icon

Ako reagovať, keď dcéra nosí moje oblečenie bez dovolenia?

29. aug 2025

Ahojte idem so zvláštnym dotazom. Som slobodna mamka dvoch dcér. 11 a 7 rokov. Keď som v práci staršia stráži mladšiu. Dôverujem im sledujem ich cez family link ich kamošky poznám, žijeme na sídlisku kde každý každého pozná a kamošky majú aj v bytovke oproti kde nie je cesta len ihrisko a chodník.
Minule mali oslavu tak išli ku kamarátke, pozerám fotky ktoré mi doniesla dcéra a vidím ze na nich má moje oblečenie na ktoré sa má samozrejme nepýtala. Bola som v práci oslavu mali dovolenu to je v poriadku. Ale na šaty sa ma nepýtala, vyslovene si požičala moje tielko a sukňu. Už to ze mi niekto hrabe vo veciach ma veľmi hádže z komfortu robila mi to ex svokra vkuse sliedila keď som bola v práci išla mi až do úplne súkromných veci a ex jej nič nepovedal, viem je to moja dcéra ale určite sa opýtať mala. Aj ja som si sem tam požičala mamine veci nie úplne vždy som sa jej opýtala neviem prečo mi to prišlo také poburujuce. Dovolila by som jej keby sa spýtala, ale ona tají vymýšľa nič nevie nič si nevšimla ona nevie prečo tak urobila. Čokoľvek zistím a ju kľudne konfrontujem tak nepovie pravdu resp treba veľmi tlačiť, mame dohodu ze keď mi to povie sama od seba kričať nebudem a to dodržujem striktne. Nikdy som na ňu nenahukala keď sa sama priznala nemá dôvod báť sa a klamať. No teraz z nej treba páčiť pravdu a stále nevie nevidela nepočula. Prečo zrazu? Je to nejaký stupeň vývoja? Nedostáva tresty okrem toho ze som jej sem tam vzala mobil a nepustila ju von. Doma pomáha neodvrava vynáša koše občas vysáva utiera prach stará sa o sestru. Keď som doma doprajem jej oddych a púšťam ju s kamoškami. Neviem úplne aký postoj zaujať a ako to riešiť ďalej. Ďakujem

Strana
z3
veronicka1901
29. aug 2025

Moja najstaršia dcéra má takmer 14. Oblečenie si nepožičiava (bolo by jej veľké), ale kabelku alebo batoh kedykoľvek. Vôbec mi to neprekáža. Podľa mňa robíš z komára somára.

autor
29. aug 2025
@anonym_c1feba

Strazit mladsieho surodenca cele prázdniny v 11r nie je ok
Takisto nie je ok, ak si berie veci bez opytania a nosi ich, potom vrati akoby nic
Skusat mamine veci, sminky, to je normalne, robi to 90% deti, ale nie, ze s tym idu prec. Nebude si skusat pri tebe, to sa tiez neda, vylucuje v tomto veku. Ma ona nieco svoje? Je nejak odmenena za strazenie?
Podla mna si tu pyta tvoju pozornosť, lebo ved je (su) sama cele dni a pozornost ma, ked ju konfrontujes, nevie preco to robi, ale ma tu potrebu. Toto je vek, ze este dieta v niecom, ale na druhej strane ma zodpovednosť ako dospelý clovek. Ine je vypomahat na par hodin niekedy, ine byt sama doma a strazit surodenca cely dni. To nema volnost, aku si myslis, ze mozu ist hento a tamto a tam. Stale tam idu spolu, ma ju ako privesok.
Je tam kdesi cosi nastrbene, ak robi poza tvoj chrbat veci a nevie to vysvetliť. Ma nejaku potrebu, s ktorou nevie vyjst von, vadi jej nieco, co si mysli, ze ju nepochopis.
Tu ked pises, pride mi, ze si na nu velmi nahnevana, neviem ako sa spolu rozpravate, co a akym tonom to ide..
Chapem, ze si unavena, sama na ne, ale skus to nejak inak vymyslieť dalsie prazdniny. Ide puberta, bude to zaujimave.. a vsimaj tiez mladsiu, ta ma co kopirovat a odsledovať od vas oboch.
Drzim palce

