icon

Ako riešiť opakované poznámky u žiakov?

margaretka
24. sep 2024

Prosím vás ako reagovať a riesit problémy ako rodič ak syn a viaceré deti z riedy nosia ustavične poznámky ( 4 ročník ZŠ) typu : ohadzoval spolužiaka papučou, hádzal si fľašu , kričal cez prestávku, klepal nohou pod lavicou cez hodinu, ležal na lavici, valal sa po koberci cez prestávku, jedol na začiatku hodiny ( zazvonilo a mal posledný hryz jablká) , nevie sa správať v škole, klepal spolužiakovi na stoličku počas vyučovania , hojdal sa na stoličke ...takéto poznámky dostávajú denne alebo každý druhý deň asi 8 chlapcov v triede ... Ináč sú to chalani šikovní vždy pripravení do školy dobre sa učia .... Sme na nervy z toho že dohovarame im, samozrejme sa tvária že chápu že to nemajú robiť a vždy niečo .....toto ide stale od prvého ročníka opakovane celé školské roky ....

mira0611
29. sep 2024

@evkatk prosim ta nemil si živé deti, a nevychované nie je to 1 a to iste. Ty pises o nevychovanych detoch, my piseme o zivych detoch. Ty ich hadzes do 1 vrecka.
Z mojho okolia poznam 2 nevychovanych, ktory uz fakt doma rodicom rozkazuju...kde vzdy je navine iny a nikdy dieta, kde dieta evidentne nema hranice a teraz ked ma motorku, je len otazkou casu kedy sa prizabije. Ostatní su živý, sice maju v zadku mravce, ale su to dobre deti.

mariaa79
29. sep 2024

Je to od jednej učiteľky?

elenka.k
29. sep 2024

Presne mňa toto ako prvé napadlo, čo píše @simsalabim
Trošku by som sa zamyslela aj nad učiteľkou...
Nabudúce by som jej asi odpísala, ďakujem že mám živé dieťa a zdravé. A na to sú predsa prestávky...
Jasne, kebyže niečo fakt robil cez hodinu, to je iné.

akvi
29. sep 2024

@evkatk asi to nema zmysel, tak uz len jedna vec na zamyslenie pre teba - predstav si seba, ze musis byt niekde 5-8 hodin zavreta bez toho, aby si co len 5 minut mohla robit to, co chces ty, bola by si tam zavreta s ludmi, ktorych si si nevybrala, robila by si nieco, co si si nevybrala, musela by si byt ticho a bez pohybu, boli by ti obmedzovane primarne potreby, o ostatnych uz ani nevravim.. A takto 11 rokov. Kto dospely by toto dobrovolne trpel? Pochop, ze ak kohokolvek obmedzujes, tak to robis mocou, ktoru nad nim mas. A ak je na jednej strane moc, na druhej je strach. Aj ked ty ho tam nevidis a budes si tu omielat svoje.
A ja na rozdiel od inych sa teda necudujem ani tym drzym detom, tym, ktore sikanuju, ani tym, ktore su agresivne. Lebo tie deti len robia to, co je prirodzene. Ako ked divoke zviera zavries do klietky. Uz nevedia, ako inak na to upozornit, ze nieco nie je v poriadku, tak sa prejavuju takto expresivne. Tiez sa necudujem rodicom, ktori mavnu rukou nad poznamkou, pretoze citat kazdy den take totalne somariny, ako, ze valal sa cez prestavku po koberci, odhryzol si z jablka a pod.., to je fakt na smiech. A uz to sem pisem x krat, ale co akoze sa ocakava od rodica? Ja ked ti napisem, ze neupratal si izbu, neodniesol si tanier zo stola a topanky rozhadzal po celej chodbe, tak ako budes reagovat? No v prvom rade si asi zatukas na celo, ze co ti to ta matka pise, ze co ty s tym?? No tak presne tak si ja tukam na celo, ak ucitelka napise, ze cez hodinu si odhryzol z jablka. A ak chce ucitel spolupracu v nejakom probleme, tak nie je ovela efektivnejsie napisat slusne, aky je problem a co presne ocakava od rodica? Ucitelia ocakavju slusne a uctive jednanie, ale neokunaju sa napisat poznamku stylom, ktory so slusnostou a uctou nema nic spolocne..

