujem tiez na strednej skole, a v ziadnom pripade si toto skola nemoze dovolit (aj ked by sme to v mnohych pripadoch ako skola velmi chceli a uvitali 😀 ), ale ako pisem, skola si nieco take nemoze dovolit. Sice ta mozu zastrasovat, ale to nie je nic platne...Skola nema v skutocnosti ziadne paky na teba, ak nezaplatis.
Skus si pozriet tento clanok, mozno ti tam nieco pomoze http://www.sme.sk/c/5955175/skola-nema-pravo-ne...

jmoncik
8. máj 2014

Ahoj tiez riesime momentalne preco zaplatit, mam dve deti v skole, zrps som platila hned septembri jednej 20,a druhemu 10€.mimochodom ani som nevedela ze je dobrovolne pretoze nam triedna dava uz osmy rok ultimatum dokedy musi byt uhradene... mladsiemu prvakovi 40€ t fond,10€do druziny na lopty a svihadla🙂
Mydlo antibakterialne,vreckovky,servitky,toaletny a to 2x lebo druzina a skola,inak vyucovanie a druzinu ma v jednej triede 🙂ale co ma nastvalo ze teraz pytaju 5€na materialne skody od dcery a druzinarka mi napisala do slovnicka prosim zaplatit 10€ na 2 polrok, ako na svihadla a lopty ?!Zistila som za osem rokov na tejto skole sa nic nezlepsilo, nezveladilo.Kym sme to neurobili my rodicia.malovala sa trieda farbu sme si kupili,lavice sa smirglovali,smirgel sa kupil a tak dalej...ked nase deti prisli septembri tak nakoniec mali inu triedu znicenu spinave steny,lavice...a triedna sa vyhraza dcere ze ked neda tak ani sa nemusi fotit lebo ked nema na mat.skody tak nemame ani na fotky..Tak som tam isla povedala mi ze bude to riesit inac...Rozhodnutie: 😵 NEDAM aj keby sa po...i dcera tam uz musi rok vydrzat a syna davame na skolu kde tie nase investovane peniaze budu aj niekde vydiet.Rada prispejem ved je to buducnost mojich deti, ale tato skola naozaj je naspadnutie....

milovo
10. sep 2014

My sme sa tento rok rozhodli nezaplatiť,malý je tretiak a chodí do malej dedinskej školy,štvortriedky.Platíme 50 eur ZRPŠ,10 eur triedny fond,9 eur Adamko,všetky pomôcky od zošitov až po výtvarnú,všetky výlety,divadlá,cestovné,no skrátka všetko.Náš syn je celiatik,takže nechodí ani do družín.Takisto je dislektik, disgrafik na čo si pani učiteĺka nezaobstarala žiadne pomôcky ani učebný plán,len mu jednoducho prilepší známku.Ale pani riaditeĺka ma veĺmi naháňala k psychológovi,lebo za takéto deti dostávajú peniaze.Keď majú karneval každý prinesie občerstvenie,ďalších 20 eur a to pani učiteĺka schová,že je toho na stoloch dosť a naše deti pili vodu,lebo džusíky a papanica sa odložila,ževraj pre deti do družiny do ktorej nechodíme.Vami spomínané súťaže,balóniky,darčeky či ovocie u nás nefungujú a keď tak v družine kam nechodíme.Jedine ma napadá toaletný papier,ktorého za 50 eur dovlečiem kamión.Tak sa pýtam za čo a koho platím ja?

danielka7
10. sep 2014

@milovo inak mne je toto úplne proti srsti toto ich ZRPS a pod.Ked som pred asi 7 rokmi na sude išla dokladovať že som škole zaplatila cca teraz už 30 € na ZRPS,tak sudkyna na mna kukla,akoby som spadla z marsu.Vraj toto nijaká škola nemôže odo mna nijako vyžadovať,aj keby sa na tom zhodla celá trieda.Vraj nijaký zákon neprikazuje niečo také platiť a toto mi ako výdavok vôbec neuznala.

jesse123
23. sep 2014

ZRPŠ príspevok na tento rok máme vo výške 40,- eur / 3 deti , keďže ich mám toľko, plus na každé zvlášť príspevok na toaletné potreby, kopírovanie, jedáleň, poistné, ap., a aj keď je to "dobrovoľný" príspevok, triedni učitelia Vás súria už pred jeho splatnosťou (zvyčajne do konca novembra).
Na rodičovské združenia používam už tretí, čí štvrtý rok ten istý zápisník a zistila som , že rodičovský príspevok sa za posledné dva roky viac ako zdvojnásobil, v roku 2012 bol príspevok na 3 deti 15,- eur, minulého roku to bolo 30,- eur, toho roku 40,-eur . Je to normálne? A to odsúhlasila rada rodičov ?, neviem, čo za rodičia tam sú, keď to sa nevie nikto z nich ozvať na toto zvyšovanie. Už pred koncom školského roka sa platilo za nové učebnice, či pracovné zošity, teraz na začiatku roka treba zase platiť za ďalšie pracovné zošity, či učebnice, platí sa za krúžky, či výlety. A to je štátna škola! "Zvyšujú sa nároky na vyučovací proces na škole", ale netreba zabúdať milí páni riaditelia škôl, že bežným ľuďom - zamestnancom, rodičom týchto detí sa nezvyšujú platy, v dnešnej dobe je to skôr naopak.

