icon

Ako pomôcť prvákovi s čítaním?

lenkatomaskova
9. okt 2025

Ahoj chcem sa vás opýtať ako čítajú vaši prváci u nás syn sa zatiaľ učil a, i, e, no podľa obrázkov tam maju aj písmena čo sa neučili syn vie ako sa obrázok povie vie ho aj vyslabikovať ako je napr. Au- to ale pre pani učiteľku je to málo chce aby to čítali po písmenkách v tych slovách su pismenka ktore sa neučili ako napríklad Egreš, fén, Andrea, a podobne mne to príde nezmyselné aby vedeli písmenka ktore sa este neučili aby ja som ho to doma učila že ake písmenka su to.

Strana
z2
anonym_a02d2a
9. okt 2025

@lenkatomaskova za mna kvoli narokom tejto doby by uz dieta co ide do skoly malo vediet citat. Ja mam prvaka, a ked som toto pocuvala od kamosiek naucila som ho skor citat. Teraz ked vidim ake tazke maju ulohy a ako to nedavaju ine deti som velmi rada a to my vsetci vraveli ze naco s nin idem tak rychlo a prave sa nam to vratilo

lenkatomaskova
autor
9. okt 2025
@anonym_a02d2a

@lenkatomaskova za mna kvoli narokom tejto doby by uz dieta co ide do skoly malo vediet citat. Ja mam prvaka, a ked som toto pocuvala od kamosiek naucila som ho skor citat. Teraz ked vidim ake tazke maju ulohy a ako to nedavaju ine deti som velmi rada a to my vsetci vraveli ze naco s nin idem tak rychlo a prave sa nam to vratilo

@anonym_a02d2a ja som toto riešila v škôlke s psichologičkou a sama mi hovorila že ho nemám učiť dopredu lebo sa bude v škole nudiť a je tam od toho pedagóg aby ho naučil v škole pisat čítať počítať ja som snim vela cvičila podanie ako boli vlnky čiarky lastovičky to robili v škôlke ale pridu mi tieto nároky prehnane.

zuzks5
9. okt 2025

@lenkatomaskova Ja s tým súhlasím. Akože keď má dieťa už pred školou záujem o písmenká, písanie, čítanie písmen tak dobre. Ale tlačiť ho do toho mi príde zbytočné. Bude chodiť do školy xy rokov, tak nech sa tam učí, čo má vedieť.

anonym_402161
9. okt 2025

nebuď múdrejšia ako učiteĺka. mám tieto veci už za sebou, deti na sš.

kiki68
9. okt 2025
@zuzks5

@lenkatomaskova Ja s tým súhlasím. Akože keď má dieťa už pred školou záujem o písmenká, písanie, čítanie písmen tak dobre. Ale tlačiť ho do toho mi príde zbytočné. Bude chodiť do školy xy rokov, tak nech sa tam učí, čo má vedieť.

@zuzks5 problem je, co bude robit v skole, ked tam bude zmeska deti. Aby sa nenudilo take dieta a nestratilo zaujem. Nas syn v 5 rokoch vie citat, pocitat atd. Ciastocne pisat. Ale bojim sa toho, ze sa zacne nudit a vtedy vie byt pomerne otravny. Nie vzdy to je vyhra.

gomak
9. okt 2025

pani ušiteľka je asi začiatočníčka..... Nechce sa mi veriť, že by niečo také požadovala skúsená učiteľka...

lenkatomaskova
autor
9. okt 2025
@gomak

pani ušiteľka je asi začiatočníčka..... Nechce sa mi veriť, že by niečo také požadovala skúsená učiteľka...

@gomak pani učiteľka je veľmi mladunká ale u nás je dost taška zš a každý rok odtial odíde par prvákov kôli náročným nárokom učiteľov. Ja som sama s toho nešťastná syna škola baví rád tam chodí všetko mu ide ale toto ten šlabikár je hrôza plače pri tom že tomu nerozumie cez víkend sme sa učili hodinu slová Andrea, Adam, Iveta, všetky vedel na spamät aj vyhlasovať a učiteľka napíše že mu to nejde ostala som sklamaná a aj syn že učiteľka to chcela po písmenkach zbytočná moja robota, ved aj ked píšu v písanke tak dve strany zapísané plus im ešte učiteľka tlači navyše papiere s textom aby zakružkovali písmená trebars a alebo i, e

