icon

Ako postupovať pri odmietnutí uvoľnenia zo školy?

19. máj 2025

Chodíte na dovolenku aj počas šk.roka? Dovolí vám to triedna a riaditeľka?
My máme ísť teraz prvý krát v júni na týždeň, kvôli nižším cenám,lebo máme tri deti. S najmenšími problém nie je, odhlásime zo škôlky. Najstarší syn je v šiestom ročníku, triedna dala tlačivo na uvoľnenie žiaka. Stanovisko je od triednej kladné. Riaditeľka nepovolila. Dala že nesúhlasí. Čo mám robiť v tomto prípade? Všetko máme zaplatené,letenky nevystornujem.
Vďaka 🫩

lucyliu
20. máj 2025

Mozno ma skola ako celok vela vymeskanych hodin a museli by od septembra fungovat v prisnejsom rezime a riaditelka sa chce tomu vyhnut. Teraz sa to dost riesi. Choroby su jedna vec, to si clovek nevybera, ale aby mali vsetci komplikovanejsie uvolnenie zo skoly kvoli rodicom, co si robia dovolenky v juni a septembri, to zas ako kde sme.
Je tu stale moznost home schoolingu, indiv.vzdelavaci plan pre rodicov, co potrebuju prazdniny v inej dobe ako oficialne su.

tilonka
20. máj 2025
@huginko

@tilonka keď si bola malá, mohli by si to rodičia dovoliť? Asi nie, však? Deti majú prázdniny, tie sú nato určené, a je ich teda dosť. Argument lacnejšej dovolenky neobstojí...

@huginko to je podla mna irelevantne. Dat 10 alebo aspon 5 dni rodicom z celeho skolskeho roka na rodinne dovody - sa nikomu nic nestane. Toto mi pride ako buzeracia zdraveho rozumu.

vevesh
20. máj 2025
@kremlicka250

@vevesh chod si vyskusat platit sukromne skolstvo, potom budes vdacna....lutujem ucitelov ...problem dnesnej doby nie su deti, ale rodicia.

@kremlicka250 😃 by si sa divila, ze je lacnejsie ako vseobecna skola a s vacsimi pravami. Len blbe, ze ho neuznavaju (aspon u nas v nemecku)...

vevesh
20. máj 2025
@sense

@zuzanka.zuzu ono ale tá Základná školská dochádzka je v CH ozaj zadarmo inkl školský výlet, permanentku do kniznice, práve aby mali deti všetkých vrstiev právo na vzdelanie,ak teda nerátam desiatu, prezuvky do školy, veci na telesnú a plavky s uterákom keď majú Schwimmen.

@sense este aj desiata a aj vybava na plavanie a prezuvky su zadarmo u tych socialne slabsich...🫣🫣ze skola zadarmo na sk - ked tu vidim tie vybavy ako este aj toaletaky, vykresy, papierove vreckovky, mydla, atramenty a co. v septembri zvlacaju a niektore uz od juna musia setrit, aby vedeli utiahnut taku financnu zataz v septembri naraz pri viacerych detoch...🫣🫣🙃🙃jasne zadarmo🧐🧐🧐

kremlicka250
20. máj 2025
@vevesh

@kremlicka250 😃 by si sa divila, ze je lacnejsie ako vseobecna skola a s vacsimi pravami. Len blbe, ze ho neuznavaju (aspon u nas v nemecku)...

@vevesh ? K comu sa vyjadrujes? Nerozumiem, to bolo urcite mne ?

betulinka1
20. máj 2025

Inak vsetky co tu obhajujete pravidla skoly a neviem co este… si treba uvedomit, ze je to moje dieta a mozem si o nom rozhodnut ako chcem, ci bude doma alebo povolených 5 dni za sebou nebude. Ak pridem z dovolenky a dieta napise písomky na patky, stale je to iba moja vec. Ja ako rodic nesiem zodpovednost. Urcite je pre dieta lepsie váľať sa pri mori ako sediet v skole. Co si myslite, ze ked je dieta športovec, tak sústredenia a súťaže su cely rok. Tiez musia rodicia pytat zo skoly. Je to to iste ako ide dieta s rodicom na dovolenku. A ked su nejake zakomplexované ucitelky, lebo sa si nemozem zobrat dovolenku kedy chcem…. No mozes, zmen pracu a ides kedy chces. Co teraz akoze sa zastavi pocas školského roka zivot??? No nezastaví. Poznam aj takych, co isli s rodicom na 3 mesiace na pracovnu cestu, skusky robili dištančne. To mal rodic zostat doma, lebo nejaka ucitelka sa rozhodla inak??? O ine veci by sa mali učitelia starat ako o to, ze na moju zodpovednost beriem dieta na 5 dni zo skoly.

