icon

Ako postupovať pri odmietnutí uvoľnenia zo školy?

19. máj 2025

Chodíte na dovolenku aj počas šk.roka? Dovolí vám to triedna a riaditeľka?
My máme ísť teraz prvý krát v júni na týždeň, kvôli nižším cenám,lebo máme tri deti. S najmenšími problém nie je, odhlásime zo škôlky. Najstarší syn je v šiestom ročníku, triedna dala tlačivo na uvoľnenie žiaka. Stanovisko je od triednej kladné. Riaditeľka nepovolila. Dala že nesúhlasí. Čo mám robiť v tomto prípade? Všetko máme zaplatené,letenky nevystornujem.
Vďaka 🫩

ecko80
19. máj 2025
@sella38
Odpoveď bola zmazaná

@sella38 No veď to, do očí bijúce

caramellka
19. máj 2025

Ja nerozumiem tým, čo píšu o OČR, veď tu ide o dieťa a to na OČR nebude a či si rodič v prípade (akože) choroby dieťaťa vezme dovolenku, OČR, neplatené voľno... absolútne školu nezaujíma. (A navyše v prípade šiestaka je OČR pri chorobe v opodstatnených prípadoch, nie automaticky.)

benit
19. máj 2025
@sella38
Odpoveď bola zmazaná

@sella38 vidis, kazda skpla ine pravidla.nasa dovolenku nepodpise. Ze na dovolenku maju ist cez prazdniny. Rodinne dovody nerusi.

colsami
19. máj 2025

Stokrat sa autorky pytali aky bol dovod zamietnutia, na to neodpovedala, len na ine veci. Bohvie aka je druha strana mince.

abbey1
19. máj 2025

Ja som vždy do žiadosti písala ako dôvod ozdravný pobyt pri mori. Napísala by som ešte raz tak riaditeľke, pripadne doplnila doporučením od pediatra. Slušne by som riaditeľke zavolala a spýtala sa na dôvody.
Ak obehneš učiteľov a dohodneš si pripadne do písanie pisomiek a skúšaní syna, neviem, aký racionálny dôvod môže riaditeľka uviesť.
Nejako veľmi by som to neriešila.

mandzula
19. máj 2025

S moznostou, ze skola ziaka neuvolni, treba pocitat pri rezervovani dovolenky. Je to ziadost, nie oznamenie. Ked si toto clovek uvedomi, nebude rozcarovany, ked skola rozhodne inak, ako si automaticky predstavoval, a nebude musiet vymyslat, ako to riesit a este pripadne aj klamat.

ibrunova
19. máj 2025

Nemáte to náhodou uvedené v školskom poriadku?

ibrunova
19. máj 2025

A OČR nie je najlepší nápad. Aby si to náhodou niekto nepreveroval.

anketkarka
20. máj 2025

Nás upozornili, že tam nemá byť napísané dovolenka. Vycestovanie do zahraničia je asi to isté. Uviedla by som rodinné dôvody. Je to hra o slovíčkach, ale možno to majú v pokynoch k tomu tlačivu.

bosorkabb
20. máj 2025
@caramellka

Ja nerozumiem tým, čo píšu o OČR, veď tu ide o dieťa a to na OČR nebude a či si rodič v prípade (akože) choroby dieťaťa vezme dovolenku, OČR, neplatené voľno... absolútne školu nezaujíma. (A navyše v prípade šiestaka je OČR pri chorobe v opodstatnených prípadoch, nie automaticky.)

@caramellka OCR sa myslí choré dieťa. Po správnosti má byť na PN teda.
V tomto konkrétnom prípade iné autorke neostáva ak nechce nechať prepadnúť dovolenku.
Tiež musíme písať choroba do Edupage aj keď ide dieťa inam. Tak nám to kázali.

vilma7
20. máj 2025

Tak záleží co si uviedla q kam na dovolenku idete.
Na tvojom mieste idem na riaditeľkou q poprosím o uvoľnenie.

Ale na jej mieste, musím žiaľ uznať, urobila dobre. Deti majú dosť prázdnin (až 2 mesiace v lete) kedy si môžu užiť voľno. To, že v tom období je dovolenka pri mori drahšia, je úplne normálna vec a nebrala by som ako dôvod, uvoľňovať žiaka skôr.

