icon

Ako riešiť opakované poznámky u žiakov?

margaretka
24. sep 2024

Prosím vás ako reagovať a riesit problémy ako rodič ak syn a viaceré deti z riedy nosia ustavične poznámky ( 4 ročník ZŠ) typu : ohadzoval spolužiaka papučou, hádzal si fľašu , kričal cez prestávku, klepal nohou pod lavicou cez hodinu, ležal na lavici, valal sa po koberci cez prestávku, jedol na začiatku hodiny ( zazvonilo a mal posledný hryz jablká) , nevie sa správať v škole, klepal spolužiakovi na stoličku počas vyučovania , hojdal sa na stoličke ...takéto poznámky dostávajú denne alebo každý druhý deň asi 8 chlapcov v triede ... Ináč sú to chalani šikovní vždy pripravení do školy dobre sa učia .... Sme na nervy z toho že dohovarame im, samozrejme sa tvária že chápu že to nemajú robiť a vždy niečo .....toto ide stale od prvého ročníka opakovane celé školské roky ....

lizatko1009
27. sep 2024

Dat si deti do pucu, tak nejako, nie ucitelku. Porusuju poriadok.

lauricka
27. sep 2024

@margaretka a to ešte nie ste učiteľ, ktorý ich musí každý deň znášať. To by ste ešte len boli na nervy. Presne ten typ chalanov, čo vkuse lietajú, vymýšľajú blbosti, vkuse hádžu niečím, prípadne niekoho s tým trafia do hlavy, do oka .., s čímkoľvek hrajú futbal a nikdy neviete, čo vymyslia. Zvyčajne aj vyrušujú na hodine. Keď zazvoní, má sedieť a čakať na vyučujúcich potichu a už nedesiatuje, nebehá atď. Hej, mal iba hryz jablká, iba tento, ale on tamto, iba toto, kopa výhovoriek. Ak dostávajú poznámky, jednoducho je toho asi už príliš a iba na upozornenia dozoru nereagujú. Každý rodič si vidí svoje dieťa ideálne a učitelia v škole sa môžu zblázniť. Niektorým by som priala ich deti vidieť v škole, ako fungujú, asi by boli dosť prekvapení. Možno sa aj hanbili. Jasne, že doma bude hovoriť ako on len toto a on nič a to, preto, lebo ten druhý a bla bla bla. Tak choďte za vyučujúcim, čo tie poznámky píše a vypočujte si to celé, čo sa udialo alebo deje, než budete reagovať.

lauricka
27. sep 2024

@zazka666 by som vás do tej skoly poslala na týždeň, aká budete hrdinka

lauricka
27. sep 2024

@letfenixa ok, ale ak má škola v školskom poriadku, že sa jesť nemá cez hodinu , tak potom im to učiteľ nemôže len tak dovoliť.

lauricka
27. sep 2024

@akje by žijete v tom, že tieto deti sú ako boli kedysi? Tak to ste už v inom svete. Tieto deti prichádzajú už z rodín akoby boli z lesa a vychovali ich vlci. Česť výnimkám.

jakubrianka
27. sep 2024

Neviem, ale aby tie vaše deti tomu aj neuverili že sú komplet zlé keď ich takto roky šikanuje.

aceris
27. sep 2024

@margaretka pobavila by som sa a deti ani netrestala😂 nasa ucka to tiez skusa. Ale uz u prvakov po dvoch tyzdnoch skoly🤦

akvi
27. sep 2024

@lauricka škola si zákaz jedenia cez hodinu do sk.poriadku dať nemôže z jednoduchého dôvodu, že zákon neošetruje nic také, ako je jedenie a škola môže konať len tak, ako jej zákon povoľuje. Jedlo je primárna potreba a ak je dieťa hladné, nech sa učiteľ necuduje, že na hodine dieťa nedáva pozor, pretože každý človek, keď je hladný, myslí v prvom rade na jedlo, nie na učenie. Je úplne v poriadku sa s deťmi dohodnúť, že na jedlo slúži v prvom rade prestávka, ale keď si nestihnú dojest jablko, nevidím jediný problem, aby si ho dojedli na hodine. Pokiaľ tým nerušia ostatných, tak je naozaj úplne scestné sa tým vôbec zaoberať. Na VŠ sme si bežne nosili jedlo na hodiny a absolútne nikomu to nevadilo, učitelia si tiež častokrát doniesli a jedl, keď bol na to priestor. Učitelia s obľubou vytvárajú problémy aj tam, kde nie sú. A áno, mám odučené na 1. aj 2. stupni niekoľko rokov a nikdy som s tým nemala problém, ani deti to nezneužívali, ako by si niekto mohol myslieť. O pití ani nevravím, je predsa úplne normálne sa napiť, keď to človek potrebuje.

