Ako naučiť dieťa brániť sa pred krivdou?
Dobrý den,
poprosím radu, snáť to sem patrí. Poprosím anonym, citlivé údaje.
Mám dcéru (7 rokov), taká menšia, drobnejšia, ale v škole obľúbená a šikovná. Stalo sa to ešte na jeseň, bola 3 dni u starých rodičov, čo bývajú na bytovke a bicyklovala sa. Vie, že smie jazdiť len popri bytovkách na chodníku pre bicykle, že na cestu sa nesmie, babka ju z balkona videla, tak jazdila a prišla s tým, že o pár vchodov dalej jedna staršia pani kričala na ňu z balkona a vynadala jej. Že vraj zbila nejakého chlapca, čo si o sebe myslí sopľana malá, nech se pozrie na seba, strašne vyzerá, najradšej by po nej skočila a vlasy jej vytrhala. A stále, že zbila nejakého chlapca, asi jej vnuka? Dcéra mi prisahala, že nikoho nezbila, však to ani nevie a tobož nie chalana, ani nevie, o kom to vravela, žiadneho nepozná, potom šla teda naspat a skupina chalanov asi 4 v jej veku šla oproti a smiali sa jej, že ale dostala, dobre jej tak. Ale ona ich vobec nepozná, však tam ani nebýva, len tam chodí na prázdniny a tak.
Došla domov a povedala to babke. Ona chvílu premýšlala a odpoved znela: ,,Tak už tam teda nechod." A to všetko? Náhodou bude v škole sikanovaná, to asi nebude možné povedat, tak tam nechod. To je celá babka (moja mama). Nemať konflikty, nemusiet sa s nikým hádať, doma si zanadávat a tým to končí. Ako by ste to riešili Vy? Ja asi by som tam zašla, opýtala sa dcéry, kde to bolo, dotyčnú si našla a chcela vediet - koho zbila, kedy ho zbila, prečo ho zbila, ako ho zbila a vyjasnit si to. Ak by náhodou niečo vyparatila, tak by dostala ešte odo mňa. Ak však nie, dotyčnému by som vyčistila žalúdok a spýtala sa, preto má potrebu klamat a nech sa babka hanbí. Naučit ju ozvat sa, riešit konflikty, nie zametat pod koberec. Čo sa zamlada naučíš...babka hovorí, že zveličujem, hľadám problémy, kde nie sú. No tak už tam nechodila a bolo. Ale prečo by sa mala schovávat? Nič nespravila, ved jej je v lete ľúto aj muchu zabit, že živý tvor.
uplne nerozumiem, ci si to ti chlapci na tvoju dceru vymysleli alebo si ta pani pomylila tvoje dieta s inym a chlpaci sa len smiali situacii, ktoru videli....ale to asi ani neviete vy....ja by som zasla za tou pani (ak by mi niekto krical po dietati ze po nej skoci a vlasy jej vytrha, taky by som si to sla s nou vydebatovat, pretoze aj keby sa dieta pobilo s inym, tak reakcia tej pani bola prehnana). Urcite by som nechcela, aby sa to opakovalo, takze si to treba ujasnit, co sa stalo a co nestalo. nenechala by som to tak, kedze dcera tam chodieva
No neviem, to proste ani dospelí človek nevie často reagovať ak ho niekto obviní z niečoho čo nerobil, lebo je to fakt absurdita, nečudujem sa že nevie reagovať malé dieťa ak ju začne obviňovať dospelák. Pozná tých chlapcov? Bavila sa s nimi niekedy? Neboli ohrdnutí ak napríklad niekedy sa jej prihovorili a chceli aby išla s nimi sa bicyklovať inde, ale odmietla ich lebo ty si jej dovolila len tam poblízku? A proste sa ich to dotklo a teda majú ju za namyslenú a chceli jej urobiť zle. Alebo proste má lepší bicykel, lepšie oblečenie značkové ako oni a závidia jej a majú ju za princeznú z mesta... Ja ak s niekým riešiť tak skôr by som s tými chlapcami, že by som si ich vystriehla s dcérou a opýtala sa ich, že či niektorého z nich zbila... Je normálne že rodič/starí rodič si bráni svoje dieťa/vnúča, chybovali hlavne chlapci, čo si niečo vymysleli s cieľom jej uškodiť. A to sa stáva často u detí, že proste niekomu závidia, majú prúser a chcú zaujať pozornosť inde a podobne a vymyslia si klamstvo a neuvedomujú si následky. Preto by som ich oslovila, nech vedia že ak niečo si vymyslia nebude to bez dôsledkov.