Ja žijem vo Švajčiarsku a tu sa musí posielať aj kvôli jednému dňu na školský úrad. Rozhoduje ten a nie riaditeľ.
Uvoľňujú na dovolenky do ďalekých krajín (Thajsko, Argentína) v čase, kedy je vhodné pocasie tam a ze to hlavne nie je za rohom.
V prípade pohrebu alebo svadby treba dodať aj potrebné doklady, pozvánky atď.

malaopicka
20. máj 2025
@taktotedanie

Isla by som za riaditelkou osobne. Mne ako rodicovi nejaka riaditelka nebude diktovat kedy mozem a nemozem zobrat dieta na dovolenku
A nie nenecham si skakat po hlave, som priamy clovek takze toto je pre mna ako rpdica neakceptovatelne

@taktotedanie presne tak. Aby sa cudzia osoba starala kde ja beriem svoje dieťa a prečo. Keby je to na mesiac, chápem, ale týždňový dovolenka? No mám dosť, čo si už dovoľujú…

janage
20. máj 2025

Vždy na zač. školského roka podpisujú rodicia na prvom rodičovskom, že boli oboznámení so školským poriadkom. Aj im triedny povie, čo a ako hlavné body. Vždy je tam info o dochadzke.
Syn je už 6tak Teda nepočuli ste o tom prvýkrát. 5 dní je iba zo zdravotných dôvodov. U nás tuším do 2dni môže triedny učiteľ uvoľniť, viac riaditeľ.
Išla by som slušne do školy, že sa ospravedlňujem, že som dovolenku riešila v dobrej viere, že.....doplň podľa pravdy. Syn je dobrý žiak, má zdravotné problémy, kde more prospeje, nebude mu tých pár dní chýbať, že pokiaľ vieš má dostatok známok, ak nemá súhlasíš, že učivo si doberie sám a potrebné písomky napíše tiež sám a skôr ako zvyšok triedy.....
Pripadne si rada vypocujes, aké máte možnosti a na čom sa viete dohodnúť.
Nepíšeš, kedy v júni idete. Či posledný týždeň, či prvý je dosť rozdiel. 5 dní pred kllasifikacnou poradou, ak dieťa nemá dosť známok, prípadne ak sa píšu v tom čase výstupné testy je niečo iné ako 5 dní posledný júnový týždeň, keď už je všetko uzatvorené

A nabudúce toto odporúčam zistiť pred platením dovolenky.

tilonka
20. máj 2025

Mne to zase nepride normalne, takto obmedzovat rodicov. Mohli dat aspon 10 dni v skolskom roku z rodinnych dovodov.

roxana280
20. máj 2025

papier od lekara, pediatricka vam napise, ze odporuca pre dieta zdravotny pobyt pri mori, a vybavene, ja som tak mala minuly rok, chodievame ale v juni, zvykli sme kazdy rok na konci, ja neznesiem vysoke teploty a toko ludi🙂

janage
20. máj 2025
@malaopicka

@taktotedanie presne tak. Aby sa cudzia osoba starala kde ja beriem svoje dieťa a prečo. Keby je to na mesiac, chápem, ale týždňový dovolenka? No mám dosť, čo si už dovoľujú…

@malaopicka lebo škola je povinná do určitého veku a dochádzka sa riadi určitými pravidlami.
Presne ako v zamestnaní. Ak si zakúpil dovolenku, hoci ti ju zamestnávateľ ešte neschválil a on ti ju potom fakt neschvali, no máš smolu. Ak ti ju schváli a potom zruší, už má smolu on. Náklady za pripadne zrušenú dovolenku už znáša on, nie ty.

Autorka nepíše, aký má syn prospech, koľko má vymeskanych hodín a xdalsich veci, ktoré môžu zavážiť.

ibrunova
20. máj 2025
@roxana280

papier od lekara, pediatricka vam napise, ze odporuca pre dieta zdravotny pobyt pri mori, a vybavene, ja som tak mala minuly rok, chodievame ale v juni, zvykli sme kazdy rok na konci, ja neznesiem vysoke teploty a toko ludi🙂

@roxana280 ani to nemusí zavážiť, nakoľko sú dva mesiace prázdnin.

roxana280
20. máj 2025
@ibrunova

@roxana280 ani to nemusí zavážiť, nakoľko sú dva mesiace prázdnin.