pribinak
27. sep 2024

@zuzkat1 ale prosím tá, necitala som celu diskusiu autorka nepíše že by niekomu hodil fľašu do hlavy
Ja si skôr predstavujem že miso hodil fľašu féroví a ten sa napil

Ako zas netreba byt za každú cenu dramatická, že ucitelka do basy

janage
27. sep 2024

@margaretka prebehla som to cele jedným okom, hlavne tvoje príspevky. Chyba mi jeden aspekt pohľadu. A to pohľad druhých deti, Spoluziakov tvojho syna, možno nie až takých šikovných a múdrych, ktorí potrebujú na prácu v triede viac kľudu na sústredenie sa.
Predstav si, že robíš nejaký dôležitý výpočet v práci či online školenie a kolegyňa čo sedí vedľa začne stukat perom a klopať po stole, hlasno telefonovat , pospevovat si.

Osobne by som navrhla učiteľke možnosti ako riešiť vysušovanie na hodine okamžite. S tým, že toto riešenie podporím. Napr. Upratať triedu, vymyslieť kvíz k preberanie téme, tajnicku, urobiť pokus pre spolužiakov....atď

Poznám prípad, keď sa mama dohodla s triedou a synovi oznámila, že ak poznámky neprestanú, ona si pôjde (zatial) na jeden deň do tej triedy sadnúť. A naozaj to urobila. A chalan sa ukludnil. Hlavne ak mu povedala, že nemá problém to zopakovať. Aj to je možnosť 😉

Na druhú stranu nikde som nezachytili, či tie živé deti majú kde vypustiť páru cez prestávky. Pingpong na chodbe? Mäkké lopty? Basketbalový kos, či futbal pre tých čo chcú cez veľkú prestávku nejesť, ale hýbať sa.
A ešte jedna poznámka. Na tréningu deti fungujú inak hlavne preto, že tam chcú byť a tréner ich môže vylúčiť. Ak tam byt chcú, prispôsobia sa pravidlám. Inak sa rozlúčia.

ema22270
Autor odpoveď zmazal
nika501
27. sep 2024

@margaretka decko nevie jak sa správať a učiteľ je na vine 🤦 perfektná realita 👌 poslala by som rodičov pozrieť si, čo tie ich deťúrence v škole stvárajú, potom by klapky z očí možno zložili

jerrz
27. sep 2024

@margaretka To sú co za trápne poznámky. Deti sa zrejme nudia na tej úžasnej vyucovacej hodine. Nech si to pedagóg zariadi tak aby ich zaujal a nemusia potom vyrušovať.
A ten komentár ze výkvety do poriadku a mobily fuuuuj to je hnusne ako to môže dakto napísať to musí byť veľmi inteleligentna ženská a ešte like na to koľko má, no koniec . Kam toto ľudstvo speje.

b_a_m_b_i
Autor odpoveď zmazal
janka2805
27. sep 2024

@margaretka mali sme to rovnake na prvom stupni. Non stop poznamky. Tie co tu pisu, ze si rodicia nevedia dat dieta do poriadku, tak dieta nikde inde nemalo problemy, v tábore, na krúžkoch, tréningoch atd.jedine s touto triednou ucitelkou. Ako som sa dozvedela uci vyse 30 rokov a poznamky dava odjakživa. Syn prešiel na druhy stupeň a bez poznamky a aj jeho spoluziaci. Treba ist za riaditeľkou a s nou poriešiť alebo ignorovať, vsak to uz posledny rok je s nou.

akje
27. sep 2024

by žijete v tom, že tieto deti sú ako boli kedysi? Tak to ste už v inom svete. Tieto deti prichádzajú už z rodín akoby boli z lesa a vychovali ich vlci. Česť výnimkám.

@lauricka neporovnavam deti .. dala som do pozornosti, ako sa kedysi poznamky spisane zakladatelkou temy riesili za mojich cias..

Ved ak je vacsi problem, nech to do tej poznamky napise- napr., ze opakovane neposluchol, opakovane jedol. Ak su poznamky citovane, ako su tu uvedene, plati to, co som napisala.
9 rocni chlapci su stale deti a stale sa ucia, ako sa v skole chovat. Pomoct mu s tym maju nielen rodicia ale aj ucitelia. A ak robi ucitelke problem povedat Jožko, začala hodina, dožuj to jablko a schovaj ho, tak ucitel neuci..
Nam pocas hodin ucitelky castokrat vysvetlovali, co je vhodne, co vhodne nie je a preco a my sme to pochopili. Stacilo otvorit usta a povedat to. Nebolo potrebne pisat kazdu takuto vec rodicovi.....