sella38
Autor odpoveď zmazal
kremlicka250
20. máj 2025
@betulinka1

Inak vsetky co tu obhajujete pravidla skoly a neviem co este… si treba uvedomit, ze je to moje dieta a mozem si o nom rozhodnut ako chcem, ci bude doma alebo povolených 5 dni za sebou nebude. Ak pridem z dovolenky a dieta napise písomky na patky, stale je to iba moja vec. Ja ako rodic nesiem zodpovednost. Urcite je pre dieta lepsie váľať sa pri mori ako sediet v skole. Co si myslite, ze ked je dieta športovec, tak sústredenia a súťaže su cely rok. Tiez musia rodicia pytat zo skoly. Je to to iste ako ide dieta s rodicom na dovolenku. A ked su nejake zakomplexované ucitelky, lebo sa si nemozem zobrat dovolenku kedy chcem…. No mozes, zmen pracu a ides kedy chces. Co teraz akoze sa zastavi pocas školského roka zivot??? No nezastaví. Poznam aj takych, co isli s rodicom na 3 mesiace na pracovnu cestu, skusky robili dištančne. To mal rodic zostat doma, lebo nejaka ucitelka sa rozhodla inak??? O ine veci by sa mali učitelia starat ako o to, ze na moju zodpovednost beriem dieta na 5 dni zo skoly.

@betulinka1 tiez ty mozes zmenit skolu alebo vyucovat dieta sama doma...

kremlicka250
20. máj 2025
@betulinka1

@betulinka1 ako ja pridem do hotela, vojdem si do hociakej izby , zacnem sa vybalovat a potom budem robit sceny, ze ma tam nechcu nechat....lebo som si nezistila, ci je ta izba vobec volna....a na vine su vsetci okrem mna.

lienka.7
20. máj 2025
@betulinka1

@betulinka1 dieta je síce tvoje ale to neznamená ze si budeš robit co chceš, chapes pointu ci nie?

lienka.7
20. máj 2025
@sella38
Odpoveď bola zmazaná

@sella38 nie, @autorka sa radsej tu prišla "nastartovat"👌

sense
20. máj 2025
@vevesh

@sense este aj desiata a aj vybava na plavanie a prezuvky su zadarmo u tych socialne slabsich...🫣🫣ze skola zadarmo na sk - ked tu vidim tie vybavy ako este aj toaletaky, vykresy, papierove vreckovky, mydla, atramenty a co. v septembri zvlacaju a niektore uz od juna musia setrit, aby vedeli utiahnut taku financnu zataz v septembri naraz pri viacerych detoch...🫣🫣🙃🙃jasne zadarmo🧐🧐🧐

@vevesh písala som okrem tých veci. Ale tak na Slovensku stále platí kto neokrada štát, okráda rodinu...(Samozrejme kazdy podľa možnosti ) A potom to tak vyzerá. A úprimne sa tomu nečudujem stačí čítať tu mk, takmer každý sa snaží obabrat štát a systém,davky , a potom tie vynimky sú ešte tie nepraje, závistlive a divne

ariannazara
20. máj 2025

Išla by som na dovolenku

beronsche
20. máj 2025
@huginko

@tilonka keď si bola malá, mohli by si to rodičia dovoliť? Asi nie, však? Deti majú prázdniny, tie sú nato určené, a je ich teda dosť. Argument lacnejšej dovolenky neobstojí...

@huginko "keď si bola malá, mohli by si to rodičia dovoliť?""
Milujem tento "argument"..
A ako ďaleko do minulosti ešte chceme ísť?
A po ďalšie, to ako všetko, čo bolo, je bez debaty ok?
**
Ja stále rozmýšľam, ako a komu to uškodí, že dieťa pôjde raz za školský rok na 5 dnovu dovolenku.
Prosím vysvetlite mi to už niekto.