akvi
9. okt 2025

@lenkatomaskova kks, mne je nanic, ked taketo nieco pocujem. Je zaciatok oktobra, haloooo.. pani ucitelka si asi pomylila rocnik. Kolko casu venovala uplne najdolezitejsim veciam v tomto obdobi a to sluchovemu vnimaniu. To by som sa jej opytala. To chce vazne detom znechutit skolu uz v prvej triede? Tu je asi kazda rada marna, lebo ucka si pojde svoje. Ja by som hladala inu skolu. Uplne vazne. Toto je uplne nezmyselny postup, co ta osoba robi.

gab1sol
9. okt 2025

@lenkatomaskova to idú podľa akého šlabikára? Čo si pamätám, tak deti síce riešili všetky písmenká od začiatku, ale potom ako išli samostatne preberať písmenká, tak začali s A a potom M.
Ale teda najskôr sa učili samostatne písmenká hláskovať. Až potom spájať do slabík a slov.
A ak vieš, že to majú hláskovať, že to pani učiteľka vyžaduje, tak ho neuč povedať celé slovo, či po slabikách, ale po hláskach.

anonym_fd2cfc
9. okt 2025
@lenkatomaskova

@gomak pani učiteľka je veľmi mladunká ale u nás je dost taška zš a každý rok odtial odíde par prvákov kôli náročným nárokom učiteľov. Ja som sama s toho nešťastná syna škola baví rád tam chodí všetko mu ide ale toto ten šlabikár je hrôza plače pri tom že tomu nerozumie cez víkend sme sa učili hodinu slová Andrea, Adam, Iveta, všetky vedel na spamät aj vyhlasovať a učiteľka napíše že mu to nejde ostala som sklamaná a aj syn že učiteľka to chcela po písmenkach zbytočná moja robota, ved aj ked píšu v písanke tak dve strany zapísané plus im ešte učiteľka tlači navyše papiere s textom aby zakružkovali písmená trebars a alebo i, e

@lenkatomaskova predpokladám, že majú Hupsov šlabikár. Presne ten istý problém mala moja dcéra. Nepoznala všetky písmená a v úlohách bolo často čítanie a vyhľadávanie písmen, ktoré ešte nepreberali. Syn mal iný šlabikár, aj keď on by zvládol aj Hupsa, pretože už vedel čítať. Pre deti, ktoré ešte nepoznajú všetky písmená, je to veľmi zle písaný šlabikár - a teda to nie je chyba učiteľky. Dieťa sa učí hláskovať slovo kvôli tomu, aby ho vedelo napísať - musí vedieť, z akých písmen a v akom poradí je zložené. Preto nestačí slabikovať.

anonym_f4968e
9. okt 2025

Mne to pripadá,ako by sa učiteľka chcela zbaviť zodpovednosti naučiť to dieťa.

akvi
9. okt 2025
@anonym_fd2cfc

@lenkatomaskova predpokladám, že majú Hupsov šlabikár. Presne ten istý problém mala moja dcéra. Nepoznala všetky písmená a v úlohách bolo často čítanie a vyhľadávanie písmen, ktoré ešte nepreberali. Syn mal iný šlabikár, aj keď on by zvládol aj Hupsa, pretože už vedel čítať. Pre deti, ktoré ešte nepoznajú všetky písmená, je to veľmi zle písaný šlabikár - a teda to nie je chyba učiteľky. Dieťa sa učí hláskovať slovo kvôli tomu, aby ho vedelo napísať - musí vedieť, z akých písmen a v akom poradí je zložené. Preto nestačí slabikovať.

