icon

Ako naučiť dieťa vyslovovať R?

jarmila1977
7. nov 2011

ahojte kamosky.chcem sa vas opytat,ci mate rovnaky problem ako ja.moja dcera je prvacka,no stale nevie vyslovovat r.chodime na logopediu,no zatial to nepomaha.bojim sa,ci sa jej nezacnu v skole vysmievat.zatial tvrdi,ze nie,ale clovek nikdy nevie...mate s tym nejaku skusenost aj vy??? naucilo sa vase dieta vyslovovat r neskor???dakujem za rady...jarmila

jaduska
8. nov 2011

A na celej tej diskusii je smiešne, že v podstate všetky prispievajúce zastávajú takmer rovnaký názor, len skupina č. 1 to prezentuje spôsobom A, skupina 2. to prezentuje spôsobom B a skupina 2 si myslí, že skupina A tu prezentuje spôsob C a skupina 1 si myslí, že skupina 2 to prezentuje spôsobom D.
Chudák autorka témy v tom má asi riadny chaos...
To mi pripomína jeden citát (autora neviem, hádam má nikto neudá za plagiátorstvo):
"To, že si nerozumieme je normálne. To, že si rozumieme je zázrak." (týka sa to medziľudskej komunikácie) 🙂

miriamkac
8. nov 2011

@amdeis 😀 😀 😀 😀

sofi05
8. nov 2011

@maggie2 Ak dieťa vie že sa snažilo a vie že sme mu oporou tak to určite ľahšie znáša ako dieťa, ktoré možno ani nevie ako správne vyslovovať. Je každý rodič taký odborník, aby dokázal svojmu dieťaťu ukázať všetko správne? Prečo neskúsiť logopéda a potom doma nenásilne s dieťaťom pracovať / myslím hrať sa, rozprávať/ 🙂

maggie2
8. nov 2011

@amdeis och, že akademická debata a na MK? To máš veľmi absurdné očakávania. To si na nesprávnej adrese. To ako keby som si v reštaurácii v Ikey išla pýtať že nalejte mi červené Rioja ročník 1982 alebo nemáte náhodou radšej ročník 2004? By pozerali na teba ako na blbečka, či hochstaplerku. Nerob to 😉

maggie2
8. nov 2011

@jaduska k tomu chaosu si v začiatkoch prispela aj Ty, tak sa tu nedávaj teraz do polohy konferenciéra 😉

amdeis
8. nov 2011

@maggie2 rovnaka debata ako na akademickej pode. AJ tam sa sporia ci je zebra biela s ciernymi pruhmi alebo cierna s bielymi pruhmi. A pritom je vsetko davno vopred jasne. Ako aj tu. A na blbecka, alebo skor cudaka sa na mna divaju od malicka. Ja som bola vzdy divna a som na to hrda.

dazdovka
8. nov 2011

Baby, znovu vam zopakujem, ako sa citi take normalne dieta ktore chodi na logopedicke cvicenia v 6-7 rokoch. Uz cca 5 rokov rozumie reci, ktore cca 4 roky sklada do viet, aj celkom rozvitych suveti, vie sa pytat, vie argumentovat, vie sa naucit dlhe basnicky. Dovtedy, kym z toho niekto nezacne robit dramu. Nastane prekvapenie, ma plynuly tok myslienok a vie ich vyjadrit, no niekto zrazu rozpitvava kazde slovo a opravuje ho. Ten clovek vypada ako totalny trubiroh, dieta samozrejme vie co ten logoped hovori, ale hovori to ako debilkovi a robi z toho strasnu tragediu, strhne rodicov, ucitelov a vsetci sa na to dieta kukaju ako na vadne. Co si z toho dieta pre seba vyvodi?
Nerobte z toho dramu prosim, spravajte sa k tym detom ako ku priatelom, svojim priatelom odpustite, ze su skaredi, alebo nedochvilni, alebo maju nejake tiky... Priatelov sa nesnazite nasilu prerobit, priatelia si vedia jemne nastavit zrkadlo a tym si vzajomne pomahat. Deti treba povzbudit, podporit, nahravat ich ak maju zlu vyslovnost, nech to sami pochopia a sami chcu napravit.

maggie2
8. nov 2011

@sofi05 dúfam, že nie si z tej sorty ľudí čo na všetko potrebujú odborníka a so všetkým hneď utekajú k lekárovi, a bez odobrenia zhora autority sa neodvážia ani si zaviazať šnúrku na topánke.

jaduska
8. nov 2011

@maggie2 podľa mňa si ten chaos spustila ty, pretože si si moje príspevky vykladala po svojom a to len preto, že som tu uviedla "tabuľku". A to bolo pre teba ako červené plátno na býka, že? 😀 😀 😀
Preto som si dovolila napísať to, že jediný problém tejto diskusie je v nepochopení sa navzájom....

