icon

Ako pomôcť prváčke so slabikami?

dom1234
7. okt 2025

Zdravím žienky prosím o radu mam doma prvacku zacali sa učiť slabiky písmenká pozná ktore sa aktuálne učia ale jej to slabikovanie vôbec nejde som stoho zúfalá lebo veľa plače nechápe tomu snažím sa jej to vysvetlit ale stale sme na tom istom bode uz neviem co robit ako jej to vysvetlit p. Učiteľka kázala doma cvičiť lebo jej to nejde ale cvičíme to uz tyzden a stale je ako zamrznuta na jednom bode nechápe 😏co od nej vlastne chcem pritom jej to bolo vysvetlene x-y krat .....ďakujem za každú radu

aalt
7. okt 2025

Co znamena nejde slabikovanie? Ze m-a ma precitat ako ma? Ci ze ma slabikovat slova ma-ma?

anonym_ad6bd3
7. okt 2025

@dom1234 nam ucitelka v skole hovorila, ze nemame ich ucit citat m-a ma, ale maju ist plynule mmmmmmma, kym im to druhe písmenko nenaskoci maju tahat to prve. Neviem ci som to zrozumitelne vysvetlila.

jajanulienka
7. okt 2025
@anonym_ad6bd3

@dom1234 nam ucitelka v skole hovorila, ze nemame ich ucit citat m-a ma, ale maju ist plynule mmmmmmma, kym im to druhe písmenko nenaskoci maju tahat to prve. Neviem ci som to zrozumitelne vysvetlila.

@anonym_ad6bd3 Áno, dobre to píšete, je to splývavé čítanie sfumato.

euka210
7. okt 2025
@anonym_ad6bd3

@anonym_ad6bd3 ano, takto to ma byt

anonym_e3ea89
7. okt 2025

Ja cvičím v škole s kockami dieťa prečita napr. Mama a priradí 2 kocky.

catherinah
7. okt 2025
@aalt

Co znamena nejde slabikovanie? Ze m-a ma precitat ako ma? Ci ze ma slabikovat slova ma-ma?

@aalt ucia sa delit slová na slabiky. Dosť tazke podla mňa

dom1234
autor
7. okt 2025
@aalt

@aalt ono je skôr problem v tom ze ona aj precita ked je slabika ma písmenká si prečíta ale aj tak to nepovie správne a povie si to po svojom napr miesto ma povie s-a a ja som stoho zúfalá neviem ako jej to natlačiť do hlavy aby to hovorila správne

catherinah
7. okt 2025
@dom1234

@aalt ono je skôr problem v tom ze ona aj precita ked je slabika ma písmenká si prečíta ale aj tak to nepovie správne a povie si to po svojom napr miesto ma povie s-a a ja som stoho zúfalá neviem ako jej to natlačiť do hlavy aby to hovorila správne

@dom1234 nebud zúfalá, porad sa s ucitelkou ako to s nou cvičiť. Deti nie su stroje, podla mna idú dosť rychlo, vela úloh, same naroky na jazyk, pre ne je vsetko nové....
Pre dospelych vela zmien, nie take dieta malé. Nauci sa postupne, ak nie poradíš sa s niekym studovanym ako na to

aalt
7. okt 2025

Skus jej vytlacit slabiky s obrazkom. Napr. obrazok medveda maco a pod to slabiku ma, misa mi, meter me, tanier ta, proste slabiky ktorych pismenka pozna a k nim obrazok na prvu slabiku.
Neboj, jej to "docvakne" a zrazu to pojde.

dom1234
autor
7. okt 2025
@catherinah

@dom1234 nebud zúfalá, porad sa s ucitelkou ako to s nou cvičiť. Deti nie su stroje, podla mna idú dosť rychlo, vela úloh, same naroky na jazyk, pre ne je vsetko nové....
Pre dospelych vela zmien, nie take dieta malé. Nauci sa postupne, ak nie poradíš sa s niekym studovanym ako na to

@catherinah ďakujem za podporu uz som si povedala ze som neschopná matka lebo to nejde ale verím vto ze to pochopí a pojde to je toho veľa na tie decká veľa písmen čísiel slov a podobne je to veru velky nápor aj namna keďže takúto situáciu zažívam prvý krát je mi jej ľúto je pritom učení veľa slz

dom1234
autor
7. okt 2025
@aalt

Skus jej vytlacit slabiky s obrazkom. Napr. obrazok medveda maco a pod to slabiku ma, misa mi, meter me, tanier ta, proste slabiky ktorych pismenka pozna a k nim obrazok na prvu slabiku.
Neboj, jej to "docvakne" a zrazu to pojde.

@aalt ďakujem pekne za rady

kikuska_wedge
7. okt 2025

@dom1234 skus si z netu vytlacit rozne hry a pracovne listy na pismenka a slabiky. Super stranka je https://nasedeticky.sk/kategoria/do-skoly/pre-p... . Ja som odtial vela cerpala a mojim detom to viac islo, ked to bolo takouto hravou formou.

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
ninusa221
7. okt 2025

Ešte som si kupila taku malú tabuľu v actione piše sa na ňu fixkou. Deťom sa to velmi páči ked aj oni môžu na ňu písať. Tam zvyknem ked zle prečíta napisať slovo vytlieskať, a spraviť take dva oblučiky. Pripadne pozrite tuto stranku na fb su materialy aj zadarmo: https://www.kartulka.sk/slabikyprveslova/

kleopatra32
7. okt 2025

@dom1234 neboj, to jej naskočí. Ja mám tiež syna prváka a jeden deň katastrofa, vôbec nechápal, čo má robiť, namiesto ma čítal trebárs la alebo se a po cca 2 dňoch zrazu mu to zaplo a teraz prečíta slabiky ako nič. Len s pokojom, chváliť a povzbudzovať a určite to pôjde 🙂