@ibrunova tak moj syn sa dobre ucil, mal znamky, bolo to vzdy jun koniec od 18, 21 ako kedy, poznala som chlapca, ktory chodil aj na 2 mesiace v roku do Chorvatska mal astmu, nemozu proti lekarovi nic, ani riaditelka.

ibrunova
20. máj 2025
@roxana280

@ibrunova tak moj syn sa dobre ucil, mal znamky, bolo to vzdy jun koniec od 18, 21 ako kedy, poznala som chlapca, ktory chodil aj na 2 mesiace v roku do Chorvatska mal astmu, nemozu proti lekarovi nic, ani riaditelka.

@roxana280 a keď mu dá potvrdenie, že mu treba pobyt pri mori a riaditeľka povie, že áno, súhlasím, choďte v júli, nie v júni, tak čo? Aký je rozdiel, čo sa týka zdravotného stavu, ísť cez prázdniny?

roxana280
20. máj 2025
@ibrunova

@roxana280 a keď mu dá potvrdenie, že mu treba pobyt pri mori a riaditeľka povie, že áno, súhlasím, choďte v júli, nie v júni, tak čo? Aký je rozdiel, čo sa týka zdravotného stavu, ísť cez prázdniny?

@ibrunova no to je velky rozdiel, niektorym chorobam sa odporucaju len jesenne pobyty a jarne, alebo zimne, ja som bola s mamou v prvom rocniku ZS kvoli psoriaze v septembri na zaciatku, vymeskala som prve 2 tyzdne, papier od lekara nikto nikdy neriesil, ale poznam skolu, kde riaditelka vyhlasila, ze z rodinnych dovodov dovolenku pocas roka nepovoli, len zo zdravotnych dovodov

senta_sofia
20. máj 2025

Skoly sa prirodzene brania nadmernym absenciam, vid teraz novelu zakona o pocte dni, kolko moze ospravedlnit rodic, pretoze sa to zneuziva a su skoly, kde maju ziaci vela vymeskanych hodin. Pocty vymeskanych hodin sa uvadzaju do roznych sprav, statist, je to ukazovatel plnenia skolskej dochadzky, ktora je povinna. Urcite by som zasla za riaditelkou, mozno najdete spolocnu rec.

autor
20. máj 2025
@colsami

Stokrat sa autorky pytali aky bol dovod zamietnutia, na to neodpovedala, len na ine veci. Bohvie aka je druha strana mince.

@colsami na tlačive nie je žiadny dôvod uvedený, je tam len : Vyjadrenie triedneho učiteľa súhlasím nesúhlasím s uvoľnením, dňa a podpis
To isté vyjadrenie riaditeľa

bielasovicka
20. máj 2025

Ty si najprv zaplatila, a až potom si riešila školu? Ved to malo byt opačne, nie?

lusilla
20. máj 2025

Ja som to tu uz pisala ze som nikdy deti nebrala na dovolenku alebo vylet cez skolsky rok, boli na to urcene prazdniny. Tiez mame tri deti cize financne by nam to pomohlo. Potom ale prisla korona kedy skola akosi zacala robit larom farom co sa im zachcelo. Teraz ale nehovorim o hlavnom obdobi kedy sme boli doma vsetci ale nasledne uvolnovanie obnasalo fakt oznamenia ze deti ostavaju doma zo dna na den a ty ako rodic si mal reagovat a zabezpecit deti, nasledne boli aj chripkove prazdniny ktore oznamili v pondelok o stvrtej poobede ze od zajtra sa nejde do skoly to uz bol cisty hardcore. To som si povedala ze ok ked vy mozete mozem aj ja a uz mi nerobi problem ist na vylet aj mimo sezony ci prazdnin. Neboli to dovolenky to nie ale zobrali sme syna na vylet do turecka s tym ze som napisala triednej a ospravedlnila ho bez problemu. Co si ale stale myslim a suhlasim s nazorom vyssie ze na dovolenku to nie je oznam ale ziadost a kym nemam ziadosti odsuhlasene nic neplatim. To bola vasa chyba, proste rezervujem to, vybavim skolu a potom zaplatim ked viem ze mozem. Toto nie je na par dni fakt. Ja by som to riesila na dlhsie urcite vopred plus by som sa odvolala na zdravotne benefity ktore u nas su lebo vsetky deti su alergici. Chod za riaditelkou a dohodni sa osobne. Drzim palce