@anonym_c1feba v júli začiatkom boli v tábore potom sme boli 2 týždne na dovolenke. zvyšok júla doma s covidom. Prvé dva augustové týždne boli u babky mimo mesta a u prababky v inom meste, naozaj je to len krátko co sú samé. Toto leto som mala po riešené viac než dobre

autor
29. aug 2025
@charaka

@anonym_autor Trosku sa zamysli nad sebou... Mne by absolutne nevadilo, kebyze si dcera berie cokolvek z mojej skrine... Ved kto ti je blizsi, ak nie dcery? A bud rada, aku mas sikovnu, samostatnu dceru. Este si ju za to aj potrestala... Trosku smutne.

@charaka niektoré veci ktoré nenosím som jej dnes vytriedila a sú už iba jej. Porozprávali sme sa o tom dúfam ze to pochopila. Dostala dnes fakt veľa veci co chcela si nechala co nechcela sa podaruje ďalej niekomu kto to potrebuje. Myslím ze to je vyriešené k spokojnosti obom 🤷‍♀️ viac na teraz urobiť fakt neviem. Ak Uz teraz nepochopí a aj tak bude brať moje tak neviem

ivangeline
29. aug 2025

No nechápem, to sa nedá narovinu a úprimne dohodnúť? Porozprávať o tom? :/ Ja som tiež túžila po nejakych kúskoch z maminej skrine. :D Bohužiaľ, zvyčajne som sa nezmestila… ;D

anonym_43dc70
29. aug 2025

@anonym_autor Robia to všetci "teda parádnice "ja som zase sestre. Ona bila oveľa staršia a mala už iné veci ako ja a tajne som jej brala🤣🤣 A mala nato nervy, lebo požičať mi nechcela 😂😂

nevenka
29. aug 2025
@anonym_a93b41

11 r oblečenie veľkosť ako ty?tak chcela byť dospelá čo takého strašného spravila?kúp jej veci podobné tvojim.Niekedy deti spravia nevysvetliteľné veci, alebo zataja hlúposť skôr je zvláštne, že sa tak boji priznať.Ja by som to prešla s úsmevom.Mozno už nechce nosiť "detské" veci, ale je už slečna a chce sa pacit

@anonym_a93b41 moja 10 rocna uz nosi S ko damske, kebyze nemam nadvahu, tak nosime rovnaku velkost, lebo aj vysku mame podobnu 🤭. A topanky nosi 37 a ja 35...🤣. Taka hrda bola, sa vytesovala, ked sme si kupili rovnaku mikinu, len cislo ine, uzivam si to 🙂. Nosi niektore moje starsie mensie tricka, nocnu koselu, pyzamo.

rozculena
29. aug 2025

@anonym_autor zamkni si skrine,alebo izbu,kde máš veci.Snáď nevylomí dvere.
Ja teda neviem,ale to máte úplne rovnaké postavy? Sa mi nechce veriť.

natalka13
30. aug 2025

Ja som davno dospela, ale ak si chcem od rodicov pozicat napr.knihu opytam sa. Je to elementarna slusnost.

mandzula
30. aug 2025
@abbey1

@lienka.7 Vieš, ja mam už vyšší vek, ale ani za našich čias nestrazili starší súrodenci tých mladších celý deň vo veku 11 rokov. V určitom veku už občas áno, ale nie 11 ročne dieťa nemá mať zodpovednosť za 7 ročné. Iné je, keď rodič vybehne na hodinku na nákup.