Bez odvolavky na školský zákon, minulosť, krajinu xyz..., keďže, ako všetci vieme, na mnohych školách to možné je.

sella38
Autor odpoveď zmazal
kremlicka250
20. máj 2025
@beronsche

**
Ja stále rozmýšľam, ako a komu to uškodí, že dieťa pôjde raz za školský rok na 5 dnovu dovolenku.

Bez odvolavky na školský zákon, minulosť, krajinu xyz..., keďže, ako všetci vieme, na mnohych školách to možné je.

@beronsche vysvetli mi, ako by mohlo sefovi vadit , ze som si bookla dovolenku bez toho,aby som mu vopred oznamila, ze planujem dovolenku pocas pracovnej doby a odisla na nu. A samozrejme, ziadne nasledky mojho konania neocakavam ...A skus nam to vysvetlit, bez pouzivania pracovneho zakonika, krajiny, xyz...kedze vieme, ze niektore firmy s tym problem nemaju...alebo skus nam to vysvetlit z pohladu sefa, preco by mi to nemalo vadit🙂
Samozrejme, bola tu moznost si tu dovlenku ist vopred nahlasit a boknut potom🙂

bosorkabb
20. máj 2025
@kremlicka250

@beronsche vysvetli mi, ako by mohlo sefovi vadit , ze som si bookla dovolenku bez toho,aby som mu vopred oznamila, ze planujem dovolenku pocas pracovnej doby a odisla na nu. A samozrejme, ziadne nasledky mojho konania neocakavam ...A skus nam to vysvetlit, bez pouzivania pracovneho zakonika, krajiny, xyz...kedze vieme, ze niektore firmy s tym problem nemaju...alebo skus nam to vysvetlit z pohladu sefa, preco by mi to nemalo vadit🙂

@kremlicka250 v našej firme by si si nič dopredu plánovať nemohla. Dovolenkový lístok ti podpíše náš šéf max 2 týždne pred. Veľa krát týždeň pred. Niekedy až dodatočne. Skôr nehrozí. Aj keď veľmi chceš. Jeho to netrápi. A ide o veľkú nadnárodnu firmu.
Preto si u nás každý plánuje dovolenku sám, len mu oznámi mesiac pred odchodom kedy ju chce. A nikoho ešte netrápilo či má alebo nemá povolenie. Ono to totiž nemá komu dať dopredu podpísať.
Niekedy teda človek aj má vôľu ísť podľa pravidiel ale nie vždy má možnosť.

roxana280
20. máj 2025
@bosorkabb

@kremlicka250 v našej firme by si si nič dopredu plánovať nemohla. Dovolenkový lístok ti podpíše náš šéf max 2 týždne pred. Veľa krát týždeň pred. Niekedy až dodatočne. Skôr nehrozí. Aj keď veľmi chceš. Jeho to netrápi. A ide o veľkú nadnárodnu firmu.
Preto si u nás každý plánuje dovolenku sám, len mu oznámi mesiac pred odchodom kedy ju chce. A nikoho ešte netrápilo či má alebo nemá povolenie. Ono to totiž nemá komu dať dopredu podpísať.
Niekedy teda človek aj má vôľu ísť podľa pravidiel ale nie vždy má možnosť.

@bosorkabb najlepsia bola ucitelka na ZS, ktora na zaciatku roka v septembri mala prvacikov a isla na dovolenku do Egypta a zastupovali vychovavatelky a koho to trapilo?

beronsche
20. máj 2025
@sella38
Odpoveď bola zmazaná

@sella38 ja to všetko chápem. Nemusíš to vysvetlovať. 🙂
Čo ale nechápem, sú poniektoré príspevky v tejto diskusii a presne na TIE aj primarne reagujem.

K riaditeľke som sa vyjadrila len v zmysle, že dúfam, že je taká zásadiva aj v iných veciach a že osobne toto považujem za jednanie z pozície moci. A samozrejme, môžem sa mýliť a autorka pokojne môže byť matkou zaskolaka..