@anonym_fd2cfc je uplne jedno, aky maju slabikar. Ucitelka nemoze predsa pocitat s tym, ze deti uz poznaju pismena. Isteze, v triede ma x roznych deti, niektore uz vedia aj citat, niektore poznaju par pismen, niektore nepoznaju ziadne pismeno. Je uplne v poriadku, ak bude diferencovat ulohy, tak to ma byt, individualny pristup je tu uplne na mieste. Slabikar vytvara moznosti, nie je to biblia, ze takto a nijako inak. Dobry ucitel pracuje s triedou a aj materialmi, ktore ma k dispozicii tak, aby vsetky deti mali co robit a aby sa posuvali v ramci svojich moznosti. A ked vidim, ze toto dieta nepozna ziadne pismeno, tak hadam nebudem od neho chciet, aby "citalo".

lenkatomaskova
autor
9. okt 2025
@anonym_fd2cfc

@anonym_fd2cfc my mame šlabikár od Virgovičovej je to asi to isté ako ten Hupsov

lenkatomaskova
autor
9. okt 2025
@akvi

@lenkatomaskova kks, mne je nanic, ked taketo nieco pocujem. Je zaciatok oktobra, haloooo.. pani ucitelka si asi pomylila rocnik. Kolko casu venovala uplne najdolezitejsim veciam v tomto obdobi a to sluchovemu vnimaniu. To by som sa jej opytala. To chce vazne detom znechutit skolu uz v prvej triede? Tu je asi kazda rada marna, lebo ucka si pojde svoje. Ja by som hladala inu skolu. Uplne vazne. Toto je uplne nezmyselny postup, co ta osoba robi.

@akvi Ja by som sa s ňou rada o tom porozprávala osobne ale kedže nie je ani šanca všetko cez edupage sa posiela a do školy sa nedostanem učiteľka deti zvedie dole odomkne pusti ich a dovidenia takže sa neni šanca porozprávať kedže toľko rodičov pred dverami čaka na deti.

akvi
9. okt 2025
@lenkatomaskova

@akvi Ja by som sa s ňou rada o tom porozprávala osobne ale kedže nie je ani šanca všetko cez edupage sa posiela a do školy sa nedostanem učiteľka deti zvedie dole odomkne pusti ich a dovidenia takže sa neni šanca porozprávať kedže toľko rodičov pred dverami čaka na deti.

@lenkatomaskova skuste sa spojit viac rodicov, je sanca, ze je vas viac takych, ze deti maju problem. A dohodnite si s ucitelkou stretnutie.

A netusim sice, ze ci sa slabikar od Virgovicovej nejako dramaticky zmenil odkedy ja neucim, ale teda druhy oktobrovy tyzden odhadujem tak na tretie, stvrte pismeno max. A ak si dobre pamatam, Virgovicova zacinala samohlaskami.. Takze ziadne egrese 😅 A bez ohladu na slabikar, proste v tomto obdobi je najdolezitejsie s detmi pracovat na tom, aby "poculi". Cize aby si uvedomovali jednotlive hlasky. Az ked si ich zacnu uvedomovat, tak ich mozu priradit k "znakom".. Cize cvicenia a hry ako - co pocujes na zaciatku, co na konci, ja poviem slovo, ty povies dalsie na to, na co to moje konci a pod.., vytlieskavanie, celkovo rytmizovanie, aby si deti uvedomovali slabiky, aby si uvedomovali samohlasky a spoluhlasky. V alternativnej skole sme prvy polrok zapisovali slova len ciarou a kolieskom, kde ciara bola spoluhlaska, koliesko samohlaska a az ked toto deti vedeli, tak sme zacali priradovat znaky pismen. A to uz slo potom raketovou rychlostou. Ja napriklad si uz vobec nemyslim, ze tato metoda, ktoru pouzivaju nase slabikare, je jedina cesta k citaniu. Pretoze pozorovanim detí v alternativnej skole a detí na domacom vzdelavani som dosla k zisteniu, ze vacsina z nich sa naucila citat bez toho,aby slabikovali. Naucili sa citat tak, ako citame vsetci, co to uz vieme - nikto neslabikuje, pozriem sa na slovo a vidim ho ako celok, nepotrebujem ho slabikovat. Takto sa ucia deti citat, ked ich to nik neuci a pridu na to samostatne. Lenze v nasich skolach sa nad tymto nik nezamysla a tlaci vsetky deti k jedinemu sposobu ucenia. No ale to som uz odbocila..