evkatk
29. sep 2024

Mnohým pisateľkám nedošlo, že dieťa sa musí okrem hrania a vybíjania energie aj vzdelávať sa, aby napredovalo vo vedomostiach. Do školy sa chodia deti učiť a to tí živí aj kľudnejší. Rozdiel je u nich len v tom, že jedni to nechcú, psychicky nezvládajú, namiesto učenia potrebujú len pohyb a nedokážu počas vyučovania obsedieť. Spôsobujú tým problémy, ktoré sa niekomu zdajú banálne. Tí druhí do školy chodia preto, že ich to baví, keďže deti sú od prírody zvedavé, chcú sa niečo nové dozvedieť. Žiaľ, možnosť vzdelávania v škole im obmedzujú tí, ktorí narúšajú vyučovanie, robia schválnosti spolužiakom aj učiteľke, svoju energiu vybíjajú na okolí, sú vulgárni voči učiteľke, ktorú ponižujú pred ostatnými, len tak, pre zábavu. Aspoň od 4 rokov musí rodič postupne pripravovať dieťa na školu. Dávať mu vypracovávať rôzne úlohy za prítomnosti rodiča, postupne od 5 min. predlžovať čas na tie úlohy, aby si zvykalo sústreďovať sa na jednu vec a zvykať si na to, že musí robiť aj iné veci ako len hrať sa. To sa všetko dá hravou formou. Toho času dostať rôzne pracovné zošity aj vo forme kníh s úlohami. Nejde o učenie sa písmen a učiva 1. ročníka, ale o úlohy primerané deťom od 4 rokov - kreslenie podľa predlohy, omaľovačky s precvičovaním farieb, doplňovačky, nalepovačky, a pod. V každej z takýchto kníh sa dá nájsť množstvo rôznych úloh, ktoré deti zaujmú. Spolu s rodičom (nie samé) tak postupne sa naučia venovať sa jednej veci a sústrdiť sa na niečo iné, ako len na hranie a bezduché behanie. Takáto každodenná aktivita rodiča s dieťaťom nesmie byť pre dieťa trestom, ale naopak zdôrazniť, že to je za odmenu. Čím viac pochvaly, prípadne aj drobná odmena, tým lepšie sa bude dieťa v budúcnosti adaptovať na školu a plniť požadované úlohy. Rozvíja to aj zmysel pre zodpovednosť, ktorý mnohé pred nástupom do školy vypestovaný nemajú. Úroveň vzdelávania neustále klesá, no nie kvôli učiteľom, ktorých právomoci klesli na minimum. Hlavné príčiny:
1. Spôsob financovania školstva. V minulosti sa urobil rozpočet podľa potreby a školy dostali toľko, čo potrebovali, Už vyše 20 rokov sa školy financujú podľa počtu žiakov. Presadila to strana ANO. Dôsledok je katastrofálny. Školy, aby udržali žiakov, znížili laťku náročnosti. Ľahšie jetak deťom dosiahnuť lepšie známky, lepšie známky. Len celkové vedomosti zaostávajú, čo sa odrazilo v medzinár. testoch. Veľa škôl toleruje aj drzé až vulgárne správanie sa žiakov voči učiteľom., len aby rodič nepremiestnil dieťa na inú školu a škola tým prišla o normatívny podiel na žiaka. Tí odvážnejší drzejší učiteľom tykajú, vraj v Amerike si každý tyká. Najmä v 1. -až 3. ročníku , keďže mnohé deti nevedia, čo je to vykanie pri nástupe do školy. Rodičia tolerujú tykanie dieťaťa každému. Mnohí rodičia pod hrozbou, že svoje deti zoberú na inú školu, vynucujú si aj lepšie známky na vysvedčení. Mech to znie absurdne, ale deje sa to a tak vzniká nerovnaký prístup k hodnoteniu žiakov. Veď škola dostáva financie na celú prevádzku a platy podľa počtu žiakov a každý žiak je preto pre školu dôležitý. Tak vznikajú rozdiely vo vedomostnej úrovni žiakov s rovnakými známkami a úrovní medzi školami.
2. Presvedčenie väčšiny rodičov, že naše školstvo je zlé, zaostalé a preto nie je dôvod akceptovať požiadavky školy. Že dieťaťu je treba dať priestor na samostatné rozvíjanie sa bez učiteľa a zásahu všetkých učiteľov, ktorí od detí len neustále vyžadujú niečo nepodstatné. Obsah učiva považujú za zlý, v značnej miere nepotrebný, zbytočne zaťažujúci dieťa.
Úplná voľnosť v správaní sa žiakov. Deti ignorujú učiteľov, odmietajú robiť to, čo ostatní, v čom ich rodičia aj podporujú.
3. Deti, vedené z domu k pozitívnemu postoju k škole a vzdelávaniu, dosahujúce výborné výsledky v škole, sú často vyčleňované z kolektívu spolužiakov, robia sa im schválnosti až hraničiace so šikanou. Dobré známky a akceptácia učiteľov sa žiaľ "nenosí".
Celé sa to deje nenápadne, no deje sa to. Pozitívny vývoju v školstve dosiahneme hlavne zmenou financovania v školstve.
Prečo by počas korony mali chodiť poznámky, ak deti boli celé dni doma ? Správanie sa doma učitelia on-line neriešili a nemali prečo oznamovať sebe samým, že deti vyrušujú. Dávať na rovnakú úroveň vyrušovanie doma s tým v škole a tvrdiť, že preto deti viac rešpektujú rodičov, čo s nimi boli doma ako učiteľov v škole, lebo počas korony doma nedostávali poznámky je scestné.