Tiež si myslím, že momentálne je jediné riešenia za ňou zájsť a pokúsiť sa o dohodu.

beronsche
20. máj 2025
@kremlicka250

@kremlicka250 naozaj ideme porovnávať školu a zamestnanie?
Hmm...
vies, ak toto považuješ za totožne situácie, nemyslím, že má akákoľvek diskusia zmysel...

bosorkabb
20. máj 2025
@roxana280

@bosorkabb najlepsia bola ucitelka na ZS, ktora na zaciatku roka v septembri mala prvacikov a isla na dovolenku do Egypta a zastupovali vychovavatelky a koho to trapilo?

@roxana280 naša počas tohto školského roka chýbala dokopy 3 mesiace. Naposledy pred týždňom. Bola v Londýne. Sama s kamarátkou. Buď zastupuje vychovávateľka alebo iné učiteľky.
Neriešim. Každý sa tu tvári ako keby nikdy v živote neurobil unáhlené rozhodnutie, vždy dopredu aj niekoľko mesiac rieši dovolenku so šéfom, školou až potom ide platiť. A pritom vieme že to tak nie je.

beronsche
20. máj 2025

Niektoré príspevky su priam na smiech.. alebo na plač?

kremlicka250
20. máj 2025
@bosorkabb

@roxana280 naša počas tohto školského roka chýbala dokopy 3 mesiace. Naposledy pred týždňom. Bola v Londýne. Sama s kamarátkou. Buď zastupuje vychovávateľka alebo iné učiteľky.
Neriešim. Každý sa tu tvári ako keby nikdy v živote neurobil unáhlené rozhodnutie, vždy dopredu aj niekoľko mesiac rieši dovolenku so šéfom, školou až potom ide platiť. A pritom vieme že to tak nie je.

@bosorkabb no veru uprimne v zivote som si nezaplatila dovolenku vopred a potom sa rozculovala, ze mi ju sef neda...kym som bola zamestnanec, co uz nie som

kremlicka250
20. máj 2025
@beronsche

@kremlicka250 naozaj ideme porovnávať školu a zamestnanie?
Hmm...
vies, ak toto považuješ za totožne situácie, nemyslím, že má akákoľvek diskusia zmysel...

@beronsche ty stale nechces pochopit pointu, ze nemas dovod sa rozculovat ak dobrovolne porusis pravidla ( hociake, skolske, pracovne, zakon) a este sa tvarit ukrivdene..., ze ta na to niekto upozorni. Sak ludia berte zodpovednost za svoje ciny. Miesto toho, aby si clovek zaklopal na celo a povedal: ja koza, urobila som blbost , mala som sa najskor opytat...poradte,co mam robit...ako ju zlomit? Budem obvinovat cely svet okolo....za ziadnu cenu si nepripustit, ze chyba bola na mojej strane....a ja uorimne dufam, ze na divolenku pojdu... je to draha zalezitost...ale je mi luti, ze ludia za svoje chyby obvinuju druhych. To je cela pointa. Ja uz netusim ako to viac vysvetlit.... lebo to je ako hrach na stenu hadzat uz...

roxana280
20. máj 2025
@bosorkabb

@bosorkabb a tak povedzme si pravdu, ja som kupovala dovolenku v oktobri na nasledujuci rok jun, dala sa zrusit samozrejme do urciteho casu, ale vtedy vychadzali najlepsie a dalo sa z coho vyberat. Pokial ten chlapec nie je zaskolak, zvlada ucivo, dobehne, vopred oznami ucitelom, ze ide prec, aby mal znamky, nevidim dovod, kopec deti tak chodi. My sme mali opacny pripad sibnutu ucitelku z matiky, ale ona je chora na hlavu, vyhlasila, ze kto nenapise pisomku dostane 5, moj syn vynikajuci ziak a vedela to dopredu aj to, ze nas riaditelka mesiace vopred uvolnila na dovolenku, syn s placom sa rucal uz, ze mu v osmicke na konci pokazi vysvecko, lebo 2 pisomky dala na ten termin, ze sa nedostane na strednu skolu kvoli dovolenke. A znamok mal dost, svina chcela skodit. Povedala som lekarovi co nam robi zavrtel hlavou, vypisal ho a bolo vybavenco a mohlo ju aj rozrhnut🙂))A zobrala som ho zo skoly, dala na inu kde mal same jednotky a dobrych ucitelov uz je prijaty na strednu skolu kam tuzil ist🙂)Netreba sa bat a s niektorymi osobami zavistlivymi a zlymi treba vytriet podlahu.

