Ako postupovať, keď učiteľ znižuje známky?
Ahojte, ako postupovat, ked ucitel na pisomke strhava body za nedodrzanie "jeho" postupu riesenia? Dieta chodi na doucovanie, tam sa ucia priklady vypocitat inak, ako to robi ucitel na hodine. Dieta malo pisomku - vysledok spravny, postup iny. Za kazdy priklad tak dostal znizeny pocet bodov - lebo nedodrzal spravny postup. Bola som aj v skole kvoli tomu, ale nepochodila som - treba vraj pocitat tak, ako sa to ucia a nijako inak... Mne to pride uplne na hlavu, ze dieta ma spravny vysledok a trojku z pisomky, lebo postup.... Idealne ak by tu boli ucitelky, co mi vedia dat relevantny nazor.
Este k tomu, preco to robi dieta inak - vykladu na hodine nerozumie, vobec nechape ako to od nich ucitel chce a na doucovani sa snazia najst iny sposob, ako to pochopit a dopracovat sa k rieseniu.
@sandri ak je postup ktorý žiak použil naozaj funkčný, má svoju logiku, nie je dôvod to neuznať. Práve naopak. Konštruktivistické prístupy (napríklad Hejného metóda) sú založené práve nantom, aby deti hľadali rôzne riešenia a boli otvorení pre takúto možnosť. Že úloha môže mať rôzne spôsoby ale aj viac správnych odpovedí. Nové kurikulum na takýto prístup prihliada. Ale opakujem, postup musí byť logicky zdôvodniteľný a použiteľný. Nestačí len správny výsledok. Postup by mal byť univerzálne využiteľný. Na druhej strane, oceňujem, že vedenie za učiteľom stojí. To je ale iný príbeh. Chcelo by to porozprávať sa SLUŠNE s učiteľom, vysvetliť situáciu s dieťaťom, to že chodí na doučovanie, ČIŽE SA SNAŽÍ ONO AJ VY aby sa mu v škole darilo a toto na neho pôsobí demotivujúco. Sťažnosťami, neustálym tlakom na učiteľov sa v školstve narobilo veľa zla. Dnes sú v pozícii služobníčkov o ktorých si "každý kto má v riti dierku" otiera hubu. A zatiaľ je tu za posledných 20 rokov už neviem ktorý v poradí minister, ďalšia reforma, každý príde s niečím iným a zázraky na počkanie. Nie, neospravedlňujem neodbornosť, už vôbec nie šikanu, ale na druhej strane je hrozné, ako sa dnes ľudia, spoločnosť k učiteľom správajú. Ja sama mám deti, v mnohom výhrady, ale pred deťmi si nikdy nedovolím zhadzovať niekoho, s kým moje dieťa trávi čas v škole, kto sa mu venuje a snaží sa napriek všetkému robiť si svoju robotu. Tie platy sú fakt desné a tie nároky všetkých okolo brutálne.
Tak ľudia, hlavne SLUŠNE! Učiteľ je tiež len človek. 🙏
toto velmi zalezi na vyucujucom, ja to povazujem za zakomplexovanost totalnu, ak dieta vyrata priklad, postup tam je, aj ked iny ako pan ucitel uci (povedzme si pravdu, vela ich je uplne odveci a su aj lahsie, plus niekto to lahsie pochopi tak, druhy inak), tak ten ucitel by ho mal ovladat a vediet ohodnoti a uznat. Keby nebol ziadny postup = ok, je tam moznost ze dieta hada, odpise vysledok od niekoho... Tak vtedy nech strhne body.
Dcera sa na zaciatku (myslim 1-2rocnik) v matike ucila dokonca viac sposobov ako co ratat, a mali si vybrat :D co im lepsie vyhovuje aj ked banalne veci to boli. Ale napr. teraz sa ucia rovnice a pod, a tiez ich nechala ucitelka tak, nech si to rataju a zapisuju ako im je dobre, niekto potrebuje viac krokov, iny menej...
Ale teda, ak to mate takto v skole = doucovatel nech si pozrie postup, aky sa ucia v skole a nauci to tak. Vysvetlit moze aj na inom, dieta si to ale potrebuje v tom skolskom, ak ide o tiez znamky...
Ja som si ale ista, ze to ako to ucil on, nie je to ako sme sa to ucili my, alebo ine triedy, lebo sposobov je velakrat viac :DD pride mi to uplny nezmysel, ak to nevie/nechape.. mozno mu ta matika tak nejde (bez urazky)
@lonely66 mám prosím na Teba otázku. Keď si pani učiteľka. Synovi učí matiku, riaditeľka školy, ktorá s nimi píše písomky, ktoré neopavila do dnešného dňa od septembra! Môže ešte tieto známky zapísať? Veď to nie je možné, aby deti držala, takto v napätí. Mňa to len v tom hnevá, že potom prídu po prázdninách do školy a nemajú šancu si to opraviť. Nie je nejaký limit, dokedy musí oznámiť známky? Ďakujem pekne za odpoveď.
@krtko1313 podla metodickeho pokynu k hodnoteniu, je ucitel povinny oznamit vysledky pisomnej prace do 10 dni.. tu mas presnu citaciu:
(3) Učiteľ oznamuje žiakovi výsledok každého hodnotenia a posúdi klady a nedostatky hodnotených prejavov a výkonov. Po ústnom skúšaní učiteľ oznámi žiakovi výsledok ihneď. Výsledky hodnotenia písomných a grafických prác a praktických činností oznámi žiakovi a predloží k nahliadnutiu najneskôr do 10 dní.