Druha vec je ta, ci ta ucitelka na to ma cas alebo nervy..

iriska13
27. sep 2024

@margaretka napíšem ti len toľko, presne toto isté som prežívala ja, niekedy to bolo strašné , zúfalá som bola, no syn mal známky skvelé a vyrástol z neho fantastický človek ( už je dospelý) . Teraz sa na tom smejeme a ti poviem, že v škole čo deň, to poznámka bola 🤣dúfam, že to aj u vas dobre skončí ....

sapa20
27. sep 2024

Toto nie sú až také závažné poznámky.
Pokiaľ vidíte, že deti sú ok v spoločnosti je to fakt na zamyslenie prečo toľko poznámok.
Chlapci teraz začínajú s pubertou skôr.
V 7.rocniku už riešia frajerky. Ale u väčšiny sú to už aj fyzické známky dospievania.
Tým som chcela povedať,že začína u nich obdobie tzv predpubertálne.
Čas, nová učiteľka ukáže kde bola pravda. Poznám z vlastnej (synovej) skúsenosti. Tam sa robili iné ( napr plieskanie pravitkom pri hre slepa baba,cez prestávku) zákernosti a každý čušal aj učiteľka. Až v piatej triede sa potvrdilo moje podozrenie o šikane.
Možno to znie,že miešam hrušky s jablkami ale zamyslela by som sa nad tým čo som napísala.

Alebo ako fajn riešenie mi príde ešte stretko s rodičmi a rovno aj deťmi a učiteľkou. Najlepšie je konfrontácia.

Máš tu v diskusii rôzne pohľady.

mantilka
27. sep 2024

Toto čo tu píšeš je problém v učiteľke. Ako si môže dovoliť naznačiť že dieťa má byť po kom drzé? Zakazovať sladkosti a nasadiť diazepam. Pani učiteľka nedáva pochvaly za samozrejmé veci. No toto je na zváženie, výmeny triednej. Chudák deti.

margaretka
autor
27. sep 2024

@iriska13 ďakujem ti veľmi pekne , tesim sa s tebou že vám to tak dobre dopadlo a si na syna hrda😘

margaretka
autor
27. sep 2024

@nika501 keď sme boli na deň otvorených dverí tak boli zlatí super všetci sa snažili a preto triedna odmietla chodiť sa rodičom pozerať na hodiny lebo je to zbytočne pred rodičmi sú iní nie takí ako reálne bežné v škole na hodinách bez rodičov

margaretka
autor
27. sep 2024

@nika501 takže áno boli sme sa pozrieť s žiadne klapky nám z očí nepadli ! Div sa svete nemali aké lebo deti boli perfektné snazive a možno dva krát niekoho upozornila kto nedával pozor alebo jedno dievča pozeralo z okna s nie na tabuľu ....

zabka1000
27. sep 2024

@margaretka ja pridám moju skúsenosť... mám kamarátku,ktorej syn chodí s mojou dcérou triedy...sústavne su s ním problémy,vymýšľa,neposlúcha,robí ostatným zle....ale z pohľadu mojej kamarátky je chudák jej syn šikanovany,sedia na ňom učitelia,nevenujú sa mu dostatočne a neviem,čo všetko ešte.Plus sa k nemu často pridajú ešte ďalší chalani a väčšinou to dopadne tak,že namiesto toho,aby bolo potrestaných a riešených týchto pár jedincov,tak dostane trest celá trieda..nejdú napr.von,nezúčastnia sa školských aktivít a podobne...a teraz,na koho strane je chyba?na strane učiteľa? dieťaťa? rodiča?

margaretka
autor
27. sep 2024

@zabka1000 tak učiteľ musí byť objektívny v každom smere , to musí vidieť jednoznačne a riešiť individuálne, u nás keby to tak bolo , ako píšeš poslala by chlapca za školskou psychologičkou a bol by vyčlenený podľa nášho školského poriadku z mimoškolských aktivít ....to učiteľ môže urobiť.

nikaeli
27. sep 2024

@margaretka má zakázané plejko a vôbec mu to nevadí - tým pádom to nie je žiadny trest a zákaz sa míňa účinku. Zakáž mu niečo, na čom mu záleží - nepôjde na tréning. A trénerovi povieš, že má zákaz, lebo domov nosí jednu poznámku za druhou. Za pokus nič nedáš, možno ti tréner pomôže podržať stranu a tiež mu dohovorí. V škole vystrája, robí blbiny - evidentne sú silná skupina a baví ich robiť učiteľke nervy. Možno by bolo fajn partiu rozdeliť - preložiť ho do druhej triedy. Píšeš, že s nimi inde nie sú problémy - a možno je to práve tou silou skupiny. Alebo majú spolu aj iné aktivity? tréningy? dohovorila by som mu, že sa nemusí zapájať do každej blbiny v triede. Naozaj musí ťukať po stole? naozaj musí vrieskať cez prestávku? je už veľký chalan, vrieskať môže po škole.. ono zažívať to denne v triede a naťahovať sa s nimi štvrtý rok je naozaj o držku.. úprimne - vám by to ťukanie perom nevadilo? koľkokrát ho na to upozornila? je k tebe syn naozaj úprimný? si presvedčená o tom, že je nevinný? inak mohla by si nám tie poznámky v žiackej odfotiť?