evkatk
29. sep 2024

Aj medzi živými je rozdiel. Sú živé deti, ktoré si plnia všetko, čo majú zadané a rešpektujú učiteľku. Takí sú pre učiteľov aj prínosom, keďže rýchlejšie reagujú na podnety a je na nich spoľahnutie. Živosť takých je zamestnateľná úlohamy navyše, za ktoré môže byť aj odmena pochvalou a pod. Sú však živí, ktorým okrem prejavov "živosti" sa nič nechce. Odmietajú robiť to, čo ostatní, zabávajú sa, rušia ostatných, no nejde o nevychované drzé deti. Ak by zapracoval aj rodič, mohlo by to byť lepšie. No mnoho rodičov týchto detí je toho názoru, že nič z požadovaných úloh netreba, dieťa je preťažované, učiteľka na ňom "sedí", atď. A to len preto, že hlavne kvôli neschopnosti sústrediť sa, nestačí s ostatnými a zaostáva. Kto je podľa rodičov na vine? No predsa "neschopná učiteľka", ktorá od dieťaťa požaduje hlúposti a bez tých hlúposti nevie dieťa naučiť, čo treba. Takéto deti za odbornej pomoci môžu toho veľa dosiahnuť, ale musí to chcieť rodič.

b_a_m_b_i
30. sep 2024

@ema22270 presne, po precitani co dokazu ti krpci vystrajat od tej pani Evy, sa uz ani necudujem ze niektore ucitelky su uz trochu z toho na nervy,
a ozaj by si zasluzili dozivotnu rentu ucitelky, nie premieri

ema22270
30. sep 2024

@b_a_m_b_i je to tak aj podla mna, ja mam tiez vystudovane ucitelstvo ale len nemciny, mala som len prax v skole zatial, a inak som doucovala doma par deti zatial popri materskej, ale ucit by som asi v skole nechcela, mozno aj chcela, ani plat by mi az tak nevadil, ale toto spravanie deti, celkovo a to ze ja nemam ani taku trpezlivost, asi by to bol problem a asi by som sa zrutila z toho, nie ze este deti nieco naucit. A ja som este dost taka, ze vidim vsetko, aj yo co nechcem a asi by ma tam siblo 🤭😃