mamkaivka
8. nov 2014

ja som minulý rok v škole neplatila ZRPŠ, zaplatila som len v škôlke, je to dobrovoľný príspevok a nie povinný, ani som žiadne odôvodnenie nepísala, povedala som- neplatia cigáni neplatím ja, mám 6 detí a pozerajú sa niektorí na nás ako n a cigánov tak nech mám aj také úľavy 🙂
čo je nepovinné to neplatím a nerobím si z toho ťažkú hlavu

tin007
8. nov 2014

Ahojte, pozeram, ze je to davnejsie, co som sem davala prispevky k teme clenskych prispevkov. V nasej MS sa nam oplatilo komunikovat, doslova az vnucovat informacie o planoch, realizovanych aktivitách a financiách rodicom. Lebo najhorsie je, ked sa rodicia nic nepytaju, ziadne verejne pristupne informacie nie su a potom len rodicia "popodfuz" frflu, ze platia vela, ci jednoducho neplatia. Tu komunikaciu a transparentne uctovanie vidno napr. na tom, ze sami rodicia sa ponukaju, ze daju 2% z dane, vybavia dar od zamestnavatela, alebo upozornia na nejaku dotaciu, ci grantovu vyzvu. Na zaciatku kazdeho roka je velke rodicovske zdruzenie, kde je podrobne prebraty plan aktivit a jasne k nemu uvedne, co je platene z clenskych prispevkov (cca 90% aktivit) a co bude platit skolka zo svojho rozpoctu. Ten plan potom visi v kazdej satni, takze kazdy si moze nalistovat, co jeho dieta caka, kolko to bude stat a kto tu aktivitu financuje a jasne vidi, ze z clenskych prispevkov sa neinvestuje do budovy, ci majetku skolky (co si vela rodicov myslieva). Rodicia sami vidia, ze ak by na zdruzenie neprispievali, tak by eliminovali detom vsetky vylety, divadla, koncerty, darceky, oslavy dna otcov, olympiády a pod. A este by museli davat individualne po 2-3 eurách kazde 2 mesiace na farby, vykresy a iny tvorivy material. Plus, ked zdruzenie dostane dotaciu, tak su detom kupovane knihy (ktore dostavaju ako darcek domov), extra vylety, divadla atd. alebo sa nakupi nove zariadenie, rekonstruuje kupelna, okna a ine. Pozrite si napr. plan aktivit na november https://www.facebook.com/ZRMSO?fref=ts vsetko sa hradi z clenskych prispevkov. Nechcem, aby to vyznievalo ako samochvala, no rodicia (az na 1 sebecky pripad, ktory nema problem s peniazmi, ale jednoducho zneuziva dobrovolnost prispevkov) pochopili, ze nik si nenechava peniaze pre seba, vsetko ide na deti. Nezda sa to mozno, no na tvorivy material ide rocne cca 1000 eur, na didakticke pomôcky, knihy hracky tiez asi taka suma, z prispevkov sa plati poistenie deti, pranie pradla, pitny rezim, ovocie (extra k tomu, co maju zo stravného), animoterapia a pod.
Ano, su skolky, ktore platia rocne napr. 20 eur, ale tie deti nemaju ani 1 vylet, ani 1 divadlo, ani 1 navstevu muzea, o jazdeni na ponikoch mozu snivat, rovnako ako o darcekoch na Mikulasa... A este pravidelne rodicia prispievaju na ceruzky, papiere, nosia toaletak, vlhcene vreckovky, peru pradlo, skladaju sa na skrinky, koberce, prehravace...
A viete co je zaujimave? Napr. nasa skolka ma 2x viac ziadosti o prijatie ako skolka, ktora nema tolko aktivit. Je to preto, lebo rodicia tie aktivity a nove veci pre deti chcu a ked vedia za co patia, tak sa aj radi do cinnosti zapajaju.