@akvi tak toto je dobre vediet. V synovej triede tento nas matikar dal moznost ziskat body navyse za vypracovanie dobrovolnej domacej ulohy. Ulohu vypracoval (skontrolovala som mu ju) a po mesiaci (!) detom oznamil, ze to takto vypracovane nechcel (mali si vypisat ukazky prikladov a pouciek) a chcel to inak a ze to maju doniest do týždňa urobene inak. Syn doniesol (to bol zaciatok decembra) prerobene. Po 2 tyzdnoch sa pytal, kedy zapise znamku - vraj az ked to donesu vypracovane vsetci (podotykam, ze islo o dobrovolnu ulohu!). Uz su prazdniny a znamku doteraz zapisanu nema... Ja som sa s nou uz rozlucila a beriem to tak, ze im vyslovene nechce dat jednotku navyse. Len ma mrzi, ze decko nad tym stravilo 2 hodiny casu, snazilo sa a vysledok ziadny...
@sandri fuuu necitammvsetko len ten postup ako si uviedla a to by som teda sa na to pozrela preco toto neakceptoval
ved len uplatnil pravidlo o rovnakyvh dlzkach stran pri postupe a nie o pravych uhloch
to nemoze byt vystudovany matematik ten postup je uplne ok
@sandri teraz som si prečítala popis príkladu. Syn pri riešení chybu nespravil, ale ako viaceré diskutujúce nerozumiem, čo nerozumie na postupe, ktorý použil vyučujúci, dokonca ešte mohol zostrojit kolmicu v bode C a naniest kruznicu z bodu C, aj to je správne.
Tipujem, že ten postup, ktorý učiteľ vyžaduje, je kvôli následnému rysovaniu obdĺžnikov, kde sa už postup tvojho syna nebude dať použiť.
Zohnať matematikara, nedajbože fyzikara, ktorý je naozaj vyštudovaný učiteľ, začína byť ťažšie ako stretnúť Yettiho. Áno, sú Ing. s DPŠ, ale mala som s takou česť a nebola to učiteľka matematiky.
@letfenixa on tomu uz teraz rozumie. Nerozumie sposobu vykladu daneho ucitela, na doucovani mu to ucitelka povie inymi slovami a uz to u rozumie. No a na doucovani mu ukazala ucitelka aj ine sposoby konstrukcie svorca. Jemu sa to takto robilo lepsie, tak to spravil tak... Este sa ho pocas pisomky pytal, ci to moze aj takto spravit, ale ucitel mu neodpovedal... Kebyze je v zadani uvedene - zostroj za pouzitia polpriamok, nepoviem pol slova. Ale zadanie znelo narysuj stvorec... Nic viac. V tom pripade ma uznat aj iny sposob... Ja uz lutujem, ze som si nepozrela aj predosle pisomky, lebo co pocuvam inych rodicov, tak strhava body za kazdu malickost. Vsade, kde uci, isiel priemer tried z matiky rapidne dole.
Podla hejneho aspon u prvakom, druhakov... tam je vela sposobov ako mozes nieco vypocitat.. a to je dobre podla mna.
@akvi (4) Učiteľ oznámi žiakovi výsledok každého hodnotenia a klasifikácie so zdôvodnením. Po ústnom vyskúšaní oznámi učiteľ výsledok hodnotenia ihneď. Výsledky hodnotenia písomných skúšok, prác aj praktických činností oznámi žiakovi a predloží k nahliadnutiu najneskôr do 14 dní. ja to viem takto, tiez citujem z metodickeho pokynu
zdroj metodicky pokyn na minedu, neviem to sem skopirovat
Tak u nas po dnesku nova situacia. Dieta napisalo polrocnu pisomku tak dobre, ze mu nevedel strhnut ani za blbosti tolko bodov, aby mu nevysla jednotka. Cize ine ako dvojku na vysvedceni mu dat nemoze. Tak si ucitel nasiel iny sposob - uci dieta este jeden predmet. Tam pred Vianocami robili nejake cvicenia, ktore odovzdali. Vcera z toho pristala v edupage trojka... A razom sa z predmetu, kde mal mat na vysvedceni jednotku (mal tam same 1) stala na vysvedceni 2. Ked sa dieta pytalo, ci moze urobit nieco pre opravu znamky, tak ze nie, lebo ved dnes je klasifikacna porada... Tak sa ho spytal syn, ze co mu teda uzavrie, kedze kebyze ma o 1 bod viac z tej pisomky, tak ma na vysvedceni 1. Odpoved - este nevie, este si to rozmysli... Nemam slov, ze sa niekto potrebuje znizit k niecomu takemuto... Muz chcel uz pisat staznost riaditelke, ale ja som ho zastavila, nech nehroti situaciu.Pockame si, co mu teda uzavrie apodla toho sa uvidi ako dalej. Ale zvazujeme aj zmenu skoly.
@sandri ak so známkou nesúhlasiš, máš nárok na komisionálne preskúšanie

@sweaaa jeho jedina odpoved bola : my sme sa to ucili robit inak. A toto mi dookola omielal...