lenkatomaskova
autor
9. okt 2025

@akvi takéto sa učia pani učiteľka chce vyhláskovať a plynulo prečítať ale su tam písmenka ktoré nepozna ja to snim aj vytlieskam vie mi ukázať kde je á kde je e či kde je i tieto písmena sa zatial učili, ked nastupili do školy tak sa na tretí deň začali učiť na koberci v rámci takej hry asi dva týždne potom už začala tvrdá realita s učením a to čo teda nestihnú v škole robím sním doma plus domáce úlohy a ked ma niečo veľmi škaredo urobené musíme to prerobiť na pekno

anonym_81b0f0
9. okt 2025

A nemalo by dieťa vedieť abecedu už v škôlke? 🤔 teda u nás sa predškoláci učili abecedu, všetky písmena ako príprava do školy. Teraz v prvom ročníku idú ako vietor. Za mesiac skoro celý šlabikár 1tku majú hotový. O týždeň alebo 2 už idú na 2ku. Píšu už tlačené písmená a teraz začínajú písané. Ale na prvom rodičovskom pani učiteľka chválila všetky deti, ako sú šikovné, dokonca nám rodičom aj posiela videa, kde vidíme ako pracujú, píšu atď.

akvi
9. okt 2025
@lenkatomaskova

@akvi takéto sa učia pani učiteľka chce vyhláskovať a plynulo prečítať ale su tam písmenka ktoré nepozna ja to snim aj vytlieskam vie mi ukázať kde je á kde je e či kde je i tieto písmena sa zatial učili, ked nastupili do školy tak sa na tretí deň začali učiť na koberci v rámci takej hry asi dva týždne potom už začala tvrdá realita s učením a to čo teda nestihnú v škole robím sním doma plus domáce úlohy a ked ma niečo veľmi škaredo urobené musíme to prerobiť na pekno

@lenkatomaskova ach jo.. tie slova ma dieta "citat" podla obrazka a uvedomovat si hlasky. Ale nie ze cita po pismenach, ktore ani neovlada. Pani ucitelka by si mala prestudovat nejaku metodiku.. Je ok hladat to pismenko v slove, ktore sa prave ucia, cize v tomto pripade E, e. Ale je ozaj uplne mimo vyzadovat, aby dieta vedelo vsetky tie ostatne pismenka. Slovo je tam napisane cele preto, aby bolo jasne, co to je a zaroven aj pre deti, ktore uz pismenka poznaju, od tych moze chciet pani ucitelka aj narocnejsiu ulohu..

vreckovka2
9. okt 2025
@lenkatomaskova

@lenkatomaskova ucitelka podla mna nechce, aby deti citali. Bud vam to zle vysvetlila, alebo neviem preco je ucitelkou. Ale v prvej triede by uz mali mat idealne zvladnutu analyzu a syntezu slov. A teda by dieta na zaklade pocutia malo vediet povedat, ze v slove fen, pocuje f e n. O forme a "motivacii" ucitelky sa neidem vyjadrovat, ale takto sa to z mojho pohladu nerobi.

lenkatomaskova
autor
9. okt 2025
@akvi

@lenkatomaskova ach jo.. tie slova ma dieta "citat" podla obrazka a uvedomovat si hlasky. Ale nie ze cita po pismenach, ktore ani neovlada. Pani ucitelka by si mala prestudovat nejaku metodiku.. Je ok hladat to pismenko v slove, ktore sa prave ucia, cize v tomto pripade E, e. Ale je ozaj uplne mimo vyzadovat, aby dieta vedelo vsetky tie ostatne pismenka. Slovo je tam napisane cele preto, aby bolo jasne, co to je a zaroven aj pre deti, ktore uz pismenka poznaju, od tych moze chciet pani ucitelka aj narocnejsiu ulohu..

@akvi tieš mam ten názor ďakujem

akvi
9. okt 2025
@vreckovka2

@lenkatomaskova ucitelka podla mna nechce, aby deti citali. Bud vam to zle vysvetlila, alebo neviem preco je ucitelkou. Ale v prvej triede by uz mali mat idealne zvladnutu analyzu a syntezu slov. A teda by dieta na zaklade pocutia malo vediet povedat, ze v slove fen, pocuje f e n. O forme a "motivacii" ucitelky sa neidem vyjadrovat, ale takto sa to z mojho pohladu nerobi.