@marsmykkok tvrdila mi, že nikdy ich nevidela, alebo len z videnia, sú tam ihriská a je tam veľa detí, ale nikdy sa spolu nebavili, ani tak, ani ju nikam nevolali. A dcéra nechodí nejako značkovo vyobliekaná. Obliekam ju pekne, ale len tak do školy, na hranie nosí aj staršie veci na donosenie, bicykel tiež nejaký hogo fogo.
Nechápem, čo si čakala od 7 ročného dievčaťa, mala tých 4 zasranov zmlátiť a potom tú psychicky narušenú susedu skopnúť z balkóna? Či čo.
@anonym_autor ozaj zveličuješ, zbytočná eskalácia zloby, napätia a konfliktu môže mať naozaj niekedy katastrofálne dôsledky. Je možné že keby si sa šla ďalej vadiť s pani, tak by mohol spoza dverí na teba vyskočit jej muž a zmlátiť ťa, alebo si chorá pani vytiahne nožík a začne bidať, ozaj nevieš ako ľudia zareagujú a drámy sa rodia práve z takýchto prípadov. Pani keď je psychicky narušená, tak by si ani ty ani dcéra nič nevyriešili a len by si zbytočne bola o krok bližšie k infarktu. Treba sa vedieť ovládať a učiť to aj deti.
Nechápem, čo si čakala od 7 ročného dievčaťa, mala tých 4 zasranov zmlátiť a potom tú psychicky narušenú susedu skopnúť z balkóna? Či čo.
@sevrin to isto nie, ale tu ide o reakciu babky. Nic sa nestalo, niekto jej vynadal, cize tam nebude viac chodit, pretoze. Viem, že su také typy ludi, ktori pre svoj pokoj, než by sa s niekym dohadovali, tak sklopia uši, ohnu chrbat a bite si mna, kolko chcete. Však vydržím. Ale človek je potom za blbca. Si myslím. Druhý den sa bála vyjst von, že zasa si niekto vymyslí, že mu ublížila, zase sa nieco stane.
Ja neviem asi by som sa na to vykašľala a povedala tvojej mame nech na ňu dozerá dole na ulici nie z balkóna. Čo by 7 ročné dieťa spravilo ak by sa na ňu vrhla partia iných detí? Ako by ju ochránila babka z balkóna?
@anonym_autor ozaj zveličuješ, zbytočná eskalácia zloby, napätia a konfliktu môže mať naozaj niekedy katastrofálne dôsledky. Je možné že keby si sa šla ďalej vadiť s pani, tak by mohol spoza dverí na teba vyskočit jej muž a zmlátiť ťa, alebo si chorá pani vytiahne nožík a začne bidať, ozaj nevieš ako ľudia zareagujú a drámy sa rodia práve z takýchto prípadov. Pani keď je psychicky narušená, tak by si ani ty ani dcéra nič nevyriešili a len by si zbytočne bola o krok bližšie k infarktu. Treba sa vedieť ovládať a učiť to aj deti.
@anonym_7961a1 tak nešla by som tam s bojovnou náladou, že idem sa pomstit, niekoho zbit, skor si nieco vyjasnit a zistit, či z malej nerastie malá bitkarka. Nech tomu spravím koniec z kratsej cesty, ale zároveň chcem vediet pravdu. Prisla by som tam v priatelskom duchu. Ked som este ja chodila do školy, vo vedlajsej triede bol jeden chlapec, ktory sa nevedel bránit, ozvat sa, nic. Raz ho 3 spoluziaci napadli, že v papuciach a bez tašky utiekol zo školy. Poobede bola hodina náboženstva, dosiel tam s otcom, ten tam spravil krik, ukázal, kto mu robil zle, jeho otec povedal, že večer pride na návštevu k nim, a ked im nedaju facku rodičia, tak im da on. Potom na nabozenstve bola téma ako si neubližovat. Nechcem, aby takto skončila. A hlavne šikana, ta sa rozmáha hlavne na druhom stupni.
Ja neviem asi by som sa na to vykašľala a povedala tvojej mame nech na ňu dozerá dole na ulici nie z balkóna. Čo by 7 ročné dieťa spravilo ak by sa na ňu vrhla partia iných detí? Ako by ju ochránila babka z balkóna?