kremlicka250
20. máj 2025

A este dodatok... prosim ked si bookujete dovolenku, nezabudnite na zdravotne poistenia a storno..aby tu neboli prispevky o mesiac, ako mi hnusna spolocnost nechce vratit peniaze, lebo maly ochorel... lebo sak,opat to bude vina tych druhych :D

lienka.7
20. máj 2025
@kremlicka250

@beronsche ty stale nechces pochopit pointu, ze nemas dovod sa rozculovat ak dobrovolne porusis pravidla ( hociake, skolske, pracovne, zakon) a este sa tvarit ukrivdene..., ze ta na to niekto upozorni. Sak ludia berte zodpovednost za svoje ciny. Miesto toho, aby si clovek zaklopal na celo a povedal: ja koza, urobila som blbost , mala som sa najskor opytat...poradte,co mam robit...ako ju zlomit? Budem obvinovat cely svet okolo....za ziadnu cenu si nepripustit, ze chyba bola na mojej strane....a ja uorimne dufam, ze na divolenku pojdu... je to draha zalezitost...ale je mi luti, ze ludia za svoje chyby obvinuju druhych. To je cela pointa. Ja uz netusim ako to viac vysvetlit.... lebo to je ako hrach na stenu hadzat uz...

@kremlicka250 presne, ona namiesto toho, aby si priznala svoju chybu tak bude nadávať na systém a blbé pravidlá, a ešte aj dieťa k tomu viest... ze ved co, ja mam predsa právo, môžem si robiť čo len chcem a nikto ma nebude predsa buzerovat. 🤦‍♀️ ale ako tu už bolo spomenuté, keby si učiteľka svojvoľne robila co chce s jej dieťaťom, tam by sa už na pravidlá samozrejme odvolalavala. Lebo už sa jej to prirodzené hodí. Klasika na MK, len práva, povinnosti žiadne 🤷‍♀️

lienka.7
20. máj 2025
@roxana280

@bosorkabb a tak povedzme si pravdu, ja som kupovala dovolenku v oktobri na nasledujuci rok jun, dala sa zrusit samozrejme do urciteho casu, ale vtedy vychadzali najlepsie a dalo sa z coho vyberat. Pokial ten chlapec nie je zaskolak, zvlada ucivo, dobehne, vopred oznami ucitelom, ze ide prec, aby mal znamky, nevidim dovod, kopec deti tak chodi. My sme mali opacny pripad sibnutu ucitelku z matiky, ale ona je chora na hlavu, vyhlasila, ze kto nenapise pisomku dostane 5, moj syn vynikajuci ziak a vedela to dopredu aj to, ze nas riaditelka mesiace vopred uvolnila na dovolenku, syn s placom sa rucal uz, ze mu v osmicke na konci pokazi vysvecko, lebo 2 pisomky dala na ten termin, ze sa nedostane na strednu skolu kvoli dovolenke. A znamok mal dost, svina chcela skodit. Povedala som lekarovi co nam robi zavrtel hlavou, vypisal ho a bolo vybavenco a mohlo ju aj rozrhnut🙂))A zobrala som ho zo skoly, dala na inu kde mal same jednotky a dobrych ucitelov uz je prijaty na strednu skolu kam tuzil ist🙂)Netreba sa bat a s niektorymi osobami zavistlivymi a zlymi treba vytriet podlahu.

@roxana280 je ale rozdiel naschvál niekomu škodiť a držať sa pravidiel.

huginko
20. máj 2025
@beronsche

**

@beronsche ide o princíp. Škola nie je holubnik, má svoje pravidlá.

nafka0483
20. máj 2025

Autorka: Do buducna ziadaj o uvolnenie z dovodu rehabilitacno-ozdravneho pobytu.
Nepis vycestovanie do zahranicia, ani dovolenka.