@vreckovka2 no praveze deti v prvej triede sa tu analyzu a syntezu maju ucit. Jasne, ze niektore deti to vedia, ale vela deti to este nevie a je to v poriadku.

subartic
9. okt 2025

Ja neviem čo to máte za učtieľku , ale môj syn je prvák , a učia sa normálnym tempom. Nikto po nich nechce aby vedeli písmená v slove , ale len začiatočné alebo konečné písmeno ktoré preberajú . teda Egreš začína na e atď, to je všetko . Syn mi plynule číta už pri nástupe do školy, ale mal rok odklad, lebo veľmi zle skloňoval a časoval vo vetách , tak sme absolvovali veľmi intenzívnu logopédiu plus išiel v škôlke podľa metódy Eľkonin a tá je super na prípravu do školy.
Moje ostatné deti sa vedeli podpísať tlačenými písmenami , ale určite neovládali abecedu , vedeli vytlieskavať a určovať prvé a posledné písmeno v slove. Nemali žiadne problémy pri osvojovaní . Je potrebné sa voči tomu ohradiť.

https://elkonin.sk/

vreckovka2
9. okt 2025
@lenkatomaskova

@akvi tieš mam ten názor ďakujem

@akvi mali by sa venovat sluchovemu vnimaniu, je to zaklad pre citanie. Stretla som sa s roznymi nazormi - aj takymi, ze pred nastupom do skoly by malo dieta vediet prvu a poslednu hlasku. Aj s takymi, ze aj analyzu a syntezu celych slov. Aj z poradne zvyknu chodit do MS robit fonematicke uvedomovanie. Mesiac presiel, takze ak sa tomu ucitelka venovala, cast deti by to mohli vediet. Samozrejme, ze su deti, ktore potrebuju ovela viac casu a je to v poriadku. Neznamena to nic zle. Preto som pisala, ze forma a motivacia ako pristupuje ucitelka k detom za mna nie je v poriadku.
@lenkatomaskova dohodni si s ucitelkou stretnutie, nech ti vysvetli postup ako sluchove vnimanie trenovat pripadne. Neexistuje, ze ti bude prvacik plakat nad slabikarom, ze nerozumie. Chudatko. Postupne to vsetko dozrie, pochopi to. Len potrebuje cas a nie znechutenie ucenia. "Skarede" ulohy by som tiez neprerabala. Detom sa len uvolnuje ruka, posilnuju prsty, ma to byt vsetko plynule, nie dokonale. Chyba je kamos a nie strasiak.

akvi
9. okt 2025
@vreckovka2

@akvi mali by sa venovat sluchovemu vnimaniu, je to zaklad pre citanie. Stretla som sa s roznymi nazormi - aj takymi, ze pred nastupom do skoly by malo dieta vediet prvu a poslednu hlasku. Aj s takymi, ze aj analyzu a syntezu celych slov. Aj z poradne zvyknu chodit do MS robit fonematicke uvedomovanie. Mesiac presiel, takze ak sa tomu ucitelka venovala, cast deti by to mohli vediet. Samozrejme, ze su deti, ktore potrebuju ovela viac casu a je to v poriadku. Neznamena to nic zle. Preto som pisala, ze forma a motivacia ako pristupuje ucitelka k detom za mna nie je v poriadku.
@lenkatomaskova dohodni si s ucitelkou stretnutie, nech ti vysvetli postup ako sluchove vnimanie trenovat pripadne. Neexistuje, ze ti bude prvacik plakat nad slabikarom, ze nerozumie. Chudatko. Postupne to vsetko dozrie, pochopi to. Len potrebuje cas a nie znechutenie ucenia. "Skarede" ulohy by som tiez neprerabala. Detom sa len uvolnuje ruka, posilnuju prsty, ma to byt vsetko plynule, nie dokonale. Chyba je kamos a nie strasiak.

@vreckovka2 problem je, ze do prvej triedy nastupuju deti rozne zrele. Moze tam byt naozaj velky rozdiel medzi detmi. Lenze ucitelka nemoze predsa nastavit ulohy podla tych naj deti. Jasne, ze niektore deti uz aj citat vedia. Ale nemoze sa predsa vybodnut na tie, ktore nevedia. Podla mna tato ucitelka netusi, ako ma ucit.

vreckovka2
9. okt 2025
@akvi

@vreckovka2 problem je, ze do prvej triedy nastupuju deti rozne zrele. Moze tam byt naozaj velky rozdiel medzi detmi. Lenze ucitelka nemoze predsa nastavit ulohy podla tych naj deti. Jasne, ze niektore deti uz aj citat vedia. Ale nemoze sa predsa vybodnut na tie, ktore nevedia. Podla mna tato ucitelka netusi, ako ma ucit.