@januska12323 tak na ulici tiez nie je vidiet vsade.
@anonym_7961a1 tak nešla by som tam s bojovnou náladou, že idem sa pomstit, niekoho zbit, skor si nieco vyjasnit a zistit, či z malej nerastie malá bitkarka. Nech tomu spravím koniec z kratsej cesty, ale zároveň chcem vediet pravdu. Prisla by som tam v priatelskom duchu. Ked som este ja chodila do školy, vo vedlajsej triede bol jeden chlapec, ktory sa nevedel bránit, ozvat sa, nic. Raz ho 3 spoluziaci napadli, že v papuciach a bez tašky utiekol zo školy. Poobede bola hodina náboženstva, dosiel tam s otcom, ten tam spravil krik, ukázal, kto mu robil zle, jeho otec povedal, že večer pride na návštevu k nim, a ked im nedaju facku rodičia, tak im da on. Potom na nabozenstve bola téma ako si neubližovat. Nechcem, aby takto skončila. A hlavne šikana, ta sa rozmáha hlavne na druhom stupni.
@anonym_autor ale tu predsa nejde o opakujúcu sa šikanu dcéry v škole od spolužiakov. Áno to treba riešiť. Ide o ojedinelý konflikt s predpokladám psychicky narušenou seniorkou a partiou deti, ktoré ani nepoznáš. Na dcéru treba dávať pozor a neriešiť konflikt ďalším konfliktom.
@anonym_autor a nemôže byť, že tá vykrikujúca babka je svojmu okoliu známa? Že má nejaké psych.problémy a halicinácie? Vieš čo, tvoja dcéra reagovala správne a primerane veku, teda povedala to dospelému- babke a potom tebe. Poďakuj jej za dôveru.
Asi by som sa dcérky spýtala či vie presne, ktorý to bol balkón a išla tam za tou pani bez nej.
@anonym_autor a nemôže byť, že tá vykrikujúca babka je svojmu okoliu známa? Že má nejaké psych.problémy a halicinácie? Vieš čo, tvoja dcéra reagovala správne a primerane veku, teda povedala to dospelému- babke a potom tebe. Poďakuj jej za dôveru.
Asi by som sa dcérky spýtala či vie presne, ktorý to bol balkón a išla tam za tou pani bez nej.
@fion22 Mama nevie nič o tom, že by v okolí bola nejaká popletená seniorka. A také prípady sa tam šíria, ako minulú zimu, ked jedna pani ochnula, o týždeň to vedelo celé sídlisko, že skončila z týždňa na týždeň na vozíku. Myslim, že spravila dobre, že si to nenechala pre seba, ale povedala dospelým. Babka to vyriešila po svojom, nabudúce by som tam teda zašla s ňou a pokojne to si to vysvetlila. Vačšina vecí sa dá vyriešit aj pokojne bez konfliktov a zbytočného napatia.
@anonym_autor napadlo ma ze babka co vykrikovala z okna je mozno na hlavu. U nas na sidlidku furt niekto trepe nezmysly. Aj syna ucim od psychacov a podivinov treba zdrhat. Mnohi z nich uz to maju vo vyzore. Samozrejme trhnutu babku by bolo dobre konfrontovat ale kde ju chces hladat. Ver svojej dcere a pouc ju ze zo psychačmi nech sa nezahadzuje.
@fion22 Mama nevie nič o tom, že by v okolí bola nejaká popletená seniorka. A také prípady sa tam šíria, ako minulú zimu, ked jedna pani ochnula, o týždeň to vedelo celé sídlisko, že skončila z týždňa na týždeň na vozíku. Myslim, že spravila dobre, že si to nenechala pre seba, ale povedala dospelým. Babka to vyriešila po svojom, nabudúce by som tam teda zašla s ňou a pokojne to si to vysvetlila. Vačšina vecí sa dá vyriešit aj pokojne bez konfliktov a zbytočného napatia.
@anonym_autor mne by sa na mieste tvojej mamy tiez nechcelo ist niekoho hladat a hadat sa. Ved si si ju mala ist hladat ty, ked si si dosla pre dceru a vyjasnit si to.
@anonym_autor ty by si mala v prvom rade vynadať svojej matke, že nechala 7 ročné dieťa behať samé po sídlisku na bicykli.
@anonym_autor ty by si mala v prvom rade vynadať svojej matke, že nechala 7 ročné dieťa behať samé po sídlisku na bicykli.