@abbey1 a co by si jej teda poradila? Kto ma dceru postrazit, ked na opatrovatelku jej nevychadza?

petulda333
30. aug 2025
@rozculena

@anonym_autor zamkni si skrine,alebo izbu,kde máš veci.Snáď nevylomí dvere.
Ja teda neviem,ale to máte úplne rovnaké postavy? Sa mi nechce veriť.

@rozculena mam neter,bude mat vo februari 12r a ma postavu ako jej mama

anonym_082c7f
30. aug 2025

Mňa neprestane fascinovať, ako si rodičia nevedia urobiť poriadok s relatívne malými deťmi.

iwesska
30. aug 2025

Normalne jej povedz,ze to spravila naposledy. Este raz ju v tom uvidis a ma zaracha,moze trcat cely den so sestrou doma. U nas zaracha funguje spolahlivo na vsetko. Vzdy tym dosiahnem,co chcem.

marsmykkok
30. aug 2025
@veronicka1901

Moja najstaršia dcéra má takmer 14. Oblečenie si nepožičiava (bolo by jej veľké), ale kabelku alebo batoh kedykoľvek. Vôbec mi to neprekáža. Podľa mňa robíš z komára somára.

@veronicka1901 Haló, požičať znamená že druhá strana o tom vie a súhlasí, ak nevie a nesúhlasí je to krádež a ty podporuješ krádež? To aj ja pôjdem k tebe a požičiam si topánky čo máš pred dverami lebo sa mi páčia a chodia sa mi na kávu do mesta a ty nebudeš vedieť o tom nič a potom ti ich vrátim, budeš s tým ok?

abbey1
30. aug 2025
@mandzula

@abbey1 a co by si jej teda poradila? Kto ma dceru postrazit, ked na opatrovatelku jej nevychadza?

@mandzula Kamarátka s deťmi? Staršia suseda? Tiež k nám chodili na týždeň, dva kamarátky dcéry, keď rodičia pracovali a deti boli menšie. Plus sú denne tábory pre deti napr diecéza,, rôzne OZ.
Proste by som si ako rodič nevzala na zodpovednosť nechať doma 7 a 11 ročne dieťa opakovane niekoľko dní plnú pracovnú dobu. Chápem, že to každý máme v sebe inak, avšak zdravie a bezpečnosť detí sú prvoradé.

mandzula
30. aug 2025
@abbey1

@mandzula Kamarátka s deťmi? Staršia suseda? Tiež k nám chodili na týždeň, dva kamarátky dcéry, keď rodičia pracovali a deti boli menšie. Plus sú denne tábory pre deti napr diecéza,, rôzne OZ.
Proste by som si ako rodič nevzala na zodpovednosť nechať doma 7 a 11 ročne dieťa opakovane niekoľko dní plnú pracovnú dobu. Chápem, že to každý máme v sebe inak, avšak zdravie a bezpečnosť detí sú prvoradé.

@abbey1 hlavne mame kazdy ine moznosti a verim, ze autorka zvazila tie svoje, kym sa rozhodla.

orini
30. aug 2025

@anonym_autor podla mna si z toho robis velku hlavu, ved je to tvoje decko, tvoja dcera, co je na tom? A ked ti vadi, ze si to nevypytala tak jej to povedz, aby sa nabuduce len spytala a viac nekomentuj...
podla mna to nie je nic strasne

weleda123
30. aug 2025

Ježiš, to naozaj toto niekto rieši? Podľa mňa je to normálna vec. Aj ja som mame ako malá kradla veci zo skrine. Pamätám si, že dokonca aj nohavičky som jej chodila rabovať ako 12 ročná, lebo mi nechcela kúpiť tangá, tak som si brala jej. Normálne jej vysvetlí, že nech ti to predom povie alebo čo a hotovo. Hádam nejdeš porovnávať svoju dcéru s ex svokrou. Choré.

veronicka1901
30. aug 2025
@marsmykkok

@veronicka1901 Haló, požičať znamená že druhá strana o tom vie a súhlasí, ak nevie a nesúhlasí je to krádež a ty podporuješ krádež? To aj ja pôjdem k tebe a požičiam si topánky čo máš pred dverami lebo sa mi páčia a chodia sa mi na kávu do mesta a ty nebudeš vedieť o tom nič a potom ti ich vrátim, budeš s tým ok?