@akvi to je samozrejme. Suhlasim. Len ono to nie je problem, ze su rozne zrele. Ono je to prirodzene. Ucitel s tym musi pocitat.

kathhii
11. okt 2025

@lenkatomaskova my máme rovnakú učebnicu a neucime sa iné písmenká ako tie ktoré preberajú... A, I, E- čítať, kruzkovať, písať. Oni síce v škole voľake spájanie robili ale netuším čo, dostala s toho jednotku... Na domácu úlohu majú iba čítať. Prípadne v krajnom prípade napísať. ( Ja dávam písať vždy keď čítame, ale len trošku na precvičenie).

anonym_c9a083
12. okt 2025
@lenkatomaskova

@anonym_a02d2a ja som toto riešila v škôlke s psichologičkou a sama mi hovorila že ho nemám učiť dopredu lebo sa bude v škole nudiť a je tam od toho pedagóg aby ho naučil v škole pisat čítať počítať ja som snim vela cvičila podanie ako boli vlnky čiarky lastovičky to robili v škôlke ale pridu mi tieto nároky prehnane.

@lenkatomaskova Ja som sa naučil čítať, písať sám keď som mal 5 rokov, ešte v škôlke, v škole som sa nenudil, lebo mi učiteľka vždy dala písomky aby som opravil

adonish
14. okt 2025

@lenkatomaskova fuha 😮 mam doma prvacku, na zaciatku bolo uvedomenie si prveho pismena, potom roztlieskat po slabikach, pismenka ako A, E, M, slabiky, posledny tyzden mali slova skladajuce sa z 2 slabik napriklad mama, ale citat maju po slabikach ma-ma.
Slabikar maju od Stefekovej, pride mi v pohode.

Samozrejme, mali aj vsetky pismenka, ale nie, ze pani učiteľka povie slovo a maju ho vyhlaskovat...

Drzim palce na skory termin konzultácie 🙏

lenkatomaskova
autor
15. okt 2025
@adonish

@lenkatomaskova fuha 😮 mam doma prvacku, na zaciatku bolo uvedomenie si prveho pismena, potom roztlieskat po slabikach, pismenka ako A, E, M, slabiky, posledny tyzden mali slova skladajuce sa z 2 slabik napriklad mama, ale citat maju po slabikach ma-ma.
Slabikar maju od Stefekovej, pride mi v pohode.

Samozrejme, mali aj vsetky pismenka, ale nie, ze pani učiteľka povie slovo a maju ho vyhlaskovat...

Drzim palce na skory termin konzultácie 🙏

@adonish no nie je škola ako škola dnes mi syn hovori že mali výtvarnú a že pani učiteľka im kázala robiť s plastelíni písmenka no on urobil ine ako učiteľka chcela že mu dala poznámku ako už mi to je fakt smiešne ako sa správajú dôležito tie učiteľky otras ale bola to nejaká iná ako ich čo ich učí zvažujem fakt zmenu školy aby kôli takej strapnosti dávali poznamku nepoviem keby to bolo dačo vážne

adonish
17. okt 2025
@lenkatomaskova

@adonish no nie je škola ako škola dnes mi syn hovori že mali výtvarnú a že pani učiteľka im kázala robiť s plastelíni písmenka no on urobil ine ako učiteľka chcela že mu dala poznámku ako už mi to je fakt smiešne ako sa správajú dôležito tie učiteľky otras ale bola to nejaká iná ako ich čo ich učí zvažujem fakt zmenu školy aby kôli takej strapnosti dávali poznamku nepoviem keby to bolo dačo vážne

@lenkatomaskova nemam slov...

1. Mala napisat pismeno, ktore chcela
2. Deti nevedia citat myslienky.

Za taketo veci dávať poznamky mi pride dost zvlastne, dokazovanie si moci... Treba spravit tak, aby bolo dieta spokojne a nie mat skolu spojenu so sikanovanim a nadradenostou

Strana
z2