sofi05
8. nov 2011

@dazdovka no neviem ktorý logopéd by si dovolil sa s dieťaťom za prítomnosti rodiča rozprávať ako s debilkom?!? 🙄

maggie2
8. nov 2011

@dazdovka Dieťa pozerá na dospeláka čo robí absolútne neprirodzené komické až nechutné grimasy, rodičia sa tvária vážne, proste dieťa si myslí že sa ocitlo v zlom filme, prinajlepšom.

miriamkac
8. nov 2011

@jaduska ja to vidím práveže na dva tábory:
1. keď má dieťa rečový problém, tak sa ho snažím riešiť....hlavne tak..aby sme ako prváci ten problém odstránili (logopéd, cvičenie)
2. Keď má dieťa rečový problém...veď vlastne ono žiadny problém nemá...to majú asi ostatný...lebo sa mu vysmievajú a preto ako rodič...nebudem stresovať svoje dieťa cvičením....alebo nedajbože logopédom (ktorý sa hrá na kravu) a nechám nech sa to naučí samé...
len v diskusii u pani @maggie2 som sa nedočítala...v ktorom období veku dieťaťa je vôbec vhodné riešiť napríklad takú vec ako zle vyslovené R....

sofi05
8. nov 2011

ak môžem rozšíriť otázku, ako ste dieťa učili od plienok, len ste čakali alebo ste ho aj nabádali a pokúšali sa mu vysvetliť ako sa to správne a pohodlnejšie robí aj ináč ako do plienky???

zuzana581
8. nov 2011

@maggie2 lenže ty nezmeníš svet. Tie predsudky boli, sú a budú a proste ak sa dá dieťaťu pomôcť, tak prečo nie?
@katrin21 vela tých hádok vzniká preto, lebo aj keď dvaja ludia na fore píšu zhruba to isté, tak si to môže čítajúci vysvetliť rozdielne a nie každý je tolerantný k názorom iných. Respektíve nie každý vie bez emocii vyjadriť svoj nesúhlas. Na diskusných forach to tak vždy bolo a vždy bude. Treba niektoré veci brať trošíčka s nadhladom a nie tak vážne.
A teda aby som nebola úplne mimo témy, tak @jarmila1977 moja odpoveď pre teba znie: ak je tvoja dcérka už prváčka a stále nevie r, tak to určite rieš. Popýtaj sa na možnosti nástrihu tej hrazdičky. Ja by som urobila všetko preto, aby som predišla prípadnému vysmievaniu. Lebo či sa mi to páči, alebo nie, deti vedia byť občas kruté. Samozrejme, že by prípadné posmešky prežili, ale ak viem tomu predísť, tak prečo nie.

maggie2
8. nov 2011

@sofi05 😀 no neviem, bárs kto sa s Tebou bude baviť ako s debilkom, čo si nezažila?. Nielen logopéd. Najlepšiu prax v tom majú ľudia, ktorí Ti chcú niečo predať 😀 😀 😀

jaduska
8. nov 2011

@miriamkac jednotnosť v názore vidím v tom, že z toho netreba robiť tragédiu, ale snažiť sa to riešiť nenásilnou, hravou formou...
vo včerajších príspevkoch maggie2 písala, že logopéd po 7-mom roku môže byť.... 🙂

sofi05
8. nov 2011

logopéd nerobí len grimasy, to môže tvrdiť naozaj len niekto kto tam nikdy nebol... 😝

miriamkac
8. nov 2011

@dazdovka nevsimla som si, ze by sa moja dcera divala na mna a logopedicku ako na trubiroha........nikto z toho tragédiu nerobil....a to mlela jak diva....ale napriek tomu sme to zvladli 😉
Je to vec postoju...a dovolim si tvrdit aj kvality logopeda 😉

katrin21
8. nov 2011

@jarmila1977 neuvažovala si aj nad vymenou logopedičky? 🙂 mozno aj iný pristup by pomohol 🙂 drzim palce

amdeis
8. nov 2011

@dazdovka tak by to naozaj nemalo byt. Napacha sa tak vzdy viac skody ako uzitku. Ale bohuzial "vdaka" tymto zazitko vieme my mamy usmernit sposob akehokolvek vzdelavania nasich deti. Ja som za sociku chodila na ZS, kde to bolo dost sialene. Rodicia ma vsak neprelozili, pretoze to sa nerobilo. Bolo treba vydrzat! Dnes sa to nastastie takto riesit nemusi. Preto som vzdy pritomna pri akomkolvek vysetreni, zasahu alebo com kolvek co sa uplatnuje na moje deti, aby som to vedela korigovat. Nikto nemoze vetovat moje razne "nie". A ver mi, ze ja si viem riadne dupnut na kohokolvek, kto je diletant, alebo ma neadekvatny pristup.