@anonym_d15b35 tiež som tak kedysi jazdila len tam, kde mi dovolili a to som bola menšia a som tu.
@anonym_d15b35 tiež som tak kedysi jazdila len tam, kde mi dovolili a to som bola menšia a som tu.
@anonym_autor tak sa tu nesťažuj, že na 7 ročné dieťa bez dozoru niekto cudzí nakričí.
@anonym_autor tak sa tu nesťažuj, že na 7 ročné dieťa bez dozoru niekto cudzí nakričí.
@anonym_d15b35 necháme ten suvis. Miesas dve na tri. Myslím, že jazdit na bicykli na sídlisku nie je moc zle. Ale kricat na malé dieta už OK nie je. Alebo teba vodili rodičia za ručičku až do dospelosti?
@anonym_d15b35 necháme ten suvis. Miesas dve na tri. Myslím, že jazdit na bicykli na sídlisku nie je moc zle. Ale kricat na malé dieta už OK nie je. Alebo teba vodili rodičia za ručičku až do dospelosti?
@anonym_autor bežne sme sa hrávali s deťmi okolo domu, tam nás každý poznal, ale nenechala by som dieťa samé bicyklovať sa na sídlisku kde nikoho nepozná, je to pre ňu cudzie prostredie....
@anonym_autor bežne sme sa hrávali s deťmi okolo domu, tam nás každý poznal, ale nenechala by som dieťa samé bicyklovať sa na sídlisku kde nikoho nepozná, je to pre ňu cudzie prostredie....
@anonym_d15b35 tak nebola tam úplne prvýkrát. A tu cestu som s ňou nejedenkrát prešla. Proto mna aj táto situácia prekvapila.
@anonym_d15b35 tak nebola tam úplne prvýkrát. A tu cestu som s ňou nejedenkrát prešla. Proto mna aj táto situácia prekvapila.
@anonym_autor dieťaťu môžeš veriť, ale nevieš aký divní ľudia tam žijú, nevieš ako zareagujú, niektorí sú doslova alergický na deti. Skús poprosiť mamu, aby po tomto incidente chodila s ňou von. Chúďa malé, viem si predstaviť aká bola z toho vystrašená.
Rozmýšľaš správne. Táto slovenská mentalita držať hubu a krok a doma na všetko pindať je strašná. Uč dcéru postaviť sa za seba. A aj to, že nemusí všetko riešiť - keď niekto o nej takto klame, nech to vysvetlí, ale nech sa tým príliš netrápi. Mnohí ľudia sú a budú zlí. Ja syna učím, aby si takéto reči nevšímal - keď mu niekto povie škaredé slovo o ňom, aby to nebral ako pravdu o sebe, aby si to nepripúšťal. Potom ho to nezraní. A tiež mu vysvetľujem, že dospelí nemajú vždy pravdu - ako tá babka čo spomínaš.
@anonym_autor hlavne netreba riesit co sa stalo na jesen. To si uz nikto pamatat nebude. Poucit dceru a brat to ako jej skusenost. Spytat sa jej na pocity co mala, akoby chcela aby babka reagovala. Poucit ju ako ma reagovat a keby sa nieco take opakovalo, ma ti hned povedat aby si to riesila.
Rozmýšľaš správne. Táto slovenská mentalita držať hubu a krok a doma na všetko pindať je strašná. Uč dcéru postaviť sa za seba. A aj to, že nemusí všetko riešiť - keď niekto o nej takto klame, nech to vysvetlí, ale nech sa tým príliš netrápi. Mnohí ľudia sú a budú zlí. Ja syna učím, aby si takéto reči nevšímal - keď mu niekto povie škaredé slovo o ňom, aby to nebral ako pravdu o sebe, aby si to nepripúšťal. Potom ho to nezraní. A tiež mu vysvetľujem, že dospelí nemajú vždy pravdu - ako tá babka čo spomínaš.