mamutka
30. sep 2024

@evkatk to snáď ani nie je pravda, ako ty nerozumieš písanému textu 👀 hned označujes deti za také ktoré školu nechcu, nezvládajú a majú psych. problémy. Pritom ti polopate vysvetľujem že im staci troska pobytu pomedzi hodiny. Ty že ony by len behali…. Mnohé deti z tých živých by sa poriesili trochou pohybu dopoludnia.
My sme staršieho viedli k veľmi pozitívnemu vzťahu ku škole, veľmi ho baví matika, škola, resp jedna snaživá učiteľka to v ňom zabila. Milostpani tvrdo odmietala dávať mu navyše úlohy, dokonca sme ich samy pripravili, nech sa nezaťažuje ona, ale nie. Nech sedí a čaká kým sa ostatni naučia… rok, dva…matike sa mohol reálne venovať až po skole s ľuďmi ktorí mu fandili. To by bolo na dlho, nemá to tu význam riešiť. Napriek všetkému som vždy deťom vštepovala, že učiteľku si treba vážiť.
Nečakala som, že absolútne nepochopis poznámku o korone.
Vôbec som nepísala o správaní sa deti doma. Písala som o učiteľkach. Tie prísne nikdy s deťmi nemali problém a neobťažovali človeka zbytočnými poznámkami. Tie si počas korony neustále plnili povinnosti. Tie čo majú stále s niečím problém boli počas korony kdesi zalezene, brali plat a užívali si voľno. Taky zaujímavý podstatný rozdiel. Deti nie sú blbe, videli čo sa deje.
Ty máš reálne nejakú fóbiu z toho, že rodičia vedu doma deti ku zlému vzťahu ku škole. No zabudni! Nepoznám jediných rodičov, ktorí by sa tak správali. Samozrejne, že taki sú, aj som o nich počula, aj som musela riešiť takého jedného syna, čo sikanoval ine deti.
Lenze všetci ostatni normálni rodičia vedu deti k peknému vzťahu ku škole. A predstav si, že s deťmi doma aj pracujú. Lenže potom v škole sa to už často mení a prečo - o tom som rozsiahlo písala predtým. Nepochopila si.
Ty to máš uzavreté tak, že rodičia, ktorí sa deťom venujú majú tie dobre usilovne včeličky čo ticho sedia a všetci ostatni, ktorých deťom by často snažili prestávky kde sa môžu aktívne prejaviť pod dozorom majú rodičov čo sa deťom nevenujú a nepripravujú ich na školu a život. A ty si učiteľka. Ďakujem pekne. Tak nech je všetko čierno biele, tebe sa to vysvetliť neda. Vďaka bohu za niektoré učiteľky ktoré máme na škole a sú super ( a predstav si že sú aj prísne a deti ich rešpektujú )

mira0611
30. sep 2024

@mamutka nema to vyznam, mozes jej napisat hocičo, ona proste ma nieco v hlave a to nezmenís. Ja chápem aj čast ť toho, čo @evkatk píše, ale ona absolutne nechape, čo sa my jej snažime vysvetliť.
Deti sa s naturou nerodia, vsetko je o vychove....
Živé deti=nevychované deti
Živé deti, nezaujima škola...
Dieta, preto vyrušuje lebo rodičia nerespektuju skolu a nevedu ho, k tomu, aby poslúchalo...

Ja vsak mam skusenost, že tým živým detom to pali najviac vacsinou ucivo pochopia rychlejsie než ostatni a prave preto sa na hodinach nudia a potom vyvadzajú.
Ja by som tým detom vytlacila este nejaké ulohy navyse a mozu za cervene body riešit ulohy, 5 cervených bodiek 1 malá jednotka, alebo 5min.rozcvička pred hodinou a ušetrim si 15min.vychovy a napomínania na hodinách.
To, ze rodič dohovara možno ma nejaký efekt na prvých 2 hodinách potom dieta strati kontrolu, nema este pud sebazachovy a to čo rodič vysvetluje už tyždeň sa stratí.

hara_vara
3. okt 2024

@margaretka neva vydržíš neboj 👍

margaretka
autor
3. okt 2024

@mira0611 prepáč ale ja keď čítam toto , je mi ľúto všetkých rodičov čo sa snažia ako my a aj tak si toto nás myslíte !!!!
Citujem čo si napísala " Živé deti, nezaujima škola...
Dieta, preto vyrušuje lebo rodičia nerespektuju skolu a nevedu ho, k tomu, aby poslúchalo...

margaretka
autor
3. okt 2024

@mira0611 s druhou časťou s tebou súhlasím plne do bodky! To isté by som urobila aj ja keby som bola učiteľka , motivovala ich aj odmeny aj pochvaly ....no nie som učiteľka a ani naša to nebude praktizovať povedala ona je na to aby učila ma osnovy a je za to platená , nie za aktivity zábavy pre neprispôsobivých .

lonely66
Odpoveď bola odstránená
zuzana76
3. okt 2024

@lonely66 toto ti ludia mimo skolstvo nevidia a nikdy nepochopia, netrap sa zbytocnym vysvetlovanim, lekarov uz nebudeme mat a postupne budeme mat "ucitelov" akych si zasluzime ako stat. Kedysi nebolo ziadne hrajkanie sa a dovolim si povedat, ze som bola lepsie pripravena ako dnesna mladez. Samozrejme su aj dráči, ktori makaju, uvedomuju si aj svpje povinnosti a nielen prava, nehadzem vsetkych do jedneho vreca.