abbey1
8. nov 2014

@tin007 V pripade, že škôlka, či škola organizuje aktivity nad rámec "povinnosti" a transparentne sa o tom rodičia mozu dozvedieť, je presne prípad, kedy by som bez mihnutia oka zaplatila príspevok v stanovenej vyske. Bohužiaľ, som prechodom na inú školu zistila, že nie všade to tak funguje. Niekedy sa peniaze vyzbierajú " dostratena" a chudáci pedagógovia tak či tak musia pýtať následne od deti, alebo si zaplatiť z vlastného, ak chcú čokoľvek mimo vyfasovanej učebnice a stoličky v zborovni. Preto už odmietam platiť dobrovoľný príspevok škole, ak je potreba, bez slová prispejeme na konkrétnu aktivitu, či vec do triedy. Najnovšie riaditeľka vraj zrušilatriedne fondy. Bez kkomunikácie s rodičmi či žiakmi. Dovod, neviem, či rozumný, sa snáď dozvieme na nasledujúcom rodičovskom.
Bolo by super, ak by to všade fungovalo ako u vas. Lebo presne to je ten spôsob, aby ľudia bolo ochotní zaplatiť a hlavne deti mali z toho úžitok.

tin007
8. nov 2014

@abbey1 Je za tym niekolko rokov prace, obcas omylov... ale uz to zacina byt vidno, ze peniaze nejdu len na zabavu pre deti (ako by si mozno niekto myslel), ale deti z toho profituju a potom maju vyhodu napr. na ZS. Uz v MS robia s interaktívnou tabulou, s novými pomôckami a pod. Je vysoko pravdepodobne, ze na ZS je situacia uplne ina (aspon na vacsine), pocty deti su ovela vyssie a hlavne, skolsky vzdelavaci plan nie je taky pruzny ako pri MS. Tam si myslim, ze ma skor vyznam ist cestou co najvacsieho prijmu 2% DzP a prijmo dotacii a darov. Uvidim co bude buduci rok, ked mi syn nastupi do ZS.

beruska.zuzanka
29. sep 2015

Ahojte mamičky/oteckovia... tiež nás v škôlke v skrinke čakala nádielka šekov, medzi inými aj zrpš, 35€/rok okrem toho za krúžok 5€/mesiac, čo je ok, 30€ triedny fond/pol roka stravu nerátam...
Premýšľam, že to zrpš od nás budú musieť oželieť, dočítala som sa tu rôzne, netreba teda písať nejaké traktáty a zdôvodnenia, že prečo nie? Jednoducho nezaplatiť, alebo vysvetliť aspoň triednej učiteľke, čo a ako... ešte osve nosíme kancelárske potreby aj hygienické potreby, k strave priplácame mesačne 2€ na nejakú réžiu, teda tak sa to volá, netuším, o čo ide...

abbey1
29. sep 2015

@beruska.zuzanka Zaplatiť nemusíš a nemusíš ani nijako papierovo vysvetľovať. je to na tebe. Moja teraz nastúpila do škôlky a zaplatila som bez váhania. Škôlka je nádherne zariadená, vybavená interaktívnymi pomôckami, krásnymi edukatívnymi hračkami, drevené hračky, pani učiteľky sú úžasné a robia s deťmi množstvo aktivít počas ich pobytu. Preto som nemala dôvod pochybovať. Určite sa veľa minie na material, vylepšenia. Ak vidíš, že tie peniaze budú využité rozumne, neváhala by som. je to pre naše deti.
Staršej dcére som na strednej ZRPŠ nezaplatila. Tie peniaze dám konkrétne ich triednej na konkrétne potreby. tam nie som úplne stotožnená, ako funguje hospodárenie s peniazmi vyzbieranými neadresne škole. Už som tu o tom písala.

beruska.zuzanka
29. sep 2015

@abbey1 no, lenže u nás v škôlke sa platí ako som vyššie písala ZRPŠ 35€ a ešte plus 60€ ročne na "triedny fond" samostatne, nosíme kancelárske veci, hygienické veci

abbey1
29. sep 2015

@beruska.zuzanka Preto som písala, že je to na tvojom zvážení.

tin007
29. sep 2015

@beruska.zuzanka Spytaj sa ucitelky, ci ti vie povedat, na co bude sluzit ten "triedny fond", resp. ak to ona nevie, pytaj sa riaditelky. Pokial ziadaju taketo peniaze, mali by byt schopne to bez problemov vysvetlit; co konkretne sa bude hradit.

beruska.zuzanka
29. sep 2015

@tin007 spýtam spýtam, bo na rodičku bol manžel a dáky z toho prišiel konsternovaný 😀 ale vravel, že tých 30 je akože na chod triedy, kancelárske papiere, farebné, lepidlá etc... ja tomuto celkom nerozumiem, v štátnej šklke treba prispievať na také veci? 😕