@marsmykkok bavíme sa tu o dcére, nie cudzom človeku. Predpokladám, že dcéra po použití oblečenie vrátila. Nemôžem porovnávať vlastne dieťa a cudzieho človeka, ktorý by si vzal niečo, čo mi patrí. Keď si dcéra niečo pozicia odo mňa, tak ju asi nepodporujem v krádeži. A nemusíš tu na mňa hučať "haló", zatiaľ počujem, aj vidím dobre. Presne tento agresívny štýl komunikácie nemusím.

liusa82
30. aug 2025
@veronicka1901

@marsmykkok bavíme sa tu o dcére, nie cudzom človeku. Predpokladám, že dcéra po použití oblečenie vrátila. Nemôžem porovnávať vlastne dieťa a cudzieho človeka, ktorý by si vzal niečo, čo mi patrí. Keď si dcéra niečo pozicia odo mňa, tak ju asi nepodporujem v krádeži. A nemusíš tu na mňa hučať "haló", zatiaľ počujem, aj vidím dobre. Presne tento agresívny štýl komunikácie nemusím.

@veronicka1901 @orini vidíte ludia sú rozni.Mne by nevadilo ani to,keby si puberta vezme moje veci a nepovie mi.Veď presne je to moje dieťa.A sú to len handry.Zas možno by mne vadila skôr tá kozmetika.Ale to len kvôli hygiene keď už.Nie preto že by si zobrala bez opýtania.Tak by som jej kúpila rovnakú a bolo by.Ja takéto veci neriešim v tom by som bola benevolentná

veronicka1901
30. aug 2025
@liusa82

@veronicka1901 @orini vidíte ludia sú rozni.Mne by nevadilo ani to,keby si puberta vezme moje veci a nepovie mi.Veď presne je to moje dieťa.A sú to len handry.Zas možno by mne vadila skôr tá kozmetika.Ale to len kvôli hygiene keď už.Nie preto že by si zobrala bez opýtania.Tak by som jej kúpila rovnakú a bolo by.Ja takéto veci neriešim v tom by som bola benevolentná

@liusa82 presne, ja som pomerne prísny rodič, ale nazývať svoje dieťa zlodejom by ma teda naozaj nenapadlo. Však si tie veci len požičia. Môžu sa aj zničiť, to áno, ale však to môžem aj ja. Akože dcéra sa skoro vždy opýta, ale keby aj nie, tak nebudem robiť cirkus kvôli niečomu takémuto. Rozum mi neberie.

margotka17
30. aug 2025

@anonym_autor no zrejme chcela byť na oslave za kočku ako jej mamka a teda obliekla si tvoje veci. Určite sa jej tvoj štýl obliekania páči, inak by si obliekla svoje veci. Mne v 11-tich s 34 kg boli všetky veci mamky veľké, aj topánky, ale aspoň doma po chodníku som v nich chodila potajomky 🫣. Na budúce sa s ňou vopred dohodni, čo si oblečie, môžeš jej sama niečo zo svojho ponúknuť a určite sa vyhnete nedorozumeniam 😉👍. Veď je to tvoja dcéra, mne osobne by to nevadilo, aj keby si obliekla niečo moje bez opýtanie sa. Horšie by bolo, keby tvoje veci požičiavala kamoške.