maggie2
8. nov 2011

@zuzana581 Aby som vlastnému dieťaťu išla nastrihovať jazyk? To prv nastrihnem jazyk, tomu kto sa mu posmieva a potom sa môžme baviť ďalej. Samozrejme ber to ako obrazné prirovnanie. Nemôžem súhlasiť s tým, aby som sa pod tlakom prispôsobovala predsudkom. Ja bojujem. A do konca. Skoro vždy 😀

zuzana581
8. nov 2011

@dazdovka nesúhlasím s tebou. Kamoškin syn chodí k logopédičke a obe moje sesternice chodili a ani jeden z nich nemá z logopédov traumu a pekne rozprávajú. Sesternica nemá traumu ani z toho že jej nastrihli tú hrazdičku pod jazykom. Hovorí, že to je najlepšie, čo mohli jej rodičia urobiť a nenechať ju račkovať, tak ako račkuje jej otec a jej babka.

maggie2
8. nov 2011

@sofi05 ale dieťa to môže vnímať iba tak

katrin21
8. nov 2011

lenze ono to nastrihnutie prave moze zabranit zbytocnemu zdlhavemu a v konecnom dosledku aj neuspesnemu drezurovaniu vyslovenia R..lebo ak je uzdička kratka, tak to R dieťa v živote nepovie..... a mozes sa snaziť a čakať ako blazon.. a potom to dopadne ako pisala dazdovka.....
AKo tu napisala myslim zuzana priklad, kedy to pomohlo okamzite.... to mozno znie strasne, ale v skutocnosti o nic nejde, injekcia pri osetreni zuba boli viacej 🙂

maggie2
8. nov 2011

@zuzana581 ako v čom s ňou nesúhlasíš? Chceš poprieť jej autentické zážitky? Veď ona nechodila k logopédovi od Tvojho kamoškinho syna. Trošku ďalej pozeraj než po špičku vlastného nosa. Ona nie je ani Tvoja sesternica. každý je individuálny. Tak tvoj nesúhlas je úplne irelevantný.

zuzana581
8. nov 2011

@maggie2 to nie je nástrih jazyka, ale tej prepášky, čo je pod ním. Tam nie sú nervové zakončenia, ani nič, to je len taká blanka. Ale tak samozrejme, niekomu to môže zniesť nepríjemne. Pozri, ja osobne ťa neodsudzujem za tvoj názor. Je to tvoj názor, tvoje rozhodnutie (prepáč, neviem, či aj tvoje dieťa má rečovú chybičku, lebo som to nečítala celé), ale aspom nachvílu sa zamysli nad tým, či nie je lepšie ulahčiť dieťaťu nepríjemnú situáciu ešte skôr ako príde, hlavne v prípade, že sa dá ulahčiť? No ak myslíš, že nie, tak nie. Je to tvoje právo.

sofi05
8. nov 2011

@maggie2 to dieťa to môže vnímať aj inak, ak má dosť argumentov aby to skúsilo...nemyslím si že logopedička by mala byť pre deti hrozba, to skôr rodičia v takomto prípade z toho robia tragédiu. Určite je možnosť ako dieťaťu vysvetliť, že by bolo lepšie skúsiť pracovať s tým jazykom aj trochu ináč, nie len ho vyplazovať 😀 😀 😀

maggie2
Odpoveď bola odstránená
dazdovka
8. nov 2011

@zuzana581 Iste ten nastrih uzdicky pod jazykom ma vyznam, ak je jedinou prekazkou kvoli ktorej je fyzicky nemozne napravit recovy problem, s tym ja suhlasim. Ale ked si vybavim moju logopedicku, alebo si predstavim tu, co mi popisoval kamarat, ktory tam chodi so svojou dcerou, tak mi je znovu tak troska zima na chrbate.

flowerfairy
8. nov 2011

Ahojte, niezeby ta vasa diskusia nebola zaujimava 😀 , ale nemate niekto konkretne tipy, ako by sa dalo s dietatom nenasilne cvicit doma? Nas maly ma este len 3,5 roka, to by mi vobec nevadilo, ze nevie R (a vlastne ani L), ale coraz castejsie ho nahradza francuzskym zadnym R a to vraj uz moze byt problem, lebo zle naucene sa preuca tazsie. Preto sa obavam, ze ked to tak necham, tak mu to ostane. Take veci ako TDpaslik u nas nezaberaju.