@anonym_6bdbdf Slovenska mentalita?😳veď sama píšeš, že učíš syna nevšímať si, keď mu niekto škaredo povie.🤔 To nie je mentalita, to je múdrosť. Neviem si predstaviť, keby každý konflikt, v obchode, na pošte, na ihrisku, v škole, vo vlaku, u lekára, ... riešili ostatní ľudia tak ako agresor. On mne vynadá do pi.. a ja jemu do kkt? Však kam by sme došli? Veď to nie je žiadne riešenie. Keď vidím pred sebou nenormálneho, narušeného, agresívneho jedinca, tak zdravý rozum mi vraví, že nebudem prilievať olej do ohňa, ale sa stiahnem. 🤔
@anonym_autor prečo by sa mala schovávať, alebo by sa nemala ozvať, keď nič neurobila? Podľa mna išlo o nedorozumenie. No ona môže vždy vysvetliť situáciu a povedať, ako to bolo, nezostať ticho. Ibaže v jej veku a v tom momente, určite zostala zaskočená, čo je pochopiteľne. To nie je o tom, že sa nechá šikanovať a musí stoj čo stoj niečo povedať. Avšak môže, ak to ma šancu veci zlepšiť. Napr. Ja som nikoho nebila, asi ste si ma s niekym pomýlili. A bicyklovať sa ďalej, dotyčného si viac nevšímať. Ak by to nepomohlo a jej to je neprijemne, poprosiť nejakého dospelého, či môže zasiahnuť alebo to radsej nechať tak, to už je na zvážení.
O tej situacii sa môžete porozprávať, ale nemusíš k babke zrovna “nabehnúť”.
Dcérke treba vysvetliť, že pani nemala svoj deň, je zatrpknuta a evidentne si ju s niekym iným pomýlila. Samozrejme, že ta zena sa neospravedlni, tak asi nemá zmysel ju hľadať a konfrontovať. Ale kludne, ak jej chces ist vynadat,mas moje sympatie. Az materstvo nas uci postavit sa za seba a svoje deti. Traumu by dcérka nemala mať, to až pri dlhodobom citovom zanedbávani. Závisí aj od toho aká je citlivá. Mrzí ma tato skusenost :( možno škoda jateit rany a pestovat hnev.
@anonym_autor Ja si myslim ze ta babka si ju s niekym pomylila a chalani sa len smiali na tom co videli. Kazdopadne ked sa s nou stretnes a vydiskutujes, urcite nic nepokazis.
@basska_b potom som to s nou rozoberala
Povedala, že pokial naozaj nikomu neublížila, moze byt pokojna a ta pani? Možno si ju pomylila, možno si ju to chalani vyhliadli a spravili si zábavu velmi nešťastným sposobom, možno dotyčném niekto ublížil a on sám už nevie, možno ta babka je nejaka domotana. Ale takto vystartovat na malé dieta. A moja mama len povie, no tak už tam nechoď.
@anonym_autor Ja si myslim ze ta babka si ju s niekym pomylila a chalani sa len smiali na tom co videli. Kazdopadne ked sa s nou stretnes a vydiskutujes, urcite nic nepokazis.
@domculik inak chalani presne vedeli o co sa jedná a to videli incident len z dialky. Či to spravili zámerne, ktovie?.
@anonym_autor sama som nevedela zastat seba snad do 30tky,kym som nemala deti.. opytala si sa babky, preco to nechala tak? Mozno tu susedu pozna a vie, ze nema zmysel sa s nou hadat..

No neviem, to proste ani dospelí človek nevie často reagovať ak ho niekto obviní z niečoho čo nerobil, lebo je to fakt absurdita, nečudujem sa že nevie reagovať malé dieťa ak ju začne obviňovať dospelák. Pozná tých chlapcov? Bavila sa s nimi niekedy? Neboli ohrdnutí ak napríklad niekedy sa jej prihovorili a chceli aby išla s nimi sa bicyklovať inde, ale odmietla ich lebo ty si jej dovolila len tam poblízku? A proste sa ich to dotklo a teda majú ju za namyslenú a chceli jej urobiť zle. Alebo proste má lepší bicykel, lepšie oblečenie značkové ako oni a závidia jej a majú ju za princeznú z mesta... Ja ak s niekým riešiť tak skôr by som s tými chlapcami, že by som si ich vystriehla s dcérou a opýtala sa ich, že či niektorého z nich zbila... Je normálne že rodič/starí rodič si bráni svoje dieťa/vnúča, chybovali hlavne chlapci, čo si niečo vymysleli s cieľom jej uškodiť. A to sa stáva často u detí, že proste niekomu závidia, majú prúser a chcú zaujať pozornosť inde a podobne a vymyslia si klamstvo a neuvedomujú si následky. Preto by som ich oslovila, nech vedia že ak niečo si vymyslia nebude to bez dôsledkov.