anonym_501847
31. aug 2025

Bože zeny ja som ako 8 ročná strážila 2 3 menšie deti a všetci sme prežili..11 ročná je už dosť veľká si myslím aj navariť by už mohla niečo jednoduché
To že sú požičiava tvoje veci o tom sa porozprávajte možno už na ňu ide aj puberta bude to veselé

anonym_7e3def
31. aug 2025
@anonym_autor

@ivik4 som slobodna matka nedá sa mi inak, opatrovateľku som mala ale 400+ na mesiac je pre mňa položka

@anonym_autor to nie je ospravedlnenie toho ze staršia musi strážiť mladšiu ona si dieťa neurobila

anonym_3820b4
31. aug 2025

@anonym_autor nechcela si dat dievcata v lete do taborov? Nech sa len tak nepotuluju s kamoskami? Cez skolsky rok zase druzina, kruzky. A k tym veciam, zamkni spalnu a vybavene.

fkata
31. aug 2025

Tvoja dcéra dospieva. Rozumiem, že si na baby sama, ale opýtala si sa jej už niekedy, čo by chcela zmeniť vo svojom živote, či ju niečo netrápi, resp. ako zvládu mladšiu sestru?
Normálne by som sa jej poďakovala, že mi pomáha a môžem sa na ňu spoľahnúť, porozprávala by som sa s ňou, či ju niečo netrápi a dohodla s ňou pravidlá návštevy spolužiačok. Predsa, aj ona má svoje kamošky a keďže je non stop so sestrou, aj ona potrebuje "svoj čas".
Za oblečenie by som jej povedala, že ak sa jej niečo páči, nemám s tým problém, ale veci špinavé do skrine nepatria. Príp. zájdite na babský nákup.

autor
31. aug 2025
@anonym_7e3def

@anonym_autor to nie je ospravedlnenie toho ze staršia musi strážiť mladšiu ona si dieťa neurobila

@anonym_7e3def nemôžem za to ze otec zdrhol. Ostalo to cele na mne. Čo ako mam robiť?

anonym_7e3def
31. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_7e3def nemôžem za to ze otec zdrhol. Ostalo to cele na mne. Čo ako mam robiť?

@anonym_autor neriesiť šatník

viera012345
2. sep 2025

@anonym_autor Stačí dcére vysvetliť,ze aj medzi dobrými kamoškami je zvykom si vzájomne požičať občas nejaký kus oblečenie,ci nejaké doplnky,ale platí,ze sa treba vlastníka opýtať,vec vrátiť včas, čistú a nepoškodenu.Povedzte dcérke, že platí to aj v prípade,ze si chce od Vás požičať niečo zo šatníka

priscilla07
2. sep 2025

Tiež ma viac šokovala informácia že dieťa stráži dieťa, a to Ti pride úplne v pohode. Nejaké bezvyznamne handry Ťa trapia 🤔

jennky13
4. sep 2025

@anonym_autor myslim si, ze nejde ani tak o oblecenie, ktore si dcera poziciava, ale o to, ze sa nevie priznat resp. povedat veci na rovinu. Cize ak by nieco chcela , tak sa staci spytat a nie zatlkat. Ak ti toto vadi, tak ti rozumiem, aj ja by som rozmyslala, co sa stalo ,ze nie je medzi mnou a dcerou dovera, ze mi nemoze povedat vsetko ,ale boji sa. To by som riesila ako to najdolezitejsie, spytat sa preco sa ta boji, preco ti nevie povedat pravdu.
Spytaj sa jej a pocuvaj, co ti povie - tam bude zaklad vasho dalsieho vztahu. Ak tvoja dcera prezije porozumenie a prijatie, tak sa pomaly znovu dostanete do vztahu, kde si mozete doverovat, ak to pokazis, tak jej doveru neziskas. To, ze sa tvoja 11 rocna dcera boji povedat pravdu znamena, ze niekde sa stalo, ze sa v tebe sklamala a to miesto musis najst a vyriesit. Nesnaz sa ospravedlnovat a vysvetlovat, ale poveddz, ze ta to naozaj mrzi, ze k tomu doslo.

Strana
z3