autor
20. máj 2025
@lusilla

Ja som to tu uz pisala ze som nikdy deti nebrala na dovolenku alebo vylet cez skolsky rok, boli na to urcene prazdniny. Tiez mame tri deti cize financne by nam to pomohlo. Potom ale prisla korona kedy skola akosi zacala robit larom farom co sa im zachcelo. Teraz ale nehovorim o hlavnom obdobi kedy sme boli doma vsetci ale nasledne uvolnovanie obnasalo fakt oznamenia ze deti ostavaju doma zo dna na den a ty ako rodic si mal reagovat a zabezpecit deti, nasledne boli aj chripkove prazdniny ktore oznamili v pondelok o stvrtej poobede ze od zajtra sa nejde do skoly to uz bol cisty hardcore. To som si povedala ze ok ked vy mozete mozem aj ja a uz mi nerobi problem ist na vylet aj mimo sezony ci prazdnin. Neboli to dovolenky to nie ale zobrali sme syna na vylet do turecka s tym ze som napisala triednej a ospravedlnila ho bez problemu. Co si ale stale myslim a suhlasim s nazorom vyssie ze na dovolenku to nie je oznam ale ziadost a kym nemam ziadosti odsuhlasene nic neplatim. To bola vasa chyba, proste rezervujem to, vybavim skolu a potom zaplatim ked viem ze mozem. Toto nie je na par dni fakt. Ja by som to riesila na dlhsie urcite vopred plus by som sa odvolala na zdravotne benefity ktore u nas su lebo vsetky deti su alergici. Chod za riaditelkou a dohodni sa osobne. Drzim palce

@lusilla tiež súhlasím s tým, že cez koronu to bolo hrozné zo dňa na deň online vyučovanie, idú nejdú a rodičia zariaďte sa atď. Prežili sme. Triedna v pohode nemala problém. Syn je v striedavej,ja ho môžem nechať u taťku,ale chcela som zobrať všetky deti spolu na dovolenku. Nechcem to robiť tak, že on bude musieť chodiť do školy a jeho súrodenci na dovolenke. Nemyslela som si, že by to mohol byť až taký problém, nechystáme sa na 15 dní na Male.
Kamoška berie deti počas šk.roka aj na lyžovačku,k moru...keď nie je jednotný systém,tak čo si mám už myslieť

ibrunova
20. máj 2025

a zdôvodnila to riaditeľka nejako?

autor
20. máj 2025
@ibrunova

a zdôvodnila to riaditeľka nejako?

@ibrunova dôvod mi je zatiaľ neznámy. Ja som volala s triednou, tiež nerozumie prečo nie

akvi
20. máj 2025

Šla by som za riaditeľkou a opýtala sa, aký má s tým problém. Ak by ani po rozhovore nesúhlasila, aj tak by som dieťa vzala, dá mu prinajhoršom neospravedlnené hodiny, ktoré by som ja mala hlboko v paží.

zuzubb007
20. máj 2025

My nechodíme počas školského roka, ja som ten typ, čo je zásadne proti, však voľna je habadej, vyberám dovolenky vždy počas prázdnin, ale keď riaditeľka nedovolila, treba ísť osobne a vysvetliť jej čo a ako, nič iné sa nedá riešiť

bosorkabb
20. máj 2025

Ja riešim dovolenku už v novembri /decembri. Vždy dopredu keďže potrebujem rodinné izby.
A žeby som takto dopredu riešila školu tak to nie.
Zamestnávateľ ani nepodpíše dovolenkový lístok jedine mesiac pred čerpaním dovolenky. Skôr nie.
Podľa niektorých na MK by som mala teda logicky kúpiť zájazd teda oveľa neskôr. Ale to už mám smolu s rodinnými izbami.
Tak hold ako iný ku mne tak ja k nim.
Nie vždy sa človek môže riadiť pravidlami ak druhá strana si ich ohyba ako chce.