zuzana76
3. okt 2024

@lonely66 celkovo je aj zle nastavene to, ze jazykar a matikar ma uvazok ako napr. telocvikar, ktori sice tiez musi pripravit aktivity, ale neopravuje pisomky a celkovo ten vystup z hodiny je jednoduchsi ako u matikara a jazykara.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
zuzana76
3. okt 2024

@lonely66 ved aj ja mam okrem dvoch jazykov aj vytvarnu, takze tiez viem porovnat predmet, kde netreba tolko opravovat a kde sa treba dost pripravovat

mira0611
3. okt 2024

@margaretka zle si zle pochopila co som pisala.
@mamutke som pisala, ze je zbytocne vysvetlovat evkatk ako to myslime, lebo ona si mysli to:
Že deti sa s naturou nerodia...
Zive dieta je nevychovane...
A hocico ine sa jej snazis povedat, aj tak bude len svoje a svoje presadzovat!
Ja si tieto veci nemyslim.

mira0611
3. okt 2024

@lonely66 a prosim ta, ked si ten pracovny cas rozlozis na rok? Tak kolko pracujes realne? Lebo ja ako zamestnanec nemam tolko volna ako vy ucitelia?!

margaretka
autor
3. okt 2024

@mira0611 ok , ďakujem , asi si to zle pochopila ospravedlňujem sa

fairestofthemall
6. okt 2024

Ja som zažila učiteľku, ktorá hádzala po žiakoch kriedy, a hodila aj kruzidlo, ktoré sa žiakovi odrazilo od hlavy. To mala už cca 50+ a toto robila. To, čo ona opisuje, je vo veku tých detí normálne, ona asi zabudla, že bola dieťa. Nemá prirodzenú autoritu a myslí si, že rodičia za ňu urobia jej robotu, ale zbytočne sa sústredí na blbosti.

evelinaj
6. okt 2024

@margaretka Neskusala si,že ísť do cpp na diagnostiku ci nemá ADHD ? keď bude mať papier ucitelia to berú inak a dajú skôr pokoj a toľko nevypisuju, vlastná skúsenosť

dismonika
6. okt 2024

@viestta ani to hádzanie fľaše okrem papuče nie je na mieste. Môže hodiť niekomu do hlavy, alebo v triede niečo poškodiť.

margaretka
autor
9. okt 2024

@evkatk nikde v žiadnej mojej odpovedi som nenapísala že vidím problém len v učiteľke, nepochopila si to , nikde som na ňu neutocila ale áno z reality nazorov je bežné si to myslieť , chápem ale nie je to náš prípad!!!

margaretka
autor
9. okt 2024

@dismonika súhlasím

margaretka
autor
9. okt 2024

@evelinaj ja len diskusiu v ccpp mám tam známe, dva krát s ním sedela , povedala že adhd u neho nehrozi, skôr len nastaviť hranice a nerobiť z deti cvičené opice , dať im voľnosť zároveň zodpovednosť a niesť si následky za problémy.
Ďalší chlapec mal pár znakov afhd ale diagnóza nepotvrdena a iní tomu nevenovali čas, doma sú v poriadku, dobre sa učia, občas niečo zabudnú v príprave na hodinu - vyložiť z tašky zošit , hneď letí poznámka " žiak nebol pripravený na hodinu " alebo " behal po triede cez hodinu " - išiel si do tašky pre ten zošit ... Takže poznámky stále pokračujú a priemerné 3-4 za týždeň . Ja len nechápem , že vôbec toľko času venuje z hodiny že zapisuje xxx poznámok

margaretka
autor
9. okt 2024

@fairestofthemall tak dnes napríklad tiež vraj hodila čítanku do jedného dievčaťa ktoré vyrusovalo ....

margaretka
autor
9. okt 2024

@30katrusa40 predstav si že áno komunikovali sme s učiteľkou ale ona nestojí o diskusie berie to tak že nás vychováva cez deti ...vztýčeným prstom nám zdôrazňovala čo všetko zle robia. Ale vidim tu mentalitu že máš 23 súhlasov s tvojim názorom je mi úprimne ľúto ľudí ktorí s tým súhlasia čo píšeš, priala by som vám to zažiť a vyskúšať si tento konflikt