margaretka
autor
27. sep 2024

@nikaeli samozrejme s tebou súhlasím , nikde nepíšem že je nevinný , niektoré poznámky ma v žiackej niektiore v edupage . Je tu na Mk nerada by som jej meno zverejnila by to bolo nefér úplne do detailov ti tu riešiť . Ak potrebuješ dôkaz upravím foto pošlem ti do správy aj máš pocit že vás klamem .

vanilka83
27. sep 2024

@margaretka to je vážne nejaká labilna učiteľka, mňa by teda z toho kleplo, otravne a nepodstatne poznámky...možno by som riešila zmenu triedy aspoň. To sú presne tie sekery učiteľky co sa zasekla v 80tych rokoch a nemajú dostatok autority,tak si ju takto vynucuju. Syna by som za toto v živote netrestala. Proste si na nich sadla,ale toto môže byt pren ho veľmi demotivujuce,aby sa mu kvôli tomu nezhorsil prospech,ja osobne by som nemala chuť vôbec chodiť do školy,keby mojej triednej vadila každá blbosť a brala by to ako vážny problém a ešte mi to každý deň vypisovala do žiackej.

karolsisa
27. sep 2024

@pribinak keby z tej stoličky spadol a zranil sa, považovala by mama hojdanie aj naďalej za banalitu? Verim, že v tom prípade by to dala učiteľke vyzrat. Nejedenkrat sa stalo, že žiak spadol zo stoličky a udrel si hlavu o radiátor, čo je už dokonca život ohrozujúce.
Ležal na lavici počas vyucovania? Trošku slušného správania a rešpektu by nezaškodilo zo strany žiaka.
Hádzal papucu? No keby trafil nejakého spolužiaka, asi by sa mu spolužiak "podakoval"...atd
Predstavme si, že v triede je 30 žiakov. Ak by sa takto správali všetci, tak si to učiteľka môže rovno hodiť.
Škola nie je väzenie, ale je to inštitúcia, v ktorej sa treba správať vhodne. Tiež napr. Na úrade nebudem skákať, kričať, atď, aj keď to nie je väzenie, ale budem sa správať tak, aby som neobtazovala ostatných.
Niektoré matky takéto správanie považujú za normálne a potom sa čudujeme ,že sa to v škole zvrhava a učiť chce čím ďalej tým menej ľudí. Následne učia ľudia, ktorí by učiteľmi radšej nemali byť, ale vedenie školy je rado, že vôbec niekto učí.
Takže všetko je o ľuďoch a treba najskôr začať od seba 🙂

palicka
27. sep 2024

@margaretka tak u mňa napríklad deti zvyčajne pracujú v blokoch. Vymýšľame, badame… a nikto nikoho neruší tým, že si potrebuje zahryznúť (nie desiatovat), napiť sa… ja viem, že keď mínuse žalúdok “naprázdno”, vôbec mi to nemyslí… tak prečo trápiť deti? Ale je pravda, že ideme vkuse 90 aj viac minút podľa činnosti. Čo sa prestávok týka, hlava mi neberie. Kedy majú byt hlučnejší? Nepoznáme síce pre objektívne zhodnotenie aj výpoveď druhej strany, ale nemyslím si, že deti sú až tak “nefunkčné”

bbshop
27. sep 2024

Nečítala som celú diskusiu, ale moja osobná skúsenosť bola, že keď učiteľka na ZŠ niekomu ustavične dávala poznámky, po rokoch sa sama priznala jednej byvalej spoluziacke, keď ju náhodou stretla na ulici len tak medzi rečou, že "tu vasu spolužiačku xy som nikdy nemala rada, vždy mi bola taká nesympatická" A záhada s poznámkami na základnej škole bola vyriešená. Po rokoch, ale predsa len sa potvrdilo, že to bola jej osobná averzia. S takýmito rečami zo strany učiteľov som sa stretla vo svojom živote často, že niekoho z triedy ohovarali už dávno po skončení studia. Takmer na každom stretnutí po škole sa do niekoho zo spolužiakov učitelia navazali a poohovarali ich aj keď tí "problémoví" už dávno žili usporiadaným životom.